18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Ju ihastui suomalaisiin kenttiin

Ju Kuang Tan ihastui Vanajanlinnassa erityisesti viheriöiden hyvään kuntoon.

Toimittaja

Kun Finnair avasi keväällä suoran reitin Helsingin ja Singaporen välillä, tuli yksi Aasian mielenkiintoisimmista metropoleista suomalaisille entistä helpommin saavutettavaksi. Matka kestää noin 11,5 tuntia. Reitin avaamiseen liittyi monia markkinointitoimenpiteitä joista yksi kohdistuii Finnair Mastersiin. Neljä singaporelaista amatööriä sai kutsun Euroopan Tourin kisaan. Paikallisen Golf Digestin päätoimittaja Ju Kuang Tan tuntee maassaan kaikki golfvaikuttajat, niinpä hän toimi linkkinä Finnairin ja paikallisen golfliiton välillä. 50-vuotias Ju ei ehtinyt kesällä Suomeen seuraamaan kisaa, ensimmäinen vapaa ajankohta löytyi syyskuun puolivälin jälkeen. Ju ja vaimonsa Gilian kiersivät allekirjoittaneen seurassa Vierumäen, Vanajanlinnan, Kytäjän ja Talin kentät sekä tutustuivat etenkin Vierumäen ja Vanajanlinnan muihin palveluihin. ”Nuo kolme kohdetta muodostavat varsin mainion kokonaisuuden lyhyelle golflomalle. Helsinki on lisäksi kompakti ja kodikas kaupunkikohde, tämä oli tehokas ja rentouttava matka”, Ju kiitteli suunnatessaan lentokentälle.

Veri veti golfiin

Ju opiskeli nuoruudessaan Yhdysvalloissa ja jäi maahan työskentelemään. Pankkimaailma ei kuitenkaan antanut sellaisia onnen tuntemuksia joita hän odotti. Golf oli laskettelun ohella noussut New Yorkin lähistöllä harrastukseksi. Kotimaahan palattuaan Ju hakeutui lehtitaloon joka julkaisi golflehteä. Hän pääsi alkuun freelanceriksi ja mieltyi alaan. Golf Digestin päätoimittajuus avautui lopulta neljä vuotta sitten. ”Olin varsinkin alkuun intomielinen pelaaja ja lajin seuraaja. Luin kaiken eteensaamani materiaalin, kirjat sekä lehdet ja etsin tietoa luonnollisesti myös netistä”, tasoituksella kymmenen pelaava Ju kertoo silmät kiiluen. Innnostus peliin on edelleen tallella. Työnsä puolesta hän matkustaa paljon ympäri Aasian lisäksi varsinkin Euroopassa. ”Pääsin viimeviikolla pelaamaan Eccon tilaisuudessa Thongchai Jaideen kanssa. Singaporen F1-kisan jälkeen kalenteriini on merkitty peli Heikki Kovalaisen kanssa. Nyt osaan ainakin sanoa hänelle suomalaisia kohteliaisuuksia”, Ju jatkaa.

Kiirettä pitää mediaväelle Singaporessa kuluvalla viikolla, jolloin pelataan yksi amatöörien merkittävimmistä kisoista maailmassa, Asian Amateur Championships. Kilpailun voittaja näet pääsee kuten kahdella edelliselläkin kerralla mukaan Mastersiin, ykkönen ja kakkonen saavat lisäksi paikan British Openin viimeiseen karsintavaiheeseen. Singaporessa on asukkaita lähes samanverran kuin Suomessa. Tiheään asutussa kaupunkivaltiossa on klubeja 13, näillä kenttiä 25. Lisäksi Singaporessa on yksi ”public course”.

”Singaporessa on niin paljon pelaajia, että käytännössä on hyvin vaikeaa päästä pelaamaan jollei ole kentän jäsen tai jäsenen vieras. Suosituimpia lähikohteita ovat Malesia sekä Indonesia joihin molempiin voi tehdä päivän mittaisia retkiä. Paljon ihmisiä matkaa myös Japaniin. Laskisin niin, että meillä on aktiivisia pelaajia noin 60.000. Yhdelle public-kentälle olisi selkeä tilaus”, Ju jatkaa Eurooppa on singaporelaisille luonnollinen ilmansuunta matkustaa, Pohjoismaat ja myös Suomi tiedetään kiinnostaviksi kohteiksi. ”Olen yllättynyt siitä, kuinka hyvin jokapuolella puhutaan englantia. Ihmiset ovat oikeasti ystävällisiä ja ruoka on erityisen hyvää”, hän kiitteli Gillian vaimon nyökytellessä vieressä.

”Vierumäki on uniikki kohde” Jää

Cooke-kentän pelaamisen lisäksi Ju kiersi myyntipäällikkö Jussi Kortepuron ohjaamana läpi muita Vierumäen liikunta-ja urheilupaikkoja. Alueen laajuus ja harrastemahdollisuuksien määrä tekivät selkeästi vaikutuksen. Testiasemalla tehty kehon koostumusanalyysi jäi myös mieleen. Painoa pitäisi saada lisää, hieman lihasmassaakin… ”Fantastinen paikka kaikkinensa,täällähän voi näköjään harrastaa lähes mitä vain, tai sitten olla omissa oloissaan luonnon äärellä. Sielu rauhoittuu,” Ju purki tuntemuksiaan Kammi- savusaunan jälkeisellä illallisella, jossa häntä isännöi Vierumäki Country Clubin toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen.

Toisen päivän ohjelmaan kuului curling-maaottelu. Jää oli Julle sekä Gilianille lähes tuntematon alusta, joten Vierumäki Golfin toimitusjohtaja Jan Ruohon kipparoima tiimi sai voiton superhauskassa tapahtumassa.

Ju

Toisessa kohteessa Vanajanlinnassa Petri Keskitalo vastasi vieraiden viihtymisestä ja palveluiden esittelystä. ”Vierumäen ja Vanajanlinnan kentät ovat molemmat profiililtaan erinomaisia. Vanajanlinnassa viheriöt ovat kuitenkin paremmassa kunnnossa. Vierumäki oli lähes kuiva,se vetää selkeästi veden hyvin lävitseen. Kenttien puolestakin Suomea voi jo näiden kahden kokemuksen perusteella suositella”, Ju teki pika-analyysiä kokemastaan.

Kolmannessa kohteessa Kytäjällä Jun kamerat olivat kehnosta säästä huolimatta aiempia päiviäkin kovemmassa käytössä. Still-kuvien lisäksi hän taltioi liikkuvaaa kuvaa tuntikaupalla. Kotimaassaan Ju editoi sivustonsa lukijoille videokoosteeen Suomessa kokemastaan. Pelikierros tehtiin South East-kentällä, Nort Westiin Ju tutustui lyhyen kiertoajelun myötä. ”Minun listallani South East menee näkemistäni ykköseksi. Kokonaisuus ja maisemointi ovat korkeatasoisia. Sääli, että tämäkin oli Vanajanlinnan tavoin varsin märkä”, hän tokaisi automatkalla Helsinkiin.

Urheilusankareiden kohtaamisia Ju jaksoi ihastella onnekkuuttaan sen suhteen, kuinka useita urheilusankareita hän ehti tavata pelkästään Vierumäellä, Vanajanlinnassa ja Kytäjällä. Vierumäellä hän vaihtoi kuulumisia urheiluhalleilla työskentelevän jääkiekkolegenda Seppo Revon, ja mäkihypyn olympiavoittaja Veikko Kankkosen kanssa. Jälkimmäinen lentää keväällä Singaporeen tapaamaan tytärtään, Ju lupasi kaikki kontaktinsa käyttöön jotta ”Viki” pääsisi pelaamaan haluamilleen kentille”. ”Kun tähän listaan lisätään vielä Petri ( kymmenottelu) ja Kytäjän toimitusjohtaja Juha Repo ( kartanlukija mm. Juha Kankkuselle ja Ari Vataselle), sain keskustella varsin mielenkiintoisten ihmisten kanssa”, Ju kiitteli. Talissa Ju tutustui huolella toiminnanjohtaja Ilkka Ulanderin opastuksessa Talin historiaan ja kenttään. ”Hienoa, että teillä on näin lähellä kaupungin keskustaa vieraillekin avoin kenttä. Viihtyisä miljöö josta huokuu se, että alueella on pelattu pitkään. Kunnon puolesta se ei ollut kuitenkaan kolmen ensimmäisen tasolla,” kuului Jun pika-analyysi.

Nuoripari

Kahden viimeisen vierailupäivänsä aikana Ju ja vaimonsa tutustuivat Helsingin keskustaan, nähtävyyksiin sekä kävivät ostoksilla.

”Hotellimme ( Marski) on sijainniltaan aivan fantastinen. Tässä on kävelymatkan päässä kaikki oleellinen. Helsinki on varsin kaunis ja siisti kaupunki. Aasialaiset matkustavat mielellään Eurooppaan. Businessmatkailun lisäksi teillä on varmasti mahdollisuus houkutella tänne lisää turisteja, jopa golfaamaan. Meidän mittapuumme mukaan pelaaminen Suomessa tuntuu olevan varsin mutkatonta, helppoa järjestää ja kohtuuhintaista”.

Golf kasvaa Kiinassa ja Intiassa

Singapore on Aasian golfissa varsin isossa roolissa. Maassa pelataan vuosittain isoja turnauksia, marraskuuussa käytävä Singapore Open ( kuusi milj D.) on Aasian Tourin suurin kisa.

”Pelaajamäärissä ja kentissä mitattuna olemme toki pieni tekijä. Lajilla on vakiintunut asemansa, kasvua tulee tietysti Kiinasta ja Intiasta. Maakohtaisesti lajin suosioon vaikuttaa aina se, tuleeko kansainvälistä menestystä . Meillä ei suuria tähtiä ole, Kiinalla ja Intialla on samat ongelmat”.

Kytäjän

Ju kirjoittaa Singaporen Golf Digestin varsin mittavan artikkelin golfista Suomessa liittäen siihen matkailuosion Helsingistä. Reilut kaksi vuotta sitten ”roundtripilla” ja artikkelinkirjoitusmatkalla kävivät Saksan, Intian, Korean ja Kiinan Golf Digestin toimittajat. Tämänvuotisessa Finnairi Mastersissa Japanin Digestin toimittajat hakivat kulmaa suomalaiseen golfiin ja ihastuivat kovasti näkemäänsä, zoomaten erityisen paljon Linda Henrikssonia.

”En halua piirrellä pilvilinnoja sen suhteen, että Aasiasta lentäisi lentokonelasteittain golfturisteja maahanne, mutta kyllä tilanne on se, että golfarit etsivät jatkuvasti uusia kohteita. Tulen takaisin Suomeen ja seuraavalle matkalle otamme mukaan myös lapseni. Silloin on tarkoitus käydä myös Lapissa”, Ju Kuang Tan lupasi lopuksi.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje