[10][12]

[10][12]
Challenge Tour

Vuoden 2018 luetuimmat: Kim Koivulle ylivoimainen voitto – nousee suoraan European Tourille

Kim Koivun kauden kolmas voitto innosti lukijoita poikkeuksellisen paljon, julkaisemme jutun uudelleen vuoden loppumetreillä.

Kim Koivu (-22) on voittanut Sveitsin Genevessä pelatun Challenge Tourin Rolex Trophy -kilpailun. Tasatilanteesta Saksan Marcel Schneiderin lauantaihin lähtenyt Koivu löi haastajille jauhot suuhun heti ensimmäisillä rei’illä avaamalla kierroksensa kolmella peräkkäisellä birdiellä.

Kuuden ensimmäisen reiän aikana birdiejä syntyi kaikkiaan viisi. Kun Schneider teki samalle jaksolle kaksi bogia, oli kilpailu käytännössä taputeltu.

Saksalainen, sen enempää kuin muutkaan haastajat, eivät enää löytäneet kunnon kirivaihdetta. Hurjan alun jälkeen Koivulle riitti voittoon virkamiesmäisen varma suoritus jäljellä olevilla 12 reiällä, jotka hän pelasi pariin. Tuloksen 67 pelanneen Koivun ja Schneiderin väliseksi eroksi kertyi lopulta kuusi lyöntiä.

Voitto oli 14 CT:n kisaa pelanneelle Koivulle jo kolmas kuluvalla kaudella. Kiertueen sääntöjen mukaan kolmeen voittoon saman kauden aikana yltänyt pelaaja nousee välittömästi pääkiertue European Tourille.

Koivulla on siis tästä eteenpäin vahva kategoria European Tourille kauden 2019 loppuun saakka. Kisan toinen suomalainen, Kalle Samooja (-9), oli Genevessä 19:s ja kuittasi 3630 tärkeätä rankingpistettä. Hän tulee lähes varmuudella Koivun perässä ET:lle kaudeksi 2019.

Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun suomalaispelaaja yltää kolmeen ykköstilaan haastajakiertueella yhden kauden aikana. Vastaavan tempun CT:llä teki viime vuonna Englannin Aaron Rai. Hän ehti pelata loppukauden aikana seitsemän kisaa Euroopan kiertueella, mutta osallistui CT:n finaaliturnaukseen.

Nopea nousu huipulle

Koivun nousu pääkiertuetasolle on tapahtunut hämmästyttävän nopeasti. Hän oli vielä viime vuonna amatöörien kirjoissa osallistuessaan European Tourin karsintoihin, missä hyvät esitykset avasivat paikan Challenge Tourille.

Helsinkiläinen saavutti ensimmäisen voittonsa jo kauden kolmannessa CT-kilpailussa. Toinen ykköstila tuli riemastuttavasti kotiyleisön edessä kaksi viikkoa sitten, kun Koivu oli paras Finnish Challengessa.

Geneven turnauksessa voittomarginaali oli kaikkein suurin. Kiinassa eroa seuraavaan kertyi neljä lyöntiä ja Vierumäellä hän ratkaisi pelin edukseen uusinnassa.

St. Laurence Golfin pelaaja oli ennen Sveitsin kisaa viidentenä CT:n Road to Ras Al Khaimah -listalla, mutta nimi poistunee kiertueen vaihdon myötä rankingista. Rolex Trophystä saadut 30 150 euroa nostavat hänen kauden kokonaisansionsa 121 261 euroon.

”Tappajan” ominaisuudet

Koivu, 27, on malttanut rakentaa uraansa ihailtavan kärsivällisesti. Hän opiskeli ja pelasi college-golfia Georgia Southern -yliopistossa kuuluen joukkueensa kantaviin voimiin.

Yliopistovuosien jälkeen hän pysytteli kaksi vuotta amatöörinä hankkien kannuksia muun muassa kansainvälisistä maajoukkueturnauksista ja tekemällä lujasti töitä valmentajansa David Da Silvan kanssa.

Hän on osoittanut debyyttikaudellaan pystyvänsä menestykseen silloin, kun otteissa on ollut voittamiseen tarvittavia elementtejä. Koivu ei ole päästänyt voittoa kertaakaan käsistään, kun sitä on hänelle CT:n kilpailussa tarjottu. Tällaisilla ”tappajan” ominaisuuksilla pelaajalla on huippugolfissa mahdollisuudet päästä pitkälle.

Voittojensa ohella Koivulta ei löydy muita top 10 -sijoituksia tältä kaudelta. Top 20 -sijoituksia on koossa neljä.

Koivun kalenteri loppukauden turnausten osalta selvinnee pikapuoliin. Ensimmäinen mahdollisuus pelata ET:n kilpailu kiertueen täysvaltaisena jäsenenä on ensi viikolla, jolloin ohjelmassa on Made in Denmark -kilpailu. Hänen kiertuevaihtonsa myötä suomalaisten lukumäärä European Tourilla nousee ensimmäistä kertaa neljään pelaajaan.