26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Emily Penttilä näkee itsensä LPGA-kiertueella viimeistään kaudella 2019

Vuoden 2014 EM-hopeamitalisti ei suunnittele uraa Euroopassa, mutta jättää pienen takaportin, riippuen LPGA:n ja LET:n mahdollisista yhteistyökuvioista.

Emily Penttilän ensimmäinen ammattilaiskausi on loppusuoralla. Opeteltavaa on ollut paljon ja uusia tekijöitä enemmän kuin hän olisi etukäteen osannut aavistaa.

”Tunnen silti enemmän kuin koskaan, että tämä on se minun juttuni. Viihdyn todella hyvin jenkeissä ja ammattilaisena. Elämäntyyli on haastava, mutta se antaa myös paljon”, hän sanoo.

Penttilä on kiertänyt USA:n kakkoskiertueella Symetra Tourilla turnauksia varsin ahkerasti, yhteensä 18. Joukossa on yksi top 10 -sijoitus ja karsintarajan hän on selvittänyt 12 kertaa.

”Pelini on kehittynyt kauden aikana, joka on ensisijaista. Tällä hetkellä antaisin itselleni arvosanaksi 7,5. Kauden aikana tapahtuneeseen kehitykseen olen tyytyväinen, ja uskon että tulen määrätietoisen kokonaisvaltaisen harjoittelun sekä kokemuksen kautta nostamaan pelitasoani.”

Tulane Universityn joukkueessa college-golfia pelannut Penttilä sanoo, että kentät Symetra Tourilla ovat jonkun verran pidempiä, ja muun muassa lipun paikat hieman vaikeampia kuin yliopistokisoissa.

”Sanoisin, että normaali kisakenttä Symetralla on samantyyppinen kuin collegen post-season-kisakenttä. Symetra Tour kiertää ympäri jenkkejä, joten riippuu kovinkin viikosta, minkälainen kenttä on edessä.”

Ruotsin Örebrossa syntynyt Penttilä osallistui kolme vuotta sitten kautta aikain toisena suomalaisena U.S. Women’s Openiin.

Kilpailu kakkoskiertueella on ankaraa, kun kaikki luonnollisesti tavoittelevat nousua LPGA Tourille. Penttilä kertoo voittotulosten alittavan viikoittain parin vähintään kymmenellä lyönnillä.

”Tasainen parin pintaan -peli ei riitä. Täysillä pitää uskaltaa vetää. Erot ovat pieniä, ja mitä korkeammalla tasolla pelataan, sitä pienemmiksi marginaalit muuttuvat. LPGA-tason pelaajilla on paljon kokemusta, ja helpot virheet ovat vähissä.”

Symetra Tour on ammattilaiseksi siirtyvien yliopistopelaajien tyypillisin osoite. Tämän vuoksi kiertueella on paljon Penttilälle ennestään tuttuja pelaajia.

”Monet college-kavereistani pelaavat Symetra Touria. On myös uusia pelaajia, jotka ovat joko siirtyneet high schoolin (lukio) jälkeen ammattilaisiksi tai jotka ovat menettäneet pelioikeutensa LPGA Tourille. Joukossa on myös LET:ltä tulleita, jotka yrittävät saada tätä kautta kortin jenkkikiertueelle.”

Nyt lyön noin 10–12 väylää/kierros, ja ainoastaan yksi pallo on keskimäärin kisaa kohden paikalla, mistä ei voi lähestyä viheriötä. Tämä on huomattava ero.

Penttilä on tällä hetkellä ainoa suomalainen, joka pelaa Yhdysvalloissa vähintään kakkoskiertuetasolle. Hän ei osaa eritellä tiettyjä syitä, miksi suomalaisten ja ylipäänsä eurooppalaisten on varsin vaikea päästä ja kotiutua sikäläisille kiertueille.

”Uskon college-golfin auttavan kotiutumista jenkkitourille. Sekä LPGA:n karsintojen kakkos- että kolmosvaihe pelataan Bermudalla, tosin ensikertalaisille Bermudan hallitseminen saattaa olla haastavaa. Jenkeissä on myös enemmän pelaajia, ja siksi enemmän kisaa paikoista.”

”Vaikea eritellä yhtä ainoata syytä, miksi USA:n kiertueille on vaikea päästä tai kotiutua. Omalta kohdaltani voin vain sanoa, että viihdyn hyvin täällä ja tunnen oloni kotoisaksi New Orleansissa. Minulla on täällä mahtava tukijoukko. College-vuoteni olivat kehittäviä, ja ne ovat olleet tärkeä osa valmistautumista ammattilaiselämään.”

College-golfjoukkueensa kantaviin voimiin kuulunut pelaaja suoritti toissa keväänä liiketalouden johtamisen koulutusohjelman Tulanen yliopistossa.

Siirtyessään ammattilaiseksi, pelaajan on pystyttävä kehittymään vuodesta toiseen pysyäkseen vauhdikkaasti liikkuvan kelkan kyydissä. Penttilä toteaa kehittyneensä ensimmäisen ammattilaiskauden aikana juuri niillä osa-alueilla, joilla eniten parannettavaa havaitsi vajaa vuosi sitten.

”Kun laadimme suunnitelmaa karsintojen jälkeen, olivat draivi ja pitkät raudat selvä kehitysalue – olen kehittynyt huomattavasti molemmissa. Loppukaudesta viime vuonna ja alkukaudesta tänä vuonna minulla oli vähintään yksi draivi kierrosta kohden, milloin en voinut lähestyä griiniä draivin jälkeen – ja löin keskimäärin 7–8 väylää/kierros. Nyt lyön noin 10–12 väylää/kierros, ja ainoastaan yksi pallo on keskimäärin kisaa kohden paikalla, mistä ei voi lähestyä viheriötä. Tämä on huomattava ero.”

”Symetran statistiikka ei ole niin yksityiskohtainen, että voisin tarkalleen sanoa pitkien rautojen lähestymisprosentin kehitystä, pallon lentorata ja osumatarkkuus ovat kuitenkin kehittyneet. Putti on ehdoton vahvuuteni, ja tällä hetkellä itselläni on wedge- ja pitch-projekti työn alla.”

Jos joku suomalainen ehtii voittaa majorin ennen minua, se ei ole minulta pois.

Penttilän valmennuksesta vastaavat ruotsalaiset Ola Lindgren ja Marcus Blomqvist, joiden kanssa hän keskustelee säännöllisesti FaceTimen kautta. Tiimi kokoontuu keväisin ja syksyisin USA:ssa ja Penttilä käy lisäksi pari kertaa vuodessa Ruotsissa. Valmentajat ovat olleet myös mukana parissa kilpailussa.

”Lähetän Olalle ja Marcukselle usein myös videoita. Mentaalivalmentajaani Eva Marie Wergårdiin olen viikoittain yhteydessä sähköpostitse ja puhelimitse, ja näemme aina kun käyn Ruotsissa. Fysiikkavalmentajani Pat Hopewell on sitten täällä New Orleansissa. Kisaviikkoina teen hänen laatimiensa ohjelmien mukaisesti kolme salitreeniä ja päivittäin palauttavia harjoitteita. Vapaaviikkoina teen neljä salitreeniä, ja kaksi kuntotreeniä.”

Emily osallistuu myöhemmin syksyllä LPGA:n kakkosvaiheen karsintoihin. Mikäli paikka pääkiertueelle ei vielä aukea, haluaa hän nähdä itsensä LPGA:lla viimeistään kaudella 2019.

Vain LPGA:n ja LET:n mahdollinen yhteistyö saattaa tuoda Emily Penttilän jossain vaiheessa Eurooppaan. Muuten suunnitelmat ovat tiukasti Yhdysvalloissa.

”Tällä hetkellä en näe itseäni pelaamassa Euroopassa, toisaalta LPGA:n ja LET:n mahdollinen uusi yhteistyö voi muuttaa tilannetta. LPGA on kuitenkin suunnitelmissani seuraava askel.”

Penttilä on asunut jo pitkään ruokakultturistaan, musiikistaan ja Mardi Gras -juhlastaan tunnetussa New Orleansissa, jossa hän asuu varmuudella vielä ensi vuonnakin.

”Asun tällä hetkellä omassa asunnossa, mutta vuodenvaihteen jälkeen muutan kahden college-kaverin kanssa yhteen. New Orleansin epävirallinen nimi on ”Big Easy”, joka kuvaa kaupunkia hyvin. New Orleans poikkeaa muista etelän kaupungeista, olemalla rennompi ja kulttuurillisesti avoimempi.”

Pelaajat haluavat pitää usein suurimmat menestystavoitteensa omana tietonaan. Penttiläkään ei halua näitä sen yksityiskohtaisemmin eritellä, mutta jotain sentään on rivien välistä luettavissa.

”Haluan laittaa Suomen golfkartalle myös ammattilaispuolella. Jos joku suomalainen ehtii voittaa majorin ennen minua, se ei ole minulta pois. Se on voitto myös itselleni.”

Kysymykseen, minkälaisia golfillisia asioita haluaisit viedä Yhdysvalloista Suomeen, hän vastaa: ”Suomi on mielestäni seuratoiminassa ja juniorivalmennuksessa jenkkejä edellä. Toiminta kotimaassa on hyvää, eikä mieleeni tule asioita, joita olisi käytännössä mahdollista tuoda Suomeen.”

Emily Penttilä osallistuu Longwoodissa, Floridassa 29.9.−1.10. pelattavaan Symetra Tourin IOA Golf Classic -turnaukseen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje