Amatöörigolf - Kilpagolf

Anna Backmanille Ranskan amatöörimestaruus

Anna Backmanin kausi kruunautui upeaan voittoon Ranskassa.

Syksyllä Vierumäelle asumaan muuttanut ja Heinolassa golflukiota käyvä Anna Backman on pelannut hätkähdyttävän vahvan syyskauden.

Sunnuntaina saavuttamansa Ranskan mestaruus on arvostukseltaan omassa luokassaan, syyskuun alussa hän voitti Ruotsissa Skandia Junior Openin. Syyskuun lopulla Kanadassa käydyissä epävirallisissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Backman oli kuudes.

Ranskan mestaruuskilpailu pelattiin 72 reiän lyöntipelinä, näistä kaksi viimeistä kierrosta sunnuntaina.

Mukana oli 96 pelaajaa, joista reilu kolmannes oli ulkomaalaisia.

Viimeiselle kierrokselle Backman lähti neljä lyöntiä kärkeä jäljessä. Tulos 69 oli päätöspäivän paras. Birdie päätösväylällä varmisti paikan uusintaan Ranskan Ines Lescudierin kanssa.

Backmanin (72, 68, 72, 69) ja Lescudierein yhteistulos oli 281, seitsemän alle parin.

Voitto ratkesi lopulta kolmannella uusintaväylällä, jossa Backmanille riitti historiallisen voiton saavuttamiseen par.

Lähipeli kantoi voittoon

”Sunnuntain ensimmäisellä kierroksella tulos olisi voinut karata suuremmaksi. Lähipeli oli koko kilpailun niin hiukeaa, että selvisin siitäkin kuivin jaloin. Lauantaina chippasin kaksi birdietä sisään, yhden pallon säkitin kuppiin suoraan bunkkerista. Se tosin oli sieltä jo kolmas lyöntini, mutta bogilla selvittiin, kertasi Backman kilpailun parasta kierrostaan.

Backman teki kilpailussa kaikkiaan 17 birdietä, joka sekin kertoo erinomaisesta lähipelistä.

Ruotsin Julia Engström oli kolmas tuloksellaan 282 (-6). Sandra Salosen sijaluku oli 21. (296, +8).

Jenna Mäihäniemi karsiutui kahdelta viimeiseltä kierrokselta.

Anna Backmanin kansainvälinen menestys näkyy myös amatöörien maailamanlistalla, jossa hän oli ennen Ranskan avointen voittoa sijalla 222.

Backman hätkähdytti ensimmäisen kerran laajemmin voittamalla Finnish Amateur Openin 2013 ollessaan 14-vuotias.

Tämänvuotisen Finnish Amateur Openin yhteydessä Backman kertoi lyövänsä palloa entistä pidemmälle ja kehittyneensä kokonaisvaltaisesti pelaajana kahden vuoden takaisesta vaikka voittoa ei Talista tullutkaan.

”Minulle on käynyt kuluvalla kaudella lähes aina niin, että yksi kierroksista menee vihkoon ja voitto karkaa. En ole saanut parasta irti itsestäni”, Backman analysoi elokuun lopulla.

Kolmessa kansainvälisessä kisassaan tuon jälkeen hän on voittanut Ranskassa ja Ruotsissa, sekä sijoittunut kuudenneksi Kanadan kivikovassa juniorikilpailussa. Kokonaisuus näissä kolmessa kisassa ansaitsee luonnehdinnan ”täydellinen syyyskausi kansainvälisillä kentillä”.

Anna Backmanista näkyi jo kaudella 2013 etäisyyksien päähän paljon huippupelaajiin, menestyjiin liittyviä poikkeusyksilöiden ominaisuuksia. Ranskan avoimien voitto 16-vuotiaana tuskin jää hänen viimeiseksi kansainväliseksi menestyksekseen.