18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Seve Ballesteros - legenda elää

Seve Ballesteros, 1957-2011. © Getty Images

Severiano ”Seve” Ballesteroksen tarinassa on aineksia kuin missä tahansa sadussa konsanaan. Pedrenassa 9.4.1957 syntynyt Ballesteros innostui pienenä poikana golfista saatuaan isoveljeltään rautakolmosen. Tuo pitkä rautamaila kädessään Seve harjoitteli aamusta iltaan kotinsa lähellä olevalla hiekkarannalla – silloinkin kun hänen olisi pitänyt istua koulunpenkillä.

Kun pojan setä Ramon voitti Espanjan avoimet neljästi ja sijoittui vuonna 1965 Mastersissa kuudenneksi, ei Seven kohdalla ollut epäselvää miksi hän haluaisi aikuisena tulla. Uusi lehti oli käännetty eurooppalaisessa huippugolfissa, kun Seve ryhtyi ammattilaiseksi vuonna 1974 – vain 16-vuotiaana. Hän nousi kaksi vuotta myöhemmin suuren maailman tietoisuuteen sijoittumalla British Openissa jaetulle kakkostilalle Jack Nicklausin kanssa.

Ballesteros voitti ensimmäisen kerran Euroopan kiertueen ansiolistan vuonna 1976, jatkoa seurasi välittömästi kahdella seuraavalla kaudella. Hänet kruunattiin ET:n Order of Meritin ykköseksi kaikkiaan kuusi kertaa. Seven ensimmäinen major-titteli näki päivänvalon vuonna 1979, jolloin hän otti yhden kolmesta British Open -voitostaan nuorimpana pelaajana koko 1900-luvulla.

Yhteensä viisi majoria saavuttanutta Ballesterosta juhlittiin vuonna 1980 paitsi historian ensimmäisenä eurooppalaisena Masters-voittajana myös kautta aikain nuorimpana vihreän takin saajana. Hän voitti Mastersin toistamiseen vuonna 1983.

Seven loistavat taistelijan ominaisuudet pääsivät parhaiten oikeuksiinsa reikäpelissä. Hän oli kilpakumppaniensa keskuudessa yleensä ei-toivotuin otteluvastustaja. Ballesteros voitti urallaan viisi reikäpelin maailmanmestaruutta ja oli Euroopan Ryder Cup -joukkueen todellinen syömähammas 80-90-luvuilla. Hän tienasi 37 ottelussaan maanosalleen yhteensä 22,5 pistettä.

Seve

Seve on juuri varmistanut voiton vuoden 1988 British Openissa. Todistajana Nick Price. &copy Getty Images

Espanjalaisen uran yksi kohokohtia oli toimia Euroopan voittoisan Ryder Cup -joukkueen kapteenina Sotograndessa vuonna 1997 – toistaiseksi ainoan kerran kun joukkueturnaus on pelattu manner-Euroopan puolella. Hän oli voittamassa Ryder Cupia Euroopalle kaikkiaan viisi kertaa – neljästi pelaajana ja kerran kapteenina.

90-luvun jälkipuolella Seven pelaamista alkoivat haitata selkäkivut, kunnes kesällä 2007 hän päätti lopettaa upean kilpauransa. Samoihin aikoihin mediassa alkoi liikkua huhuja, jonka mukaan Ballesteros olisi yrittänyt itsemurhaa. Sairaalassa käynnin syyksi ilmeni lievä sydänvaiva, Seven kotiuduttua hoidosta jo samana päivänä.

Ballesteros saavutti urallaan huikeat 91 voittoa ammattilaisena, joista 50 Euroopan kiertueella. Tämä on edelleen ET:llä voimassa oleva ennätys. Hän oli maailmanlistan ykkösenä 61 viikkoa vuosien 1986-1989 välisenä aikana. Hänet rankattiin useaan otteeseen ykköseksi myös nykyistä World Ranking -järjestelmää edeltäneenä aikana vuosina 1983-1985.

Vuonna 1999 World Golf Hall of Fameen kutsuttu Ballesteros toimi aktiiviuransa jälkeen monenlaisessa golfiin liittyvässä bisnestoiminnassa, kuten kenttien suunnittelussa. Hän oli myös perustamassa vuonna 2000 syntynyttä Seve Trophyä, jossa Iso Britannian ja Irlannin yhdistelmä kohtasi manner-Euroopan joukkueen Ryder Cupin säännöin. Vuonna 2006 joukkuekilpailu muuttui Euroopan ja Aasian joukkueiden muodostamaksi Royal Trophyksi.

Ballesteros menetti lokakuussa 2008 Madridin lentokentällä tajuntansa, jota seuranneissa tutkimuksissa hänellä todettiin aivokasvain. Sevelle tehtiin neljä erillistä leikkausta, kunnes hän pääsi pois sairaalasta pari kuukautta myöhemmin.

Jose-Maria

Jose-Maria Olazabal ja Miguel Angel Jimenez lohduttamassa toisiaan Seven kuolinuutisen kantauduttua El Pratin kentälle. &copy Getty Images

Tämän jälkeen tähti siirtyi kotihoitoon Pohjois-Espanjaan saaden kemoterapiahoitoa seuraavaan kevääseen saakka. Ballesteros esiintyi sairastumisensa jälkeen ensimmäisen kerran julkisuudessa kesäkuussa 2009, jolloin hän perusti myös omaa nimeään kantaneen säätiön.

Säätiön tehtävänä on tukea syöpää sairastavia ihmisiä sekä rahoittaa etenkin aivokasvainten tutkimukseen liittyvää työtä. Säätiö auttaa myös ammattilaiseksi tähtääviä nuoria pelaajia, jotka tarvitsevat pyrkimyksissään taloudellista kädenojennusta.

Ballesteroksen perhe ilmoitti pelaajan kotisivuilla 6.5. että hänen vointinsa on heikentynyt nopeasti. Seve menehtyi 54-vuotiaana vain muutamia tunteja tiedotteen julkaisun jälkeen seuraavan vuorokauden varhaisina tunteina.

Vuonna 2004 multimiljonääri Emilio Botinin tyttärestä Carmen Botin O’Sheasta eronnutta Seveä jäivät kaipaamaan hänen kaksi poikaansa Baldomero ja Miguel sekä tytär Carmen.

Seve tullaan siunaamaan omaistensa keskuudessa kotikylässään Pedrenassa 11.5.

Seve Ballesteros vieraili Suomessa kesällä 1982. Hän kävi tuolloin pelaamassa Talin sateisessa iltapäivässä näytöspelin seuranaan ruotsalainen golfguru Sven ”Tumba” Johansson, HGK:n valmentaja Jusa Hämäläinen sekä Suomen silloinen ykköspelaaja Timo Sipponen.

Kommentti: Seve Ballesteros tuli kuuluisaksi sankarillisista lyönneistään, joita hän esitteli usein mahdottoman oloisista paikoista. Lapsuuden rautakolmosen uskottiin vahvasti olevan tämän jalon taidon taustalla. Hän oli menneinä vuosikymmeninä kaikkien nuorten kilpapelaajien esikuva myös suomalaisillla kentillä. Lukemattomissa iltaisissa keskusteluissa palasimme aina uudestaan Seven hienoihin aikaansaannoksiin. Kotona svingiä peilistä katsellessa taisi oma kuvakin näyttää enemmän joltain toiselta…

Jos Elvis Presley loi rock’n rollin, Seve teki saman golfissa.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje