11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

”Päitsissä” kaasutteleva Jan Ruoho odottaa kädet syyhyten Cooken uutta aikakautta

Enduro-pyörän päällä viihtyvä Jan Ruoho jatkaa omistajavaihdoksen jälkeenkin Vierumäen Cooke-kenttää operoivan yhtiön toimitusjohtajana.

Cooke-kenttää hallinnoiva Vierumäki Golf Club sai uuden omistajan myötä hallitukseensa roppakaupalla perinteistä lajiosaamista.

Vuodenvaihteen jälkeen Päijät-Hämeestä kantautui mielenkiintoisia uutisia, kun Lahden Golf ilmoitti tehneensä Vierumäki Country Club Oy:n konkurssipesän kanssa kauppasopimuksen Cooke-kenttää operoivan Vierumäki Golf Oy:n osake-enemmistön hankkimisesta.

LG kertoi tavoittelevansa kaupalla osakasarvon ja houkuttelevuuden kohentamista golfyhteisössään. Lahden Golf Oy perusti sopimuksen varmistuttua Päijät-Hämeen Golf Oy -nimisen tytäryhtiön, jonka nimiin kauppa Vierumäki Golf Club Oy:n osakkeista toteutettiin.

Vierumäellä Cooken toimitusjohtajana jatkava Jan Ruoho kertoo, että yhtiöiden välinen yhteistyö on käynnistynyt hyvällä sykkeellä ja innostus on ollut käsinkosketeltavaa.

”Muutaman kokouksen olemme VGC:n uuden hallituksen kanssa ehtineet istumaan. Kokoonpanossa on nyt entistä enemmän pitkän linjan lajiosaamista, jonka myötä strategiamme on hieman toisenlainen kuin aikaisemmin.”

Vierumäki Golf Club Oy:n hallituksen muodostavat puheenjohtaja Harri Leino, Ilkka Kaarna, Mika Viitala ja Mikael Granrot. Heistä kolme ensiksi mainittua tulevat Lahden Golfin ”kiintiöstä” ja kuuluvat myös Lahden Golf Oy:n hallitukseen, jota Leino niin ikään luotsaa. Granrot puolestaan edustaa VGC:n hallituksessa Vierumäki Yhtiöitä.

Reilusti enemmän paikallisuutta

Jos Vierumäki Golf Club Oy:ssä keskeinen tulokulma oli ennen lähes yksinomaan liiketoiminnassa ja pelituotteessa, tuo hallituksen uusi kokoonpano Vierumäelle Takkulasta tullessaan mukavan lisämausteen seurahenkistä toimintaa ja näkökulmaa.

”Tässä on nyt reilusti enemmän paikallisuutta, ja onhan Lahden Golf ansioituneena kilpagolfseurana yksi Suomen urheilullisimmista golfyhteisöistä. Saimme LG:stä erittäin mieluisan omistajan yhtiöön”, sanoo Ruoho ja lisää, että Cookella vallitsee nyt kaivattu varmuus Country Clubin konkurssin jälkeen.

Kun tähän lisää vielä trafiikin Lahden suunnasta, voidaan Cookella rikkoa ennätyksiä kaudella 2021.

Itse ydintavoite eli pelillisten nautintojen tarjoaminen mahdollisimman hyvissä olosuhteissa on ennallaan. Tätä Cookella tavoittelee sama henkilökunta kuin aikaisemmin sekä kentällä että toimistossa. Kaupassa Golf Paviljonki -klubirakennus siirtyi Lahden Golfin omistukseen, mutta vain hetkellisesti ja teknisesti. Klubirakennus ravintoloineen toimii jatkossakin Vierumäki Golf Club Oy:n hallinnassa.

Lahden Golf tarjoaa maaliskuun loppuun saakka omalla osakkeella pelaavalle osakkaalleen tulevan kauden pelioikeutta Cookelle 490 eurolla. LG:n pelioikeuden vuokraajalle hinta on 100 euroa kalliimpi. Ilman pelioikeutta olevalle Lahden Golfin osakkaalle tai jäsenelle kausihinta on 815 euroa ja muille asiakkaille 850 euroa.

Lahden Golfin omalla osakkeella pelaavat osakkaat saavat Vierumäen ”sisämaa-linksille” pelioikeuden edulliseen hintaan. Kuva: Tomi Natri

Vierumäki Golf Club Oy:n osakkaille ei ainakaan toistaiseksi ole laadittu tarjouspakettia Takkulaan, jonne he saavat ensi kaudella lunastaa green feen 39 eurolla.

