27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät - Kenttäranking 2021

Oppaana Kenttäranking: Miltä näyttää marssijärjestys pääkaupunkiseudulla?

Suur-Helsingin Golf on hinta-laatusuhteeltaan edelleen pk-seudun ykkönen. Lakisto-kentän sijoitus nousi Kenttärankingissa peräti 22 pykälää.

Pääkaupunkiseudulla on tuttu kärkikaksikko ja yksi maan kovimmista nousijoista, mutta valtaosan sijoitus laski.

Golflehden viimeisin Kenttäranking julkaistiin vuoden 2022 ensimmäisessä numerossa. Pelikesän ollessa kuumimmillaan sen tuloksista on paljon apua. Rankingiin tutustumalla voi löytää mielenkiintoisia pelikohteita ja ranking voi myös auttaa havainnoimaan kriittisellä silmällä tutunkin kentän heikkouksia ja vahvuuksia.

Yksi tapa tutustua Kenttärankingiin on alueellinen tarkastelu. Aluekierros käynnistettiin tutustumalla Uudenmaan kenttiin, seuraavaksi vuorossa on pääkaupunkiseutu.

Pääkaupunkiseudulla, johon luetaan kuuluviksi Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen, asuu lähes 1,2 miljoonaa suomalaista. Suomen pinta-alasta pääkaupunkiseutu kattaa kuitenkin vain 0,2 prosenttia Golfkenttiä pääkaupunkiseudulla on 15.

Rajaus pääkaupunkiseudun kuntiin onnistuu luontevasti lukuun ottamatta Sarfvik Golfklubia, joka on rajatapaus. Sen kentät sijaitsevat Espoon ja Kirkkonummen rajalla, osittain molempien kuntien puolella. Tästä syystä Sarfvik on esillä Uudenmaan kenttiä tarkastelevassa vuoden ensimmäisessä Oppaana Kenttäranking -artikkelissa.

Kokonaisuutena tarkasteltuna pk-seudun kenttien sijoitus Kenttärankingissa on varsin matala ollen 1,5 pykälää alempi kuin vuonna 2019. Keskiarvosijoitus on 89,7, ja selkeästi Kenttärankingin alemman puoliskon puolella. Yhteispisteiden keskiarvo on 73,80 pistettä.

Kentistä kuuden sijoitus nousi ja yhdeksän sijoitus laski verrattuna vuoden 2019 Kenttärankingiin.

Keskimäärin heikoille sijoituksille löytyy pari selkeää selittävää tekijää: kehnoksi koettu hinta-laatusuhde sekä usein hieman vieraaksi koettu ilmapiiri.

Yli 80 pisteen rajan kenttärankingissa kipusi yhteensä 44 golfkenttää. Pääkaupunkiseudun golfkentistä näiden joukkoon ylsi edellisen rankingin tavoin vain kaksi: sijalle 29 yltänyt Master Golf Clubin Forest-kenttä (81,37 p.) sekä saman klubin toinen kenttä, sijalle 39 päätynyt Master (80,66 p). Niiden asemat myös säilyvät lähes ennallaan, toinen laskee yhden ja toinen nousee yhden sijan.

Kentistä kuuden sijoitus nousi ja yhdeksän sijoitus laski verrattuna vuoden 2019 Kenttärankingiin.

Espoolainen Master Golf Club on siis edelleen pääkaupunkiseudun golfklubeista selkeästi paras. PK-seudun kolmonen, Suur-Helsingin Golfin Lakisto on 79,56 pisteellään kokonaisrankingin 51:s. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Kenttärankingin ykkönen, Linna Golf, keräsi 87,06 pistettä ja top 10 -sijaan vaadittiin 84,16 pistettä.

Pääosa pk-seudun golfkentistä keskikastissa

Rankingin keskikastia ilmentää tasaisuus. Jo muutaman kymmenyksen pisteparannus voi auttaa kohentamaan sijoitusta merkittävästi. Tasaisessa keskikastissa paistattelee myös pääosa pk-seudun golfkentistä: 60 parhaan joukkoon niistä mahtuu viisi eli kolme enemmän kuin vuonna 2019. Toisessa päässä tilanne ei ole kohentunut parissa vuodessa, sillä pk-seudun 15 kentästä kuusi ei yllä Kenttärankingissa 100 parhaan joukkoon.

