Kokkolan Golf uudistaa tapahtumatoimintaansa – ”Klubin pitää tuntua kuin toiselta kodilta” - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kokkolan Golf uudistaa tapahtumatoimintaansa – ”Klubin pitää tuntua kuin toiselta kodilta”

Petter Lillvik tuo vuonna 1957 perustettuun seuraan uudenlaista näkemystä ja kokemusta. Kuva: Kokkolan Golf

Pitkän uran hotellinjohtajana ulkomailla tehnyt Petter Lillvik korostaa palvelun ja asiakastyytyväisyyden merkitystä golfyhteisön toiminnassa.

Palvelu ja asiakastyytyväisyys ovat menestyvän golfyhteisön toiminnassa kaiken a ja o. Näin kiteyttää helmikuussa uutena toiminnanjohtajana Kokkolan Golfissa aloittanut Petter Lillvik. Hänen, jos jonkun, olettaisi tietävän mitä palvelu ja asiakastyytyväisyys tarkoittavat, sillä takana on 25-vuotinen työura hotelli- ja matkailualan johtotehtävissä.

Palvelun merkityksen ohella hän oppi entisellä alallaan ymmärtämään, että sinne mihin toivotaan paljon ihmisiä ja asiakkaita, siellä pitää olla myös tapahtumia.

”Golf on meillä kaiken keskiössä ja varsinainen ’building block’, mutta klubille on saatava elämää. Se tarkoittaa esimerkiksi ruoka- ja musiikkitapahtumia, eikä ainoastaan kerran pari kaudessa, vaan ohjelmaa pitää olla joka toinen viikko”, Lillvik korostaa.

”Tarkoitukseni on tuoda tänne lämmintä tunnelmaa ja artesaanikokkeja, joiden valmistamia annoksia voi nauttia akustisen musiikin tahdittamana. Klubin pitää olla kutsuva ja houkutteleva, tuntua ikään kuin toiselta kodilta.”

Hän tietää, ettei Kokkolan Golfin uudistuva tapahtumatoiminta ole koronarajoitusten vuoksi vielä tällä kaudella täysipainoista. Hyvään alkuun varmasti päästään, mutta toivottavasti seuraavana vuonna isommalla sykkeellä.

Todellisen mutkan kautta Kokkolaan puoli vuotta sitten palannut Lillvik on hyvillään, että kotimaisilla golfseuroilla on mahdollisuus hyödyntää Suomen Golfliiton Pelaaja ensin -palvelua. Se toimii vuosittain kymmenien tuhansien lajin harrastajien palautekanavana tarjoten seuroille ja kentille avaimia asiakaskokemuksensa kehittämiseen.

”Se on erittäin hyvä työkalu”, Lillvik sanoo seitsemän vuotta käytössä olleesta palvelusta, ja lisää että vastaavanlaista kanavaa on käytetty hotellialalla jo kauan.

Pelaajien keskuuteen

Hän muistuttaa, että koottuja tuloksia on huolella analysoitava, ja kehitettävä toimintaa niiden pohjalta. Samalla on pysyttävä kärryillä siitä, mitä mieltä kenttää ja klubin palveluita käyttävät pelaajat ovat asioista juuri tällä hetkellä.

”Se ei pelkästään toimistossa istumalla selviä. Aion viettää paljon aikaa pelaajien keskuudessa.”

Isojärven kenttä on Kokkolasta kotoisin olevalle Lillvikille tuttu jo 70-luvulta, jolloin hänestä tuli golfin harrastaja. Ensimmäinen kesätyöpaikkakin löytyi kentältä 30 vuotta sitten.

Teemme johtokunnan kanssa laskelmia, ja katsotaan sitten missä järjestyksessä mihinkin ryhdytään.

