11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

Peuramaa: Suuromistajan konkurssin vaikutus golfyhtiön toimintaan ja talouteen

Etusivu Foorumit Yleistä Peuramaa: Suuromistajan konkurssin vaikutus golfyhtiön toimintaan ja talouteen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 415)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Meillä on jo useita esimerkkejä suuromistajien ts. ammattiomistajien saapumisesta golfin pariin ja omistuspohjan muutoksen vaikutuksista golfyhtiöön ja yksittäisen osakkaan oikeuksiin. Yksi tuoreimmista on Peuramaa, jonka omistajiin liittyivät tammikuussa 2015 Kirkkonummen Kiinteistökehitys ja Långvik South.

  Peuramaa Golf on velaton, suosittu ja arvostettu kenttäyhtiö, joka omistaa maapohjansa ja lisäksi Peuramaa Skin maa-alueen ja asuntotonteiksi kaavoitettavaa maata. Kenttä sijaitsee 30 km:n päässä Helsingistä ja erinomaisen moottoriliikennetien varrella. Yhtiöllä on kaksi 18 reiän golfkenttää, Porkkala ja Vanha Peura, sekä 9-reikäinen par3 -kenttä, Pikku Peura.

  Pian uusien omistajien astuttua areenalle, terve kenttäyhtiö alkoi muuttua maailmanlopun yhtiöksi, jonka osaketta ei kannata omistaa ja joka saattaa osakkaiden kuolinpesät perikatoon. Huimia kehittämissuunnitelmia laadittiin ja tuomiopäivän kuvia maalaamalla osakkaita painostettiin niille suosiollisiksi.

  Nyt ollaan tilanteessa, jossa Långvik South on konkurssissa ja sen konserniin kuuluvan Kirkkonummen Kiinteistökehityksen tilanne on epäselvä. Konkurssipesä realisoi Långvik Southin omaisuuden.

  Peuramaa Golfin hallitus on hipihiljaa. Jukisuuteen väitetään, ettei golfyhtiöllä ole saatavia Långvik Southilta. Osakkaille ei kerrota mitään eikä hallitus ole ryhtynyt mihinkään toimiin konkurssipesän hallussa olevien osakkeiden suhteen.

  Nyt Peuramaan golfyhtiön golfsitoutuneiden osakkaiden edun mukaista on, että golfyhtiön hallitus ryhtyy toimiin osakkeiden hankkimiseksi golfyhtiölle, etteivät osakkeet päädy Långvik Southin ja Kirkkonummen Kiinteistösijoituksen omistajatahojen toisten yhtiöiden esim. Revestor Oy:n haltuun.

  Omistuketju kulkee seuraavasti: Heikki Niemelä ja Mika Lehto == >; Nemea Bank == >; Revestor Oy == >; Långvik South jne. Revestor omistaa monia muitakin kohteita ja kas, aina on merkillistä kehittämistä havaittavissa.

  Ennustan, että tuhkasta nousee, ei timantti, vaan uusi yhtiö ”Libera Golf”, joka ostaa Peuramaa Golfin osakkeet konkurssipesältä nimelliseen hintaan. Yllättäen sen omistajien kasvoina astuvat esiin Mika Lehto ja joku toinen, ehkä tällä kertaa Pasi Tinnilä, ja taas päästään seuraamaan perikadon ennustamista ja uudenlaiseen yhtiörakenteeseen painostamista.

  Toivottavasti tässä ei ole tapahtumassa samanlaista vedätystä kuin Harjattula Golfissa, jossa Paasikivi-opisto siirsi omistamansa Harjattulan osakkeet perustamalleen bulvaaniyhtiölle, ja ajoi myöhemmin ao. yhtiön konkurssiin. Velkaa golfyhtiölle jäi noin 100.000 euroa maksamattomista vastikkeista.

  Ei riittänyt että peuramaata yritettiin ’korjata’, vaan hirsala piti myös muokata peuramaa 2. Fuusion kautta.

  Olisi kiinnostavaa tietää kuinka paljon rahaa peuramaa ja hirsala tuhlasi ’fuusion selvityksiin’?

  Aika hyvin minä ennustin. Peuramaan osakkaat saivat vihdoin ja viimein osakastiedotteen, jossa kerrottiin, että Revestor Oy ja Revestor Oy:n perustettava tytäryhtiö ovat 14.6.2017 ostaneet kaikki Långvik South Oy:n konkurssipesän ja sen tytäryhtiön Kirkkonummen Kiinteistökehitys Oy:n omistamat Oy Peuramaa Golf Hjortlandet Golf Ab:n osakkeet. Kaupan kohteena oli yhteensä 436 osaketta, joka on 24.2 % kaikista osakkeista.

  Samalla kerrottiin, että Revestor Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika Lehto on toiminut PGH Oy:n hallituksen jäsenenä vuodesta 2015.

  Nyt sitten vain odottelemme, mitä Revestorin ajatushautomosta syntyy.

  Pian uusien omistajien astuttua areenalle, terve kenttäyhtiö alkoi muuttua maailmanlopun yhtiöksi, jonka osaketta ei kannata omistaa ja joka saattaa osakkaiden kuolinpesät perikatoon. Huimia kehittämissuunnitelmia laadittiin ja tuomiopäivän kuvia maalaamalla osakkaita painostettiin niille suosiollisiksi.

  Kehitys oli valitettavasti ollut menossa huonoon suuntaan jo useamman vuoden ajalla, ennen kuin uudet omistajat tulivat mukaan kuvioihin. Ongelma ei ole Peuramaa Golf vaan markkina yleensä. Vastikkeet ovat nousseet kustannusten noustessa ja vuokramarkkinoilta saatava hinta on pikemminkin laskenut. Moni osakas joka vuokraa osakkeitaan, piti siitä että etsitään uusia vaihtoehtoja. Toki niitä tuomiopäivän kuvia maalailtiin puheissa ja varmaan osakkaiden motivoimiseksi.

  Peuramaa Golfin hallitus on hipihiljaa. Jukisuuteen väitetään, ettei golfyhtiöllä ole saatavia Långvik Southilta. Osakkaille ei kerrota mitään eikä hallitus ole ryhtynyt mihinkään toimiin konkurssipesän hallussa olevien osakkeiden suhteen.

  Nyt Peuramaan golfyhtiön golfsitoutuneiden osakkaiden edun mukaista on, että golfyhtiön hallitus ryhtyy toimiin osakkeiden hankkimiseksi golfyhtiölle, etteivät osakkeet päädy Långvik Southin ja Kirkkonummen Kiinteistösijoituksen omistajatahojen toisten yhtiöiden esim. Revestor Oy:n haltuun.

  Et kai vihjaa että joku valehtelisi saatavista? Mihin perustat sellaisen väitteen?

  Mihin toimiin hallitus voisi ryhtyä konkussipesän tai jonkun muun hallussa olevian osakkeiden suhteen? Ei kai yhiön hallitus voi päättää että yhtiö hankkisi omia osakkeita?

  Tottakai olisi ollut fiksu veto ja ostaa halvalla konkkapesän osakkeet ja kuolettaa ne. Tai pitää vastikkeettomina laatikossa odottamassa parempia markkinoita. Nythän on taas iso musta pilvi Peuramaan päällä… näistä spekulaattoreista kun ei yleensä ole muuta kuin harmia. Tässä tapauksessa varsinkin. Jos saavat taas Venäjältä rahahanat auki, niin mitä vain voi tapahtua. Tällä hetkellä se hana on jotensakkin kiinni, kun tämä Putinia lähellä oleva veljeskaksikko on pakotelistalla. Peuramaalta kiveä heittämällä se osuu yhteen heikäläisten projektiin…

  Tottakai olisi ollut fiksu veto ja ostaa halvalla konkkapesän osakkeet ja kuolettaa ne. Tai pitää vastikkeettomina laatikossa odottamassa parempia markkinoita.

  Voisi olla ollut ihan fiksu veto, mutta tuollainen suunnattu osakkeiden hankkiminen vaatisi tietääkseni yhtiökokouksen päätöksen ja 2/3 enemmistön sekä yhtiökokouksen äänistä että osakkeista. Sehän vaikuttaisi kaikkien muiden osakkaiden vastikkeisiin.

  Siitä asiasta oltiin jo keskusteltu Peuramaan hallituksessa, mutta miettivät liian pitkään ja nyt jäljet johtaa sylttytehtaalle… En usko, että tämä Lehdon-konklaavi on missiossaan yksin, kuten tuolla aiemmin on mainittu. Siellä on todella isojen poikien intressit liikkeellä. Tuulee Venäjän suunnasta…

  KL1

  Siellä on todella isojen poikien intressit liikkeellä. Tuulee Venäjän suunnasta…

  Ei hemmetti! Alkoiko niitä kaduttaa luopuminen Porkkalasta, ja nyt yrittävät uutta invaasiota??

  Tuohon ei suostuta taistelutta! Pannaan heti pystyyn scramble-kisa suomalaisin tasoituksin! Se tarkoittaa samaa kuin talvisodassa, eli yksi suomalainen vastaa kymmentä ry…. eikun neuvostokansalaista, joten me saamme kymmenkertaisen tasoituksen venäläisiin nähden!

  Saattaa muuten olla ainoa laji maailmassa, missä tasoitusta naapurin Igoria vastaan ei tarvita vai tunnetko monta Venäläistä golffaria?

  KL1

  Ei ole ainoa laji maailmassa. Kyllä me pesäpallossakin pärjäämme itänaapurille ihan ilman tasoituksia!

  On noita venäläisiäkin muutama ammattilaisena, joskaan eivät ole ihan kärkeä saavuttaneet. Eipä ole tainnut olla golfin edistäminen naapurimaassa ihan niitä tärkeimpiä asioita viimeisten sadan vuoden aikana…

  Jake2, en toki epäile, että joku valehtelisi. Vaihtoehtoisia totuuksia tässä casessa on nähty,nähdään ja tultaneen näkemään.

  Ei tässä mitään naapurimaan henkilöitä ole mukana. Ihan suomalainen ”liikemies” vain. Revestorin omistaa Nemea Plc, jonka taas omistaa, eri yhtiöiden kautta M. Lehtoja H. Niemelä. Sinänsä ihme, että Revestor saanut rahoitusta osakkeiden ostoon, koska yhtiö on huonossa taloudellisessa tilanteessa. Långvik South konkurssissa, Lahden Konserttitalo kohta konkurssissa yms yms. Tilanne ei ole mitenkään hyvä ajatellen Peuramaa Golffia, sanoo R. Bergman mitä tahansa. Ongelmaa on vain työnnetty eteenpäin, lopullista ratkaisua odotellen.

  Täydennyksenä Golfari10:n puheenvuoroon:
  Nemea Pankin suurin omistaja on 40 prosentin osuudella Belgiassa toimiva sijoitusyhtiö Nevestor SA. Nemea Pankki on viime kädessä Mika Lehdon ja Heikki Niemelän omistuksessa.
  Euroopan keskuspankki EKP peruutti Nemea Pankin toimiluvan 23.3.2017.

  Nemea Pankki omistaa Revestor Oy:n. Huomaatteko muuten, miten kivasti Nevestor ja Revestor rimmaavat?

  Revestor Oy omisti Långvik South Oy:n, jonka tytäryhtiö puolestaan oli Kirkkonummen Kiinteistökehitys Oy.

  Nyt Revestor hankki Peuramaa Golfin 436 osakketta konkurssipesältä Revestorin ja perustettavan tytäryhtiönsä omistukseen.

  Mika Lehto on Revestor Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

  436 osakkeen omistus ei tosiaankaan näytä olevan erityisen varmoissa käsissä eikä ainakaan omistajilla, joiden intressissä olisi Peuramaa Golfin ja sen osakkaiden etu.

  Täydennyksenä MALVILLEN puheenvuoroon. Nemea Pankin omistaa Nemea Plc (holding yhtiö), jonka omistaa Belgialainen Nevestor 40% sekä kaksi Kyproksella rekisteröityä yhtiötä, kumpikin 30% (eli yhteensä 100%). Kyproksella olevista kahdesta yhtiöstä, yhden omistaa M.Lehto ja yhden H.Niemelä. Nevestorin omistavat M.Lehto ja H.Niemelä 50/50. Huomattavaa on että omistusyhtiöillä ei ole muuta toimintaa kuin Nemea Pankin osakkeiden omistus. Taseiden loppusummat ovat luokkaa 2.000 euroa, lukuunottamatta Nemea Plc, jonka omistuksessa Nemea Pankin osakkeet ovat. Nemea Plc omistaa 100% Revestor Oy:n osakkeista. Pankin kaaduttua, Nemea Plc on käytännössä konkurssissa, tarkoittanee että Revestor Oy:n emoyhtiö on konkurssissa.

  Golffari10 kirjoitukseen lisäys: Kaikesta tuosta omistus- ja yhtiöjärjestelyistä voi helposti johtaa myös tilanteen että Peuramaa Golfin 436 osakkeelle ei välttämättä löydykään vastikkeenmaksajaa. Perintä jostain Kyprokselta tai Maltalta on aikas hankalaa! Kuis sitten suu pannaan kun noin 1/4 vastikkeista jää saamatta?

  Tuo perustettavan Peuramaa Golf osakkeiden omistajayhtiön tase on seuraava: Vastaavalla puolella on Peuramaa Golf Oy:n osakkeita ja vastattavalla puolella minimi osakepääoma (n. 2000 euroa) sekä laina rahoittajalta. Eli yhtiössä ei tule olemaan kassavaroja. Mahdolliset tulevat kassavirrat pelioikeuksien vuokraamisesta mennee yhtiövastikkeiden maksuun. Turha yrittää hakea Maltalta, Belgiasta tai Kyprokselta saatavia, yhtiöillä ei ole kassavaroja, puhumattakaan emoyhtiö Revestor Oy:n taloudellisesta tilanteesta. Ei tuo kuvio oikein hyvältä näytä Peuramaa Golf Oy:n näkökulmasta. Sen tulee myös R. Bergman ennemmin tai myöhemmin ymmärtämään.

  Golffari10:

  Turha yrittää hakea Maltalta, Belgiasta tai Kyprokselta saatavia, yhtiöillä ei ole kassavaroja, puhumattakaan emoyhtiö Revestor Oy:n taloudellisesta tilanteesta. Ei tuo kuvio oikein hyvältä näytä Peuramaa Golf Oy:n näkökulmasta. Sen tulee myös R. Bergman ennemmin tai myöhemmin ymmärtämään.

  Taustalla lienee ihan muut tavoitteet kuin golftoiminnan jatkaminen. Ja mukana kuprussa on todennäköisesti muitakin kuin tämä kyseinen (mitä todennäköisemmin konkurssikypsä) osakeita omistava yhtiö ja sen taustavoimat.

  Golfyhtiön = pelaavien osakkaiden/osakkaiden enemmistön (=osakeyhtiön johdon, viime kädessä yhtiökokouksen) olisi syytä selvittää mistä on kysymys. Todennäköisesti ei olisi haitaksi palkata osaava lakimies avustamaan/varmistamaan golfyhtiön/enemmistöosakkeiden etujen toteutumista.

  Golfyhtiö voisi perustaa erityisen selvitystoimikunnan (esim. osakastoimikunta) johon valittavilta henkilöiltä pitäisi löytyä tietoa ja osaamista osakeyhtiölain, maankäytön ja kaavoituksen puitteista. Luonnollisesti heidän tulisi olla sitoutuneita golfyhtiön suuntaan. Eikä tähän toimikuntaan kannata valita yhtiön nurkkaamista/valtaamista tavoittelevia tai muulla tavalla yhtiön etujen vastaan toimivia henkilöitä.

  Toimikunnan tehtävänä olisi varmistaa ja toisaalta kehittää/valmistella sellaisia edellytyksiä että golfyhtiö kykenee tulevaisuudessakin tarjoamaan/ylläpitämään hyvät harrastusmahdollisuudet golfyhtiön osakkaille.

  Juurikin näin. Golfyhtiön on muutenkin hyvä tietää kaikki faktat suurimmasta yksittäisestä omistajastaan ja sen omistusketjusta. Mahdolliset, tulevaisuudessa, maksamattomat yhtiövastikkeet on selkeä riski golfyhtiön toiminnalle. On yhtiön johdon velvollisuus ja selkeä intressi selvittää asiat, vaikkapa edellä mainitulla asetetulla selvitystoimikunnan avulla. Eikä selvityksessä pidä uskoa vain puhetta, on vaadittava selkeät dokumentit (esim. tuloslaskelma ja tase) omistusketjussa olevilta yhtiöiltä.

  Ja mikäli selkeitä vastauksia dokumentteineen ei saa, silloin tietää että kaikki ei ole niin kuin on annettu ymmärtää (lue: golfyhtiön muut osakkaat saattavat olla kusessa).

  Juurikin näin. Golfyhtiön on muutenkin hyvä tietää kaikki faktat suurimmasta yksittäisestä omistajastaan ja sen omistusketjusta. Mahdolliset, tulevaisuudessa, maksamattomat yhtiövastikkeet on selkeä riski golfyhtiön toiminnalle. On yhtiön johdon velvollisuus ja selkeä intressi selvittää asiat, vaikkapa edellä mainitulla asetetulla selvitystoimikunnan avulla. Eikä selvityksessä pidä uskoa vain puhetta, on vaadittava selkeät dokumentit (esim. tuloslaskelma ja tase) omistusketjussa olevilta yhtiöiltä.

  taidatte olla poliitikkoja – päätellen korulauseista ilman sisältöä:
  – miten niin golfyhtiön velvollisuus on selvittää faktoja suurimmasta omistajalta ??
  – omistajalla ei ole mitään velvollisuutta kertoa taustatietoja yhtiölle
  – selvitystoimikunta kuulostaa ”parlamentaariselta komitealta”, jolla ei ole kuitenkaan mitään toimivaltaa
  – dokumentteja voi vaatia, mutta mitään velvollisuutta ei ole niitä toimittaa
  – yhtiö voi reagoida maksamattomiin, erääntyneisiin vastikkeisiin, mutta spekulointi mahdollisilla tulevaisuuden maksuilla on ihan tyhjänpäiväistä höpinää

  Teiltä näyttää unohtuvan, että Oy tarkoitaa osakkeenomistajan rajoitettua vastuuta: osakkeenomistaja on vastuussa sijoittamansa pääoman muodossa sekä golfyhtiössä yleensä erääntyvistä vastikkeista (mutta vasta sitten kun ne ovat erääntyneet). Jos yhtiö saisikin näitä vaadittuja dokumentteja ja selvityskomitea saisi selville monimutkaisen omistusketjuksen, niin mitä siitä sitten seuraisi – ei yhtään mitään

  KL1

  Jos yhtiö saisikin näitä vaadittuja dokumentteja ja selvityskomitea saisi selville monimutkaisen omistusketjuksen, niin mitä siitä sitten seuraisi – ei yhtään mitään

  Tjaa, jos minä istuisin osakeyhtiön hallituksessa ja epäilyttävä taho haluaisi ostaa yhtiön osakkeita, niin kyllä minua kiinnostaisi yhtiön tila ja oston tarkoitusperät.

  Tjaa, jos minä istuisin osakeyhtiön hallituksessa ja epäilyttävä taho haluaisi ostaa yhtiön osakkeita, niin kyllä minua kiinnostaisi yhtiön tila ja oston tarkoitusperät.

  Yhtiön hallitus saa normaalisti tiedon syntyneestä kaupasta jälkikäteen (poikkeuksena harvat yhtiöt, joissa lunastus- tai suostumuslauseke), joten varmaan kiinnostaisi meitä kaikkia, mutta uudella/tulevalla omistajalla ei ole mitään velvollisuutta kertoa omasta tilastaan tai omista tarkoitusperistään.

  KL1

  Muotoilenpa asian toisin.

  Jos minä olisin yhtiön hallituksessa, niin Peuramaan tilanteessa seuraisin tarkasti kaikkia mahdollisia ostotarjouksia mahdollisuuksieni mukaisesti.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 415)
Vastaa aiheeseen: Peuramaa: Suuromistajan konkurssin vaikutus golfyhtiön toimintaan ja talouteen

Etusivu Foorumit Yleistä Peuramaa: Suuromistajan konkurssin vaikutus golfyhtiön toimintaan ja talouteen