26.1.–2.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät - Kentänhoito

Tapiola Golfin viheriöihin iskettiin 20 miljoonaa reikää

Tapiola Golfin kenttähenkilökunta antoi työnäytteensä viheriöiden ilmastuksesta ja hiekoituksesta. Viheriöiden leikkaus käynnistyi aamuneljältä.

Kello on 5.45 ja saavun sovitusti Tapiolan Golfin huoltovarikolle tutustumaan kenttähenkilökunnan arkipäivään. Vierestä olen katsellut kentillä tapahtumia 49 vuoden ajan, mutta kulisseissa ja varjona kentällä vain satunnaisesti.

Oikeastaan nyt ei ole kyseessä tavallinen päivä, sillä aiheena on pelaajia yleisesti kauhistuttava hiekoitus ja sitä ennen tehtävä ilmastus.

Kenttämestari Ilkka Kaivosoja kulkee keskittyneen oloisesti edestakaisin rakennusta tehden viimeisiä valmistelutöitä.

Tulevia työtehtäviä ja roolituksia käydään vielä läpi aamukahvin aikana.

”Tänään on erikoispäivä. Teemme 20:lle viheriölle ilmastuksen ja hiekoituksen. Tuli onneksi hyvä keli, viheriöiden pinnat ovat kuivia. Koko tiimi ja yksi lainamies sairastapauksen vuoksi on remmissä. Aika haipakkaa mennään. Neljässä tunnissa pitäisi olla valmista”, hän kertoo.

Ilkka Kaivosoja ja kenttähenkilökunnan taulu joka on saanut nimen leaderboard.

Viheriöitä leikkaava Joni Meriläinen on lähtenyt liikenteeseen jo kello neljältä, muut odottavat käskynjakoa kahvipöydässä ennen kello kuutta, jolloin työaika virallisesti alkaa.

”Silloin pitää olla työvaatteet päällä ottamassa vastaan ohjeistusta”, Kaivosoja määrittää.

Käskynjako on tiivis ja asiallinen, smalltalkia ei tässä vaiheessa tarvita väen herättämiseen. Ilmastus ja hiekotus tehdään keskimäärin kolmen viikon välein, kuluvalla kaudella tämä on toinen kerta.

Kenttämestari osallistuu työnjohdon lisäksi projektiin kuljettamalla traktorilla hiekkaa työpisteisiin.

Kauden aikana kentänhoidossa on töissä Kaivosojan lisäksi seitsemän henkilöä ja muutaman viikon välein vaihtuvia ”kesäpoikia” kolme kerrallaan.

”Muistutan vielä siitä, että ruokatunnin kesto on puoli tuntia, 30 minuuttia. Ei yhtään enempää, jotta pysymme tahdissa”, Ilkka Kaivosoja painottaa kesäpojille yllättävänkin tiukkasävyisesti.

20 miljoona reikää viheriöihin neljässä tunnissa

Viheriöt on siis hiekoituspäivänäkin leikattu. Työporukka on jaettu kahteen ryhmään projektin nopeuttamiseksi.

Uudenkarhea reiítyskone iskee neliömetriä kohden 1660 reikää. Ilkka Kaivosoja on valmiina jyrän päällä seuraavaa työvaihetta varten.

”Usein pelaajat hiukan kavahtavat, kun kerrotaan että tulossa on ilmastus ja hiekoitus. Turhaan, sillä tehtäessä ilmastus pienillä ja tiheillä piikeillä ja heti huolella hiekotuksen jälkeen jyräten, ovat viheriöt yleensä paremmin pelattavissa.”

Tapiolassa ilmastuksessa piikin halkaisija on 6 mm, reikäväli 25 mm ja syvyys 100 mm. Kaivosojan laskuopin mukaan 18 kentän viheriötä ja kaksi puttiviheriötä saavat projektin aikana yhteensä noin 20 miljoonaa uutta reikää. Miljoona reikää viheriötä kohden.

”Pinta pehmenee reiityksen johdosta, jolloin vastaanottavuus paranee, pinnan tasaisuus paranee ja viheriön nopeus lisääntyy. Mikäli seuraavana päivänä tulee sade, saattaa hiekkaa hiukan tarttua palloon”, Kaivosoja valistaa.

”Hiekoitus yhdistetään meillä aina ilmastukseen, koska haluamme hiekan uppoavan hiukan pintaa syvemmälle. Kun tappi-ilmastuksen jälkeen jyrätään, pinta tasoittuu ja verkko viimeistelee tasaisuuden. Ilmastuksen syvyys lisääntyy kauden mittaan, koska halutaan edistää juurimassan hakeutumista syvemmälle. Kesäilmastusten maksimisyvyys saavutetaan kesä-heinäkuun vaihteessa, jonka jälkeen juuristo ei enää paljoakaan syvene”, Kaivosoja jatkaa.

Keskiviikkona suoritetussa ilmastus-hiekoituksessa aikaa kului lopulta hieman päälle neljä tuntia. Kentällä oli hoitoon liittyvistä rajoituksista huolimatta kaksi ryhmää, joiden väisteleminen otti aikansa.

Tapiola Golfin omaa Kortteliliigaa pelanneet kaksi paria olivat lähteneet kierrokselleen kello 5.50

Ilmastuksen, hiekoituksen ja jyräyksen jälkeen viheriöt harjataan ja tasoitetaan verkolla. Viimeinen työvaihe on reiän paikan vaihto sekä siivous edellisiin työvaiheisiin liittyen.

Tapiolan viheriöt ovat joiltain kohdin erittäin jyrkkämuotoisia, joka lisää leikkauksen, ilmastuksen ja jälkisiivouksen vaativuutta.

Muotoja Tapiolassa on myös väylillä ja etenkin bunkkereissa, joiden käsin tehtävät hoitotoimenpiteet ovat huomattavasti keskimääräistä kenttää työläämpiä

Ammattitaitoinen henkilökunta ja asiakaslupaus

Ilkka Kaivosoja on Suomen kokeneimpia ja arvostetuimpia kenttämestareita. Ura golfkentillä käynnistyi jo 80-luvun toisella puoliskolla.

”Kentänhoito on tiimityötä. Erityisen ylpeä olen siitä, miten kunnianhimoinen ja koulutettu henkilökunta meillä on Tapiolassa. Kaikilla on vähintään kentänhoitajan tutkinto, kolmella myöskin kenttämestarin tutkinto takataskussaan.”

Kaivosoja on myös osannut pitää henkilökuntansa puolta rakennuksia suunniteltaessa. Tilavissa pukuhuoneissa kullakin työntekijällä on oma suljettava ”loosinsa” pukeutumista varten, vaatteille kuivaus-ja säilytystiloja sekä sauna.

”Näissä asioissa ei kannata mielestäni tehdä kompromisseja.”

Tapiola Golfin viheriöt ovat syystäkin saaneet kehuja alkukauden aikana.

Tapiolassa järjestetään erittäin paljon yritystapahtumia, myös aamupelaajia on normaalia runsaammin keskeisen sijainnin johdosta.

”Toki nämä tuovat kovasti haasteita. Me panostamme sisäisessä koulutuksessamme erityisesti siihen, kuinka kykenemme sovittamaan hoitotyöt tapahtumiin ja pelaamiseen.

Tapiolassa Kaivosoja on antanut pelaajille lupauksen siitä, että aamuseitsemältä ja sen jälkeen yhdeksän tai 18-reiän kierrokselle lähtevät pelaavat eivät joudu odottamaan kentällä hoitotoimenpiteiden vuoksi.

”Jos näin sitten kävisi, hyvittäisimme epämukavuuden pelaajalle. Kaikilla kenttätyöntekijöillämme on taskussa lappunen, jonka haltija saa ravintolastamme kahvin ja pullan. Toistaiseksi ei ole yhtään mennyt”, Kaivosoja hymyilee.

Varhainen herätys ja tutustuminen kenttähenkilökunnan työhön ilmastus-hiekoituspäivänä oli silmät avaava kokemus ja nosti arvostusta tekijöihin entisestään.

Erityisesti huomio kiinnittyi siihen, kuinka merkityksellistä henkilökunnalle oli tehdä työnsä ensiluokkaisesti.
Tätä asennetta ruokkii varmasti se, mikäli kentänhoitotyöhön on olemassa sitä paljon puhuttua kutsumusta ja rakkautta.

Taru Putrolla on neljä tutkintoa suoritettuna ja 20 vuoden kokemus pätkätöistä.

Launtaina golfpisteen sivuilla artikkeli Tapiolassa kausityöntekijänä toimivasta Taru Putrosta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje