[6][5]
Ladies European Tour

LET:n karsintafinaali iso pettymys suomalaisille

Elina Nummenpään puhti loppui kalkkiviivoilla. Pohjoismaalaiset ottivat viisipäiväisessä karsintaurakassa kaksoisvoiton.

Suurin toivein naisten Euroopan kiertueen karsintafinaaliin lähteneet suomalaiset joutuvat palaamaan Marokosta tyhjin käsin kotiin. Mukana olleesta viisikosta yksikään ei saanut korttia, joka heltisi kilpailun 30 ensimmäiselle ja samaan tulokseen yltäneille pelaajille.

Elina Nummenpää (par) oli pitkin turnausta ainoa suomalainen, joka kamppaili tosissaan LET:n vahvasta kategoriasta. Hän oli kisassa 36 reiän jälkeen vielä kymmenen joukossa, mutta maanantaista alkaen tamperelaisen peliote muuttui laskusuuntaiseksi.

Nummenpää (34:s) löi kisan päätöspäivänä Samanah Country Clubin kentällä lukemat 75. Pääsy top 30:een olisi irronnut kaksi lyöntiä paremmalla tuloksella. Hän pelasi Samanahilla kahdella aikaisemmalla kierroksella tulokset 68 ja 72.

Karsintakilpailussa sijoille 31–66 päätyneet saavat LET:lle kategorian 09b, mikä avaa näille 36 pelaajalle jonkun verran paikkoja ensi kauden turnauksiin.

Päätöskierroksen ulkopuolelle jääneiden Tiia Koiviston (78:s), Linda Henrikssonin (96:s) ja Marika Vossin (104:s) pelit jatkuvat vuoden 2017 osalta lähinnä LETAS-kiertueella. Niukasti LET:n rankingissa top 80:n (vahva kortti) ulkopuolelle jäänyt Oona Vartiainen (91:s) päässee kohtalaisen hyvin mukaan myös ensi kauden turnauksiin.

Marrakechin karsintafinaalin paras oli myös viimeviikkoisen esikarsintaturnauksen voittanut Ruotsin Madelene Sagström (-17). Pohjoismaalaisten kaksoisvoiton sinetöi Islannin Valdis Thora Jonsdottir (-15).

Madelene Sagström voitti Marokossa peräkkäisinä viikkoina kaksi karsintakilpailua. Kuva: Tristan Jones/LET

Hän on pienen ajan sisällä jo toinen pääkiertueelle karsinnoista yltänyt islantilainen; Olafia Kristinsdottir onnistui aiemmin tässä kuussa Floridassa ponnistaen viimeiseltä karsintaportaalta LPGA Tourille.

LET:n kortin sai kaikkiaan seitsemän pohjoismaalaista; neljän ruotsalaisen lisäksi kategorian 08 kuittasi yksi pelaaja sekä Islannista, Norjasta että Tanskasta.

30:n joukkoon ylsi kuusi amatööriä, joista Norjan 16-vuotias Madelene Stavnar (-11) oli kisan kenties suurin yllättäjä yhdeksännellä sijallaan. Stavnar oli neljä viimeistä kierrosta huomioiden jopa koko kisan paras pelaaja.

Rankka karsintakilpailu osoittautuu vuodesta toiseen vaativaksi rastiksi monelle kokeneellekin pelaajalle. Kisan päätöspäivä on tyypillisesti melkoinen moving day, ja tällä kertaa kortin saaneista toistakymmentä pelaajaa menetti sijoitustaan neljännen kierroksen jälkeiseen tilanteeseen verrattuna. Heillä oli kisassa kuitenkin onnellinen loppu.

Top 30:ssa tiistain jälkeen olleista kuusi pelaajaa lipsahti strategisen rajan väärälle puolelle. Hienoja venymisiäkin nähtiin, kun neljä kortin saanutta pelasi keskiviikkona kisan kovimman kierroksensa. Yhtä monta kilpailijaa kiipesi kreivin hetkellä LET:lle vievän junan kyytiin.