Kempeleeseen puuhataan 18-reikäistä kenttää kahden väylän kokoiselle alueelle – mistä on kyse? - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kempeleeseen puuhataan 18-reikäistä kenttää kahden väylän kokoiselle alueelle – mistä on kyse?

Pienen tilan vaativa golfkenttä mahtuu lähemmäs kaupunkeja ja vilkkaita asumisalueita, sanoo Tommi Saari.

Hybridikenttää Oulun seudulle puuhaava Tommi Saari vakuuttaa, että 18 täysimittaista väylää mahtuu kuuden hehtaarin maa-alalle.

Tommi Saari kertoo olevansa hieman harmistunut, että ennätti aloittaa golfin kolme vuotta sitten. Ei siksi, ettei Saari olisi syttynyt lajiin vaan siksi, että integroituminen nykygolfiin on saattanut haavoittaa hänen ideanystyröitään.

Huoli vaikuttaa aiheettomalta.

Liminkalainen kiinteistöalan yrittäjä työskentelee parhaillaan hankkeen parissa, jonka edetessä Zeniitin matkailualueelle Kempeleeseen saattaa parin vuoden päästä nousta täysin tavallisesta kaavasta poikkeava golfkenttä.

”Henkinen ja fyysinen matka golfin pariin ovat monelle potentiaaliselle harrastajalle liian kaukana. Siihen haluamme tehdä muutoksen”, Taikakeskus oy -nimisen hankeyrityksen perustanut Saari raottaa visiotaan.

Saari pohti golfkentälle tyypillisen syrjäisen sijainnin ohella, mitkä ovat ihmisten suurimmat esteet golfin aloittamiselle. Vaikka nuoremmat harrastajat ovat onnistuneet murtamaan lajin tiukinta etikettiä, olisi golfkulttuuria kauttaaltaan ohjattava hänen mielestään viihteellisempään ja luovempaan suuntaan. Se toisi reilusti lisää väkeä golfin pariin.

Aika on oma lukunsa. Haluanko käyttää 18 reiän kierrokseen neljä tuntia, jos sen sijaan voisin kiertää kentän puolet lyhyemmässä ajassa? hän kysyy.

15 prosenttia 18-reikäisen kentän pinta-alasta

Tontista neuvoteltiin vuodenpäivät ja marraskuussa Kempeleen kunnanhallitus päätti suunnitteluvarauksesta Zeniitin alueelle. Sinne Taikakeskus, aiemmalta nimeltään Newgolf, aikoo rakentaa hybridigolfkentän. Alueen koko on yhdeksän hehtaaria, josta golfkenttä lohkaisee kaksi kolmasosaa.

Kentällä voitaisiin pelata myös nopeutetusti, kun pelataan useampia väyliä yhtä aikaa.

”Tarvitsemme 15 prosenttia perinteisen 18-reikäisen kentän pinta-alasta. Pelattavana olisi kuitenkin 18 väylää, jotka ovat lyöntimatkoiltaan yhtä pitkiä kuin tavallisella kentällä”, Saari yllättää.

Ideana on, että kentälle rakennettaisiin kaksi par-viitosen kokoista väylää, joiden sisällä on 18 reikää. Kokonaisuus on vielä suunnittelupöydällä, mutta eri puolille kenttää sijoitettaisiin 6–12 lyöntipaikkaa, joilta pelataan 3–6 viheriölle.

”Sisäväylät on suunniteltu ja mitoitettu siten, että griinejä lähestyttäisiin eri suunnista. Siten pelikokemukseen saataisiin vaihtelua.”

Kentälle tulisi minimissään kolme mutta enintään kuusi viheriötä. Kuvakaappaus Newgolfin yleisesityksestä.

Kentällä voitaisiin Saaren mukaan pelata myös nopeutetusti, kun pelataan useampia väyliä yhtä aikaa. Tämä onnistuisi, kun jokaiselle väylälle merkitään oma pallonsa ja lyödään kerralla par-viitosen, par-nelosen ja par-kolmosen avaukset.Koska hybridikentällä tilaa on vähän, ei väylille mahtuisi yhtä aikaa monta peliryhmää. Varaus voitaisiin tehdä kerrallaan kahdelle neljän hengen ryhmälle, jolloin toinen ryhmä olisi ’etuysillä’ ja toinen ’takaysillä’.

”Suunnitelmana on, että pelaajat buukkaisivat vuoron samaan tapaan kuin tenniskentältä, ja hinta perustuisi varattuun aikaan. Kahden ryhmän porukka pystyisi pelaamaan Newgolfin kentän kiireettä kahdessa tunnissa.”

Vinkkejä lajin ammattilaisilta

Taikakeskus on saanut aivoriihissään paljon vinkkejä ja ajatuksia lajin ammattilaisilta kentän suunnitteluun. Saaren neuvonantajiin ja sparraajiin kuuluu myös oma veli Terho Saari, joka on muun muassa valmisgriinejä rakentavan kempeleläisen Pihagolf-nimisen yrityksen omistaja.

Hän muistuttaa, että kentän voisi varata vaikka ammattilaispelaaja valmentajansa kanssa, sillä käytettävissä olevat variaatiot tarjoaisivat rajattomat mahdollisuudet mielikuvitukselliselle harjoittelulle ja pelaamiselle yksityisesti.

Iso kysymys on, mikä on kohderyhmämme ja keitä haluamme tavoitella.

Tommi sanoo tietävänsä, että hybridikentälle riittää vastustajia ja jotkut tyrmäävät ajatuksen heti kättelyssä.

”Uuden hyvän idean merkki on, että sitä vastustetaan ensin. Meidän ei ole helppo vaihtaa kantaamme, jos olemassaolevaa kulttuuria ravistellaan ja yritetään muuttaa. Ihminen on kuin sopuli; kun huomaamme, että muutkin pitävät jostain, käsitämme, että siinä on oltava jotain kiinnostavaa”, hän filosofoi.

Tommi (vas.) ja Terho Saari kävivät svingailemassa Zeniitin matkailualueen maisemissa.   

Saaren veljekset eivät vielä osaa määritellä kenttähankkeen tarkempaa hintaa, mutta arvioivat sen olevan viheriöiden lopullisesta määrästä riippuen puolen miljoonan ja miljoonan euron haarukassa. Investointi olisi näin ollen noin viidenneksen tavallisesta 18-reikäisestä kentästä.

”Jos griinit tehtäisiin keinonurmesta, se nostaisi rakennuskustannuksia, mutta toisaalta vähentäisi ylläpitokustannuksia.”

”Riittäähän tässä vielä paljon miettimistä ja tekemistä. Iso kysymys on, mikä on kohderyhmämme ja keitä haluamme tavoitella. Miten paljon painotus on nykyisissä golfareissa vai onko se tyystin uusissa harrastajissa”, Terho pohtii.

Vähemmän kuormitusta ympäristölle

Golf on kasvanut viimevuosina voimakkaasti, ja yhä enemmän on alettu keskustella myös ympäristökysymyksistä. Tommi arvelee, että nykyinen kehitys on luonut tarpeen miettiä uudenlaisia kenttäkonsepteja lajille, ja korostaa, että pienen kentän ylläpito kuormittaa vähemmän ympäristöä.

Zeniitti on uusi alue, jolla Kempeleen kunta perustaa parhaillaan infraa. Kentän rakennustyöt voisivat miesten arvion mukaan alkaa loppusyksystä 2024 ja valmista voisi olla vuoden 2025 aikana.

Iso hanke 

Taikakeskus oy:n kaavailemassa hankkeessa on kysymys paljon muustakin kuin golfkentästä. Yritys haluaa rakentaa matkailualueelle kylpylätoiminnoilla varustetun hotellin, työympäristön sekä loma-asuntoja – kaikki hybridikäyttöisiä.  

Tilojen käyttötarkoitus vaihtelisi vuorokauden ajan, viikonpäivien ja vuodenajan mukaan.    

”Yritysten konttorit ovat iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina tyhjillään. Firmat voisivat vuokrata tiloja muuna aikana majoituskäyttöön ja kattaa sitä kautta omat vuokrakulunsa”, Tommi Saari sanoo. 

Toimistotiloihin soveltuisi hänen mukaansa esimerkiksi elokuvateatteri, golfsimulaattori ja vaikkapa e-urheilun kaltaista toimintaa.  

Hankkeen alustava kokonaiskustannus liikkuu 50 miljoonan euron tietämillä. Rakennettuja neliöitä Zeniitin alueelle voisi nousta noin 13 000. Seuraava askel on saada rahoitus kuntoon.

”Rahoitus tulee pankeilta ja yksityisiltä sijoittajilta. Rakennustyöt voivat kunnan puolesta alkaa, kun alueen infra on saatu valmiiksi”, Saari kertoo.

Hybridiajattelulla on ollut Saaren elämässä jo pidempään keskeinen rooli. Tilojen monikäyttöisyyden asiantuntija ideioi Helsingin Ruskeasuolla muutama vuosi sitten avatun VALO Hotel & Work -hybridihotellin yö- ja päiväkäytön.   

”Se on saanut hyvän vastaanoton, ja toiminta on laajenemassa”, toteaa Saari, joka on vuonna 2012 perustamansa kiinteistöalan sijoitusyhtiö SSA Group oy:n pääomistajia. 

Isona kuningasajatuksena tilojen tehokkaassa hyödyntämisessä ja monikäyttöisyydessä hänellä on, että konseptin yleistyessä vähennetään tuntuvasti kiinteistö- ja rakennusalan tuottamia suuria hiilidioksidipäästöjä.

Lue seuraavaksi: Kuusamon golfkenttä sai Holiday Clubilta leveämmät hartiat, mutta toimintaa varjostaa näkemysero seurojen välillä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)