Kansainvälisellä olympiakomitealla on vain yksi vaihtoehto - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Kansainvälisellä olympiakomitealla on vain yksi vaihtoehto

Tunnelma kaikissa olympiarenkaiden symboloimissa maanosissa on tällä hetkellä tummanpuhuva. Kuva Getty Images

KOK vakuuttaa, ettei Tokion kesäolympialaisia peruuteta kokonaan.

Ensi kesänä ei golfin olympiaturnausta pelata, eikä olympiamitaleita jaeta myöskään muissa lajeissa.

Vaikka Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätös Tokion kesäkisojen kohtalosta vielä viipyy, kasvava paine KOK:ta kohtaan ei jätä olympiaorganisaatiolle vaihtoehtoja. Tokion kesäolympialaisten siirtäminen myöhempään ajankohtaan koronapandemian vuoksi näyttää väistämättömältä.

KOK pelasi itselleen sunnuntaina vielä lisäaikaa, kun se kertoi ilmoittavansa päätöksensä olympialaisten kohtalosta seuraavan neljän viikon kuluessa. Käytännössä päätöksen luonne on jo selvä.

Koronapandemia jyllää maailmalla täydellä voimallaan viikkokausia tai kenties kuukausia eteenpäin, eikä sosiaalisen vuorovaikutuksen rajoituksia voida purkaa vielä pitkään aikaan sen jälkeen, kun tartuntakäyrät alkavat kääntyä laskuun. Maailman kansainvälisimmän urheilutapahtuman järjestäminen neljän kuukauden kuluttua olisi järjetön ratkaisu.

Kanada ehti jo ilmoittaa, ettei se lähetä olympiajoukkuetta Tokioon, mikäli kisat järjestetään suunniteltuna ajankohtana. Myös Australia ja Uusi-Seelanti harkitsevat kisojen boikotointia, ja siirtämisen kannalla ovat olleet myös monet suuret urheilujärjestöt.

Niin ikään urheilijajoukko, joka vielä elättelee toiveita kesän olympiaurheilusta, harvenee koko ajan. Näin uskoo myös Suomen golfin olympiaryhmän valmentaja Timo Rauhala.

”Tuskin kukaan pelaaja ajattelee tällä hetkellä, että Tokiossa pelataan”, Rauhala sanoo.

Ikkuna olympialaisten siirtämiseen on kapea, sillä sää Tokiossa alkaa viiletä heti elokuun jälkeen.

Japanin pääministeri Shinzo Abe myönsi maanantaina, että kisojen siirtäminen näyttää todennäköiseltä. Hän kuitenkin korosti KOK:n lausuntoa mukaillen, että kisojen peruuttaminen ei tule kysymykseen.

KOK:n ottama aikalisä oli ainakin osin käytännön sanelema ratkaisu. Yli 10 000 urheilijan megatapahtuman siirtäminen kun ei ole mikään pikku juttu. KOK:n on ratkaistava valtava määrä käytännön asioita ennen kuin seuraavassa ulostulossa voidaan kertoa muutakin, kuin että kisat on siirretty.

Mihin ajankohtaan olympialaiset sitten siirrettäisiin?

Tokion olympialaisten johtaja Yoshiro Morin mukaan kisat järjestettäisiin myöhemmin tänä vuonna. Ikkuna siihen on kuitenkin kapea, sillä sää Japanissa alkaa viiletä heti elokuun jälkeen. Syys-lokakuu on vuoden sateisinta aikaa, ja lokakuussa päivän keskilämpötila putoaa Tokiossa jo selvästi alle 20 asteen. Marras-joulukuussa kesäkisojen järjestäminen Japanissa tuskin tulee enää kuuloon.

Koronapandemian kestosta voidaan tällä hetkellä esittää vain valistuneita arvauksia. Optimistisimmat elättelevät toiveita, että elämä palautuisi normaaliuomiinsa kesän koittaessa. Toista laitaa edustavat arviot, joiden mukaan edessä voisi olla jopa puolitoista vuotta kestävä poikkeustila.

Kenties todennäköisimmältä vaihtoehdolta vaikuttaa tällä hetkellä se, että Tokion olympialaiset siirretään vuodella eteenpäin ja golfin olympiaturnauksen avausdraivit lyödään kesällä 2021.

Lue seuraavaksi: Huippugolfin polttavimmat kysymykset koronavirusepidemian kynnyksellä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje