Aihe: Säännöt kotimaan kielelle - Golfpiste.com

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

Säännöt kotimaan kielelle

Etusivu Foorumit Säännöt Säännöt kotimaan kielelle

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1124192 Ilmoita asiaton viesti

  On tätä varmaan kysytty ennenkin, mutta miksi golfin sääntöjä kokonaisuudessaan ei käännetä liiton toimesta suomen kielelle? Pelaajia on paljon, toki sääntöjäkin on paljon, mutta kaikilla ei ole taitoa noita sääntöjä ja deccareita englanninkielestä itse kääntää. Junioreilla ja senioreilla etenkin on rajalliset taidot käännöstyöhön, samat säännöt koskevat silti heitäkin. Jääkiekon sääntökirja tulee kotimaan kielellä välittömästi uuden painoksen ilmestyttyä samion Case-book(deccarit) neljän vuoden välein, kilpailusäännöt vuosittain. Korjaukset sähköisesti sääntöjä muutettaessa.
  Rahaa varmaankin on, kun se kohdennetaan? Jakelu ja painatuskustannuksia ei liene tule, kun jaetaan säännöt sähköisesti. Näyttää olevan oikein englanninkielellä oma appsikin säännöille.

  #1124201 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Sääntökirja on toki käännetty suomen kielelle ja se löytyy liiton sivuilta.

  Sen sijaan deccarikirjan kääntäminen on kiinni siitä, ettei R&A anna sellaisen julkaisemiseen lupaa. Joku heppu on joskus sen kääntänyt epävirallisesti, mutta siitä on monta vuotta aikaa. Epäviralliseksi työkaluksi kääntämistä on senkin jälkeen suunniteltu, mutta työsarka on melkoinen eikä projektia saatu polkaistua liikkeelle. Toisaalta suomenkielistä deccarikirjaa tarvitsisi aniharva, joten sen kääntäminen ei olisi taloudellisesti millään muotoa järkevää.

  #1124202 Ilmoita asiaton viesti

  Sääntökirja on 1956 vuodesta lähtien ja viimeisimmät löytyvät täältä

  https://golf.fi/kilpagolf-materiaalit/

  #1124243 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Löysitkös, Lalakku, ne säännöt Baystreamin laittaman linkin avulla?

  #1124478 Ilmoita asiaton viesti

  Jo toki löysin ja onhan ne minulla painettunakin. Tuo olikin mielenkiintoista, että R&A ei anna lupaa säantötulkintojen kääntämiseen. Olisi kiva tietää asiasta enemmän. Miten tällainen lupa voidaan kieltää ja keneltä? Toisaalta kun nuo Ceccarit ovat kuin Case-book jääkiekossa, tilannetta selventäviä asioita, jää varmasti moni tulkinta väärin tehdyksi, kun alkuperäiskielistä tekstiä ei osata tulkita. Pitää siis tulkita kahta asiaa, tilannetta ja tekstiä.
  Kuka sitä sitten tarvitsisi, uskoakseni tuomarit, vedotaanhan aina näillä palstoillakin olevissa sääntökysymyksissä deccareihin, joista tavallinen pulliainen ei ota tolkkua. Toki nuo kysymyksetkin ovat usein englanniksi, minulle tilanne kentällä tulee ihan suomen kielellä.
  Uskon, että käännöstyö maksaa, mutta liitto kuluttanee kai rahaa turhempaankin ja Audeihin.

  #1124495 Ilmoita asiaton viesti
  MOD Q8
  Moderaattori

  Tuo olikin mielenkiintoista, että R&A ei anna lupaa säantötulkintojen kääntämiseen. Olisi kiva tietää asiasta enemmän. Miten tällainen lupa voidaan kieltää ja keneltä?

  Uskon, että käännöstyö maksaa, mutta liitto kuluttanee kai rahaa turhempaankin ja Audeihin.

  Eiköhän materiaalin omistajalla ole siihen oikeudet ja lupa kieltää materiaalinsa kääntäminen. Joku voi tuon tietysti tehdä huvikseen ja yksityisesti, mutta se ei ole silloin liiton tehtävä eikä sillä ole Audien kanssa mitään tekemistä.

  #1124498 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  R&A valvoo myös sääntökirjan käännöksiä ja yleensä tarkistuttaa kansallisten liittojen lähettämät käännökset ennen niiden hyväksymistä. Epävirallisia käännöksiä voi tietty kuka tahansa tehdä, mutta niistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

  Tietääkseni virallisia deccarikirjoja on Euroopassa käännetty espanjan, saksan ja tanskan kielelle. Ehkä suomikin saisi pyydettäessä luvan virallisen käännöksen tekemiseen, mutta kuten sanottu, työ on varsin kallis teettää ja käyttäjiä olisi kovin vähän, niin asiaa ei ole lähdetty viemään eteenpäin.

  Kansallinen sääntökirjan käännös on toki välttämätön, mutta on hyvä muistaa, että tulkintatilanteissa alkuperäinen opus on määräävä.

  #1124500 Ilmoita asiaton viesti

  Tuo voi pitää paikkaansa, että oikeudet käännösten kieltämiseen on, mutta mitkä voivat olla perusteet tällaisen kiellon antamiseen ja lajitietouden rajoittamiseen. Ja Audit liittyy kaikkeen.

  #1124551 Ilmoita asiaton viesti

  On muuten hyvä juttu, että ”golfkieli” on pääasiassa Englanti. Blogissa Jere Jaakkola kirjoitti Suomennetun golfuutisen:

  Suomennettu golfuutinen

  Kun golfmatkailu lisääntyy ja pelikavereina on jos minkämaalaisia, olisi aika hankalaa, jos jokaisella olisi oma terminologia. Perussanasto vielä menettelisi, mutta jos pitäisi toimia esim. merkkarina pelikaverille, jonka tuntisi säännöt vain Ranskaksi – vaikeaksi voisi mennä

  #1125620 Ilmoita asiaton viesti

  Pelkän matkailun johdosta peruste on kohtuullisen perusteeton. Toisaalta se ranskalainen ei muutenkaan tahdo taipua englannin kielelle. Kotimaisia pelejä ja pelaajiahan tässä käännöstyössä palveltaisiin. Toki kun deccarit olisi hallussa tai edes jotenkin opiskeltuna, voisi niitä sitten soveltaa paremmin siellä ulkomaillakin. Siihen saakka nämä sääntökysymykset, joissa deccareihin viitatataan ja niiden ratkaisua haetaan on vain joutavaa brassailua seuratuomarille. Säännöt on kuitenkin edelleen samat. Omituista, että rahaa ei haluta käyttää pelin oleelliseen osaan, joka palvelee lähes kaikkia pelaajia.

  #1125623 Ilmoita asiaton viesti
  MOD Q8
  Moderaattori

  Toki kun deccarit olisi hallussa tai edes jotenkin opiskeltuna, voisi niitä sitten soveltaa paremmin siellä ulkomaillakin. Siihen saakka nämä sääntökysymykset, joissa deccareihin viitatataan ja niiden ratkaisua haetaan on vain joutavaa brassailua seuratuomarille. Säännöt on kuitenkin edelleen samat.

  Siis deccareita ei voi englanniksi lukea?

  #1125630 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Omituista, että rahaa ei haluta käyttää pelin oleelliseen osaan, joka palvelee lähes kaikkia pelaajia.

  Hmmmmm…. ja että oikein ’lähes kaikkia pelaajia’…

  Teepäs Lalakku lähipiirissäsi pikku kysely. Kysäisepäs kuinka moni lajin harrastaja
  – omistaa sääntökirjan
  – on joskus avannut sääntökirjan
  – on lukenut sääntökirjaa pidempään kuin yhden tunnin (siis yhteensä eläissään)
  – osaa löytää sääntökirjasta sen mitä on hakemassa
  – on joskus nähnyt deccarikirjan
  – on yrittänyt lukea deccarikirjaa, mutta lopettanut sen vuoksi, ettei ymmärrä kieltä

  Kerro sen jälkeen meille uudestaan, että deccarikirjan kääntäminen suomen kielelle ’palvelee lähes kaikkia pelaajia’.

  Deccarikirja on tarkoitettu varsin rajoitetulle joukolle, koska yli 99% kaikista mahdollisista golfkentällä esille tulevista tilanteista on ratkaistavissa pelkän sääntökirjan avulla, MUTTA tämä EI onnistu ihan jokaiselta, vaan sen sääntökirjankin teksti tulee osata ja ymmärtää. Leijonanosa deccarikirjankin tekstistä on silkkaa selvennystä sääntökirjan teksteihin eivätkä sinällään mitään uutta, ihmeellistä tai poikkeavaa sääntökirjaan nähden.

  #1125902 Ilmoita asiaton viesti

  KL kirjoitti: ”Deccarikirja on tarkoitettu varsin rajoitetulle joukolle, koska yli 99% kaikista mahdollisista golfkentällä esille tulevista tilanteista on ratkaistavissa pelkän sääntökirjan avulla, MUTTA tämä EI onnistu ihan jokaiselta, vaan sen sääntökirjankin teksti tulee osata ja ymmärtää. Leijonanosa deccarikirjankin tekstistä on silkkaa selvennystä sääntökirjan teksteihin eivätkä sinällään mitään uutta, ihmeellistä tai poikkeavaa sääntökirjaan nähden.”

  Juttuhan menee juuri noin. Suomessa on kovin pieni joukko ihmisiä, jotka oikeasti deccareita tarvitsee ja mä tunnen ne kaikki. Ja jokainen niistä osaa englantia. Ja ennen kun se isompi parku alkaa, voin kertoa että en edes muista milloin viimeeksi olisin kentällä tarvinnut Deccaria. Ja mä kuitenkin teen tätä tuomarointia noin puolet vuodesta päätyökseni. Mutta ainakin viimeiset pari vuotta olen pärjännyt hyvin pelkällä sääntökirjalla. (Alkukielisellä kylläkin, mutta se ei kuulune tähän.)

  JP

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Säännöt kotimaan kielelle