21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Käryttikö Matt Fitzpatrick Collin Morikawan Bahaman kutsukisan sääntöepisodissa?

Collin Morikawa sai ennen neljännen kierroksen alkua ikäviä uutisia kilpailun tuomarilta. Kuva: Getty Images

Morikawalle langetettiin Hero World Challengen päätöskierroksen alla kahden lyönnin rangaistus.

Collin Morikawalle annettiin Bahamalla pelatussa Hero World Challenge -kilpailussa takautuvasti kahden lyönnin rangaistus rikottuaan mallipaikallissääntöä G-11. Mainittu sääntö rajoittaa griininlukumateriaalien käyttöä pelitilanteessa.

Tapaus sai alkunsa, kun Morikawan caddie Jonathan Jakovac käytti ennen turnauksen kolmatta kierrosta harjoitusviheriöllä laitetta, jolla hän tulkitsi griinin kaltevuutta. Tällaisen laitteen käyttö puttigriinillä on luvallista, mutta Jakovac lisäsi ”käsinkirjoitettuun nuottivihkoon” laitteen tarjoamaa informaatiota, jonka käyttäminen kilpailussa on sääntöjen vastaista.

PGA Tourin päätuomarin Stephen Coxin mukaan Morikawa ja hänen caddiensa käyttivät kyseistä informaatiota ainoastaan kerran, kolmannen kierroksen neljännellä viheriöllä. Morikawa oli tehnyt tällä reiällä bogin, joten hänen tuloksekseen muutettiin sanktion myötä triplabogey.

Morikawan mukaan Jakovac oli tiedustellut laitteen kertoman tiedon käyttämisestä kilpailussa muilta caddieilta ja tuomareilta, ja hän tulkitsi tämän perusteella pelaajien hyödyntävän vastaavanlaista tietoa kentällä.

”Kun jotain tuomarilta kysyy, sen olettaisi pitävän paikkansa. Mutta virhe oli meidän, ja ymmärrän asian”, Morikawa sanoi.

Cox ilmoitti rangaistuksesta Morikawalle 15 minuuttia ennen sunnuntain kierroksen starttia.

”Morikawa oli asiasta hyvin turhautunut. Otimme tämän hieman monimutkaisen säännön käyttöön vuonna 2022, kun pelaajien ulottuville alkoi tulvia griininlukuinformaatiota”, päätuomari totesi.

Siinä kaikki, eikä tähän liity mitään henkilökohtaista.

Laitteen puttiviheriöllä käsittelemää, pelaamiseen liittyvän tiedon keräämistä ja hyödyntämistä ei sallita, koska mainitulla säännöllä halutaan vaalia pelaajan ja caddien griininlukemisen perustaitoja.

”Jos caddie olisi käyttänyt perinteisiä menetelmiä ja arvioinut viheriön kaltevuusprosentteja esimerkiksi jaloillaan tai muilla keinoin, sellaisen tiedon käyttäminen olisi ollut hyväksyttävää”, Cox sanoi.

Tuomari sai tiedon sääntörikkeestä Morikawan lauantain pelikaverilta Matt Fitzpatrickilta.

”Olin viheriöllä, ja kuulin Colinin (Morikawa) esittäneen kysymyksen, mihin J.J. (Jakovac) antoi hänelle vastauksen nuottivihostaan”, Fitzpatrick sanoi.

Matt Fitzpatrick halusi selvyyttä mieltä askarruttaneeseen sääntöasiaan. Se tuotti lopulta Collin Morikawan tulokseen kaksi lyöntiä lisää. Kuva: Getty Images

Fitzpatrick ei sanojensa mukaan muistanut tiedustella asiaa tuomarilta lauantaina, joten hän kävi Coxin pakeilla seuraavana päivänä.

”Pyysin häntä selventämään sääntöä. Cox totesi, ’että nyt kun esitit tällaisen kysymyksen, sinun on kerrottava, mitä on tekeillä’. Siinä kaikki, eikä tähän liity mitään henkilökohtaista. Olisi tässä ollut kyse sitten Tigerista tai kenestä tahansa, halusin vain tietää, koska olisin aiemmin tänä vuonna itsekin toiminut samalla tavalla (kuin Morikawa).”

Tällä Fitzpatrick tarkoitti AimPointia, jonka tietoja hän oli harkinnut käyttävänsä kilpailutilanteessa.

”Puhuin asiasta puttivalmentajalleni Phil Kenyonille. Hän kertoi minulle olevansa lähes varma, etten voi kirjoittaa ylös ja käyttää AimPointin numeroita kierroksella. Noudatin hänen ohjettaan”, englantilainen sanoi.

Matt Fitzpatrick sijoittui Tiger Woodsin isännöimässä Hero World Challengessa jaetulle neljännelle tilalle. Collin Morikawa oli kilpailussa seitsemäs.

Lue seuraavaksi: Scheffler käänsi pelinsä heikoimman osa-alueen vahvuudeksi, ja otti kauden kolmannen voittonsa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)