16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Huutokauppa kovenee – saudeilta 120 miljoonan tarjous DeChambeaulle

Bryson DeChambeaun väitetään kuittaavan 120 miljoonaa euroa, mikäli hän suostuu olemaan Saudi Golf Leaguen käytettävissä. Kuva: Getty Images

Kohun keskelle noussut Bryson DeChambeau keskeytti Saudi International -kilpailun käsi- ja lonkkavamman vuoksi avauskierroksen jälkeen.

Viime päivinä on tihkunut julkisuuteen huhuja, miten ”Saudi Tourin” taustavoimat ovat juosseet tähtigolfareiden kintereillä luvaten näille hurjia summia sitoutumisesta perusteilla olevaan uuteen kiertueeseen.

Eurooppalaisista ainakin Henrik Stensonille ja Ian Poulterille väitetään tarjotun molemmille 30 miljoonaa dollaria, mutta torstaina rävähti kunnon uutispommi: Daily Mail paljastaa Bryson DeChambeaulle olevan luvassa hämmästyttävät 120 miljoonaa euroa, mikäli hän karistaa PGA Tourin pölyt golfkengistään.

”Erikoistarjous” edellyttää lehden uutisen mukaan sitä, että DeChambeau suostuu poseeraamaan Saudi Golf Leaguen myöhemmin julkistettavassa julisteessa kiintotähtenä.

Paljastukset ovat tulleet samanaikaisesti kun useat pelaajat ovat allekirjoittaneet Saudi-liigaan liittyvän salassapitosopimuksen. Se antaa ymmärtää, että isompi lanseeraus olisi tapahtumassa pikapuoliin.

Saudi International -kilpailun avauskierroksen jälkeen kesken käsi- ja lonkkavamman vuoksi jättänyt DeChambeau on PGA Tourin kaikkien aikojen tienestilistalla sijalla 26 yli 26 miljoonan dollarin kilpailuansioillaan. 28-vuotiaalle kalifornialaistähdelle tarjottu tähtitieteellinen summa siten nelinkertaistaisi kertalaakista hänen uratienestinsä.

Dustin Johnson: ”Hyvä konsepti”

Kun maailmanlistan viitoselta Dustin Johnsonilta kysyttiin, onko hänelle kenties tarjottu samanlaista summaa, hän vastasi: ”Ei samanlaista”. Johnson myös kertoi aiemmin tällä viikolla, että kyseessä on ”hyvä konsepti” ja että ”se tekee golfista kiinnostavampaa faneille ja pelaajille.”

Kuka tahansa huippupelaaja liittyykin kohuttuun Saudi-liigaan, tulee pääkiertueiden edustajien mukaan menettämään elinikäisesti oikeuden pelata PGA Tourilla ja DP World Tourilla. Uhraukset olisivat urheilijoille valtavia, sillä hyväksyminen merkitsisi automaattisesti jäämistä major-turnausten ja maailmanlistajärjestelmän ulkopuolelle. Hyvästit saisi myös heittää myös Ryder Cupille ja olympialaisille.

Ainakin huippu-uransa loppupuolella olevien pelaajien suunnalta on kuulunut kommentteja, joiden viesti on ollut yhtäläinen: ”Olisi hullua jättää allekirjoittamatta sopimusta Saudi Golf Leaguen kanssa”.

Yksi kuoroon liittyneistä on keväällä 49 vuotta täyttävä Lee Westwood, joka olisi takuuvarma Euroopan joukkueen kapteeni jossain lähitulevaisuuden Ryder Cupissa. Westwoodin saudi-myönteiset mielipiteet toisin sanoen tarkoittavat sitä, että hän on valmis tekemään tämän uhrauksen.

Luotettavan lähteen kerrotaan paljastaneen Daily Mailille, että saudit ovat valmiita lyömään käsittämättömät 1,5 miljardia dollaria uuteen kiertueeseen ja osin yllätyksellisenkin pelaajiston kokoamiseen. Lehden lähteen mukaan saudit ovat ottaneet kontaktia jopa sataan huippupelaajaan.

PGA Touria ahneeksi syyttänyt Mickelson menettämässä kontrollin

Phil Mickelson, 51, kertoi Saudi International -kilpailun yhteydessä olevansa hyvillään Saudi-Arabian investoinneista huippugolfiin ja iloitsi pääsevänsä kollegoineen ”pyydystämään isoa kalaa lammesta”.

Mickelson sanoi, että PGA Tourin FedEx Cupin playoffien bonussummia ja esimerkiksi Players Championshipin huomattavaa palkintopotin lisäystä ei olisi toteutettu ilman tällaista ”vallitsevaa ulkopuolista uhkaa”, ja että se on ollut paitsi pelaajien, myös kiertueen etu.

Samaan lokeroon menee PGA Tourin perustama Player Impact Program eli kiertueen eräänlainen valovoimamittari. Kysymys on siitä, miten paljon pelaaja kerää mediahuomiota palstoilla ja erilaisia alustoilla. PGA Tourin valovoimaisimman pelaajan titteli toi Mickelsonille viime vuonna kahdeksan miljoonaa dollaria.

Siitä huolimatta Mickelson kertoi haluavansa hallita jatkossa omia mediaoikeuksiaan, toisin sanoen rahallista korvausta vastaan siitä mitä hän sanoo ja kenelle. Kiertueen ja sen pelaajien mediaoikeuksia hallinnoivaa PGA Touria hän syytti ”vastenmielisen ahneeksi”, mutta ei nähtävästi itse huomaa rahan mahdista sokaistuneena täyttävänsä erinomaisesti mainitsemansa piirteet.

Mickelsonin mukaan PGA Tourilla on hallussaan 20 miljardin edestä digitaalista omaisuutta, jotka kiertueen pitäisi hänen mielestään palauttaa takaisin pelaajille. Erikoista räyhäämistä henkilöltä, joka on tienannut urallaan PGA Tourilla mainostuottoineen arviolta 750 miljoonaa dollaria. Mainossopimukset ovat toki Mickelsonin henkilökohtaisia ja muodostavat valtaosan hänen ansioistaan, mutta niitä ei olisi ilman PGA Touria.

Tilanne hämmentää jo pahasti kahden pääkiertueen leirejä, ja on käymässä etenkin Yhdysvaltain suunnalla tulenaraksi mediaa myöden. Kilpagolfista intensiivisesti uutisoivan Golf Channelin sivuilla olevista linkeistä ei ollut torstaina alkuillasta hetkeen pääsyä Saudi-liigaa ja meneillään olevaa Saudi International -kilpailua koskeviin juttuihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Bryson says:

    Ainakin eilen Bryson sanoi, ettei ole 120/130 miljoonan tarjousta pöydällä. Phil on ihan oikeassa, että PGA Tour on ahne ja diktaattorimainen. Greg Norman on jo kauan ollu sitä mieltä, että tarvitaan toinen tour rikkomaan PGA Tourin sanelupolitiikka. DP World Tour ei siihen pysty. ”Kaikki” sanoivat, ettei kukaan seuraa PGA Touria jos Tiger ei ole mukana. Kävikö näin? Ei. Eli elinvoimaisuus ei ole yhdestä pelaajasta kiinni. PGA Tour pelkää menettävänsä dominanssin ja tekee kaikkensa uhkaillakseen pelaajia etteivät uskaltaisi lähteä. Tour ei pitkälle pötki JSn ja JTn kaltaisten kanssa.