”Kysyntä Cooken pelituotteista on vähitellen kasvanut, mutta varsinaista piikkiä saadaan odotella. Kun katsoo ikkunasta ulos, niin on selvää, ettei golf ole näin talvisissa olosuhteissa vielä ihmisten mielissä. Uskomme vakaasti vilkkaaseen kauteen”, myös naapurikenttä Classicia operoivan Vierumäki Golf Oy:n toimitusjohtajan pestiä hoitava Ruoho sanoo.

Vierumäen kentillä pelattiin hyvin sujuneella viime kaudella 60 000 kierrosta, joista 25 000 Cookella. Tulevan kauden voi helposti olettaa vallitsevassa tilanteessa olevan viime vuoden kaltainen. Kun tähän lisää vielä trafiikin Lahden suunnasta, voidaan Cookella rikkoa ennätyksiä kaudella 2021.

”Henkinen etäisyys Lahden ja Vierumäen välillä on tuntunut tähän asti olevan suurempi kuin fyysinen etäisyys. Uuden tilanteen myötä toivomme, että tämä asetelma tasoittuu.”

Yhteistyö jalostuu hiljalleen

Ruoho kertoo kenttien erilaisuuden olevan markkinoinnissa tärkeä valttikortti. Siinä missä Takkulan kentillä kuljetaan puistomaisilla väylillä, tarjoaa uljas Cooke puolestaan ”sisämaa-links”-kenttänä toisenlaisen pelielämyksen.

”Kaikkihan tässä vaiheessa on vielä uutta, kun yhteiseloa on kestänyt vasta pari kuukautta. On myös ollut hauskaa päästä suunnittelemaan asioita ja tapaamaan useammin Lahden Golfin kollegaa Tommi Nikusta.”

Tulevaisuutta rakennellaan päivä kerrallaan ja yhteistyö kenttien ja mahdollisesti myös seurojen eli Lahden Golfin ja Vierumäen Golfseuran välillä jalostuu hiljalleen. Kentänhoitoon liittyvät synergiat tarkentuvat nekin aikanaan.

Muuttuneiden kuvioiden ohella Ruohon on pitänyt kiireisenä elokuussa pelattava Challenge Tourin kilpailu, joka jäi viime vuonna väliin.

”Vielä ei uskalla epävarman koronatilanteen vuoksi hehkuttaa kilpailua enempää, mutta valmisteluja tehdään normaaliin tapaan”, Ruoho toteaa.

Päijänteen ympäriajon debyytti lauantaina

Moottoripyörien luotettavuusajoa eli enduroa seitsemän vuotta harrastanut Jan Ruoho tekee lauantaina uuden aluevaltauksen osallistuessaan ensimmäisen kerran kuuluisaan Päijänteen ympäriajoon.

”Ajan kuntosarjassa niin sanotulla Trophy-reitillä. Se ajetaan yhtenä päivänä, kun varsinainen ’Päitsi’ on kaksipäiväinen”, hän sanoo.

Vuodesta 1927 ajettu Päijänteen ympäriajo käynnistyy Ruoholle tutuista maisemista eli Vierumäeltä, reitin viedessä kilpailijat aina Jämsään asti. Päitsi Trophyn reitti on sama kuin pääkilpailussa. Ajokilometrejä kertyy parisataa eli noin neljännes varsinaiseen ympäriajoon verrattuna.

Jan Ruoho ajaa Husqvarnansa Päitsin hankalissa maastoissa Vierumäeltä Jämsään.

Ruoho ei hetken mielijohteesta Päitsiin lähde. Hän on ajanut vuosien ajan Husqvarnallaan Vierumäellä, jossa endurorata kulkee talviaikaan muun muassa golfkentän rangen maastossa.

”Pari vuotta jouduin pitämään taukoa olkapäävamman vuoksi, mutta nyt on mies kunnossa ja valmiina lähtemään viivalle. Isompia sijoitustavoitteita ei ole, mutta kyllähän se tavaksi on tullut, että kun pyörä käynnistyy, niin sitten mennään eikä meinata”, hän vihjaa.

Enduroharrastus on Ruohon mukaan mukavaa vastapainoa työlle ja golfinpeluulle. Kyseessä on fyysinen laji, jossa kroppa on aina pitkän ajon jälkeen kovilla.

”Kyllähän sitä parin tunnin ajon jälkeen huomaa vielä seuraavana päivänäkin olleensa pyörän sarvissa”, Salpausselän Moottorikerhoa edustava Ruoho sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje