16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Anna Rawson - golfmuodin edelläkävijä

Anna Rawson menetti äitinsä viisivuotiaana ja aloitti golfi 13-vuotiaana. © Getty Images

Anna Rawsonista on tullut naisten golfmuodin ikoni. Julkisuus ei ole missään mittasuhteissa pelimenestyksen kanssa, mutta Annan kasvot ovat hänen kotimaassaan Australiassa ja USA:ssa tutut mm. L´Officialin, Voquen, Cleon ja GQ:n kansikuvista ja televisiosta.

Rawsonin painoarvo kasvoi entisestään, kun hänet pyydettiin LPGA Tourin uuden kilpailun Mojo-6:n emännäksi ja televisio-ohjelman juontajaksi. Pyyntö tuli itseltään Ed Mosesilta, kaikkien aikojen parhaalta aiturilta, joka on kisan promoottori.

”Olen erittäin otettu pestistäni. Se avaa uusia mahdollisuuksia vaikuttaa muodin parissa ja toimia juontajana jatkossakin”, San Diegossa viestintää pääaineenaan lukenut Rawson kertoi Golf Digestille.

Tarina kuin satukirjasta

Anna Rawsonin äiti kuoli tyttären ollessa 5-vuotias. Isänsä kasvattamana hän harrasti eri urheilulajeja, mutta aloitti golfin vasta 13-vuotiaana. Edistyminen oli nopeaa. Koulunsakin kiitettävin arvosanoin käyneen Rawsonin mallinura käynnistyi 16-vuotiaana Australiassa, kun hän pääsi arvostetun mallikisan finaaliin.

Tie USA:han aukesi golfin avulla. Rawsonin pelatessa 19-vuotiaana amatöörinä Australian Openia University of Southern Californian edustajat tarjosivat hänelle stipendiä.

Golftaitojaan ja viestinnän osaamistaan Rawson on tuotteistanut kirjoittamalla ja opettamalla jo pitkään mm. Golf Digestissa. Rawson on noussut melkoiseksi mediahahmoksi, vaikka golfissa ei yksittäisiä väläyksiä lukuun ottamatta ole tullut vielä läpimurtoa.

Maailmanlistalla Rawson (183.) on Minea Blomqvistin (140.) ja Ursula Wikströmin (231.) välissä. Hän ei kuitenkaan halua jäädä pelaajana golfin historiankirjoihin keskinkertaisena mallityttönä.

”Golfissa olen mennyt eteenpäin ja uskon parantavani sijoituksiani. Tarvitsen lisää varmuutta ja henkistä vahvuutta. Työtä tekemällä tulokset tulevat aikanaan. Käyn säännöllisesti joogassa ja salilla, lisäksi minulle tehdyt 3D-analyysit ovat kertoneet, missä kohdin svingini tehot ”vuotavat” ulos. Työmaata riittää, mutta olen innoissani, Rawson vakuuttaa.

Golfvaatteissa illalliselle

Anna Rawson on asunut vuosituhannen vaihteesta Kaliforniassa San Diegossa, jossa hän opiskelujensa ja golfuransa lisäksi on tehnyt mallintöitä.

”Yksi tavoitteistani on päästä suunnittelemaan golfareille vaatemallistoja. Olen kehittänyt ammattitaitoani, toiminut vaatemallistojen myyjänä sisäänostajille ja myös sisäänostajana.”

Aitiopaikalta trendejä seuraavalla Anna Rawsonilla on selkeät mielipiteet, mihin suuntaan golfpukeutuminen on maailmalla menossa. Golfmuoti hakee vaikutteita 60-luvulta.

”Ihmiset tulevat golfkentälle rentoutumaan ja nauttimaan paitsi pelistä, myös toistensa seurasta. Yksilöllinen pukeutuminen ja itsensä toteuttaminen myös siltä osin on hyvin tärkeä osa kokonaisuutta. Toivoisin ammattilaispelaajilta ja harrastajilta enemmän rohkeutta pukeutumiseen. 60-ja 70-luvuilla golfvaatteet olivat huomattavasti värikkäämpiä, tiukempia ja pelaajille räätälöityjä. Niissä oli totisesti tyyliä, jota nykyään harvemmin on havaittavissa.”

”Toivon ja uskonkin, että golfmuoti on palaamassa juurilleen. Olisi hienoa, mikäli golfvaatteet tulevaisuudessa olisivat niin huoliteltuja, että ne päällään voisi lähteä illastamaan ja tuntisi itsensä tyylikkääksi, Rawson maalailee.

Rawson heittää pallon golfmuodin suunnittelijoille ja toivoo näiltä rohkeaa visiointia ja rajojen rikkomista.

”Varsinkin uuden sukupolven palaajat haluavat värikkäitä paitoja ja muodikkaita kokonaisuuksia. Lajin konservatiivinen imago hidastaa tätä väistämätöntä kehitystä. Golfvaatteiden pitäisi seurata muodin trendejä ja ottaa vaikutteita”, Rawson evästää.

Kaksi asiaa Rawson haluaisi mahtikäskyllä poistaa golfkentiltä.

”Ihmisillä on päällään ylisuuria paitoja, joiden värimaailma on harmaata tai beigeä. Miesten housujen laskokset ovat myös muinaisjäänne, joiden toivon ehdottomasti häviävän kentiltä.

Anna

Anna Rawson on vuosituhannen alusta asunut San Diegossa, jossa on opiskellut, golfannut ja tehnyt mallintöitä. &copy Getty Images

Yksityiskohdilla ja väreillä erotut

Tiukassa kunnossa oleva 180-senttinen malli osaa pukeutumisvihjeidensä kanssa laskeutua klubipelaajan asemaan.

”Tyylikkyys on sitä, että että oppii ymmärtämään, mitkä värit itselle sopivat ja millaiset vaatteet nostavat vartalon parhaat puolet esiin: vaatteen pitää istua. Ammattilaisten malli on hyvinkin ratkaisevaa. Toivon lisää yksilöllistä pukeutumista toureille. Urheilijoiden on monestakin syystä tärkeää erottua toisistaan. Miehille tiukkoja housuja ja paitoja, mutta niiden pitää silti olla päällä mukavia”, peräänkuuluttaa Rawson.

Omaa pukeutumistyyliään Anna Rawson kuvailee kokeilunhaluiseksi mutta klassiseksi.

”Tilaisuus tai golfkierroksen luonne vaikuttaa siihen, mitä pistän päälleni. Yllättävän paljon siihen vaikuttaa myös fiilikseni. Haluan tuoda golfkentille selkeitä vaikutteita muodin nykysuuntauksista ja rohkaista ihmisiä pukeutumaan.

”Rakastan vastakkaisten värien kuten pinkin ja punaisen tai mustan ja tummansinisen yhdistelemistä. Hankin usein vaatteita, jotka on suunniteltu ajatuksella ja valmistettu hyvistä materiaaleista. Tuotteen merkki ei ole ratkaiseva tekijä.”

Anna Rawson ei rajaa pukeutumisohjeitaan pelkästään housuihin, hameisiin, paitoihin ja kenkiin.

”Yhdistelemällä asuihin väreiltään ja tyyliltään sopivia hattuja, vöitä, huiveja ja koruja pystyy nostamaan kokonaisuuden tehoa ja omaa fiilistään. Pienillä yksityiskohdilla on monesti ratkaiseva vaikutus, samalla tavalla kuin pelissäkin. Menen usein liikutuksesta lähes polvilleni, kun näen kentällä oikein hyvin yhteensopivan paita-hattu -yhdistelmän”

Sympaattinen Rawson ei halua luoda pelaajille paineita pukeutumisesta, päinvastoin.

”Golfkierroksesta nauttiminen lähtee pitkälti siitä, että tuntee pukeutuneensa itseään miellyttävällä tavalla”, Anna Rawson kiteyttää lopuksi.

Hän

Anna Rawson

Syntynyt 5.8.1981 Adelaidessa, Australiassa.

Aloitti golfin 13-vuotiaana.

Nuorten maajoukkueeseen 18-vuotiaana.

Sai 19-vuotiaana golfstipendin, University of Southern California (USC).

Johdatti 2003 yliopistonsa ensimmäiseen USA:n mestaruuteen.

Pelasi kauden 2005 Futures Tourilla.

Pelioikeus naisten Euroopan Tourille 2006, paras sijoitus toinen uusinnan jälkeen.

LET:lla 43 kisaa, ansiot 150 000 euroa.

Pelioikeus LPGA Tourille 2008, paras sijoitus kymmenes. Yhteensä 32 kisaa, ansiot 148 000 dollaria.

Maailmanlistan sijoitus 183 (5.4.2010).

Teksti: Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje