Aihe: Ohi päästäminen - Golfpiste.com

29.11.–6.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][3]
KilpailuaSuomalaista

Ohi päästäminen

Etusivu Foorumit Säännöt Ohi päästäminen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 56)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • WB

  Moi kaikki, Olin eilen illalla pelaamassa yksin eräällä Etela-Suomen kentällä, ja luonnollisesti yksin pelaavana sain edellä kulkevan neljän hengen porukan nopeasti kiinni, taisi olla reikä 3 kun jouduin ensimmäistä kertaa odottelemaan. Ryhmä edellä eteni kyllä neljän hengen ryhmäksi hyvin ripeästi (ysiin meni aikaa 1h 50 min) mutta tästä huolimatta ennen jokaista lyöntiäni sain tappaa aikaa minuuttitolkulla. Vaikka ryhmä tämän aivan varmasti näki, kukaan heistä ei tehnyt mitään elettäkään päästääkseen minut ohitseen. Aivan kuin se ei olisi tullut edes mieleen yhdellekkään heistä. ’siellä se taas venaa mutta ei mahda mitään, nopeampaa emme pääse’ -tyyppinen asenne tuntui olevan. Eikö ole golf etiketin mukaista päästää tuollaisessa tilanteessa nopeampi pejaaja / ryhmä ohitseen? Tarkoitus oli asiasta huomauttaa ysin jälkeen ja suorittaa omatoiminen ohitus mutta ryhmäpä rynni vauhdilla 10:lle ja ehti juuri avata ennenkuin sinne ehdin. En jaksanut juosta perään ja lopetin kierroksen siihen (menin rangelle treenaamaan joka oli oikeastaan ihan hyvä veto siihen kohtaan :) Mutta siis pointtina vaan että päästäkää hyvät ihmiset nopeammat ohitse, etenitte itse kuinka nopeasti hyvänsä!

  Valitettavasti tosiaan monella on vielä muistissa tuo vanha etiketti, jonka mukaan yksinpelaajalla ei ollut ohitusoikeutta.. tuohon tuli onneksi muutos muutama vuosi sitten, ja nykyisen etiketin mukaan kaikenkokoiset ryhmät ovat tasavertaisia keskenään ja ryhmän pelinopeus vaikuttaa ohitusluvan antamiseen/saamiseen..

  Yleistän. Yleensä se vaan on niin, että hieman itseään yhteiskunnallisesti parempina pitävät, myöhempään keski-ikään päässeet miespelaajat eivät päästä varsinkaan meitä nuoria ripeämpikonttisia ohitseen vaikka edessä olisi kuinka paljon tahansa tyhjää. Tähän ei kukaan puutu, koska ne samat yllä mainitut ns. paremmat ihmiset ovat golfyhteisöissämme niissä päättävissäkin elimissä edustettuina valtaosin. Ja tästä samasta syystä johtuen lajimme on pikemminkin kuihtumassa maassamme kuin kukoistamassa tulevaisuudessa.

  Vastapainona täytyy sanoa, että ihmetykseni oli suuri kun suurta golfjuhlaa pitänyt 3-henkinen ryhmä päästä oman 1-henkisen flightin näppärästi ohi HETI ensimmäisen oikean tilaisuuden tullen. Tapahtui n. viikko sitten.

  Tilanne 1:1

  Minulle kävi hassusti Kalajoella reilu viikko sitten. Kaatosateessa, tuiskussa ja tuulessa kun yksin taivalsin kenttää ympäri (en AIVAN yksin, viidestä muusta pelaajasta on näköhavaintoa) ja kierroksen alussa pariin kertaan odottelin edellä menevän kaksikon selvityvän lyöntieni alta pois…
  … he ystävälliseti pyysivät minut seuraansa nelosväylän epäonnistuneitten draivien jälkeen.

  Tilanne 1:1:1

  Niin tästä oli joku aika sitten puhetta.

  Asiahan on niin, että takaa tulevat päästetään ohi, jos edellä on tilaa. Toisin sanoen jos edellä pelaa ryhmiä joiden tahdissa pelaat ei takana tulevaa yksinäistä pelaajaa tule laskea ohi. Eli tässä tapauksessa tuo mainitsemasi nopeampaa emme pääse asenne on täysin oikea!

  Lasky kirjoitti: (25.5.2007 16:13:32)
  Niin tästä oli joku aika sitten puhetta.

  Asiahan on niin, että takaa tulevat päästetään ohi, jos edellä on tilaa. Toisin sanoen jos edellä pelaa ryhmiä joiden tahdissa pelaat ei takana tulevaa yksinäistä pelaajaa tule laskea ohi. Eli tässä tapauksessa tuo mainitsemasi nopeampaa emme pääse asenne on täysin oikea!

  Tuohon vielä huomautus:
  Jos ryhmä ei halua ohittaa edessä pelaavaa ryhmää, vaika tyhjää olisi ja vauhti riittäisi ja luvankin saisivat – on heidän annettava ohituslupa peräpeiliin ilmaantuvalle!
  Ei liikenteessäkään 1. hidas auto ruuhkaa tee, vaan se 2. joka jää taakse nököttämän 😉

  Jos yksin menee kentälle ja alle neljän tunnin kierrosvauhti ei riitä (1h50min/9r), kannattaa jättää joku väylä pelaamatta ja ohittaa edellemenevä ryhmä sen aikana, JOS EIVÄT TAJUA PÄÄSTÄÄ. Tulosta et varmaan kuitenkaan ole tekemässä. Tai sitten harjoittelet, eli pelaat yhdellä pallolla normaalista ja vaikka 5 extra palloa 150 metristä, jos odottamista on näköpiirissä. Seuraavalla kerra nuo 5 palloa vaikka bunkkeriin…

  Ohittamisessa on usein ongelmia, mutta kyllä toisinaan hyvinkin on onnistunut. Avausten jälkeen on hyvä mennä kohti omia pallojaan, vaikka metsän suojaan ja antaa takanatulevien avata ja päästää ohi samalla. Tämä on usein todettu toimivaksi.

  Perusvittumainen mielipide tähän asiaan. Yksin pelatessa saa luvan odottaa. Ei voi odottaa yksin pelatessa edellä menevän ryhmän päästävän ohi etenkään kun ryhmän vauhti on kiitettävää. Tuliks mieleen et minkälaisen sekasorron saat aikaan jos meinaat ohitella yksin pelatessasi parin väylän välein edellä meneviä ryhmiä… Jos kentälle on asetettu ihanneaika mikä yleisesti on 4h – 4h 15min niin ei kannata purnata. Eri asia on siinä kohtaa mikäli edellä menevät ovat selkeästi jäljessä aikataulusta ja esmerks palloja etsitään minuutti tolkulla. Mikäli ryhmä etenee sujuvaa vauhtia ei yksin pelaajalla ole sen kummempia oikeuksia hinkua ohitse ja hetkellisesti hidastaa ja muuttaa edellä menevien rytmiä pelata… Yksin pelaaminen ei muutenkaan tietääkseni ole mitenkään suositeltavaa ja sitä pitäisi näin ollen välttää mahdollisimman paljon…

  Ehdottomasti samaa mietä IPR:n kanssa. Seurapelihän tämän pitäisi olla sanan useimmissa merkityksissä. Yksinpelailu yleistyessään on yksi pelin syövistä:(, mitä jos kaikki haluaisi pelata yksin.. Tietenni jokainen valitkoon seuransa..

  Olisiko ideaa ottaa yksinpelaaja viidenneksi ryhmään ja pelata ripeästi muiden ryhmien vauhdissa.

  Nämä kenttien antamat peliajat ovat ENIMMÄISAIKOJA, ei suinkaan ihanneaikoja.
  Yksinpelaaminen voi johtua esim. peliseuran puutteesta, ei välttämättä pelikumppanien vieroksumisesta.
  Näitä neropatteja näköjään vaan piisaa, ei niistä pääse eroon muuallakaan, puhumattakaan liikenteestä, samat sällit ne sielläkin tien tukkii.
  Päästäkää nyt hyvät ihmiset HETI ohi, kun taakse tulee nopeampia, jookos.

  Bulls Hit kirjoitti: (26.5.2007 20:42:05)
  Nämä kenttien antamat peliajat ovat ENIMMÄISAIKOJA, ei suinkaan ihanneaikoja.
  Yksinpelaaminen voi johtua esim. peliseuran puutteesta, ei välttämättä pelikumppanien vieroksumisesta.
  Näitä neropatteja näköjään vaan piisaa, ei niistä pääse eroon muuallakaan, puhumattakaan liikenteestä, samat sällit ne sielläkin tien tukkii.
  Päästäkää nyt hyvät ihmiset HETI ohi, kun taakse tulee nopeampia, jookos.

  No tässä olen kyllä edelleen etten sanoisi jyrkästi eri mieltä niin kuin aikaisemmin esitin. Otetaanpa esimerkki jossa neljän hengen ryhmä lähtee kierrokselle. Tämän jälkeen esim. 10 minuutin kuluttua lähtee yksinpelaaja ja edelleen 10 min. kuluttua taas yksinpelaaja jne. jne. Noh, piakkoin onkin sitten tilanne, jossa tämä neljän hengen ryhmä on lyönyt avauslyöntinsä ja ensimmäinen yksinpelaaja on jo samaisella tiillä odottamassa ohitusmahdollisuutta, jonka neljän hengen ryhmä luonnollisesti antaa.
  Noh viisi pelaajaa on näin lyönyt avauksensa ja ohittava yksinpelaaja pelaa samaisen väylän loppuun neljän hengen ryhmän odottaessa. Tässä vaiheessa seuraava takana pelaava yksinpelaaja onkin jo ehtinyt saman väylän tiille.

  Mahtaakohan Bulls Hit todella olla sitä mieltä, että neljän hengen ryhmän tulee päästää tiillä odottava pelaaja ohi??? Eheiiii hyvät ihmiset, eheiiiii….

  Tässä nyt tullaan taas siihen, että mihin kohtaan vedetään niin sanottu raja. Eli kuinka usein on tilanne, että on 4 ryhmä, jonka jälkeen lähtee 1-3 yksinpelaajaa? Mielestäni aika harvoin. Eli jos tietää, että takaa tulee yksinpelaaja, ja hänen takanaan ei ole toista yksinpelaajaa, niin mielestäni ohitus olisi tultava. No mutta jatkakaa toki.

  Peräänkuuluttaisin myös yhtiöiden päätöksiä lähtöajoista ja caddiemastereiden pelisilmää. Monilla kentillä on nyt lähtöajat 7-8 minuutin välein. Tämän vuoksi aikoja on paljon enemmän kuin 10 minuutin välein joten ryhmien kokoerot korostuvat entisestään. Tiettyinä aikoina tulee huippukohtia jolloin saattaa lähteä monta neljän pelaajan ryhmää peräkkäin, sitten seuraavan tunnin aikana voi olla vaikea jopa löytää peliseuraa. Pääsee tai joutuu pelaamaan kahdestaan tai jopa yksin. 10 minuutin lähtövälit antaisivat hieman enemmän joustoa kentällä (nykimätön pelirytmi), ryhmät tulisivat ’täydemmiksi’ ja kentän käyttö jakautuisi tasaisemmin koko päivälle.

  En todellakaan ymmärrä 7-8 minuutin lähtöaikoja kentillä, joissa sille ei todellista (paljon pelaajia) syytä ole. 7-8 minuutin lähtöajoilla tunnissa lähtee 8 ryhmää eli maks. 32 pelaajaa, kun taas 10 minuutin lähtöajoilla 6 ryhmää eli maks. 24 pelaajaa. Noille kahdeksalle ’poisputoavalle’ pelaajalle löytyisi monilta kentiltä varmasti lähtöaika tunnin sisällä haluamastaan, tai jopa juuri haluamallaan ajalla jos kaksi kahden pelaajan ryhmää yhdistetään. Kun aikoja on paljon niin kahden pelaajan on niin helppo valita ’oma aika’ kuin ilmoittautua viereiseen kahden pelaajan aikaan. Eivätkä he ole tietoisia, että edelle on juuri lähtenyt viisi neljän pelaajan ryhmää. Sitten tuskaillaan kahdestaan joka tiillä kun ’kenttä ei vedä’.

  Tämä nyt ainoastaan sivuuttaa tämän keskustelun aihetta, mutta tästähän periaatteessa on kyse. Jos välttämättä haluaa pelata yksin, niin silloin peräänkuuluttaisin myös pelaajan ymmärrystä sekä oman lähtöajan valitsemista. Yksin kun ei mitään tasoituskierrosta kuitenkaan pelaa niin silloin on sama – niin kuin joku aikaisemminkin mainitsi – vaikka jättää jonkun reiän pelaamatta ohittaakseen ’vaikean’ neljän hengen ryhmän.

  Lähtiessään yksin on myös hyvä tiedustella caddiemasterilta millaisia ryhmiä edelle on lähtenyt jotta osaa suunnitella ja varautua tilanteisiin jo etukäteen.

  IsoPahaR kirjoitti: (26.5.2007 18:50:53)
  Perusvittumainen mielipide tähän asiaan. Yksin pelatessa saa luvan odottaa. Ei voi odottaa yksin pelatessa edellä menevän ryhmän päästävän ohi etenkään kun ryhmän vauhti on kiitettävää. Tuliks mieleen et minkälaisen sekasorron saat aikaan jos meinaat ohitella yksin pelatessasi parin väylän välein edellä meneviä ryhmiä… Jos kentälle on asetettu ihanneaika mikä yleisesti on 4h – 4h 15min niin ei kannata purnata. Eri asia on siinä kohtaa mikäli edellä menevät ovat selkeästi jäljessä aikataulusta ja esmerks palloja etsitään minuutti tolkulla. Mikäli ryhmä etenee sujuvaa vauhtia ei yksin pelaajalla ole sen kummempia oikeuksia hinkua ohitse ja hetkellisesti hidastaa ja muuttaa edellä menevien rytmiä pelata… Yksin pelaaminen ei muutenkaan tietääkseni ole mitenkään suositeltavaa ja sitä pitäisi näin ollen välttää mahdollisimman paljon…

  Tuo nyt on täyttä roskaa! Hitaamman ryhmän pitää päästää nopeampi ohitse, vaikka pelaisivatkin neljän tunnin vauhtia. Kun yhden hengen ryhmäkin on etiketin mukaan samanarvoinen ryhmä kuin mikä muu tahansa, ei sitä tarvitse ryhtyä omilla aivoilla pohtimaan ja arvioimaan tällaisen ryhmän oikeutusta. Näitä hitaita tumpeloita ja ohittamisen estäjiä on muutenkin kentät täynnä. Tämä ohittamaan päästämisen vaikeuden täytyy johtua itsetunnon heikkoudesta, älyn puutteesta tms.

  pjs

  Lasky kirjoitti: (27.5.2007 21:13:25)
  [No tässä olen kyllä edelleen etten sanoisi jyrkästi eri mieltä niin kuin aikaisemmin esitin. Otetaanpa esimerkki jossa neljän hengen ryhmä lähtee kierrokselle. Tämän jälkeen esim. 10 minuutin kuluttua lähtee yksinpelaaja ja edelleen 10 min. kuluttua taas yksinpelaaja jne. jne. Noh, piakkoin onkin sitten tilanne, jossa tämä neljän hengen ryhmä on lyönyt avauslyöntinsä ja ensimmäinen yksinpelaaja on jo samaisella tiillä odottamassa ohitusmahdollisuutta, jonka neljän hengen ryhmä luonnollisesti antaa.
  Noh viisi pelaajaa on näin lyönyt avauksensa ja ohittava yksinpelaaja pelaa samaisen väylän loppuun neljän hengen ryhmän odottaessa. Tässä vaiheessa seuraava takana pelaava yksinpelaaja onkin jo ehtinyt saman väylän tiille.

