28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Euroopalla unelma-alku Ryder Cupissa: 4–0!

Tommy Fleetwood upottaa birdien 15. reiällä ja kääntää reiän Euroopalle. Kuva Getty Images

Eurooppa voitti ensimmäistä kertaa Ryder Cupin historiassa aamupäivän kierroksen puhtaasti 4-0.

Luke Donaldin päätös aloittaa Marco Simonessa pelattava Ryder Cup foursome-kierroksella fourballin sijaan osoittautui loisteliaaksi. Euroopan kapteeni osasi tuskin edes kuvitella sellaista unelma-alkua kuin Ryder Cupissa nyt nähtiin.

Neljä ottelua, neljä otteluvoittoa.

Isäntäjoukkue johtaa haasteottelun ensimmäisen kierroksen jälkeen puhtaasti lukemin 4–0. Yhtä ylivoimaista alkua joukkue ei ole Ryder Cupissa koskaan aiemmin saanut.


Avauskierros oli alusta loppuun Euroopan hallintaa. Päivän kulusta kertoo paljon se, ettei Yhdysvallat ollut yhdessäkään ottelussa kertaakaan johtoasemassa. Reikävoittojakin se otti neljässä ottelussa ainoastaan kymmenen Euroopan 22:ta vastaan. Yksikään reikäpeliotteluista ei edennyt päätösreiälle asti.

Yhdysvallat teki pitkässä pelissä selvästi Eurooppaa enemmän pahoja missejä, eikä saanut ratkaisevissa kohdissa puttejaan sisään. Eurooppalaiset löivät selvästi enemmän reikävoittoihin johtaneita loistolyöntejä, ja puttaaminen oli kautta linjan huomattavasti parempaa kuin amerikkalaisilla.

Vain sisääntulon puolivälissä USA:n joukkue sai hetkeksi otteen, mutta Eurooppa sai nopeasti otteen takaisin.

Rahm uhkui itsevarmuutta

Päivän ensimmäisessä otteluparissa Espanjan Jon Rahm ja Englannin Tyrrell Hatton kohtasivat maailmanlistan ykkösen Scottie Schefflerin ja Sam Bursin. Eurooppa siirtyi ensimmäisen kerran ottelussa johtoon kolmannella reiällä, eikä sen jälkeen enää taakseen katsonut.

Hatton pelasi vahvasti tiiltä griinille, ja Rahmin koko olemus oli horjumaton.

Ratkaisunmakua ottelussa oli jo yhdennellätoista reiällä, 294-metrisellä par-nelosella, jonka Rahm avasi komeasti griinille, Scheffler raffiin. Eurooppa siirtyi birdiellä jo tilanteeseen 3 up. Reikää myöhemmin eurooppalaisten johto kasvoi jo neljään.

Kolmen reikätasauksen jälkeen Rahm ja Hatton varmistivat Euroopalle ensimmäisen ottelupisteen jo 15:nnellä reiällä lukemin 4/3.

Skandinaavien superkaksari 

Hurjassa iskussa viime aikoina ollut, PGA Tourin FedEx Cupinkin voittanut Viktor Hovland siivitti Euroopan hurmokseen heti avausreiällä chipattuaan griinillä olleen pallon reikään. Komea birdie vei Euroopan heti johtoon, joka kasvoi kahteen reikään heti kakkosella. Homa & Harman onnistuivat neljännellä reiällä jo tasoittamaan ottelun, mutta skandinaavit iskivät heti uudelleen voittamalla viidennen ja kuudennen reiän. Yhdeksännen reiän birdie lisäsi Euroopan johdon jo kolmeen reikään.

Yhdysvaltalaiskaksikko ei saanut missään kohtaa enää kirivaihdetta silmään ja Euroopalla oli helppo työ viimeistellä aamupäivän toinen 4/3 -voitto kolme reikää ennen kierroksen loppua.

Peloton Straka heti debyyttivoittoon

Luke Donald sai villien korttien valintojensa jälkeen kritiikkiä vaisun kauden pelanneen Shane Lowryn suosimisesta, mutta ne äänet on nyt vaiennettu. Irlantilaisen ilme Sepp Strakan parina näytti koko aamupäivän siltä, että hänen parikseen voi laittaa kenet tahansa. Tunnelma ottelussa on taattu.

Itävaltalainen Straka pelasi uransa ensimmäisen Ryder Cup -ottelunsa, ja miten pelottomasti hän sen pelasikaan. Straka oli jopa parin kannatteleva voima, ja eurooppalaisten reikävoitot seurasivat toisiaan. Yhdeksännen reiän jälkeen tilanne oli Euroopalle jo 4 up, vaikka Yhdysvallat onnistui voittamaan viidennen reiän.

Fowler ja Morikawa ryhdistäytyivät sisääntulossa, mutta Euroopan johto oli liian tukeva. Kolme reikää ennen loppua ottelu oli dormie-tilanteessa, mutta USA selvisi ensimmäisestä ottelupallosta 16. reiän birdiellä. Reikävoitto oli lähellä myös seuraavalla, kun Rickie Fowler oli upottaa lyönnin griinibunkkerista. Pallo lipui kuitenkin niukasti ohi reiän, ja Eurooppa sai kaksi puttia otteluvoittoon. Shane Lowry jätti ensimmäisen putin pahasti lyhyeksi, mutta Straka ei säikähtänyt. Itävaltalainen upotti puolitoistametrisen putin viileästi reikään ja varmisti Euroopalle jo kolmannen otteluvoiton luvuin 2/1.

Fleetwood loisti lähipelissä

Koko aamupäivän jännittävin ottelu käytiin viimeisessä otteluparissa, jossa Euroopan Rory McIlroy ja Tommy Fleetwood kohtasivat Xander Schauffelen ja Patrick Cantlayn. Ottelu kallistui Euroopalle ensimmäisen kerran neljännellä reiällä, ja kahdeksikolla McIlroy ja Fleetwood siirtyivät tilanteeseen kaksi up.

Sisääntulossa Euroopan peli oli monilta osin Tommy Fleetwoodin loistokkaan lähipelin varassa. Rory McIlroy takelteli pahoin pitkässä pelissään, erityisesti väyläpuuavauksissaan, eivätkä pohjoisirlantilaisen wedge-lähestymisetkään olleet terävimmillään.

Yhdysvallat oli sisääntulossa niskan päällä, mutta varsinkaan alistuneen oloinen Xander Schauffele ei saanut griineillä juuri mitään sisään ennen 14. reikää, jossa Schauffele kavensi birdie-putillaan Euroopan johtoaseman vain yhteen reikään.

Ottelun käännekohta oli 15. reikä, jossa Yhdysvallat näytti jo tasoittavan ottelun. McIlroyn heikon avauksen jälkeen Fleetwood löi välilyönnin, jonka jälkeen McIlroy jätti wedgensä selvästi lyhyeksi. Fleetwood ujutti kuitenkin kuudesta metristä par-putin keskelle reikää, ja kun lähestymisensä varmasti keskelle griiniä pelanneet Schauffele ja Cantlay tuhrivat seitsemästä metristä kolme puttia, reikä kääntyi yllättäen Euroopalle.

Yhdysvallat tuli vielä kerran, kun Fleetwoodin rohkea avaus lyhyellä par-nelosella jäi omaan alastulojälkeensä vesiesteen puolelle. McIlroy sai nostettua pallonsa griinille, mutta Yhdysvallat kavensi birdiellään tilanteeksi 1 up.

Sitten oli vihdoin McIlroyn vuoro ottaa roolia. McIlroy pudotti seitsemännentoista reiän avauksensa rautaseiskallaan vain 70 sentin päähän reiästä, ja kun USA ei noin kuuden metrin päästä omassa birdie-yrityksessään onnistunut, Tommy Fleetwood sai kunnian sinetöidä läheltä historiallisen eurooppalaispäivän. Putti sisään, otteluvoitto 2/1 ja aamupäivän kierros Euroopalle puhtaasi 4–0.

Otteluparit uusiksi

Murskajohto antoi Euroopan kapteeni Luke Donaldilla rutkasti liikkumavaraa ja mahdollisuuden peluuttaa heti iltapäivällä neljää aamupäivän huilannutta pelaaja. Donald päätti lopulta myös hajottaa kaikki otteluparit, vaikka aamupäivä antoi jo viitteitä tehokaksikoiden löytymisestä.

Yhdysvaltain kapteeni Zach Johnson oli suorastaan pakotettu tekemään saman ratkaisun. Yksikään Yhdysvaltain pareista ei saanut iltapäivän fourball-kierroksella uutta mahdollisuutta, ja Johnson marssitti kaikki aamupäivän huilanneet estradille.

Iltapäivän fourball-ottelut:

13:25 Viktor Hovland & Tyrrell Hatton vs. Justin Thomas & Jordan Spieth
13:40 Jon Rahm & Nicolai Højgaard vs. Scottie Scheffler & Brooks Koepka
13:55 Robert MacIntyre & Justin Rose vs. Max Homa & Wyndham Clark
14:10 Rory McIlroy & Matt Fitzpatrick vs. C.Morikawa & Xander Schauffele

Lue seuraavaksi: Ryder Cup -seuranta: Eurooppa on neljän pisteen päässä Ryder Cupin voitosta − USA tarvitsee haasteottelussa herätyksen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje