16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Väärä droppi

Etusivu Foorumit Säännöt Väärä droppi

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Syystä, tai toisesta olen pohdiskellut sääntötapauksia viimeaikoina jonkin verran. Sääntökyssäri:

    PGH, Vanha Peura väylä 1. Päälle lyötävä lyhyt par-4, dogleg oikealle, lampi välissä.

    Pelaaja koittaa avausta greenille, ei onnistu pallo vajaaksi veteen. Droppi lipun linjassa taakse, mutta linja ihan väärin, ei lähelläkään oikeaa linjaa. Pelaaja lyö pallon lammen yli greenin kanttiin, kaverit huutaa että eieiei, droppasit väärin, takaisin ja droppaat oikeaan kohtaan. Pelaaja palaa lammen taakse, droppaa oikeaan kohtaan, lyö ..ttuunnuksissaan uudellen lampeen, droppaa uudellen missaa greenin, cippi ja kaksi puttia. Mitä laitetaan?

    Minä laskin 11, mutta en todellakaan ole asiasta varma.

    Deccari 26-1/17 kertoo, että droppia ei olisi tarvinnut/pitänyt uusia, koska pelaaja on jo pelannut palloa. Tämä tietysti sillä oletuksella, että pelaaja on rehellinen toimissaan.

    Mennessään takaisin droppaamaan pelaaja tekee varsinaisen sopan tilanteesta. Tämän jälkeen hän tulee pelanneeksi väärästä paikasta ja tuo 11 on oikea tulos.

    Jos tällainen tilanne syntyy, olisi (kilpailussa) syytä pelata molemmilla palloilla reikä loppuun ja antaa lautakunnan ratkaista tilanne. Muuten oikaisumahdollisuutta ei ole.

    Näin minä.

    Sama laskukaava oli minullakin. Meni näkäjään sitten kuitenkin oikein.

    Eli pelannut kaksi kertaa väärästä paikasta, ensin dropannut väärään paikkaan, sen jälkeen vielä kantanut pallon takaisin ja pelannut toisen kerran väärästä paikasta. 2+2 rankkua siis näistä sankarisuorituksesta, + 1+1 vedestä.

    Tämä on muuten ihan todellinen oikeasti tapahtunut tilanne. Sanoin kaverille eilen että seuraavan kerran soita tuomarille, silloin olisit päässyt vielä ekan mokan jälkeen chippaamaan greenin kantista viidettä ja olisit selvinnyt tulpalla, tai triplalla :=)

    Missä se toinen väärästä paikasta pelaaminen tapahtui, kun kuvauksen mukaan lammen taakse palattuaan droppasi oikeaan kohtaan?

    Edit: deccarissa sanotaan, että ”A must continue play with the ball played from a wrong place, without penalty”. Eli jos olisi pelannut oikein, olisi saanut chipata neljättä sillä ensimmäisestä dropista pelatulla pallolla, eikös? Ja väärästä paikasta pelaaminen tapahtui vasta sitten kun nosti pallon (2 penaa) ja droppasi sen väärään ”oikeaan” paikkaan ja pelasi siitä (2 penaa lisää) kahdeksannen, yhdeksäs chippi ja 2 puttia = 11. OK, tajusin(ko).

    KL1

    Missä se toinen väärästä paikasta pelaaminen tapahtui, kun kuvauksen mukaan lammen taakse palattuaan droppasi oikeaan kohtaan?

    Kun pelaaja nosti pallon käteensä ja palasi takaisin lyömään uudelleen, hän tietämättään meni lyömään uutta palloa edellisen lyönnin paikalta. Koska hän kuitenkin droppasi pallon ihan toiseen paikkaan kuin tuo alkuperäinen, hän pelasi väärästä paikasta.

    Edit: deccarissa sanotaan, että ”A must continue play with the ball played from a wrong place, without penalty”. Eli jos olisi pelannut oikein, olisi saanut chipata neljättä sillä ensimmäisestä dropista pelatulla pallolla, eikös?

    Ei sentään, kyllä siitä lähtee kuudes. Tuo deccarin teksti tarkoittaa sitä, ettei pelaamisesta tule enää lisää penalttia, ne kaksi väärästä paikasta pelaamisesta ovat jo plakkarissa.

    Avataanpas tämä ihan kokonaan, koska itse saan eri tuloksen kuin Dole ja Q8:

    1. lyönti veteen
    2. droppi (26-1)
    3. lyönti väärästä paikasta lammen yli
    4.-5. penat väärästä paikasta pelaamisesta (20-7)
    6.-7. droppi takaisin lammen taakse, toiset 2 väärästä paikasta pelaamisesta
    8. lyönti veteen
    9. droppi (26-1)
    10. lyönti lammen yli
    11. chippi
    12.-13. kaksi puttia

    Jos minä nyt tuon tarinan oikein ymmärsin, niin pelaaja lyö lammen takaa avauslyönti mukaan lukien yhteensä 4 lyöntiä ja lähipelissä 3 lisää. Siihen 2+2+1+1 penaa tekee 13. Jäikö minulta jotakin nyt huomaamatta?

    EDIT: Jaa niin, tuohon siis kaiketi tulisi vielä yksi lisää säännön 27-1 perusteella, koska pelaaja nostaa pelissä olevan pallonsa ja todellakin palaa takaisin lammen taakse lyömään uutta palloa ja siitä tulee lyönnin lisäksi matkan menetys. Yhteensä siis 14.

    Ehdin tässä jo itsekin hoksata että unohdin pelissä olevan pallon liikuttamisen ja taas annoin väärästä paikasta pelaamisesta 2+2 rankkua, mutta en laskenut niitä lyöntejä lainkaan.

    Mutta hätäpäissäni pirautin myös Q8:lle ja hän sanoi että tosiaan tuossa dekkarissa 26-1/17 annetaan taas anteeksi pelaajalle ensimmäinen väärä droppi koska hän luuli pelanneensa oikeasta paikasta. Joten tämänmhetkinen versioni lyönneistä olisi:

    1. lyönti veteen
    2. droppi vedestä (26-1)
    3. lyönti väärästä paikasta lammen yli, mutta Dec 26-1/17 mukaan ei rankkuja ja jatkettava lyödyllä pallolla.
    4. Ei jatketa, vaan nostetaan ja viedään lammen taakse kohtaan joka ei ole sama kuin edellinen kohta.
    5. lyönti veteen
    6-7. rankut väärästä paikasta pelaamisesta
    8. droppi vedestä
    9. lyönti forelle
    10. chippi
    11. putti
    12. putti.

    Ja taas jos peliä olisi ensimmäisen väärän dropin jälkeen jatkettu oikein:

    1. lyönti veteen
    2. droppi vedestä (26-1)
    3. lyönti väärästä paikasta lammen yli, mutta Dec 26-1/17 mukaan ei rankkuja ja jatkettava lyödyllä pallolla.
    4. Chippi (kuten Jiiärkin jo samasta syystä totesi)
    5. Putti
    (6. Putti?)

    Meniköhän nyt oikein?

    KL1

    Pelaajan ’luulo’ on häilyvä asia, mutta asia olisi varmasti selvinnyt kysymällä häneltä pari sopivaa kysymystä. Mutta kyllähän tuo 12 lyöntiäkin ihan komia tulos on noin lyhyellä reiällä 😀

    Varsinkin jos kerron että kaverin tasoitus on kaksi :=)

    Sama kaveri sai yksissä SM kisoissa yhdellä väylällä aikaan vielä muutaman lyöntiä enemmän. Reilut puolen tusinaa rankkua siinäkin oli, mutta se oli yksinkertaisemmin laskettavissa, joten vaikka hauska tarina onkin, ei siitä sen enempää täällä sääntöosiossa.

    Toisille sitä vaan välillä sattuu ja tapahtuu, ihan pelimiehillekin. Terveisiä vaan kaverille, kun tiedän että se tätä ketjua seuraa. Eilinen vastaukseni ei siis ollut oikea, nyt pääsimme pohdiskelujen tuloksena oikeaan tulokseen.

    KL1

    No niin, nyt kun ehdin oikein istua alas ja tutustua asiaan kunnolla, huomaan puhuneeni jossain määrin potaskaa. Lähdin erheellisesti siitä olettamuksesta, että pelaaja tiesi pelanneensa väärästä paikasta, kuten ymmärsin sekä Dolen että Q8:n myös olettaneen, koskapa deccarin lainaamisesta huolimatta olivat tyrkänneet pelaajalle 2+2 penaa väärästä paikasta pelaamisista.

    Olen joskus ennenkin tainnut mainita, että kentällä tämä on paljon helpompaa, kun ensinnäkin näkee paikan ja toisekseen pääsee ihan itse kyselemään pelaajilta haluamiaan asioita. Niinpä kävi tälläkin kertaa, että aivoissa oli jo olemassa (virheellinen) olettamus, johon ratkaisun perustin. Noh, pieleenhän se meni, kuinkas muuten.

    Siis, Dole tuossa viestissään klo 13:22 jo laittoi (mielestäni…) oikean koosteen. JOS pelaaja siis kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella droppasi pallonsa vesiestesäännön 26-1 mukaisesti väärälle linjalle EIKÄ sillä saavuttanut merkittävää etua, niin väärästä paikasta pelaamisesta EI rangaista. Näillä oletusarvoilla lopputulemaksi tulee tuo 12 lyöntiä.

    Ja Jiiär oli tietenkin tämän olettamuksen valossa aivan oikeassa kirjoittaessaan, että neljäs lähtee griinin reunalta.

    Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että pelaajia tulisi kieltää tunaroimasta moisella tavalla kentällä!

    Lähdin erheellisesti siitä olettamuksesta, että pelaaja tiesi pelanneensa väärästä paikasta, kuten ymmärsin sekä Dolen että Q8:n myös olettaneen, koskapa deccarin lainaamisesta huolimatta olivat tyrkänneet pelaajalle 2+2 penaa väärästä paikasta pelaamisista.

    En lähtenyt tuosta vaan laskin vain väärin. Pelaajahan ”tiesi” pelanneensa oikeasta paikasta, vaikkakin olikin väärä.

    Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että pelaajia tulisi kieltää tunaroimasta moisella tavalla kentällä!

    Tästä olen samaa mieltä.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Väärä droppi

Etusivu Foorumit Säännöt Väärä droppi