Vaasassa hotelliesimieheksi valmistunut Lillvik lähti 90-luvun puolivälissä Kiinaan vaihto-opiskelijaksi ja oli jäädä pysyvästi sille tielle. Hän kouliintui pitkäksi venyneellä reissullaan vankaksi matkailualan osaajaksi, ja toimi hotellin- ja kehitysjohtajan tehtävissä kansainvälisten yritysten palkkalistoilla.

Kokkolan Golfin klubirakennuksella tehtiin muutama vuosi sitten iso remontti. Kuva: Kokkolan Golf

Lillvik otti tuoreen pestinsä otollisella hetkellä vastaan, sillä laji on valtakunnallisesti todellisessa nosteessa. Seuran jäsenmäärä nousi viime kaudella 28 prosenttia.

”On löydettävä keinot, miten kasvu saadaan jatkumaan. Meidän jäsenmäärämme lisääntyi vuonna 2020 maan keskiarvoa enemmän, ja on nyt lähes 90-luvun alun kovan golfbuumin tasolla. Voimme kuitenkin ottaa vielä satoja uusia pelaajia lisää.”

Miten 900 jäsenen Kokkolan Golf aikoo sitten pitää jäsenmäärän kehityksen noususuuntaisena? Se tarkoittaa Lillvikin mielestä muun muassa entistä aktiivisempaa yhteistyötä koulujen, yritysten, kaupungin sekä Kokkolan matkailun kanssa. Hän kertoo käyneensä antoisia keskusteluja kaupunginjohtajan ja sivistysjohtajan kanssa pitääkseen päättäjät ajan tasalla visioistaan.

”Olen erityisen tyytyväinen yritysyhteistyöverkostoomme, johon kuuluu noin 60–70 yritystä. Heidän pitää saada myös riittävästi vastinetta yhteistyölleen. Järjestämme yrityksille sallittujen rajoitusten puitteissa sisältörikkaita tyky-päiviä”, sanoo Lillvik, joka uskoo tuovansa enemmän yritysmäistä toimintaa seuran arkeen.

Lillvikin mukaan yhdistyspohjalta toimivan Kokkolan Golfin talous on hyvällä mallilla. Muutama vuosi sitten tehdystä klubitaloremontista on jonkin verran lainaa, joka saadaan maksettua pois noin viiden vuoden kuluttua.

”Vanhassa vara parempi”

Konekanta vaatii hieman uusimista, mutta uudet laitteet hankitaan leasing-sopimusten kautta. Kentän puolella kastelujärjestelmän parantaminen lienee seuraava merkittävämpi investointikohde. Pidemmän ajan tähtäimellä suunnitelmissa on rangen kehittäminen ja par 3 -kentän rakentaminen.

”Monenlaisia tarpeita on, mutta investointeja tehdään talouden ehdoilla. Teemme johtokunnan kanssa laskelmia, ja katsotaan sitten missä järjestyksessä mihinkin ryhdytään.”

Uusi toiminnanjohtaja katsoo, että seura on jäänyt vuosikymmenten kuluessa golfkartalla hieman unholaan, mutta tämän osalta aiotaan tehdä täyskäännös. Vuonna 1957 perustettu Kokkolan Golf haluaa nostaa markkinoinnissaan esille kunnioitettavan ikänsä Suomen neljänneksi vanhimpana golfseurana.

”Vanhassa vara parempi olisi aika hyvä iskulause.”

Kentän yksi isoimmista päämääristä on tulla tutummaksi vieraspelaajien keskuudessa ja saada heidät tuntemaan itsensä tervetulleiksi.

”Tavoitteemme on tarjota jokaiselle miellyttävä käyntikokemus, sellainen fiilis, että olisi kiva tulla takaisin uudestaankin. Ja onhan täällä Pohjanmaalla sopivan ajomatkan sisällä paljon muitakin hyviä kenttiä, jotka kannattaa käydä samalla visiitillä testaamassa”, sanoo Lillvik, joka odottaa vieraspelaajien määrään tuntuvaa lisäystä kotimaan matkailun kasvattaessa suosioitaan.

Sapattivapaalta golftoimistoon

Kokkolan Golfille tuli loppuvuodesta tarve löytää uusi toiminnanjohtaja, kun tehtävää kuusi vuotta hoitanut Janne Vähäkangas vaihtoi toiselle alalle. Hakijoita oli toistakymmentä ja valinta kohdistui Petter Lillvikiin.

”Se oli pitkä ja vaativa valintaprosessi, jossa itselläni kävi onni myöden”, hän sanoo.

Hakuilmoituksen nähdessään Lillvik, 50, oli sapattivapaalla, jota hänen oli tarkoitus viettää vuoden verran. Vapaa jäi kuitenkin neljän kuukauden mittaiseksi.

Lillvik aloitti vuonna 2019 Ruissalon ja Naantalin Span operatiivisena johtajana, kunnes korona sulki hetkeksi kylpylöiden ovet.  Hän sanoi viime syksynä itsensä irti ja ajatteli 90-luvun puolivälissä alkaneen hektisen työrupeaman jälkeen jäädä pidemmälle vapaalle miettimään, mitä haluaisi tehdä seuraavaksi.

Golfklubin toiminnanjohtajan vakanssin tutuissa maisemissa hän otti tyytyväisenä vastaan.

”Onhan tämä erilaista työtä mitä aiemmin olen tehnyt. Nyt minulla on käytännössä 900 työnantajaa, kun ennen on ollut vain yksi kerrallaan. Olen tottunut haasteisiin, joita riittää kylliksi myös golfyhteisössä. Kausi on meillä kohtalaisen lyhyt ja ihmiset haluavat saada puolen vuoden aikana harrastuksestaan kaiken irti. Heidän odotuksensa ovat korkealla.”

Laji seurasi muun muassa Marriott- ja Crowne Plaza -nimisten hotelliketjujen palkkalistoilla ollutta Lillvikiä Kiinaan, jossa hänen johtamansa hotellit tekivät yhteistyötä paikallisten golfkenttien kanssa.

Vuonna 2014 hän lähti Georgiaan kehitysjohtajaksi, ja avasi maassa useita hotelleja. Samoihin aikoihin maahan oli perusteilla ensimmäinen golfkenttä, jonka suunnittelusta vastasi suomalainen kenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander.

”Suomeen muutto tuli ajankohtaiseksi, koska olimme vähän sellaisessa nyt tai ei koskaan -tilanteessa. Lähetin vaimoni etukäteen Kokkolaan ja tulin itse myöhemmin perässä.”

Isojärven kentän takaysin väylät vaativat tarkkaa peliä. Kuva: Kokkolan Golf

Lillvik sanoo, että hänellä on mielessään monenlaisia visioita, mutta ensin pitää omaksua huolella golfseuran toiminnan rutiinit. Myöhemmin tulee verkostoituminen kollegoiden sekä muiden sidosryhmien kanssa. Samalla hän paljastaa pari ”toteutuskelpoista ideaa”.

”Eräänlaiset seikkailugolftapahtumat voisivat olla melkoinen vetonaula. Myös padel-kenttien rakentaminen on kiinnostava ajatus.”

Kokkolan Golf haluaa tulla tunnetuksi hyvänä ja ystävällisenä golfkenttänä, jonka klubilla järjestetään paljon tapahtumia. Lillvik aikoo pitää kaupungin kanssa keskustelua yllä myös mahdollisesta kenttälaajennuksesta, mikäli uusien jäsenten määrä jatkaa tuntuvaa kasvuaan.

Sopivassa välissä hän lähtee itsekin kentälle rentoutumaan. Lillvik kertoo pelaavansa isänsä ja veljensä kanssa ”perhecupia”, jota hän tällä hetkellä johtaa.

”Isäni, joka minut ja veljeni kentälle aikoinaan toi, on meistä edelleen paras pelaaja. 77-vuotiasta ei liiemmin ikä paina, kun pallo lähtee”, hän sanoo naureskellen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje