26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

The Openin selostavasta Antti Vaalaksesta tuli selostaja sattumalta: "Pidin sitä kammottavana ajatuksena"

Selostustehtävät tuovat golfopettajana työskentelevän Antti Vaalaksen arkeen sopivaa vastapainoa Kuva: Sari Kettunen

Vaalas selostaa tällä viikolla Pasilan studiosta tavallista juhlavamman golfturnauksen.

Antti Vaalaksen ääni on tullut vuosien varrella suomalaisille huippugolfin ystäville tutuksi Viasatin ja Viaplayn kisalähetyksistä. Viimeksi hänen selostustaan saatiin kuunnella Skotlannissa pelatun DP World Tourin ja PGA Tourin yhteiskilpailun kahdella jälkimmäisellä kierroksella.

Vaalakselle selostaminen on hyvää vastapainoa varsinaiselle leipätyölleen golfopetukselle, jonka parissa hän on toiminut 80-luvun lopulta lähtien. Hän kokee tehtävän itselleen tärkeänä, mutta muistuttaa, ettei ole ammattiselostaja.

”Asuin lapsena ja nuorena 15 vuotta Pohjois-Amerikassa, ja olen käytännössä koko elämäni katsonut golfia televisiosta. Sain niiltä vuosilta laadukasta perusoppia tähän hommaan, vaikka en silloin olisi voinut kuvitella istuvani joskus selostamassa golfturnauksia luurit päässä.”

Vaalas sai viime vuosikymmenellä kisalähetyksiä selostaneelta Teemu Tyryltä pyynnön tulla tuuraamaan studioon yhdeksi päiväksi.

”En ollut ikinä ennen ollut studiossa. Sain ohjeeksi selostaa samalla tavalla kuin puhuisin jollekin tutulle golfoppilaalleni. Jännitti todella paljon, mutta se helpotti, kun samaan aikaan oli menossa yleisurheilun arvokisojen miesten keihäänheiton finaali. Ajattelin, ettei kukaan kuitenkaan katso golfia”, Vaalas naurahtaa.

Edelleenkään Vaalas ei koe selostavansa kuin yhdelle henkilölle, vaikka kisalähetykset ovat lajin kasvaneen suosion myötä arvatenkin koonneet yhä enemmän golfista kiinnostuneita suomalaisia vastaanottimien ääreen.

Itse asiassa selostukset vaikuttavat jälkikäteen paremmilta.

”On se jännää mihin tulee elämässä suostuttua. Jotenkin ihmisellä on kai taipumus ajautua johonkin, mihin ei kuuna päivänä uskoisi ryhtyvänsä. Pidin joskus selostamista suorassa lähetyksessä kammottavana ajatuksena.”

Oman äänen kuuntelemiseen ei totu

Vaalas kertoo toisinaan kuuntelevansa jälkeen päin omia selostuksiaan.

”Ajoittain pitää tarkistaa miltä selostus kuulostaa, vaikka oman äänensä kuuntelemiseen ei koskaan totukaan. Itse asiassa selostukset vaikuttavat jälkikäteen paremmilta. Jotenkin olen live-tilanteessa sanomisistani turhan kriittinen.”

Selostuksessa on hänen mielestään tärkeä ylläpitää hyvä rytmi. Se ei ole aina helppoa, etenkään pitkissä lähetyksissä.

”Mutta ei koko ajan tarvitse olla äänessäkään. Katsoja näkee itsekin kuvasta, mitä kentällä tapahtuu.”

Vaikka Vaalas on puhtaasti suomenkielinen, huomaa hän joskus hakevansa turhan kauan sopivaa sanaa tai ilmaisua selostuskopissa. Hän kävi koulunsa englannin kielellä, ja englanninkielinen sana tuntuu toisinaan tulevan ensimmäisenä mieleen.

”Totta puhuen joissakin yhteyksissä englanninkielinen sana kuvaisi paremmin asiaa kuin suomenkielinen.”

Vaalas mainitsee urheiluselostajista omaksi esikuvakseen Jim Nantzin, joka on muodostanut PGA Tourin kisalähetyksissä pitkäaikaisen tutkaparin asiantuntijana toimivan moninkertaisen major-voittajan Nick Faldon kanssa.

”Nantzilla on aina tilanne hallinnassa, ja on ihailtavaa, miten hän pystyy luomaan tarinan täysin tyhjästä. Se on todellisen ammattilaisen ja huippuselostajan merkki.”

Kollegan kanssa studiossa

Antin kumppanina on hetken aikaa studiossa toiminut ”Faldon” roolissa oleva Riku Soravuo, joka niin ikään hankkii elantonsa golfopettajana. Samaan tehtävään Vaalaskin tuli aikoinaan golflähetyksiin, kunnes hänet pestattiin selostajaksi.

”Asiantuntijan rooli on armollisempi kuin selostajalla, joka on vastuussa koko paletin läpiviennistä. Mutta on Rikullekin tulossa selostusvuoroja pitkissä lähetyksissä.

Pasilan studiossa Vaalaksen ja Soravuon ohella on yksi tuotantoyhtiön tekninen henkilö varmistamassa lähetyksen toimivuuden. Tanskan päässä lähetystä organisoi ”Einar”, joka huutelee studioon, milloin voi alkaa puhua, ja milloin pitää esimerkiksi tehdä tilaa lähetyksen musiikille ja haastatteluille.

Jordan Spieth on yksi Antti Vaalaksen suurimmista suosikeista Open Championshipin voittajaksi. Kuva: Getty Images

Vaalaksen mukaan valmistautuminen kisalähetyksiin on aina työläämpää, mitä harvemmin selostuksia on. Tätä nykyä suomen kielellä selostetaan vain kaikkein isoimmat turnaukset ja joitain muita satunnaisia merkittäviä kisoja.

”Ihan eri tavalla sitä olisi ajan hermolla, jos näitä tekisi joka viikko.”

Open Championshipiin valmistautumisen Vaalas aloitti maanantaina. Hän lisää selostusviikolla uutisten seurantaa ja poimii lähteistä merkittävimmät lehdistötilaisuudet. Lisäksi työmatkat kotoa Helsingistä Peuramaan kentälle ja takaisin sujuvat päivän polttavia aiheita käsitteleviä podcasteja kuunnellen.

Studioon Vaalas saapuu 45 minuuttia ennen lähetyksen alkua, ja tsekkaa äänet. Mukana on myös läppäri, jossa esillä on muun muassa tulostaulu, lähtölista ja monenlaista faktaa pelaajista.

Välillä tuntuu siltä, että tulee otettua vähän liian paljon varman päälle.

Vaalaksen ja Soravuon seuraksi Open Championshipin kisalähetyksiin ovat tulossa ainakin entinen huippupelaaja Mikko Ilonen sekä Suomen Golfliiton kilpailuasiantuntija Mika Wikström.

”Mikolla on paljon sellaista tietoa pelaajista, kisoista ja kentistä mitä muilla ei ole. Häntä kannattaa aina kuunnella. Mikalla puolestaan on paljon paikallistietämystä, sillä hän on The Royal and Ancient Golf Club of St Andrewsin jäsen.”

Antti toivoo, että Open Championshipistä tulee tiukka taistelu, jolloin myös selostuksessa säilyisi loppuun saakka kipinä. Tätä hän tarkoittaa sillä, että joskus on vaarana tunnelman latistuminen, mikäli pelaaja vaikuttaa olevan päätöspäivänä kärjessä tavoittamattomalla karkumatkalla.

”Eihän toki niin saa käydä. Kyllä meidän täytyy elää täysillä loppuun saakka, vaikka voittotaistelu olisikin jo ratkennut. Aina täytyy löytyä katsojalle jotain innostavaa kerrottavaa.”

Vaalas haluaisi olla selostajana rohkeampi tai se on ainakin hänen tulevaisuuden tavoitteensa.

”Välillä tuntuu siltä, että tulee otettua vähän liian paljon varman päälle. Olisi hyvä räväyttää joskus sillä tavalla, että saisi jonkun putoamaan kotisohvalta ja palautekanavat tukkoon.”

Open tuo perhosia vatsaan

Torstaina alkava Open Championship tuo Vaalakselle hieman lisää perhosia vatsaan, vaikka hän ei enää selostuksia varsinaisesti jännitä.

”Nyt on tavallista isomman tapahtuman tuntu, kun pelataan 150. Openia golfin kodissa St Andrewsin Old Coursella. Onhan se melkoinen merkkipaalu. Minun on pystyttävä välittämään kisatapahtumien selostamisen ohella juhlava tunnelma, joka siellä tietysti vallitsee.”

Keitä pelaajia sitten hänen mielestään kannattaa Open Championshipissä seurata?

”Toivoisin Tiger Woodsilta kunnon onnistumista. Hänen nousemisensa voittokamppailuun olisi kuitenkin olosuhteet huomioiden yllätys. Kärkipäähän odotan muun muassa tuulipelaamisen spesialistia Jordan Spiethiä, Justin Thomasia ja Rory McIlroyta. Maailmanlistan ykköseltä Scottie Scheffleriltä puuttuu tarvittava links-kokemus. Hänen korkeat lyöntinsä eivät ole tuolla kaikkein tehokkain ase.”

Linkseillä ei pelata alkuukaan yhtä liukkailla viheriöillä kuin esimerkiksi U.S. Openissa tai Masters Tournamentissa, mikä voi nostaa hänen mukaansa yhä useamman pelaajan mahdollisuuksia.

”Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood, miksi ei vaikka Dustin Johnson. Näidenkin joukossa voi olla tuleva voittaja. Alex Norénin kaltainen pelaaja voisi olla musta hevonen, mikäli hän nyt varasijalta sattuisi pääsemään mukaan”, Vaalas pohtii.

The Openia alustetaan myös uusimmassa podcastissa.

Golfpiste Podcast · #172 – 150:s The Open sytyttää – Kasvaako PGA Tourin ylivalta? Tippuuko Suomi kelkasta?
Lue seuraavaksi: Sami Välimäki hienolla loppukirillä jälleen paras suomalainen DPWT:n ja PGA Tourin huipputurnauksessa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

    Teemu L says:

    Nantz ja Faldo on ollut aika lyömätön kaksikko PGA tourilla. Anttiakin on kyllä kiva kuunnella, kun nuo perus Euroopan tourin selostajat ei nyt ihan samaa tasoa ole, lähinnä vaan höpöttävät keskenään.

    Antille kaipaisin kumppaniksi ja asiantuntijaksi kyllä mielummin jonkun entisen ET pelaajan..

    pirdie says:

    Tsemppiä Antti tulevaan viikonvaihteeseen! Hyvät apulaiset näyttää olevan. Valitettavasti jotkut eivät pidä suomenkielisestä selostuksesta, mutta valinta on kaikille vapaa. Minä kuuntelen sinun selostuksia!

    Marza80 says:

    Parempaan suuntaan aikaisemmasta on jo menty, mutta turhan usein edelleen tuntuu siltä että selostus on lähinnä aloittelijalle ja mennään yleisen tason jutteluun lajista tai pelaajista silloinkin, kun voisi selostaa päällä olevaa tilannetta/lyöntiä.
    Kaipaisin useammin tietoa/analyysia kuhunkin lyöntiin liittyvistä seikoista. Mahdollisuuksien mukaan erityisesti niistä joita en välttämättä itse kuvasta näe. Ko. väylällä huomioitavat asiat (tuuli, pelissä olevat esteet, muodot ym.), pallon makuu, lyönnissa mahdolliset vaihtoehdot/tekniikat jne..

    lab says:

    Ei selostaja tiedä noita huomioitavia asioita. Katso alkuperäisellä selostuksella niin siellä on tietoa näistä asioista jos ryhmän mukana kulkee kommentaattori.

      KL1 says:

      Nimenomaan. Suomesta käsin selostettaessa välineet ovat perin suppeat paikan päällä selostavien vastaaviin verrattuna. Kyse ei siis suinkaan ole siitä, ettei tykkäisi suomenkielisestä selostuksesta, vaan siitä, että englanninkielisestä selostuksesta saa paljon enemmän irti. Siis jos ymmärtää puhuttua englantia.

    OikeaJuuso says:

    Antti on melkein jees selostajana. Tyryn vanhempaan verrattuna toki moni on heittämällä parempi. Suomiselostuksia vaivaa aivan kauheat omat jorinat ja lajin yleispohdinnat. Enää en ole kuullut niitä alkuaikojen ”yksi alle eli sitä sanotaan birdieksi” -aloittelijan oppitunteja, mutta kaukana ei olla. Onneksi T.T. on pois eetteristä, oli ihan kauheaaa kuunneltavaa ja itse asia oli sivuseikka. Sitten jos puhutaan oikeasti hyvistä golflähetyksen selostajista, voidaaan Nantzin lisäksi mainita Euroopan Tourin vanhemmat selostajaherrat. Se mitä he osaaavat on se mitä Vaajaskin on havainnut – aina ei tarvi olla äänessä. Kunhan korvaa miellyttävällä äänellä antaa lisää infoa kuvaan nähden ja sopivasti elää pelissä. >Ei ne omista peleistä tai saarivaltion golfin tilasta höpise.

    tere says:

    Viaplay näyttä onneksi myös kaksi Featured Group -kanavaa, joita on mielestäni todella kiintoisaa seurata toisilta laitteilta, ja niissä on lisäbonuksena (oletan) britti (tms paikakanpäältä tehty) selostus, joissa on mukana tosikisoissa pelanneita henkilöitä.