  Mahtaakohan Bulls Hit todella olla sitä mieltä, että neljän hengen ryhmän tulee päästää tiillä odottava pelaaja ohi??? Eheiiii hyvät ihmiset, eheiiiii….

  Ei näin. Miksi ensiksikään 4 pelaajan ryhmä jäisi odottelemaan tiille. Hehän voivat mennä vähintään jo omille palloilleen, jolleivat pelaa sen yksittäisen henkilön kanssa griinille asti yhdessä, josta yksittäinen pelaaja napauttaa pallon kuppiin, kiiruhtaa tiille ja on jo draivin kantamattomissa siinä vaiheessa kun 4:n pelaajan tiimi pääsee tiiboksille?

  Toiseksi ohitushan pitää sallia siinä vaiheessa kun edellämenevään ryhmään ero on kasvanut riittävän suureksi, t.s. että väliin mahtuu takanatuleva ryhmä. Jos yhden on päästänyt edelle ja 4:n ryhmä joutuu tätä odottamaan, seuraavat takanatulevat saavat odottaa 1-2 väylän verran että ensimmäinen yksinpelaaja pääsee karkuun ja tekee lisäohituksille tilaa. Ehkä takaatulevat yksinpelaavat saattavat tänä aikana jopa yhdistyä isommaksi ryhmäksi.

  Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä tälläisessä tilanteessa (neljän ryhmä, takaa tulee pieniä ryhmiä, edessä on paljon tilaa) paras ratkaisu on useimmiten 4:n ryhmän jakaantuminen kahteen mikäli se on logistisesti järkevää. Näin peli nopeutuu huomattavasti ja ohituksia tulee vähemmän.

  WB

  > Asiahan on niin, että takaa tulevat päästetään ohi, jos edellä on tilaa. Toisin sanoen jos edellä pelaa ryhmiä joiden tahdissa pelaat ei takana tulevaa yksinäistä pelaajaa tule laskea ohi. Eli tässä tapauksessa tuo mainitsemasi nopeampaa emme pääse asenne on täysin oikea!

  Joo sinänsä validi pointti, mutta unohdin alussa mainita että tämä neljän hengen porukka pelasi TÄYSIN tyhjään kenttään. Eli sitä tilaa (ja hyviä mahdollisuuksia) päästää ohi tosiaan oli..

  Ja tottakai golf on seurassa hauskempaa kuin yksin. Vähän persiistähän se yksin on pelata, mutta joskus käy niin että kukaan frendeistä ei pääse eikä cädärilläkään ole tarjota peliseuraa, mutta silti pelihimot jyllää. Onneksi näin ei tosin käy mun kohdallani kuin kerran kaksi kaudessa.

  No siis hetkinen, miten niin ei näin? Luuletko todellakin pjs, ettei yksinpelaaja ehdi pelata väylää loppuun ennen kuin neljän hengen ryhmä on saanut seuraavan tiin avaukset lyötyä ja on jo matkalla kohti palloja??? Väittäisin että useissa tapauksissa yksinpelaaja ehtii kyllä pelata esim. par4 lähestymislyönnin ja lähipelin siinä ajassa, missä kaksi mies ja kaksi naispelaajaa lyövät avauslyöntinsä! Onko tässä vaiheessa jotain järkeä neljän hengen ryhmän lähteä kohti omia palloja???

  Niin ja sitten vielä tämä yks juttu mistä olen kyllä osittain samaa mieltä. Neljän hengen ryhmän jakaminen kahtia todellakin nopeuttaa useinkin, mutta eihän sitä ryhmää sentään pelkästään logistisen järkevyyden perusteella jaeta kahtia jotta kierros menisi nopeammin!!!

  Niin ja vielä tuosta hieman hassuhkosta toki mahdollisesta esimerkistä sen verran, että se oli vastine Bulls Hitille, joka esitti kohtuu ehdottoman mielipiteen nopeampien pelaajien ohi päästämiseksi HETI kun nopeampi pelaaja takaa tulee.

  Bulls Hit:n profiilissa tasoituksen kohdalla oli muistaakseni aika pieni lukema ja kokeneiden pelaajien ohjeisiin suhtaudutaan tietyllä vakavuudella niin kuin syytä onkin. Syytä on näin ollen kokeneen pelaajan myöskin joskus kiinnittää huomiota ohjeisiinsa.

  IsoPahaR:n kanssa olen tuossa sekasorron aiheuttamisessa täysin samaa mieltä. Miksi neljän hengen ryhmän pelaajien tulisi kärsiä yksinpelaajien aiheuttamasta odottelusta?

  Joskus tuntuu, että tämä hitaan pelaamisen kirous kääntyy jo aivan päälaelleen ja ainainen jankuttaminen nopammasta pelaamisesta kääntyy itseään vastaan. Luulisi golffareille vähemmälläkin menevän perille, ettei kentälle mennä ns. hidastelemaan vaan pelaamaan. Toisaalta sen olen kyllä huomannut, että pelin jouduttamista edistäviä tekijöitä olisi toisinaan syytä ’teroittaa’ osalle pelaajista.

  Hei.

  Muutama yksinkertainen sääntö näille ’juoksijoille’ jotka ei halua niitä korttejaankaan klubille jättää mutta kokevat muiden olevan heidän tiellään:
  1. muistakaa että Tekin olette olleet joskus alottelijoita…vanha sananlasku ’lehmä ei tahdo muistaa vasikkanaoloaan’
  2. edellämenevät avaavat ja vinkkaavat…jos niin tarpeelliseksi katsovat myös nopeamman ’ryhmän’ avaamaan ja siitä peli sitten jatkuu takaatulleiden ohituksella.. ei hidasta koko prosessia…jos ne avaukset menee hyvin..entäs sitten kun singelipelaaja vetää kaamean hukin–jostain syystä usein esiintyy kiihtyneillä takaatulijoilla…sittenkö pitäisi kaikkien etsiä sitä palloa… ja kenttä seisoo..
  3. se etenemistahti voi johtua myös että edellä on ruuhkaa…miten sitä koko kenttää pyöräyttäisi vauhtiin… No sitä varten on asiantuntevat valvojat jotka ainakin minun aikana ovat monesti antaneet hyviä neuvoja matelijoille-pallonetsijöille-lyöntipeliskineille…muutetaan se harjoituskierros pistebokiksi niin jopa kenttä rullaa..
  4. älä pelaa yksin…et malta katsoa palloas…

  IsoPahaR kirjoitti: (26.5.2007 18:50:53)
  Perusvittumainen mielipide tähän asiaan. Yksin pelatessa saa luvan odottaa. Ei voi odottaa yksin pelatessa edellä menevän ryhmän päästävän ohi etenkään kun ryhmän vauhti on kiitettävää. Tuliks mieleen et minkälaisen sekasorron saat aikaan jos meinaat ohitella yksin pelatessasi parin väylän välein edellä meneviä ryhmiä… Jos kentälle on asetettu ihanneaika mikä yleisesti on 4h – 4h 15min niin ei kannata purnata. Eri asia on siinä kohtaa mikäli edellä menevät ovat selkeästi jäljessä aikataulusta ja esmerks palloja etsitään minuutti tolkulla. Mikäli ryhmä etenee sujuvaa vauhtia ei yksin pelaajalla ole sen kummempia oikeuksia hinkua ohitse ja hetkellisesti hidastaa ja muuttaa edellä menevien rytmiä pelata… Yksin pelaaminen ei muutenkaan tietääkseni ole mitenkään suositeltavaa ja sitä pitäisi näin ollen välttää mahdollisimman paljon…

  Jos edessä on tyhjää tilaa, kuuluu nopeamman ryhmän ohitse päästäminen – ryhmän koosta riippumatta – golfin etikettiin. Tätä etikettisääntöä voi muiden sääntöjen tapaan joko noudattaa tai olla noudattamatta. Sen sisällöstä ei kuitenkaan mielestäni pitäisi olla epäselvyyttä.

  Jos IsoPahaR katsoo oikeudekseen blokata takaa tulevan nopeamman ryhmän / pelaajan ohituksen (vaikka edessä olisi tyhjää tilaa) sillä perusteella, että omasta mielestään etenee omaan aikatauluun passeliin tahtiin eikä kenenkään muunkaan tarvitse tätä nopeammin edetä, hyvä näin. Tällöin tulisi kuitenkin kyetä olemaan rehellinen edes itselleen ja myöntää, että menettely on golfetiketin vastaista ja että etikettirikkomus johtuu omasta itsekkyydestä tai muusta asennevammasta.

  Itsekin nautin pelaamisesta parhaassa mahdollisessa seurassa. Monesti harjoituskierroksilla tämä tarkoittaa pelaamista yksin. Mikäli tällaisella harjoituskierroksella edessäni kulkee kahden hengen porukka ja takana on tyhjää tilaa, kieltäydyn yleensä kohteliaasti tarjouksista liittyä seuraan tai ohittaa. Näin siksi, että voin rauhassa harjoitella lähestymisiä usealla pallolla eri etäisyyksiltä. Jos taas eteen sattuu kolmen tai neljän hengen ryhmä, jonka takana mateleminen johtaisi yli 4,5 tunnin kierrokseen, pyrin varmasti ohittamaan nämä ensimmäisen tilaisuuden salliessa.

  Kerran jäin yksin pelatessani kahdesta keski-ikäisestä pariskunnasta koostuvan 4 hengen ryhmän taakse useamman väylän ajaksi. Kun seurue ei tarjonnut ohitusmahdollisuutta, jätin yhden reiän greenin pelaamatta ja siirryin risteävän par 5-väylän puoliväliin pariskuntien ollessa siirtymätaipaleella väylän tee-boksiin. Jotain kitinää takaani kuului, mutta en katsonut aiheelliseksi jäädä keskustelemaan enemmälti golfetiketin sisällöstä.

  Nykyään perussääntö on että aina tarjotaan ohituslupaa jos/kun edessä on tilaa. Vajaalla ryhmällä pelattaessa on hyvänä tapana kysyä haluaako yksinpelaava liittyä seuraan. Kun hieman osataan hommaa rytmittää, niin yhden palaajan suorittama ohitus ei kestä kuin pari minuuttia, joten siinä ei kenenkään pelaaminen pääse hidastumaan.

  Ei tässä pitäisi olla mitään vaikeaa.

  Täydelle kentälle ei kuitenkaan ole fiksua edes päästää yksinäistä pelaajaa aiheuttamaan turhaa ohittelua. Tuskin tällaista normaalisti tapahtuukaan, yleensä aina löytyy jokin vajaa ryhmä johon ’lonely rider’ pääsee mukaan.

  Mutta kaikenlaista vipeltäjää kentillä kiertelee, isommissa ja pienemmissä ryhmissä. Kaikille tekisi hyvää etiketin kertaaminen aina silloin tällöin (itseni mukaan lukien). Ei ole sellaista kurssia etteikö sieltä jotain uutta oppisi.

  Nimetön

  Itse pelasin tuossa juuri yhdellä keskisuomailaisella kentällä 7 kierrosta 5 päivään. Kilpailu mielessä tietysti 3 kaverini kanssa. Päästimme ohitsemme melko paljon porukkaa. 1 ja 2 hengen porukoita, koska tahtimme oli melko rivakkaa niin 3 hengen ryhmiä ei taaksemme edes ilmaantunut. No ei siinä kertaakaan mitään ongelmaa ollut, MUTTA ärsyttämään jäi kyllä hieman se, miksi CaddieMasterit eivät yhdistele näitä 1 hengen ryhmiä. On mielestäni älytöntä ja häiritsevää päästää yhden kierroksen aikana 5 yhden hengen ryhmää ohitse. Ensinnäkin se häiritsee keskittymistä ja pidentää normaalisti noin 3,5 – 4 tuntia kestävän kierroksen pituuden 4,5-5 tuntiin.
  No tulen kyllä vastaisuudessakin päästämään kaikki nopeammat ohitseni, mutta kunhan tuli avauduttua.

  WB

  > IsoPahaR:n kanssa olen tuossa sekasorron aiheuttamisessa täysin samaa mieltä. Miksi neljän hengen ryhmän pelaajien tulisi kärsiä yksinpelaajien aiheuttamasta odottelusta?

  Kerrohan Lasky minkähänlaista kärsimystä ja sekasortoa yhden pelaajan ohi päästäminen aiheuttaa? Onnistuu ihan millä väylällä tahansa vaikka niin että heti kun kaikki edellä kulkevan porukan pelaajat ovat greenillä, vilkutetaan jo muutaman minuutin odotellut yksinpelaaja suorittamaan lähestymisensä. Sitten kaikki pelaa pallot sulassa sovussa kuppiin, yksinpelaaja avaa seuraavan reiän ekana, häipyy rivakasti pallonsa perään ja karkaa parissa minuutissa alta pois. Siinä voi neljän hengen ryhmä nauttia toisistaan (!) ihan vaikka keskustelemalla säästä sen pari minuuttia. Ihan hirveetä kärsimystä ja sekasortoa!

  Kyllä kyse on joko tietämättömyydestä tai siitä että ei ole jostain syytä halua noudattaa etikettiä. Luultavasti useammin ensimmäisestä (josta syystä koko keskustelun avasin), asennevammaisuus taitaa kuitenkin olla onneksi pienen vähemmistön ongelma.

  Pelailen välillä yksikseni, välillä ryhmissä. Ketjun avauksessa kuvatussa tapauksessa yksinpelaajana en odota välitöntä ohituslupaa, sillä mielestäni neljän ryhmän peliajan ei pidä siitä pidentyä, että minä olen lähtenyt matkaan yksin.

  Jos ryhmällä on hieman silmää, vaivaton ohituspaikka järjestyy muutamien väylien sisällä. Ehkä paras paikka on lyhyt par kolmonen, jossa ryhmä saa pallonsa greenille ja sitten vinkkaa yksinpelaajan avaamaan ja sitten puttaillaan sulassa sovussa viehriöllä niin, että yksinpelaaja pelaa omansa kertaheitolla kuppiin. Tämä edellyttää tietysti, että yksinpelaaja saa pallonsa kutakuinkin griinille.

  Neljän ryhmän kannalta on tautisen ikävää, kun tällainen yksinpelaaja ohittaessaan ryhtyy sössimään pelinsä kanssa; joskus olen tällaistakin nähnyt. Eli ohittajan velvollisuus on pelata ohitushetkellä hyvää golfia! Tässäkin mielessä ohituspaikka kannattaa katsoa huolella.

  Pienestä ohittelun odottelusta on sekin hyöty, että yksinpelaajan takaa puolestaan voi tulla vajaa ryhmä johon yksinpelaaja voi liittyä.

  Jos taas ryhmällä ei ole silmää, mutta se pelaa alle neljän tunnin vauhtia, niin ei voi mitään. Kentälle pitää lähteä ajatuksella, että kierros voi viedä neljä tuntia ja kaikki alle sen on iloinen yllätys. Mussuttaminen ohitusasioista niissä olosuhteissa on aika säälittävää. Olisihan siinä voinut käydä niinkin, että cädäri olisi laittanut yksinpelaajan täyteen ryhmään.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 56)
Vastaa aiheeseen: Ohi päästäminen

Etusivu Foorumit Säännöt Ohi päästäminen