Kilpailupäivät vaativat mittavan määrän valmistaviakin toimia. Viheriöiden on myös saatava palautua kilpailurasituksesta urakan jälkeen.
Ladies Finnish Openin aattopäivän pro-am-tapahtuman palkintojenjako on saatu juuri päätökseen ja kenttämestari Tommi Turusella on hetki aikaa hengähtää.
”Tarkoitus oli leikata tänään vielä väylät, mutta sateen vuoksi jätämme leikkuun nyt väliin. Väkisin kentälle ei kannata mennä.”
Töitä kentän saattamiseksi kilpailukuntoon riittää silti. On riittänyt jo kuutisen kuukautta. Poikkeuksellinen talvi ja kevät ovat olleet haaste Hill Sidessakin.
”Poistimme jäätä griineiltä tammikuusta alkaen yhteensä kolme kertaa. Kevään sulamisvedet jäädyttivät senkin jälkeen osan viheriöistä. Olemme paikanneet vaurioita jatkuvilla kylvöillä, mutta kevään kylmyys, kuivuus ja pakkaset ovat sotineet koko ajan meitä vastaan.”
Tuollaista taustaa vasten griinit on saatu putattavuudeltaan erinomaiseen kuntoon.
”Ilmastuksen teimme viimeksi kymmenen päivää sitten kahdeksan millin umpitapeilla. Pieni reikä menee umpeen nopeasti ja auttaa veden ja ravinteiden imeytymistä.”
Säännöllinen hiekoitus, dressaus, kuuluu myös hoito-ohjelmaan.
”Kun griinit hiekoitetaan tiheästi ja pienillä määrillä, pallo käyttäytyy johdonmukaisesti eikä lähde pomppimaan. Yleensä dressaamme 1–2 viikon välein. Tänä keväänä väli on ollut hieman harvempi, koska hiekka jää kaljuissa kohdissa griinin pintaan ja syö leikkuuteriä.”
Jyrät yksi Hill Siden valttikorteista
Griinit eivät kuitenkaan saisi niin paljon kiitosta kuin nyt pelaajilta saavat, ellei Hill Side olisi investoinut kahteen moderniin kevyeen jyrään. Niiden arvoa kentänhoidossa ei Turusen mielestä toistaiseksi ole Suomessa täysin ymmärretty.
”Jyrä ei oikeastaan enää ole oikea sana näille nykyaikaisille laitteille. Ne ovat vähän kuin silitysrautoja.”
Turunen kertoo, että Hill Sidessa griinit jyrätään 4–5 kertaa viikossa, ja esimerkiksi yritystapahtumissa aina aamuisin leikkuun yhteydessä.
”Jyräämällä pystymme helposti saavuttamaan 9–10 jalan Stimpmeter-lukemat stressaamatta griiniheinää hyvin alhaisilla leikkuukorkeuksilla.”
Mikä on leikkuukorkeus naisten LET Acces Seriesin kilpailussa?
”Se on griineillä 3,5 milliä ja väylillä 12 milliä. Tosin huomenna väyläheinä voi olla noin 14-millistä, kun emme tänään leikkaa. Mutta sillä ei ole suurta merkitystä, kun käytössä on joka tapauksessa siirto-oikeus.”
Stimpmeter-lukemaksi griineille on kilpailuorganisaation kanssa sovittu 9,5–10 jalkaa. Se mahdollistaa vielä riittävän määrän lipunpaikkoja.
Millä leikkuukorkeudella tuollainen nopeus saavutettaisiin ilman jyräämistä?
”Se olisi ehkä 2,8 milliä. Mutta ei se olisi sama asia!”
Ei olisi, koska jyrääminen auttaa pääsemään eroon myös sellaisista pienistä epätasaisuuksista, joita pelkkä leikkaaminen ei saa kuriin.
Palautumiseenkin panostettava
Jyrää on käytetty griineillä päivittäin jo harjoituspäivistä lähtien, koska Turunen haluaa harjoitteluolosuhteiden vastaavan kilpailuolosuhteita.
Näin tiheä jyrääminen alkaa kuormittaa hyväkuntoisiakin griinejä. Siksi palautumiselle on annettava kilpailun jälkeen aikaa.
”Maanantai on vapaapäivä koko kenttähenkilökunnalle. Tiistainakaan griineille ei vielä tehdä mitään.”
Muut hoitotoimet riippuvat alkuviikon tilanteesta.
”Jos griinit vaikuttavat tiiviiltä, teemme ensi viikolla uuden 15 senttiin ulottuvan syväilmastuksen kahdeksan millin tapeilla. Juuristo ja kasvukerroksen mikrobit saavat ilmaa ja kaasut pääsevät vaihtumaan.”
Kilpailupäivä on työntäyteinen
Griinien päivittäisen leikkuun ja jyräämisen ohella väylät vaativat kilpailupäivinä oman huomionsa.
”Ajamme aamulla väyliltä kasteen pois, jotta pallo rullaisi tasapuolisesti aamu- ja iltapäiväryhmien pelaajille. Iltapuolella väylät sitten leikataan, jos olosuhteet suinkin antavat myöten. Pyrimme siihen, että pääsemme leikkaamaan väylät päivittäin, ja aina mahdollisimman kuivina.”