23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Veri vetää golfiin

Petteri Nykky saattaa tulevaisuudessa ohjata muidenkin kotimaisten pelaajien kuin Ursula Wikströmin suorituksia.Kuva Antti Luukkonen

Petteri

Jo syksyllä hevosmiesten tietotoimiston viestit kertoivat, että Petteri Nykky olisi siirtymässä salibandystä golfiin, lajiin jota hän on pelannut ja valmentanut vuodesta 1982. Huhupuheet väittivät Nykyn tulevaksi työpaikaksi Suomen Golfliittoa, johon loppuvuodesta 2010 valittiin valmennuksen johtajaksi Janne Marvaila, Juha Skyttä puolestaan aloitti samassa organisaatiossa huippuvalmentajana. Näiden lisäksi maajoukkueen päävalmentajan Staffan Johanssonin sopimusta jatkettiin kolmella vuodella. Olisiko tallissa vielä tilaa Nykylle, valmennuspäällikön tittelikin kun on varattu liitossa vuodesta 1998 vaikuttaneelle Juha Juvoselle. Liiton sijiottamat rahat valmennusorganisaatioonsa ovat kovasti kasvaneet, samalla se on laajentanut toimintaansa ottamalla valmennusryhmiinsa ammattilaiseksi vastikään siirtyneitä pelaajia, mm. Kalle Samoojan ja Mikael Salmisen.

Nykky ei kiellä eikä myönnä neuvotteluja Golfliiton kanssa, mutta painottaa, että sopimuksia ei ole tehty.

”Salibandymaajoukkueen kanssa tekemiseni loppuvat helmikuun lopussa, Sveitsin liigajoukkueen kanssa työt jatkuvat kevääseen. Sieltä päin on ilmaistu mielenkiintoa jatkolle. Jokatapauksessa olen muuttamassa Suomeen. Ei se mikään salaisuus ole, että golf on hyvin lähellä sydäntäni ja uskon lähitulevaisuudessa tekeväni työtä lajin eteen. Mitä ja missä, sitä ei vielä tiedä. On sekin mahdollisuus, että nyt löytyy jotain muuta urheiluun ja valmentamiseen liittyvää ja golfin aika tulee myöhemmin,” Nykky pyörittelee.

Hän on valmentanut jo muutaman vuoden ajan Ursula Wikströmiä jonka kanssa yhteistyö jatkuu myös 2011. Nuoruudessaan Nykky on seuratasolla tehnyt opetustyötä enemmänkin.Kyselyjä yksittäisiltä pelaajilta yhteistyön aloittamiseksi on myös jo tullut. Nimiä Nykky ei luonnolisestikaan halua kertoa.

Nykkyä kuunnellessa rivien välistä on suhteellisen helppo tulkita, että päätyönä kotimaisen salibandyseuran valmentaminen ei ole Nykyn ykkösprioriteetti. Annetuilla näytöillä ja henkilökohtaisilla , sosiaalisilla taidoilla voi olla kysyntää kotimaisessa urheiluelämässä muuallakin kuin pelkästään golfin tai salibandyn parissa.

Mutta mitä suomalaisessa golfissa on hänen mielestään sitten suurimpina haasteina?

”Nuorten laadukas valmennus on tärkeää, heidän pitää löytää sisältää lahjakkuus harjoitella. Tämä ei koske pelkästään lajia tai fysiikkkaa, vaan myös henkisiä valmiuksia. Golf on niin kova ja maailmanlaajuisesti harrastettu peli, että kilpatasolla nähdään nopeasti missä kunnossa perusosaamine ja rutiinit ovat.Aika erikoistua gollfiin voi tulla tuossa 15-vuoden iässä, sitä ennen voi hyvin jo olla jopa kymmenen vuotta hyvää tekemistä takana”, Nykky määrittää.

Hänen puheistaan huokuu innostus golfiin ja sen kanssa työskentelyyn, samaa hän edellyttää niiltä tahoilta ja pelaajilta keiden kanssa tekee työtä.

”Omana osaamisalueenani pidän kehonkielen tulkintaa ja siihen liittyvien asioiden kehittämistä. Koutsien koutsaamisessa on paljon tehtävissä kaikissa lajeissa, samoin siinä, että huipulle pyrkivät osaisivat elää hetkessä ja rakentaa tietään kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Mitä tahansa sitten tulevaisuudessa teenkin, se että koko porukka on intohimoisesti touhussa mukana on tärkein voimavara”.

Päätöksiä siitä, mitä Petteri Nykky tekee salibandyn maajoukkuepestin päätyttyä voi tulla hyvinkin nopeasti.

”Kun Sveitsissä käynnistyvät play-offit, uskon seuraavien haasteiden olevan jo selvillä. Jos samanaikaisesti tärkeiden pelien kanssa joutuu jakamaan itseään tärkeän asian pohdintaan, ei tilanne ole mitenkään otollinen sataprosenttisen työpanoksen antamiselle”.

Golfpisteen toimituksen veikkaus on se, että Petteri Nykky siirtyy keväällä lähes sataprosenttisesti golfvalmennuksen pariin, jollei hänelle sitten avaudu urheilun parista muuta haastavaa vakanssia.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje