16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

Päihteiden käytöstä golfkentillä

Etusivu Foorumit Yleistä Päihteiden käytöstä golfkentillä

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Tuossa huomasin jutun tästä ja mielestäni tästä olisi hyvä keskustella. Eli päihteiden käyttö ei mielestäni ole hyväksyttävää golfkentällä. Olen kyllä kuullut tästä ongelmasta pk-seudun kentillä, eli tupakkaa, alkoholia ja nuuskaa kulutetaan pelikierrosten aikana ja roskia jätetään ympäristöön:

    Nuuskapussit, röökintumpit ja roskaaminen ovat kasvava riesa golfkentillä

    Tuota alkoholia saa kierroksen jälkeen klubin ravintolasta, joten sen voisi jättää sinne. Muiden päihteiden osalta (myös huumeet) eivät mielestäni kuulu kentälle. Ikävä kyllä ilmeisesti näiden kulutus pk-seudulla on kasvanut. Uutena ilmiönä olen huomanut myös kannettavat bluetooth kaiuttimet, joista tykitetään musiikkia kierroksen aikana. Jonkinlaista biletunnelmaa ikäänkuin haetaan.

    Omalla kentällä nämä eivät ole vielä ongelma, kun on sen verran syrjässä ettei sinne eksy vain vanhemmat lajin harrastajat. Minulle on aikanaan kerrottu että golf on herrasmieslaji ja etiketti on tärkeä osa kulttuuria. Onko nyt yleisellä tasolla niin että kun harrastajia yritetään melkein väkisin nuoremmista ikäluokista haalia, niin tämä etikettipuoli on unohdettu? ”Päivässä golfariksi” kurssit ja jatkuva riman laskeminen nyt ei ainakaan asiaa edistä.

    Eli jonkinlainen ryhtiliike olisi nyt paikallaan, päihteet ja musiikinsoitto eivät mielestäni kuulu tähän lajiin. Onko tässä nyt haettu mallia jääkiekosta vai mistä on kyse? Muutos on tapahtunut ihan viime vuosina ja onko kenties kyse jonkinlaisesta paniikkireaktiosta kun harrastajamäärät laskevat?

    KL1

    Asioita voi tehdä sivistyneesti ja muut huomioon ottaen, tai sitten sillä toisella tavalla. On aivan selvää, että kotikasvatuksessa on käytöstavat unohdettu jo aikapäiviä sitten eikä koulu pysty tuota aukkoa paikkaamaan. Sitä kehitystä on ollut ikävä seurata. Vaikea on ihmisen hyviä tapoja noudattaa, jos hänellä ei ole hajuakaan mitä se tarkoittaa.

    Nykyään alkoholia saa myydä anniskelualueen ulkopuolelle vietäväksi ja tämä on varsin yleistä golfkentillä. Joskus siinä taukokioskilla ehtii pienen oluen hörppäämään, joskus se tulee otettua mukaan. Päihtymiseen ei tuo määrä riitä ja ainakin itse osaan laittaa sen tyhjän tölkin sille varattuun keräysastiaan.

    Mitä tulee musiikin kuunteluun golfkentällä, niin mielestäni sen suhteen pätevät samat säännöt kuin esimerkiksi tupakointiin. Jos se häiritsee toisia, niin sitä ei tehdä. En muutenkaan ymmärrä miksi musiikkia (lue: taustameteliä) pitää olla joka paikassa. Golfkentälle mennään nauttimaan ulkoilusta, maisemista, luonnon äänistä ja toisten ihmisten seurasta. Jos on aivan pakko sitä musiikkia pelatessa kuunnella, niin ei muuta kuin napit korviin ja nupit kaakkoon, ei häiritse minua.

    Samaa mieltä tuossa KL1:n kanssa, kotikasvatuksestahan nämä asiat yleensä lähtee. En minäkään tuota musiikkiasiaa ymmärrä, se häiritsee pelaajien keskittymistä. Uskon kuitenkin että on jonkinlainen ohimenevä trendijuttu ja meidän kentällä en ole siihen kuin pari kertaa törmännyt.

    Nuorten nuuskankäyttöhän on räjähtänyt ja erityisesti jääkiekkopiireissä. Siksi sitä löytyy nykyään sitten golfkentiltäkin. Erikoista sen yleisyys on, kun maahantuonti on kuitenkin Suomessa kielletty.

    Mitä tulee noihin pelilupiin, niin siinä kyllä pitäisi golfliiton ottaa joku kontrolli takaisin. Tämä ”päivässä golfariksi” tai ”verkossa golfariksi” ei palvele juuri ketään. Toki maksun saajalle siitä on tuloja, mutta noin isossa kuvassa ei ole hyvä asia.

    Mitä tulee musiikin kuunteluun golfkentällä, niin mielestäni sen suhteen pätevät samat säännöt kuin esimerkiksi tupakointiin. Jos se häiritsee toisia, niin sitä ei tehdä.

    Sellainen ero toki on, että tupakointia voit kysyä muilta ryhmän jäseniltä, kun se tuskin häiritsee muita ryhmiä. Mutta musiikin soittaminen voi häiritä myös muita peliryhmiä, etenkin jos sitä soittaa vähänkään kovemmalla. Musiikkia ei siten koskaan saisi soittaa niin kovalla, että muut peliryhmät sitä kuulevat ja omalta ryhmältä pitää kysyä erikseen lupa (hiljaisella soittamiselle)

    Kun joskus viime vuosituhannen puolella aloittelin golfharrastusta niin pelikaverit kaikessa ystävyydessään opettivat noviisille peliin liittyää etikettiä. Siihen kuului myös joitakin erikoisuuksia.
    – lähes kaikilla oli tapana pitää mukanaan ”birdie-pulloa” josta koko ryhmä otti sopivan ”napsun”, kun pullon omistaja onnistui saamaan birdie-tuloksen jollain reiällä.
    – joskus itselleni lankesi jopa yhteisestä ”taskumatista” huolehtiminen kun olin alkuvuodet mukana enimmäkseen caddienä.
    – omalta kohdaltani tämä tapa jäi myöhemmin pois, kun pelitaidot karttuivat ja kierroksille osui välillä useampiakin birkkuja.
    – eikä tuntunut enää mielekkäältä lutrata pelaamisen yhteydessä viskin tai konjakin kanssa.
    – joskus kun joku oikein vartavasten kärkkyi birkkuryyppyään niin tarjosin halukkaille birdiepaukut pelin jälkeen klubilla.
    – aikojen myötä nämä birdie-paukut lienee jääneet pois käytännöstä?
    – en edes muista koska viimeksi joku olisi ollut sellaista vailla.

    Toinen erikoisuus oli joidenkin pelaajien hanakasti ja äänekkäästi peräänkuuluttamat ”tii-kaljat”.
    Jos joku onneton (yleensä vieläpä vasta-alkaja) sattui epäonnistumaan avauslyönnissään niin pahoin ettei pallo lentänyt ns. naisten tiimerkkejä (punaista) pidemmälle. Tästä ”rikkomuksesta” muu ryhmä langetti kyseiselle epäonniselle velvollisuuden tarjota ”tii-kaljat” muille peliryhmän jäsenille kierroksen jälkeen.
    – täytyy sanoa etten omalta kohdaltani (lue omassa peliryhmässäni) hyväksynyt tällasta pelikaveriin kohdistunutta, typerääkin typerämpää ”mobbausta”.
    – varsinkin kun tällainen käytös kohdistui lähes aina aloittelevaan ja vähemmän pelanneeseen henkilöön.
    – mutta en ole tällaistakaan havainnut harrastettavan enää moniin vuosiin..

    Yleisenä havaintona alkoholin käyttö on vähentynyt kuten myös tupakan poltto, Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaankaan jos muut nauttivat virkistystä kierroksensa aikana. Harvemmin siitä aiheutuu muille pelaajille häiriötä. En jaksa muistaa olisiko koskaan ollut mitään erityistä sanomista. Ehkä joskun yksityisten kisojen jälkeen on joku saattanut innostua nauttimaan ilmaisesta tarjoilusta hieman enemmänkin, mutta sehän on vain elämää.

    Tottahan golf’in seuratoimintaan liittyy oleellisena osana myös sivistynyt seurustelu ja asiaankuuluvat tarjoilut. Sellaiseen voi halukkaat osallistua omien mieltymyksiensä ja tapojensa mukaan.

    Maistuuko sikke ennen rundia?

    ooooo: Maistuuko sikke ennen rundia?

    Ei maistu..enkä syljeskele nuuskaklimppejä greeneille tai tiibokseihin.

    Hienoja kommentteja sinulta moneen aiheeseen niin luulin että olet myös hyvän sikarin ystävä ennen pelejä siis ennen erittäin hyvien pelien.

    Minusta tuntuu että harva tupakoitsija huomioi meitä savuttomia. Tänään kävin rangella lyömässä palloja, niin eiköhän jonkun pitänyt polttaa pari röökiä ketjussa vaikka etäisyys oli varmaan reilut 15m tuli se paskan haju sieraimiin ja sen jälkeen hyvät lyönnit olivat kateissa.

    Ulkotiloihin en oikein missään vaivaudu syömään , koska kuitenkin joku tulee siihen röökille, ja fiilis on poissa.

    Toki poikkeuksiakin löytyy, kiinnittänyt kierroksella huomiota että muutamat harvat polttavat röökin selkeästi etäämmällä muista ryhmässä olevista.

    Kyllä se vain niin on, että kännissä golfkin on kivempaa.

    KL1

    Sepik taitaa kuulua vähemmistöön, ainakin toivottavasti.

    Ikävä kyllä kaikenlainen huono käytös ja itsekkyyden lisääntyminen näkyy myös golfissa. Tupaikoitsijan mielestä tupakointi ei häiritse muita pelaajia, kun taas alkoholistin mielestä hänen ryypiskely pelin aikana ei häiritse ketään. Koiranomistajan mielestä koirien pitäisi saada juosta vapaana kentällä, kun taas roskaajan mielestä roskat voi heittää kentälle.

    Kyllä se nyt näyttää siltä että golf on ainakin Suomessa kadottamassa herrasmieslajin maineen ja kaikenlainen sekoilu kentillä tullaan sallimaan. Näkyy jo pk-seudun kentillä ja siitä sitten muut ottavat mallia. Ilmeisesti kenttien huono taloudellinen tilanne ja liiton jäsenten houkuttelu joka paikasta on ajanut lajia ”ei toivottuun” suuntaan.

    Len pelannut yli 30 vuotta enkä ole vielä musiikin soittoa kentällä kuullut. Tupakkaa, nuuskaa ja alkoholia olen huomannut käytettävän ja viimeistä itsekkin, mutta harvassa on kerrat että siitä on ollut häiriötä.
    Brooklyn nuuskan maahantuonti ei ole kiellettyä.

    Moni autoileva golfari ei ehkä ymmärrä, että alkoholia nautittuaan ei saa ajaa golfautoa. Toki yksi olut ei aiheuta ongelmia, mutta useamman oluen juonut ei voi ajaa golfautoa. On karmeaa katsottavaa, kun pelaaja huitoo miten sattuu juotuaan kierroksen aikana useamman oluen – puhumattakaan, jos ajaisi vielä golfautoa.

    On vain ajan kysymys, kun poliisi puhalluttaa golfautoilijoita jollain golfkentällä – ikään kuin varoitukseksi muille. Ennen tätä olisi paikallaan, että golfyhtiöt selkeästi ilmoittaisivat, että alkoholin nauttiminen golfkentällä on kielletty ja erityisesti, jos käyttää golfautoa.

    KL1

    Brooklynella on mielenkiintoinen ajatus määritellä kaikki kierroksen aikana alkoholia nauttivat alkoholisteiksi. Hänen esittämällään kriteerillä golfkentillämme liikkuu kymmeniä tuhansia alkoholisteja.

    Oliko muuten tämä sama kirjoittaja, jonka mielestä sen oluen voi mieluummin ottaa kierroksen päätteeksi klubilla kuin taukokioskilla tai kierroksen aikana? Aika moni kulkee kentälle itse ajamallaan autolla, joten ainakin tieliikennelain ja yleisen liikenneturvallisuuden kannalta se olut olisi parasta juoda hyvissä ajoin ennen kierroksen päättymistä. Alkoholistinkin.

    KL1

    On vain ajan kysymys, kun poliisi puhalluttaa golfautoilijoita jollain golfkentällä – ikään kuin varoitukseksi muille. Ennen tätä olisi paikallaan, että golfyhtiöt selkeästi ilmoittaisivat, että alkoholin nauttiminen golfkentällä on kielletty ja erityisesti, jos käyttää golfautoa.

    Jossain ulkomailla auton kuljettajaksi ilmoittautunut (ja kirjallisesti rekisteröitynyt) henkilö on rutiinisti puhallutettu ennen auton luovuttamista. Sitä en tiedä onko jossain tapana puhalluttaa vielä kierroksen jälkeenkin, muttei olisi pahitteeksi sekään.

    Tässä viranomaisen selvitys asiaan:

    Kyllä se niin on, että golfautolla voi rattijuopumukseen syyllistyä. Oikeuskäytännön mukaan lähestulkoon mikä tahansa moottorikäyttöinen kuljetettava ajoneuvo täyttää määritelmän. Ja ei ole rajattu yleiselle tielle, eli kenttäalueellakin ajo riittää täyttämään rattijuopumuksen tunnusmerkistön. Alla rikoslain kohta.

    3 § (20.12.2002/1198)

    Rattijuopumus

    Joka kuljettaa moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua nautittuaan alkoholia niin, että hänen verensä alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea tai että hänellä tällöin on vähintään 0,22 milligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, on tuomittava rattijuopumuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

    Ja sama tuon luovuttamisenkin osalta, tietysti täytyy olla jollakin tapaa havaittavissa kuljettajasta että on alkoholin vaikutuksen alaisena. Alla rikoslain kohta.

    8 § (30.4.1999/545)

    Kulkuneuvon luovuttaminen juopuneelle

    Joka luovuttaa moottorikäyttöisen ajoneuvon, raitiovaunun, junan, 5 §:ssä tarkoitetun aluksen tai ilma-aluksen kuljetettavaksi, ohjailtavaksi tai ohjattavaksi henkilölle, joka ilmeisesti on siinä tilassa, että syyllistyy 3–7 §:ssä mainittuun rikokseen, taikka luovuttaa tällaiselle henkilölle 5–7 §:ssä tarkoitetun tehtävän, on tuomittava kulkuneuvon luovuttamisesta juopuneelle sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

    Kysehän on rajan vedosta, siitä mitä suvaitaan ja mitä ei. Nythän on tilanne jossa kaikki luettelemani on sallittu, yhdessä ja erikseen. Voit pelata kännissä, koiran juostessa kentällä, samalla kun heittelet roskia. Mikään noista ei ole kielletty, eikä pelaajaa voida poistaa kentältä.

    Sellaista on golfin pelaaminen Suomessa nykyään, eikä näytä ketään juuri häiritsevän.

    Miksi pelikaverin kaljoittelun pitäisi häiritä? Juon ja golfaan, koska se on kivaa.

    Itse kieltäisin takakireät paapat

    KL1

    Kysehän on rajan vedosta, siitä mitä suvaitaan ja mitä ei. Nythän on tilanne jossa kaikki luettelemani on sallittu, yhdessä ja erikseen. Voit pelata kännissä, koiran juostessa kentällä, samalla kun heittelet roskia. Mikään noista ei ole kielletty, eikä pelaajaa voida poistaa kentältä.

    Näytää vahvasti siltä, että sanojen sallittu, suvaittu ja kielletty merkitykset ovat sinulle erilaiset kuin esimerkiksi minulle.

    Sellaista on golfin pelaaminen Suomessa nykyään, eikä näytä ketään juuri häiritsevän.

    Miten voit tietää, ethän omien sanojesi mukaan ole pelannut golfia Suomessa tänä vuonna?

    Sepik: Miksi pelikaverin kaljoittelun pitäisi häiritä? Juon ja golfaan, koska se on kivaa.

    Kaksi syytä tai kolme:

    1. Golfia pelataan ryhmissä ja kännissä örveltävä pelaaja häiritsee muita pelaajia

    2. Golfissa turvallisuus vaarantuu kännisten pelaajien myötä. Olen ollut todistamassa tilanteita, joissa pelaaja draivaa ”minne sattuu” ja että maila lentää kädestä. En puhu yhdestä oluesta, mutta kännisillä harkinta- ja koordinaatiokyky katoaa

    3. Jos pelaat golfautolla kännissä, golfautolla ajaminen on rangaistava rikos

    Itse en ole todistanut yhtään vaaratilannetta oman tai kevyesti kaljoittelevien kanssapelaajien toimesta. Loputonta turhautumista sääntöniilojen ja 70-luvun etikettisääntöjä vaalivien vuoksi kylläkin.

    Sepik: Itse en ole todistanut yhtään vaaratilannetta oman tai kevyesti kaljoittelevien kanssapelaajien toimesta. Loputonta turhautumista sääntöniilojen ja 70-luvun etikettisääntöjä vaalivien vuoksi kylläkin.

    Niinhän se yleensä menee, etteivät känniset näe mitään vaarallista tai moitittavaa omassa toiminnassaan. Sama olisi varmaan kommentti, jos rattijuopolta kysyisi, aiheuttiko vaaraa liikenteessä.

    Sama koskee kommenttia ”säännöistä ja etiketistä”. Tänä vuonna näitä Sepik-asenteisia on valitettavasti kentät täynnä, kun kaljatölkit, tupakantumpit ja nuuskapussit heitellään sinne tänne … divotit ja alastulojäljet jäävät muiden ”sääntöniilojen” korjattavaksi – pääasiassa että meillä menee lujaa.

    Toivottavasti ei koskaan jouduta samaan peliryhmään, eikä edes samalle kentälle

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
Vastaa aiheeseen: Päihteiden käytöstä golfkentillä

Etusivu Foorumit Yleistä Päihteiden käytöstä golfkentillä