11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

McIlroyn kotiklubilla iloittiin voitosta

Holywoodilaiset ovat haltioissaan oman kaupungin pojan saavutuksesta. © Getty Images

Rory McIlroy on asunut koko ikänsä Belfastin Bangorin välissä sijaitsevassa Holywoodin kaupungissa. 12 000 asukkaan pikkukaupungin väki oli kokoontunut sunnuntaina valvomaan ja jännittämään tunnetuimman asukkaansa edesottamuksia sellaisten vastaanottimien äärelle, jotka lähettivät suoraa kuvaa US Openin tapahtumista.

Ikimuistoista iltaa ja aamuyötä vietti myös McIlroyn kotiseuran jäsenistö, josta moni oli saapunut Holywood Golf Clubin klubitalolle seuraamaan Bethesdasta välitettyä kisalähetystä. Tänään se tapahtuu. Mastersin pettymys oli jo unohtunut, kun Congressionalilla täysin ylivoimaisia otteita esittänyt Rory nostaa Holywoodin pian koko maailman tietoisuuteen.

Oluttuopit täyttyvät toisensa jälkeen, kun finaalikierros etenee. Roryn peli näyttää kypsältä – lyönnit ovat tarkkoja ja häikäiseviä kuin muinakin pelipäivinä. Jäsenet innostuvat pian tuulettamaan hänen jokaista lyöntiään.

Inspiraation lähde

Puheen sorina taukoaa hetkeksi, kun kierros on ehtinyt viimeiselle griinille. TV-kuvaajan kamera löytää viheriön takaa Roryn isän Gerry McIlroyn ja toisen suuren pohjoisirlantilaisten sankarin Graeme McDowellin. Pian viimeinen putti on reiässä, ja kaikki klubilla paikalla olevat yhtyvät äänekkääseen voitonjuhlaan.

”Tämä on aivan käsittämätöntä. Näin pieni maa, ja nyt meillä on kaksi peräkkäistä US Openin voittoa”, eräs jäsenistä innostuu selittämään.

”Meillä on ollut aina vahva juniorityö, ja totta puhuen Rory on yksi sen ketjun hedelmistä”, seuran juniorivastaava Philip Brady sanoo ylpeänä. ”Hän on seuran junioreiden inspiraation lähde.”

Holywoodin

Holywoodin todellinen voimakaksikko US Openin jälkimainingeissa. &copy Getty Images

McIlroyn hyvä ystävä Owen Gunning palaa keskustelussa juniorivuosiin: ”Hän pelasi kaksi kierrosta lähes joka päivä, ja usein palasi vielä illaksi kolmannelle kierrokselle.”

”Rory on fantastinen persoona. Jalat niin maassa, ja sellainen tähtipelaaja.”

”Hän jaksaa touhuta nuorempien junioreiden kanssa, tervehtii ja ehtii aina jutella”, Gunning jatkaa.

Tilassa, jonka seinällä on McIlroyn kuvia Pohjois-Irlannin juniorimestaruuskisoista ja ensimmäisestä voitosta PGA Tourilla, seuran puheenjohtaja Derek Reade muistaa ottaa esille mestarin vanhemmat:

”Gerryn ja Rosien panos on ollut uskomaton. Gerry uhrasi niin paljon energiaansa ja aikaa Roryn valmentamiseen. Hän oli valmis tekemään kaikkensa pojan peliuran edistämiseksi.”

Täydellinen svingimalli

”Vastapainoksi Rory on ollut harvinaisen omistautunut urheilija. Nuorten miesten huvitukset eivät ole laittaneet hänen päätään sekaisin”, Reade lisää.

”Kaikki nuorukaiset matkivat täällä Rorya: hänen hiustyyliään ja maneerejaan. Tekniikkaa kyllä kelpaakin matkia, hänellä on täydellinen svingi ja pallo lentää mailien päähän.”

Seuran entinen toiminnanjohtaja Robert Cooley, 62, on ollut Holywood Golf Clubin jäsen 25 vuotta. Hän on päässyt läheltä seuraamaan Roryn urakehityksen kaarta alusta saakka.

”Roryn lahjakkuus huomattiin jo hyvin varhain. Pian ilmeni, että jotain erityistä tässä pojassa on”, Cooley sanoo. ”Hän ilmoitti hädin tuskin 10-vuotiaana haluavansa golfammattilaiseksi – ja itse asiassa parhaaksi golfammattilaiseksi.”

Rory

Rory McIlroy voitti vuonna 2004 alle 15-vuotiaiden sarjan Nick Faldon operoimassa junioriturnauksessa. &copy Getty Images

Ollessaan 13-14-vuotias McIlroy oli jo parempi kuin lähes kaikki hänen seuransa aikuisjäsenet: ”Hän löi pitkiä draiveja, chippasi ja puttasi loistavasti. Mitä muuta menestymiseen tarvitaan, kun hänellä on lisäksi analyyttiset aivot ja mieletön luonteenlujuus? Cooley kysyy.

Seitsemän major-voittoa

Klubin pro Stephen Crooks liittyy keskusteluun ennustaen McIlroylle ruusuista tulevaisuutta: ”Hän on uskomaton kaveri. Tämä on ensiaskel sille mitä hän tulee saavuttamaan seuraavan kymmenen vuoden aikana: Rory tulee dominomaan golfia ja voittaa seitsemän major-turnausta.”

Holywoodissa sijaitsevan Sullivanin yläasteen rehtorina McIlroyn kouluvuodet toiminut Jon Stevenson sanoo, että Roryn päämäärä oli tiedossa jo hyvissä ajoin:

”En oikeastaan ole edes yllättynyt hänen menestyksestään. Olen ollut kauan tietoinen hänen potentiaalistaan, mutta kenties tällaista voittoa ei kuitenkaan ihan vielä uskallettu odottaa.”

”Moni ajatteli Mastersin jälkeen, että hänestä ei ehkä sittenkään tule suurten turnausten voittajaa. Maailmalla puhuttiin, että luonne ei kestä, ja sen sellaista. Mutta hänen kykynsä käsitellä tappioita on harvinainen. Rory otti Mastersin tapahtumista opikseen, ja tuloksen me jo tiedämmekin”, Stevenson sanoo.

Lähde: Belfast Telegraph

Marko Kuivasaari

Holywood Golf Club, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje