5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

Romahtaako Suomenkin osakkeet?

Etusivu Foorumit Yleistä Romahtaako Suomenkin osakkeet?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 74)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #178584 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Osakkeiden hinnanlaskupaineista on väännetty peistä, mutta silti tuoreimman Suomen Golflehden artikkeli Janne Tarmion vierailusta Norjan ykköskentälle sai varmasti kylmät väreet monen kotimaisen kentän osakkeenomistajan selkäpiihin.Miklagard,Norjan ykköskenttä ja kiistaton huippukenttä; kuuluu samaan PGA-ETC kenttien ketjuun mm. Vanajanlinnan ja Ruotsin Kunsängenin kanssa, on romahtanut osakekurssiltaan. Annissa 15000 euroa, nyt hinta pyörii 4000 euron kieppeillä.Kuitenkin greenfee ko. kentälle on 120 euroa.Eli huomioiden että hinta/palkkataso ovat Norjassa meihin verrattuna about puolitoistakertaiset, huippukentän grenfee on linjassa, mutta osakkeen hinta jotain ihan muuta.Kuten useimmat muistanevat, Norjan golfbuumi alkoi pari vuotta Suomea aiemmin.Jos raa’asti suhteuttaa, meillä myydään parin vuoden kuluttua Kytäjää ja Talmaa 3000 eurolla ja Nordcenteriä reilulla tonnilla!Entä miten käy nytkin kenttien tasoon ja/tai maapohjan omistuspohjaan nähden reippaasti ylihinnoitelluiden, esimerkiksi Kulloon ja Vuosaaren?Onko osakkeen hinta yhtä kuin vuoden pelioikeuden hinta?Vaikka ei pahimmat skenaariot toteutuisikaan, tullemme elämään mielenkiintoisia lähivuosia.

  #343430 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Periaatteessa voisi hetkellisesti romahtaakin, mutta pitkässä juoksussa tuskinpa vain. Golfosakkeen hinta on aivan sama kuin muunkin omaisuuden eli sen hinnanmääritys noudattelee myös meillä vanhoja kunnon markkinatalouden lakeja.

  Mitään tarkkaa oikeaa hintatasoa on vaikea määritellä, mutta jonkinlaiseksi mittariksi voi ottaa vaikka sen mitä golfkentän rakentaminen maksaa. Kysyntä ja tarjonta sitten hienosäätävät lopullisen markkinahinnan aina tilanteen mukaan.

  #343431 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Ennenkuin golfosakkeet romahtaa pitää talouselämässä tapahtua muutakin.

  Toisaalta meillä kansantalouden kehitys kulkee hieman heikkoon suuntaan. Jos päädytään samanlaisen, lähes talouslamaan kuin oli 1991-1993, tulee monet muutkin arvot romahtamaan.

  Kaikkein suurin kupla lienee kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden hintatasossa. Varsinkin pääkaupunkiseudulla hintataso voi pudota alle puoleen nykyisestä. Arvostetut alueet ja kiinteistöt toki säilyttää aina arvonsa.

  Pääkaupunkiseudulla golfosakkeiden suhteen voi tapahtua samoin. Huippupaikat pitävät pääosin hintatasonsa, parhaat jopa kallistuvat, muiden hinnat saattavat halventua. Muualla maassa 18-reikäisen kenttäyhtiön osakkeita on aina saanut ostaa n. 2.000 – 5.000 eurolla. Tuskin siellä kovin suuria hintamuutoksia on tulossa.

  #343432 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Ei golfosakkeiden hinnan rajuunkaan putoamiseen tarvita mitään yleistä ’kuplan puhkeamista’. Tuskin Norjassakaan kiinteistöjen hinnat ovat tulleet alas, vaikka golfosakkeiden hintataso romahtikin. Ylisuuri tarjonta ja liian optimistiset kuvitelmat golfin harrastajamäärien kasvusta olivat syynä Norjassa.

  #343433 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Osasyynä Norjan tapaukseen voi olla se, että Miklagard ei ole läheskään hypetyksensä arvoinen. Se ei ole kiistaton huippukenttä eikä Norjan ykköskenttä millään muotoa. Se onnistuttiin toki alussa myymään sellaisena ja ideana oli myös Norjankin olosuhteissa huimalla greenfeellä pitää lokit loitolla.

  Kenttä on tylsä puuton ja metsätön pelto. Klubirakennus on aika hieno.

  #343434 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Käsittääkseni osakkeiden hinnat Norjassa romahtivat yleisesti, ei ainoastaan Miklagardissa.

  #343435 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Aika harvoin saa lukea ytimekkäämpää kenttäarvostelua kuin tuo JD:n äskeinen. Eikä siinä hieno klubirakennuskaan auta, kun sikäläinen olut on kuin ruunan kusta. Taitaa olla tuhoon tuomittu hanke!

  #343436 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Lisäksi pelasin siellä aina kuin pullopersesika.

  #343437 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Selvästi täyttyy paskan kentän tunnusmerkit!

  #343438 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Mitä suurimmassa määrin. Raffitkin oli ihan hanurista 50 m päässä väylien reunoista. Vittu polveen asti heinää. Tee siinä sitten scorea.

  #343439 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  No niin. Tämä ratkaisi kaiken. En ollut sinne ikinä pelaamaan menossa, mutta nyt en, perkele, ainakaan mene!

  #343440 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Oletko maistanut ruunan kusta ?

  #343441 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Kerran norjalaisessa kapakassa luulen maistaneeni…

  #343442 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Valhaal norjaslisten jumalten links -kenttä – sine pittä tehä pyhiinavelluslinksmatka kävelle Hessaasrt Vuosaaarset kettu ja myyrä mukaan.

  Oliks tää se suomalisten raknentama kenttä.

  Kyllä tosiajan koophvikustannukset lokkien vetäömän vetää kolohviosakkeidenhintaa suomessa kohti makihypyn hintoi – nakit .

  Tulee hämen myrkyn ( 1966 Hämeen Ruoka ) turuus ku jenkkipoika sanos rukajonoss nothing – tiskiveikko hyuus keittiäään ’ nakit ’

  jottai saman tapaista huumaa täss kolovihosakassiaas on.

  ei sen puoleen suhdanteet ja osakkeiden arvothan on enempi tunneta kui järkee — tj -group sai tuintee korkealle – samoin joku kolohvi kenttä Sarfvikk sa atrutteet pysyväst korekeel – muuttei sit tarkoita et mkolohvin pelaamisentunne olis pellajjalla senkorkeammalla ku Vuosaasres.

  ehkä viekversa — ku halavla saa pelat on nostettava tunnet kallliiks — i´m flying like palying in bebbel beech.

  #343443 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  ts

  Ja St.Andrewsiin mua ei saa enää kirveelläkään.

  Perkele.. minähän en puuttomia ja metsättömiä peltoja pelaa.

  #343444 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Golfosakkeen hinnanmuodostusta on ihan turha verrata normaaleihin sijoitustuotteisiin, joista saa yleensä tuottoa esim. osinkoina tai vuokrana. Golfosakkeesta on vain menoa tai joinakin ihan hyperkupla-aikoina pientä tuottoa pelioikeutensa vuokraamisesta.

  Kuvaavaa oli, että Sijoitusmessuilla listaamattomia osakkeita välittävä firma ilmoitti, että kaikki mahdolliset osakkeet kelpaavat paitsi loma- ja golfosakkeet.

  #343445 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Jos sallit niin olen kanssasi täysin päinvastaista mieltä. Kyllä golfosake on ’sijoitus’ siinä missä kaikki muukin omaisuus. Tähän ’sijoitusmuotoon’ nyt vain kytkeytyy pelaaminen aivan niin kuin asunto-osakkeeseen asuminen. On aivan eri asia kuinka moni ihminen sitten hankkii golfosakkeen vain sijoitusmielessä ja onko se yleensäkään mikään hyvä sijoitus. Moni meistä ostaa esim. auton mutta ei ajattele sitä minään sijoituksena (paitsi ehkä museoauton ostaja)

  Ja jos sinulla on salaista tietoa ns. normaalisijoitusten (mitä ne sitten ovatkin) hinnanmuodostumisesta niin kuulisin sen mielelläni.

  #343446 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Minulla ei ole salaista tietoa sijoitusten arvon kehityksestä. Vain julkista. Sitä löytää esim. pörssilistalta tai golfosakkeista tämän sivuston golfpörssiosiosta.

  Jostain syystä niin pörssiosakkeiden kuin asunto-osakkeidenkin hinnat ovat kehittyneet viimeisen vuoden aikana täsmälleen päinvastaiseen suuntaan kuin golfosakkeiden arvot.

  Sinänsä vertauksesi (golfosake on kuin asunto-osake) on kuvaava. Kummankin arvon noususta pääsevät nauttimaan vain perilliset. Oma pelini ei yhtään parantunut vuosituhannen alkuvuosina, jolloin omistamani golfosakkeen arvo nousi eikä kyllä heikentynytkään viime kesänä, kun sen arvo putosi aikamoisen kasan euroja.

  #343447 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Minä nyt vain hieman piikittelin kun sijoituskirjoituksessasi oli sekoitettu asioita keskenään sen verran paljon. Puhut nähtävästi siitä, onko golfosake ollut hyvä vai huono sijoitus. Ja jos katsoo taaksepäin niin ei välttämättä ole ollut. Samalla tavoin olisi tietysti voinut sanoa 90-luvun alussa jos oli ostanut asunto-osakkeen 5 vuotta aiemmin. Asuntojen hinnat kun putosivat silloin lähes puoleen varsin lyhyessä ajassa. Eikä se teknokuplan puhkeaminenkaan saanut osakkeen omistajia riemusta hyppimään vaan hyppiminen johtui ihan muusta syystä 😉

  Eli ei se golfosake ole sen ihmeellisempää tavaraa kuin mikään muukaan. Jos sitä tarkastelee ainoastaan sijoituksena niin taaksepäin katsoen paremminkin olisi varmasti voinut valita. Ja jos olisi selvännäkijän kykyjä niin voisi tietysti arvioida sen hintakehitystä jatkossakin. Moni ei kuitenkaan hanki golfosaketta pelkästään sijoitusmielessä (siitä se asunto vertaus) vaan osake ostetaan muistakin syistä.

  #343448 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Kiitos taas ilmaisista sijoitusvinkeistä! Upeeta!

  #343449 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Jos haluaa edes pientä tuottoa golfosakkeisiata, kannattaa harkita golfosakeyhtiön perustamista sopivalla porukalla. Sopiva mallikin on olemassa. Yhtiöjärjestykseen laitetaan osakesarjoja koskevat velvoitteet siten että esim puuhamiesten merkitsemään osakesarjaan ei liity mitään vuosittaisia maksuja mutta pelioikeus kyllä. Ja kun vielä sellainen ehto että myydessään ko sarjaan kuuluvan osakkeen ulkopuoliselle maksuvelvollisuus muuttuu samanlaiseksi kuin muilla osakesarjoilla joilla on sama pelioikeusmäärä.

  Luin tälläisen menettylyn erään golfosakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä,mutta nyt sitä yhtiöjärjestyslinkkiä ei valitettavasti enää siellä ole eikä osake-esittely kohdassakaan tästä osakesarjasta ole mitään tietoja. Osakkeita oli yhtiöjärjestyksen mukaan 100 kpl.

  Jos ei halua käyttää pelioikeutta niin senhän voi vuokrata edelleen ja näin osake alkaakin tuottaa.

  Useinhan merkintähintakin osakeille perustajajäsenille on suhteellisen alhainen.

  #343450 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Kun pörssiä selailee, niin siellähän näyttää olevan noita huutokauppaajia.

  Hinta 0€!! Myydään edullisesti!! Tee tarjous!!

  Mikähän mahtaa olla korkein saatu tarjous?!

  #343451 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Joulupukin Maan, Hirsalan ja Myllylammen osakkeet tulevat kuvioon mukaan. Kaikki golfosakkeet eivät ole pelaajilla, vaan myyntihetkeä odottavilla sijoittajilla. Osassa edelleenkin odotetaan pelaavaa osakkeen merkitsijää. Pelaavista osakkeen merkitsijöistä on nyt kova puute – he kun ovat huolella valitsevaa asiakaskuntaa. Kenttäosaketta ei haluta ostaa huonolta paikalta.

  #343452 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

  Kirjoitit vastauksena minulle, että ’puhut ilmeisesti siitä, että onko golfosake ollut hyvä vai huono sijoitus’.

  En todellakaan tarkoittanut mm. peliesimerkilläni sitä. Vaan aivan päinvastaista. Golfosaketta (silloin kun sillä itse pelaa) on todella vaikea mieltää sijoitukseksi. Kuten totesin tämän ’sijoituksen’ arvonnoususta tai laskusta pääsevät nauttimaan vain perilliset kuten oman asunnonkin. Pelaajalle itselleen osakkeen arvon heilahteluista ei ole mitään hyötyä tai haittaa (jos yhtiö on vakavarainen eikä heilahtelu johdu yhtiön taloudellisista vaikeuksista).

  Kirjoitetun sanan ymmärtäminen näyttää vaikealta, joten en jatka tätä enää.

  #343453 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Olet oikeassa, että kirjoitetun sanan ymmärtäminen voi olla vaikeaa, mutta olisi sentään hyvä jos kykenisi vastaamaan edes siitä mitä itse on kirjoittanut.

  Kirjoitit aiemmin mm.

  ’Golfosakkeen hinnanmuodostusta on ihan turha verrata normaaleihin sijoitustuotteisiin, joista saa yleensä tuottoa esim. osinkoina tai vuokrana. Golfosakkeesta on vain menoa tai joinakin ihan hyperkupla-aikoina pientä tuottoa pelioikeutensa vuokraamisesta.’

  ’Minulla ei ole salaista tietoa sijoitusten arvon kehityksestä. Vain julkista. Sitä löytää esim. pörssilistalta tai golfosakkeista tämän sivuston golfpörssiosiosta.’

  ’Jostain syystä niin pörssiosakkeiden kuin asunto-osakkeidenkin hinnat ovat kehittyneet viimeisen vuoden aikana täsmälleen päinvastaiseen suuntaan kuin golfosakkeiden arvot.’

  Kun sitten tämän pohjalta tein sen olettaman, että olet yrittänyt pohdiskella sitä onko golfosake hyvä vai huono sijoitus niin sanotkin tarkoittaneesi aivan jotain muuta. Taitaa olla se omankin kirjoitetun tekstin ymmärtäminen joillekin tosi vaikeaa.

  P.S. Tämä on sitten puhdasta vittuilua, eikä mitään analyysiä golfosakkeiden hinnanmuodostuksesta 😉

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 74)
Vastaa aiheeseen: Romahtaako Suomenkin osakkeet?

Etusivu Foorumit Yleistä Romahtaako Suomenkin osakkeet?