Tornio Golfissa lyödään palloa Ruotsin puolelle poikkeusluvalla – ”Hieno vastaantulo Rajavartiolaitokselta” - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Tornio Golfissa lyödään palloa Ruotsin puolelle poikkeusluvalla – ”Hieno vastaantulo Rajavartiolaitokselta”

Tornion kentällä on ollut tänä vuonna isoja jäätuhoja, mutta tilanteen paranevan hiljalleen Markku Haimilan osaavissa käsissä. Kuva: Tornio Golf

Kentälle ei ole toistaiseksi asiaa kuin edellisenä iltana viimeistään kello 18 ajan varanneilla pelaajilla.

Koronapandemia on aiheuttanut maailmanlaajuisesti tiukkoja käytäntöjä liittyen maiden rajojen ylittämiseen. Tilanteen kanssa ehdittiin tuskailla myös Tornio Golfissa, jonka kentästä valtaosa kulkee Ruotsin puolella.

Viime maanantaina kenttänsä avannut Tornio Golf sai pitkien ponnisteluiden jälkeen Rajavartiolaitokselta poikkeusluvan päästää pelaajat valtakunnanrajan toisella puolella sijaitseville väylille. Peliajat varataan edellisenä päivänä kello 18 mennessä, jonka jälkeen vapaat lähdöt suljetaan.

”Välitämme illalla seuraavan päivän varauslistat Rajavartiolaitokselle tiedoksi. Aikaa ei siis voi varata ja pelata samana päivänä”, kenttäyhtiön toimitusjohtaja Jukka Ryhänen kertoo.

Tornio Golf lähetti asian tiimoilta satoja sähköpostiviestejä tavoitellessaan poikkeuslupaa pelaajien rajanylitykseen. Kentältä oltiin yhteydessä Rajavartiolaitoksen ohella sisäministeriöön, paikallisiin kansanedustajiin ja Golfliittoon.

Kentältä saa poistua ainoastaan yhdeksännen tai 18. viheriön kautta.

”Onhan tämä valtavan hieno vastaantulo Rajavartiolaitokselta. Huoli oli melkoinen, mutta pystyimme aloittamaan kauden käytännössä normaaliin tapaan. Ainoat poikkeukset liittyvät varauskäytäntöön ja siihen, että käynnistämme kierroksen nyt takaysiltä”, Ryhänen sanoo.

Kentästä lähes 2/3 kulkee länsinaapurin puolella. Kuva: Tornio Golf

Hän muistuttaa, että luvattomasta valtakunnanrajan ylittämisestä seuraa Rajavartiolaitoksen määräämä sakkorangaistus, joten poikkeuslupa koskee vain varauslistalla olevia pelaajia.

”Pelaajia pyydetään pitämään henkilöllisyystodistus mukana, mikäli rajavartija sattuu sitä kysymään. Kentältä saa poistua ainoastaan yhdeksännen tai 18. viheriön kautta. Golfareita on myös velvoitettu informoimaan Rajavartiolaitosta, mikäli kentällä ilmenee ylimääräistä liikennettä.”

Lumi suli kentältä ennen toukokuun puoliväliä ja tuolloin kentänhoitajat saivat erityisluvan ylittää rajan muualtakin kuin viralliselta rajanylityspaikalta. Lupa koski kahdeksaa henkilöä, joiden oli pidettävä yllään huomiovärisiä työvaatteita.

Tornio Golfissa on ollut tänä keväänä muutakin mietittävää kuin koronaan liittyvä rajanylitysmahdollisuus. Seudulla oli tavallista kovempi talvi, joka aiheutti kentällä mittavia jäätuhoja.

”Onneksi meillä on isänsä jäljillä oleva taitava kenttämestari. Kesä on 2–3 viikkoa jäljessä, mutta tiedän että Haimilan Markku joukkoineen saa kentän hyvään kuntoon.”

Rajavartijat päivystävät klubin vieressä sijaitsevalla rajanylityspaikalla, joka on tällä hetkellä suljettu. Kuva: Tornio Golf

Koko kentän alueella pelataan ainakin vielä puolitoista viikkoa poikkeusluvalla. Suomi purki viime viikolla matkustusrajoituksia muihin Pohjoismaihin paitsi Ruotsiin, missä epidemiatilanne on ollut vaikea. Sisäministeriö seuraa tilannetta ja palaa Ruotsi-kysymykseen kesäkuun loppupuolella.

Kaupungin asukkaat ja golfarit ovat olleet huolissaan myös Tornionjoen tulvatilanteesta, jonka ennustettiin vielä toukokuussa aiheuttavan merkittäviä vahinkoja.

”Kaupungin rakennusten suojana olevaa tulvapenkerettä kohotettiin 4,4 metristä ja 4,8 metriin. Vesi on pysynyt uomissaan, vaikka vedenpinta kävi viime viikolla 3,74 metriä normaalin yläpuolella. Tulva on vakava uhka golfkentällekin, mutta nyt ei vaikuttaisi olevan enää akuuttia vaaraa”, Ryhänen sanoo.

Meri-Lapin Golfklubissa on 535 jäsentä. Kentällä pelataan vuosittain 12 000–13000 kierrosta, joista noin neljännes lähinnä Ruotsin puolelta tulevien vieraspelaajien toimesta. Vuonna 1991 avattu Tornion kenttä toimii myös Ruotsin golfliittoon kuuluvan Haparanda Golfklubbin kotikenttänä.
Kentän erikoisuus on kuutosreikä (par 3), jonka tiilyönti kahden aikavyöhykkeen alueella on Suomen puolelle päätyessään kestänyt tunnin ja joitakin sekunteja päälle. Väylistä 11 kulkee Ruotsin ja seitsemän Suomen puolella.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje