-
JulkaisijaArtikkelit
-
Vanhan totuuden mukaan hidas peli on golfin syöpä. Tätä näkee kaikilla tasoilla: Tour-ammattilaiset kiertelevät kisassa greenillä joskus minuuttitolkulla puttilinjaa hakien, ja asettelevat toistuvasti sitä naurettavaa pallon ”suunta-viivaa” oikeaan asentoon … ennen kuin puttaavat vajaan metrisen puttinsa … ohi. Nämä huonot tavat ovat yleistyneet myös klubipelaajilla, jopa pelkillä ”sosiaali-kierroksilla”. Ohi-puttaamisen tietysti kaikki osaavat ilman huonoja tapojakin. Kuten kaikki tiedämme, on hidas pelaaminen ennen kaikkea asennekysymys, mutta miten se asenne korjataan?
Mutta mätäpaiseesta oli tarkoitus puhua, se tarkoittaa tässä tätä nykyistä tasoitus-järjestelmää ja tasoituksen käyttöä ”kilpailuissa”. Lainausmerkit siksi koska eihän tasoitus-tuloksella voi oikeasti kilpailla muita pelaajia vastaan vaan ainoastaan omaa ns. tasoitustaan vastaan. Näissä tasoitus kilpailuissa tulos tarkoittaa sitä miten pelaaja pelasi suhteessa omaan ns. tasoitukseensa vs. miten muut pelasivat suhteessa omiin ns. tasoituksiinsa. Tämän vertailun tuloksena sitten joku luulee ”voittaneensa”. Usein tämä tarkoittaa sitä että parhaiten pelannut ei voittanut vaan voittaja on joku huonommin pelanneista. Yhtä oikeudenmukainen tulos voitaisiin saada arpomalla.
Mätäpaise tämä on:
1. siksi että usein nämä ”voittajat” todella luulevat olleensa parhaita, voittajia
2. ja siksi että Suomessa monilla klubeilla yli 90% kauden kilpailuista on näitä tyhjänpäiväisiä bisnes-tapahtumia ja firmakisoja joissa sponsorin tahdosta tulokset lasketaan tasoituksen mukaan piste-bogeyn laskuopillaPiste-bogey tasoitus-laskenta (stableford) kehitettiin aikoinaan estämään pelin hidastumista kun klubipelaajat yrittivät epätoivoisesti pelata kentän paria vastaan, vaan voisivat pelata omaa ”tasoitustaan” vastaan. No sehän ei toiminut niin vaan peli hidastui entisestään. Ei tasoitusjärjestelmän tarkoitus alun perin ollut tasata eritasoisten pelaajien lähtökohtia kisassa. Jos siihen pyrittäisiin muissakin lajeissa olisiko oikein että esim. pituushypyssä heikommat saisivat ponnistaa pari metriä lähempää hiekkakasaa tai hitaammat pikajuoksijat lähtisivät samasta lähtölaukauksesta mutta puolimatkasta? Mikähän tällaisen tasoituksen tarkoitus oikein olisi?
Mätäpaiseen puhkaisu: Olisiko nyt jo aika luopua tasoituksen käytöstä kilpailuissa tai ainakin muuttaa Suomessa tuloslaskentaa kaikissa golf-kisoissa niin, että kisan oikea tulos ilmoitetaan ilman mitään tasoituksia? Sponsori saisi sitten jakaa omia palkintojaan arpomalla tai minkä tahansa tasoitus järjestelmän mukaan laskettuina.
Ja syövän hoitoa: olisiko aika nostaa välillä pallo taskuun kun peli ei vaan suju ja ollaan tukkeena kentällä? Käyttäisit paremmin omaa aikaasi (ja muidenkin) vierailemalla useammin kentän harjoitus-alueilla ja mielellään aina silloin tällöin pron ohjauksessa.
==========
Caps Lock poistettu SYÖPÄ JA MÄTÄPAISE => Syöpä ja mätäpaise
LDR-MOD Dole
Mätäpaise ei puhkea, koska tasoitusjärjestelmä on tärkeä golfkenttäkartellin ylläpitämiseksi. Lähes kaikki Suomen golfkentät kuuluvat tähän kartelliin eli liittoon epäsuorasti seurojen kautta.
Kartelli perustelee olemassaoloaan sillä, että se ylläpitää tasoitusjärjestelmää. Tasoitusjärjestelmästä seuraa kartellin pakkojäsenyys ehtona lajin harrastamiselle. Noin 90% golfin harrastajista ei ole kiinnostunut minkäänlaisesta jäsenyydestä, kilpailemisesta tai tasoituksesta. Kartellin asiakaskyselyissä kysymykset muotoillaan aina niin, että vastauksista riippumatta asiakkaiden voidaan tulkita pitävän tasoitusjärjestelmää tärkeänä. 2% harrastajista kilpailee sanan urheilullisessa mielessä (scratch). 8% harrastajista kisailee sanan yhteisöllisessä merkityksessä (pistebogey). Kaikki muut menevät näiden 8% ehdoilla, koska se turvaa kartellin jatkuvuuden.
Onneksi vähitellen pay&play yleistyy kuten lähes kaikissa muissa golfmaissa on jo kauan sitten tapahtunut.
P.S. Prosenttiluvut ovat hihasta, mutta suuruusluokka on oikea. Joku kartellista riippumaton taho voisi tutkia asiaa ei-johdattelevalla kyselytutkimuksella.
Meillä on klubilla noin 100 henkeä jotka osallistuvat kilpailuihin. Yleensä pelataan kahdessa sarjassa eli scratch ja HCP joista molemmista parhaat palkitaan. En usko että HCP sarjan parhaista kukaan kuvittelee oikeasti olevansa kentän kunkku vaan ymmärtää että kyseessä on (puoli)leikkimielinen tapahtuma. Kuitenkin on paljon mukavampi pelata ns. kilpailussa jotain vastaan.
Jos pelattaisiin vain tasoituksetonta sarjaa niin voittajakolmikon voisi suoraan nimetä, ei niitä oikeasti hyviä pelaajia kovin montaa ole seuraa kohti. Tämä tarkoittaisi myös sitä ettei ko. kilpailuihin moni osallistuisi kun ei olisi edes huippuhyvänä päivänä mahdollista sijoittua kärkeen. Seurallekin tämä olisi taloudellisesti huonoa asia kun jäisi kilpailumaksut saamatta.Meillä on klubilla noin 100 henkeä jotka osallistuvat kilpailuihin. Yleensä pelataan kahdessa sarjassa eli scratch ja HCP joista molemmista parhaat palkitaan. En usko että HCP sarjan parhaista kukaan kuvittelee oikeasti olevansa kentän kunkku vaan ymmärtää että kyseessä on (puoli)leikkimielinen tapahtuma. Kuitenkin on paljon mukavampi pelata ns. kilpailussa jotain vastaan.
Jos pelattaisiin vain tasoituksetonta sarjaa niin voittajakolmikon voisi suoraan nimetä, ei niitä oikeasti hyviä pelaajia kovin montaa ole seuraa kohti. Tämä tarkoittaisi myös sitä ettei ko. kilpailuihin moni osallistuisi kun ei olisi edes huippuhyvänä päivänä mahdollista sijoittua kärkeen. Seurallekin tämä olisi taloudellisesti huonoa asia kun jäisi kilpailumaksut saamatta.Itse kuulun nimeenomaan näihin HCP sarjan kisailijoihin. Yhdessäkään kisassa ei ole tullut vastaan HCP sarjan pelaajaa, joka kuvittelisi pärjäävänsä scratch sarjassa. Ja juuri tuon takia tuo HCP sarja on olemassa, sen tehtävä on a) tarjota mielekäs kisailumuoto meille ei niin kyvykkäille golfareille ja b) madaltaa kynnystä lähteä mukaan kilpagolfiin.
HCP sarjat on hyvä olla olemassa, koska ne lyhentää kilpailukierrokseen kuluvaa aikaa ja kilpailu voidaan pitää vain kahdessa eri sarjassa. Jos HCP-sarjaa ei olisi, niin sarjat pitäisi järjestää mallia alle 75 lyöntiä lyövät, alle 80 lyöntiä lyövät, alle 85 lyöntiä lyövät jne. HCP sarjan poistamisessa ei olisi mitään järkeä, jos niihin kisoihin halutaan enemmän kuin 10 pelaajaa.
Omaa tasoitusta vähemmän kiinnostaa vain muiden tasoitukset!
Kaveriporukalla väännetään yleensä rätsiä, mutta toisaalta vaimon kommentit ensimmäisenä pelikesänään puhuvat pistebingon puolesta; Hän koki kisaavansa tasapäisesti kanssani kun laskettiin pisteitä. Ei hän varmaan silti luule noin 50 lyöntiä huonommalla tasurilla olevansa minua parempi hutkija. Mielekästä kisailua ennen kaikkea hänelle se kuitenkin tuotti. Kuka minä olen sitä häneltä riistämään?
Varsinkin vähemmän pelanneilla on paljon oppimista pelinopeudesta. Usein myös enemmän pelanneilla, mutta heidän oppimiskykynsä saattaa olla alentunut. Suurempi vaikuttavuus saadaan opettamalla pelinopeutta lajin tapoja vielä oppiville. Pistebingoa en menisi nopeudesta tai sen puutteesta ikikuuna syyttämään.
Antakaa pojat kaikkien kukkien kukkia ja näpit irti tasureista, jotka ovat tämän lajin suuri rikkaus verrattuna oikeastaan mihin muuhun lajiin vain. Jos ei nuppi kestä hävitä huonommilleen, niin ei pidä mennä sinne pistebingokisoihin.
Mätäpaiseen puhkaisu: Olisiko nyt jo aika luopua tasoituksen käytöstä kilpailuissa …
Ja syövän hoitoa: olisiko aika nostaa välillä pallo taskuun kun peli ei vaan suju ja ollaan tukkeena kentällä?Taitaa olla aika ristiriitaiset hoitokeinot: jos tasoituksettomassa lyöntipelissä nostaa pallon taskuun, sen päivän pelit on pelattu. Eli viime kevään Masterissa Elsin olisi pitänyt kolmannen putin jälkeen panna pallo taskuun ja lähteä kotiin 😉
Taitaa olla aika ristiriitaiset hoitokeinot: jos tasoituksettomassa lyöntipelissä nostaa pallon taskuun, sen päivän pelit on pelattu. Eli viime kevään Masterissa Elsin olisi pitänyt kolmannen putin jälkeen panna pallo taskuun ja lähteä kotiin
Puhuiko joku jossain vaiheessa pallon nostamisesta taskuun tasoituksettomassa lyöntipelissä?
==========
Osa viestistä poistettu
Sääntö 3-1
LDR-MOD Dole
Nimimerkki bogibirdy ei vielä ole sisäistänyt golfin maailmaa riittävästi. Tuossa jo muutama hyvä kommentti asiaan tulikin jo Samvais’ilta ja Rauta123’lta,täydennän omalta osaltani.
Tasoitukselliset kilpailut ovat yhteisöllistä hupia, tai ainakin niiden pitäisi olla. Valitettavasti erilaiset matkanjärjestäjät ynnä muut ovat luoneet edellytykset händärihuijareille, tosin tämä koskee varsin pientä väestön osaa.
Suurempi väestön osa on sellainen, joka ei pidä yllä tasoitustaan, mutta silti pelaa poikkeuksellisen hyviä tuloksia. Kun tällainen henkilö osallistuu kilpailuun, syntyy (ansaittua) nurinaa.
Summa summarum: tasoitukselliseen kilpailuun tulisi mielestäni osalistua vain ja ainoastaan siksi, että kilpailujännitys tekee ihan omia juttujaan itse kunkin pelaamiseen, ja siihen (jännitykseen) pitää tottua kyetäkseen pelaamaan parastaan silloin, kun siihen oikeasti on tarve.
…Näitä foorumin kirjoituksia lukiessa pistää miettimään, miksi moni edes pelaa golffia jos kaikki siihen liittyvä aiheuttaa niin paljon mielipahaa.
Tulen tälläkin kaudella viettämään 500+ tuntia kentällä ja harjoitus alueella. Ainoa asia mikä minulle aiheuttaa ”raivoa” on oma pelaaminen, varsinkin sen jälkeen kun lyöntikatoo ja lyö ne 10 peräkkäistä sokettia.
Ainiin meinasi unohtua huutamatta jätetty / kuiskattu FORE ei kuulu mihinkää, aina ryhmästä joku löytyy jonka ääni kantaa.
…sekä kintuille lyöminen, kyllä jokaisen pitäisi tietää miten pitkälle oma lyönti kantaa. Golf pallo sattuu oikeasti osuessaan.
Jep jep!
Ketjun avaaja bogibirdy ja seuraava kommentoija ovat irtaantuneet tavallisen klubipelaajan tuntumasta. Kaikki eivät ole singeleitä tai nollan tasurilla pelaavia. Golfin tulisi ja tulee olla hauskaa, innovoivaa sekä yleistä vireystilaa kohentavaa toimintaa. Useimmilla ihmisillä kilpailuvietti on olemassa ja sen tyydyttäminen golfin parissa on myös tärkeää. Jos ei olisi koskaan mitään mahdollisuuksia voittaa tai päästä palkinnoille niin mitä se tekee pelaajan golfkiinnostukselle? Varmaan tappaa sen. Ei tasoituksen 20 pelaajalla ole ilman tasoitusjärjestelmän suomaa mahdollisuutta voittaa tai saada palkintoa osallistsumisesta kisaan jos siellä on tasoitusryhymän 1 pelaajia!
Suurin osa golfareista ei todellakaan kilpaile vaan pitävät sitä kivana liikuntamuotona.
Golfin historia tuo erilaisia kilpailumuotoja pelaamiseen. Monissa muissakin lajiessa on ns harrastajasarjoja tai vastaavia ei niin tosisssaan kilpaileville. Näinhän se on golfissakin. Tosissaan kilpailevia varten on olemassa sm kisat, ft yms vastaava jossa todelliset pelimeihet ovat. Se ettei tasurilla 4 pääse sm kisoihin eikä voiteta klubin hcp kisaa, eikä usein edes klubin mestiksissäkään olla kärkikahinoissa ei ole järjestelmä vika todellakaan. Jos joku vielä itkee sen takia ettei pärjää missään kisoissa katsokoon peiliin!
nimimerrki golfia 30 vuotta, hcp 7 ja myös tuomarintehtäviä tekevä.
Nimimerkki Golferman kirjoittaa paljon järkevää asiaa klubipelaajan ja singelipelaajan suhteesta. Kirjoituksessa on kuitenkin koko lajin näkökulmasta liian suuri painotus kilpailemiseen. Kirjoituksessa unohdetaan, että suurin osa golfareista ei ole klubipelaajia tai singelipelaajia. Suurin osa golfareista on asiakaspelaajia.
Asiakaspelaajan näkökulmasta tasoitusjärjestelmä on se rakennelma, joka pakottaa maksamaan noin 100 euron jäsenmaksun johonkin seuraan (ja siitä osan liittoon). Tämä 100 euron raha on kauppatieteen näkökulmasta palveluntarjoajien kartellin vaatima kynnnysraha lajin harrastamiselle. Tasoitusjärjestelmä on tässä kartellissa olennainen siksi, että käytännössä kartellin kynnysrahan maksamista valvotaan vaatimalla asiakkailta tasoituskorttia. Tämä noin 100 euron maksu on käytännössä rahansiirtoa asiakaspelaajilta klubipelaajille.
Asiakaspelaajan näkökulmasta tasoitusjärjestelmä on se rakennelma, joka pakottaa maksamaan noin 100 euron jäsenmaksun johonkin seuraan (ja siitä osan liittoon). Tämä 100 euron raha on kauppatieteen näkökulmasta palveluntarjoajien kartellin vaatima kynnnysraha lajin harrastamiselle. Tasoitusjärjestelmä on tässä kartellissa olennainen siksi, että käytännössä kartellin kynnysrahan maksamista valvotaan vaatimalla asiakkailta tasoituskorttia. Tämä noin 100 euron maksu on käytännössä rahansiirtoa asiakaspelaajilta klubipelaajille.
Itse koen kyllä saavani vastiketta tuolle rahalle, koska mukaan tulee myös (mielestäni) todella laadukas lehti, tarjouksia eri tuotteista ja palveluista sekä tapaturma- ja vastuuvakuutus. Vastuuvakuutusta en ole näistä (onneksi) joutunut käyttämään, kaikkia muita kylläkin. Jos pistäisin nuo pakkojäsenyyteen kuuluvat tuotteet ja edut exceliin ja laskisin vaihtoehtoiskustannuksen, niin todennäköisesti pakkojäsenyys tulee minulle halvemmaksi, kuin tilata golflehti erikseen, hommata vakuutukset erikseen, maksaa täyttä hintaa auton polttoaineesta jne.
Samvais: Itse koen kyllä saavani vastiketta tuolle rahalle…
… jos Golfliiton pakkojäsenyys on kerran noin huisin houkutteleva, miksi sen pitää olla pakollinen ?
todennäköisesti pakkojäsenyys tulee minulle halvemmaksi, kuin tilata golflehti erikseen, hommata vakuutukset erikseen, maksaa täyttä hintaa auton polttoaineesta jne.
Ai jaa?
Minulle taas luultavasti ei tule halvemmaksi.tilata golflehti erikseen,
Mieluummin ehkä jopa tilaisin erikseen, tai sitten en tilaisi.
hommata vakuutukset erikseen,
Vakuutukset ovat ainakin omaltani osaltani täysin turhia.
Tapaturmavakuutus on minulla erikseen (ja käytettykin sitä viime vuonna urheilutapaturmaan, joka EI ollut golfissa vaan toisessa lajissa)
=> maksanko siis ehkä tapaturmavakuutusta golfliiton kautta tuplana, pakosta?Vastuuvakuutus sisältyy kotivakuutukseen, joka on minulla erikseen.
Tämän olen myös tarkistanut vakuutusyhtiöstä, kun takavuosina en ollut minkään golfseuran jäsen ja menin silti pelaamaan par3 (ja pari kertaa vahingossa täyttäkin kenttää ;-D
=> maksanko siis ehkä vastuuvakuutusta golfliiton kautta tuplana, pakosta?maksaa täyttä hintaa auton polttoaineesta jne.
Eiköhän ne samat alennukset saa monta muutakin kautta, S-bonusta ABC:ltä, K-ryhmän plussapisteitä Nesteeltä, muilta sitten muilla korteilla, jne., ammattiliitoillakin on vaikka mitä, ym.
Vai onko golfliitolla joku poikkeuksellisen hyvä tarjous jostain?
Jos, niin mikähän se on (kun en ole itse tainnut sellaista koskaan käyttää, ehkä käyttäisin, jos tietäisin?)Golfliiton pakkojäsenyydestä ja sen eduista ja haitoista taisi olla jo ketju olemassa ja jos se ei kelpaa niin voi alustaa uuden.
Tässä ketjussa aiheena oli tasoitukset ja niihin liittyvät.
MOD Q8
Nimimerkille UltraSlise: Mainitsinkin että suurin osa pelaajista ei kilpaile – olisi pitänyt kirjoitta että maksimissaan noin ehkä 100 pelaaja per seura tai kenttä osallistuu erilaisiin kilpailuihin joko vain omassa seurassa tai kisan pari muualla. On tietty ns hevykisaajia jotka käyvät kaikki mahdolliset tietyn tyyppiset kisat läpi. Kilpailemiseen sisi tarvitaan jokin keino tavallaan tasata kokemsuta ja osaamista jotta voidaan kilpailla muuillakin tavoin kuin scratsina!
Jotta voidaan edes jotenkin varmistaa että pelaaja selviytyy kierroksesta itse ja myös kanssapelaajat ehjänä kaikin puolin pitää olla jokin järjestelmä siihen. Ei lasketa kentälle sellaisia jotka tuskin selviytyvät kierroksesta tai esim vasta-alkajat jos laitetaan 4 samaan ryhmään niin tulee eteen ajatus pelinopeudesta vahvasti! Tasoitusjärjestelmä on ainakin osin tähän ”lajitteluun” sovelias. Mikä muu se voisi olla?
Tietyllä tavalla seurojen jäsenmaksut ovat kartellinomaisia mutta kaikissa lajeissa on jäsenmaksut ja tai kilpailulisenssimaksut. Ei golf juurikaan tässä kohtaa eroa muista lajeista!
On totta että kotivakuutusten vastuuvakuutusosio korvaa ainakin osin golfissa hasardilyönnin vahingot. Mutta onko kaikilla golfareilla kotivakuutus ja onko siinä vastuuvakuutus! Tässäkään kohtaa ei golf ole poikkeus muihin lajeihin verrattuna – yleensä pelaajakilpalisenssit sisältävät vastuu- ja tapaturmavakuutuksen!
Golferman: kyllä golf eroaa täysin muista lajeista, koska ”lisenssi” on lähes pakollinen kaikille harrastajille, myös heille jotka eivät kilpaile.
Muissa esim sulkapallo, tennis, squash, keilailu jne, arvaisin että ehkä 10% – 30% on lisenssi ja/tai seuran jäsenyys, loput 70% – 90% käyvät pelailemassa muuten vain (ilman vakuutuksia, jäsenyyksiä ja lisenssejä – hui kuinka uhkarohkeaa!
Jotkut hurjapäät menevät henkensä kaupalla laskettelurinteeseenkin ilman alppihiihtolisenssiä ?)
Ööh nyt meni kylllä taas ot, sorge …
Mutta onko kaikilla golfareilla kotivakuutus ja onko siinä vastuuvakuutus!
Aika yleinen harhaluulo on, että vastuuvakuutus olisi jotenkin pakollinen tai välttämätön. Ehkä harhaluulo tulee liikenteestä, jossa liikennevakuutus on kaikille kulkuneuvoille pakollinen.
Muuten kaikessa inhimmillisessä toiminnassa voi syntyä tilanne, jossa aiheutetaan vahinkoa toiselle henkilölle tai omaisuudelle. Vastuuvakuutukset yleensä korvaavat nämä vahingot, mutta jos aiheuttajalla ei ole sellaista tai vahinko ei sisälly vakuutuksen piiriin, sitten on kaivettava kuvetta. Rikokset ovat esimerkki tällaisesta, joka on tuttu lehdistä: rikoksen tuomiossa tuomitaan maksamaan vastapuolelle syntynyt vahinko, jota ei vakuutukset tietenkään kata.
kaiken kaikkiaan golf ei ole edes kovin vaarallista ja ne toisille aiheutetut vahingot yleensä hyvin pieniä – esim. lommo auton konepellissä. Hyvin tultaisiin toimeen ilman pakollisia vakuutuksia.
Riskit golfissa vakavaan toisen tahattomaan vahingoittamiseen on jonkinlainen. Vuonna 1998 Mihasin los lagos kentäll sattui vahinko jossa kaveri (suomalinen) sai pallon päähänsä ja tuli sairasuelälke 34 vuotiaalle. Mitä lie maksanut vahingon tekijälle? Sain muutama vuosi sitten auton lokasuojaan lommon Master golfin olisko nyt 12 väylältä vahingo suuuruus oli 1790 euroa. Pallon lyöjänä oli pikkasen päälle 20v nuorukainen. opiskelija ja suht varaton opintolainalla elävä. Olis ollut kusessa ilman vakuutusta. Näitä golfissa sattuu että vahingoitetaan tosia enemmän kuin itseään. Esim sulkapallossa on aika harvoin varmaan nähty pelaajan vahingoittavan verkon toisella puolella olevaa? Mutkamäessä oikeasti tarvittaisiin vastuuvakuutus jokaiselta mäkeen menevältä!
Suomessa kaikessa urheilullisessa kilpatoiminnassa on vakuutukset pakollisia! Myös esim tyttöjen rytmisessä joukkuevoimistelussa!
Kysymys ei sii ole siitä vanhingoittaako itseään. Kysymys on siitä että golfissa pahimmillaan vahinko voi olla satojaentuhansien eurojen luokkaa.
Lähipiirissäni on eräs loukkaantunut mutkamäessä toisen yliajamaksi jääneenä – korvaukset ovat leikkauksineen, sairaalassaoloineen, sairaslomineen ja nyt lopulta sairaseläkkeelle joutuneena noin 140 000 euroa. Törmääjällä oli vapaajanvastuuvakuutus josta tämä lähtee! Olisko Kuuma Putteri -nimimerkillä tmän verran heittää peliin korvauksina?
Golferman, mitä tapahtuu jos par3-kentän pelaaja, jolla ei golf”lisenssiä” ole, lyö sinne parkkipaikalle autoon lommon?
Olisiko golfkentällä myös yleinen vahinkovakuutus, josta ehkä korvataan?
Ja kuten totesin jo aikaisemmin, itselläni on kotivakuutus, jossa on vastuuvakuutus. Ja minulla on myös tapaturmavakuutus, ja matkavakuutus.
On siis tosiaan sekä vyö että henkselit ?
Siis ei huolta, Kuuman Putterin aiheuttamat vahingot kyllä maksettaisiin, vaikka ei golfseuran jäsenyyttä olisikaan (kuten myös päälleajot mutkamäessä, lämärit naamaan höntsyjääkiekossa, liukutaklaukset kaverien kesken futiksessa, …)
Sitä paitsi vahinko on vahinko, ei se ole kenenkään ”syytä” jos autoon tulee lommo, tai sääriluu katkeaa, tai tulee aivovaurio tai hampaita irtoaa.
Ne ovat tapaturmia, vaikka olisivatkin sattuneet urheilualueella.Paitsi jos on törkeää huolimattomuutta esim laskettelee kännissä, syöksylaskua tms. Tai tahallaan lyö golfpallon parkkipaikalle.
Golfliiton pakkojäsenyydestä ja sen eduista ja haitoista taisi olla jo ketju olemassa ja jos se ei kelpaa niin voi alustaa uuden.
Tässä ketjussa aiheena oli tasoitukset ja niihin liittyvät.
MOD Q8
Ja tämän viestin jälkeen ketjuun neljä EDIT: viisi viestiä, joista yksikään ei käsitellyt otsikon aihetta…
Otsikon aiheesta ?
Itse olen sitä mieltä että tasoituskisat ovat hauskoja!
Vaikka en ole monta kertaa elämässäni osallistunut.
Mutta joidenkin tasoituskisojen palkinnot liian isoja, mikä aiheuttaa händärihuijausta.
Voisihan ne isot palkinnot vaikkapa arpoa top-10 kesken?Ja hitaasta pelistä:
Taisi KL täällä joskus tiivistää että ei kenenkään tarvitse muuta kuin katsoa että pysyy edellä menevien tahdissa (täydellä kentällä) niin silloin kenttä rullaa sitä vauhtia kuin on mahdollista.Tässä ketjussa on esitetty monta järkevää syytä tasoitusjärjestelmälle. Melko kiistatonta on, että kaveriporukan kisailut ovat sosiaalisesti mielekkäämpiä, kun joka kerta jokaisella on mahdollisimman yhtä suuri mahdollisuus voittaa. Tasoitusjärjestelmän yhteys pelinopeuteen herättää erilaisia mielipiteitä. Ainakin tasoitusjärjestelmä tekee pistebogeyn mielekkääksi ja siten mahdollistaa yksittäisten reikien keskeyttämisen, mikä varmasti nopeuttaa peliä. Pelinopeuteen liittyy myös lähdön tasoitusten maksimisumman kontrolli. Tasoitus tuo myös mielekkään tavan seurata omaa taidollista kehitystä.
On syytä erottaa kaksi asiaa: tasoitus ja tasoituksen hallinnointi. Kaikki yllä mainitut tasoituksen hyödyt ovat saavutettavissa sillä, että pelaaja itse pitää yllä omaa tasoitustaan. Kaveriporukan sosiaalinen kontrolli on riittävä tae tasoituksen ”oikeellisuudesta”.
Tasoituksen hallinnointi on kuitenkin viety raskaiden sääntöjen ja organisaatioiden taakse, koska näin pönkitetään kyseisten organisaatioiden asemaa. Eksaktit matemaattiset kaavat ja byrokraattiset prosessit legitimoivat tasoituksen ”oikeellisuuden” myös sellaisissa konteksteissa, joihin tasoitus ei oikeastaan sovellu. Tällaisia ovat ainakin suurehkot kilpailut, joissa on merkittäviä palkintoja ja niin laaja osanottajajoukko, että tasoitusten oikeellisuutta ei voi kontrolloida sosiaalisesti.
Tarkasti ottaen tasoitus on kenttäkohtainen. Kentän slouppaus on tehty singelipelaajan näkökulmasta. Kun ”oma par” on vaikkapa kaksi lyöntiä yli reiän virallisen parin, reiän vaikeuteen vaikuttavat asiat kuten esteet asettuvat hyvin toisella tavalla lyönteihin nähden. Tämä luo mahdollisuuksia ylläpitää tasoitusta ”vaikealla kentällä” ja kilpailla ”helpolla kentällä”.
Hieman mutkia suoraksi vetäen voisi väittää, että tasoitusjärjestelmän hyödyt voisi säilyttää ja haitat poistaa, mikäli luovuttaisiin tasoituksen keskitetystä hallinnoinnista.
Tarkasti ottaen tasoitus on kenttäkohtainen. Kentän slouppaus on tehty singelipelaajan näkökulmasta. Kun ”oma par” on vaikkapa kaksi lyöntiä yli reiän virallisen parin, reiän vaikeuteen vaikuttavat asiat kuten esteet asettuvat hyvin toisella tavalla lyönteihin nähden. Tämä luo mahdollisuuksia ylläpitää tasoitusta ”vaikealla kentällä” ja kilpailla ”helpolla kentällä”.
Tasoituslukuun sisältyy jo perustuen laskentatapaan ja miten se muodostetaan jo niin merkittäviä epävarmuuksia ja virhettä muodostavia ilmiöitä, että luvun tarkkuuteen ei kannata asettaa kovin suuria odotuksia (Mutu-menetelmällä vetäisin vähintään +-20%).
Tämä ei sinänsä tee luvusta epäkelpoa, se vaan tulisi ymmärtää lukua käytettäessä. Luku on mielestäni parhaimmillaan ”hupi”-kilpailuissa ja määrittämään pelaajan tason noin karkealla tasolla (esimerkiksi jakamaan pelaajat tasoryhmiin kilpailua varten).Golfin tasoitusjärjestelmä on ainutlaatuinen siinä mielessä, että golfissa minä voin pelata esimerkiksi Rorya vastaan. Tasoituksellisessa kilpailussa voittajaksi ei selviä parempi golfari, vaan se, joka pelaa omaan tasoonsa nähden parhaiten.
Eikä kyse ole pelkästään klubikisoista, vaan ihan itse järjestetyistä kisoista – esimerkiksi pariskunta vs. toinen pariskunta, tai isät vs. pojat, jne. Vaikka en itse perusta paljonkaan scramble-peleihin, eri pelimuodot tekevät ”höntsygolfista” kivempaa, ja erityisesti joukkuepelaamisesta, vaikkei niissä absoluuttista paremmuutta olekaan tarkoitus selvittää.
-
JulkaisijaArtikkelit