Kenttärankingin sijoitus ei ole yksinään autuaaksi tekevä ja koko totuutta kentän tasosta kertova mittari. Se kuitenkin kertoo selkeästi sen, miten korkealle suomalaiset golfin harrastajat arvostavat kyseisen golfkentän pelikokemuksena suhteessa muihin pelaamiinsa golfkenttiin. Tässä vertailussa pk-seudun golfkentät näyttävät pärjäävän heikosti, etenkin kun otetaan huomioon se, että pk-seudulla kenttien käyttöaste on alueen asukas- ja harrastajamäärästä johtuen huomattavan korkea ja kenttien taloudellinen tilanne siksi lähtökohtaisesti suhteellisen vahva.

Missä Espoossa, Bodomjärven rannalla sijaitsevassa Masterissa sitten on onnistuttu? Missä se repii eroa kilpailijoihinsa alueellisessa vertailussa, ja missä sen pitäisi pystyä parantamaan kyetäkseen haastamaan rankingin kärkikentät tulevaisuudessa?

Master Golfin Forest ja Master arvioitiin tuttuun tapaan pk-seudun parhaiksi kentiksi.

Master jyskyttää tasaisesti omilla vahvuuksillaan eli palveluiden, ravintolan ja kenttien kunnon ansiosta – siitäkin huolimatta, että jälkimmäisessä tuli pientä takapakkia. Näistä kullakin osa-alueella Master on pääkaupunkiseudun ykkönen myös vuoden 2021 osalta.

Myös design, reititys ja pelattavuus on Masterissa kunnossa, vaikka kentistä korkeammalle arvioitu Forest ei ylläkään 38. sijaa ja Master 46. sijaa korkeammalle. Esteettisyyden osalta sijoitukset ovat samaa luokkaa.

Ilmapiirin ja viihtyisyyden kohdalla Masterin kentät eivät kuitenkaan mahdu 60 parhaan joukkoon. Tällä osastolla sen edelle sijalle 47 painelee Suur-Helsingin Golfin Lakisto-kenttä. Yllättäjä on myös Kenttärankingin kirkkaasti kovin nousija pääkaupunkiseudulla. Isossa kuvassa pk-seudun kentät joutuvat antamaan tässä arvioitavassa kokonaisuudessa liikaa tasoitusta muun maan kentille.

Kenttärankingissa paikkaa top 50:ssä kolkuttelevassa Lakistossa eniten on kohentunut kunto, joista se saa parhaat yksittäiset pisteet. Kenttä on parantanut tasaisesti muillakin osa-alueilla. Kokonaisarvio on noussut yli kahdella pisteellä ja sijoitus peräti 22 pykälää. Niukasti 80 parhaan joukkoon mahtuvan sisarkenttä Luukin kunto on sen sijaan heikentynyt ja se on rokottanut myös suunnittelun ja esteettisyyden pisteitä. Ravintola on nostanut hieman tasoaan.

PK-seudun golfklubeista parhaiten asemiaan on kohentanut Keimola Golf Vantaa, jonka molemmat kentät tekevät nousua ja mahtuvat alueen sisäiseen top-kuutoseen. Saras-kenttä kiipeää sijalle 59 pitäen naapurikenttä Kirkan tälläkin kertaa takanaan. Ero on kuitenkin sen eduksi enää kuusi pykälää ja 0,61 pistettä. Ravintola ja palvelut ovat Keimolan syömähampaat. Saras pesee Kirkan niukasti suunnittelun ja kunnon osalta, mutta aivan kahdeksikkoon saakka ei kumpikaan kenttä näiltä osin yllä.

Nopein konsti parantaa hinta-laatusuhdetta olisi pudottaa green feen hintaa, mutta tätä alueen kentillä on tuskin halua ja tarvettakaan tehdä.

Tapiolan klubitalo ja oheispalvelut valtakunnan eliittiä

Palvelun osalta Master vetää pk-seudulla pisimmän korren, mutta ravintolan sekä klubitalon ja oheispalveluiden puolella Kenttärankingin 60:s, Tapiola Golf, on koko valtakunnan ehdotonta eliittiä. Hinta-laatusuhdetta kuvaavassa osiossa Suur-Helsingin Golf on omaa luokkaansa. Se menestyy tasaisen hyvin kaikilla mittareilla, ja hinnoitteluun suhteutettuna golfarit kokevat sen vastaavan parhaiten odotuksiaan.

Keimolaa lukuun ottamatta pk-seudun muut kentät keikkuvat hinta-laatusuhteessa ”alakerrassa”. Edellisen Kenttärankingin tapaan pk-seudun kentistä 11 jää hinta-laatusuhdetta arvioitaessa 100 parhaan ulkopuolelle. Näistä yli puolet ovat 16 viimeisen joukossa.

Hinnoittelu on tiuhaan asutulla pk-seudulla korkea yleisen kustannustason sekä kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti ja se näkyy vertailtaessa kenttiä muun Suomen tarjontaan. Nopein konsti parantaa hinta-laatusuhdetta olisi pudottaa green feen hintaa, mutta tätä alueen kentillä on tuskin halua ja tarvettakaan tehdä. Esimerkiksi pk-seudun golfklubien ykkönen Master keskittyy linjansa mukaisesti omien jäsentensä ja osakkaidensa viihtyvyyteen ja pelikokemukseen. Golfkeskuksen iltapäivä- ja viikonloppu-green fee on 110 euroa, mikä ylittänee monen Masteriin visiittiä suunnitelleen vieraspelaajan kipukynnyksen.

Olisiko Masterin sitten realistista nousta jossain vaiheessa haastamaan maan terävimmän kärjen kenttiä?

Helppoa se ei ole, sillä ero kenttäsuunnittelusta kovimpia pisteitä saaviin kenttiin on suuri ja sitä kasvattaa design, reititys ja pelattavuus -osiosta kaksinkertaisena tulevat pisteet. Tämä siis kertoo, missä Kenttärankingin painopiste on. Jos kenttäsuunnittelusta jaettavaa pistekertymää on jälkikäteen vaikea kasvattaa, kunnon ja viimeistelyn osalta asia on helpommin toteutettavissa. Näistä pisteet tulevat 1,5-kertaisina kuten myös esteettisyyttä kuvaavassa osiossa. Jälkimmäisen osalta tilanne on hieman samankaltainen kuin kenttäsuunnittelussa, mutta kentänhoidollisilla ratkaisuilla esteettisyyteen on ainakin jossain määrin mahdollista vaikuttaa.

Pääkaupunkiseudun golfkentät Kenttärankingissa 2021 (suluissa sijoitus 2019)

29.Master Golf Club, Forest ↓81,37(28.)
39.Master Golf Club, Master↑80,66(40.)
51.Suur-Helsingin Golf, Lakisto ↑79,56(73.)
59.Keimola Golf Vantaa, Saras ↑78,96(66.)
60.Tapiola Golf ↑78,92(61.)
65.Keimola Golf Vantaa, Kirkka ↑78,35(81.)
74.Vuosaari Golf ↓77,57(72.)
79.Suur-Helsingin Golf, Luukki ↓76,89(74.)
97.Helsingin Golfklubi ↑74,86(102.)
103.Espoo Ringside Golf ↓74,11(87.)
125.Gumböle Golf ↓70.12(123.)
137.Espoon Golfseura ↓67,91(116.)
141.Hiekkaharju Golf ↓65,65(134.)
143.HIFK Golf ↓62,39(135.)
144.Löfkulla Golf ↓59,73(137.)

Katso koko Kenttäranking 2021

Lue seuraavaksi: Oppaana Kenttäranking: Uusimaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje