23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

Matoilta lyönti sekoittaa svingin

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Matoilta lyönti sekoittaa svingin

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 63)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olin juuri Nokialla 21.7 06 oppinut lyömään kunnollista backspin-lyöntiä ens palloon, merianturan muotoinen turve – ja suoraan lipulle. Oli mahtava tunne, kun pallo lensi 100m -150 m just sinne mihin maila lyönnin jälkeen sojotti- ja 1- 2 m lipusta. Usein eesssun taasun rulllaten greenillä 80 cm putoamispaikasta. Vaikka kisa levis 17. väylällä tää fiilinki saada kunnon rautalyönti ja reilu bacspinn on verrattavsissa tunteeseen ku suksi kantaa ekaa kertaa isossa mäessä. No eilen 26.7 menin kisaan tässä Stadin lähellä – ajattelin käydä rangella, jossa lyödään matolta. Löin 48 palloa- lyönti oli ihan sekaisin – yritin lyödä näitä backspin- lyöntejä eihän se matolta onnistunut. En oo moneen vuoteen ollu niin epävarma alkaessani kisaa. No onneksi musta mambaan voi luottaa ja yritin pelata niin , että vanhalla Ben Hogan radiaalilla pääs väliyönnillä riiittävästi eteenpäin ja greenille. Raudoista oli kadonnut se backspinn touch. Mielstäni mattoranget tuhoavat kunnon rautalyönnin- klubit pankaa ruohoranget kuntoon – päätin, että hakeudun kentälle, jossa on luoonnonmukaiset ranget ja 150m harjoitusgreenit – missähän niitä on Stadin lähellä. Kurk, Pikkkala,Tali , Keimola, – matot tuhoo svingin.

    Nimetön

    Vuosaari, keimola, gumböle..

    Jännä miten eri ihmisillä on tässäkin asiassa eri mieltymyksiä. Itse lämmittelen ennen kierrosta (ainakin kotimaisilla kentillä) mieluiten nimenomaan matoilta, ruoho (tai pitäisikö kutsua hiekka) rangeilla kun allekirjoittanut ainakin tuppaa duffaamaan paljon lyöntejä. Matoilta uskallan prässätä palloa enemmän, jolloin saan hyvän fiiliksen ja uskallan lyödä wedgeilläkin ihan reilusti heti ekoillakin rei’illä. Duffattujen lämmittelylyöntien jälkeen huomaan usein lyöväni helposti toppeja wedgeillä kentällä ollessa.
    Mutta kuten jo aiemmin totesin, mieltymyksiä on monia. Ja siinä mäkisuksi on oikeassa, että jos kentällä on ruohorange, pitäisi sen olla kunnossa. Epätasaiset rikkaruohoranget eivät ainakaan ole kenenkään pelille hyväksi.
    En ole koskaan käynyt Kytäjän tai Vanajan rangeilla lyömässä ennen kierrosta, joten en tiedä muuttaisivatko ne mielipiteeni ruohorangeista. Täytyy varmaankin ensi kerralla kokeilla.

    Niin oon pelannut 20 v kolohvia ja vasta nyt tajuan mikä on rautalähestymislyönti.

    ’ siis lyöt palloon voimakkaasti ylhäältä alaspäin ja osut ensteks palloonn , sitten maila palloon osumisen perästä otta merianturan muotoisen siiivun turvetta ja sekin lentää 20 m. Mulla ainskii maila jää eteen sojottamaan ei nouse olkapäälle ja palli on just mailan eli lyönnin suunnassa – pallo lentää just lipulle ja otta bäkärit.

    Sitä perinteistä matto lyöntii, jolloin kentälkii lyöt enemmän palloo ja vähemmän ruohoo – eikä tuu pivotiikaa – se on ihan eri lyönti – vrt . k 70 ja lentomäki.

    Jos tätä rautalähestymislyöntii , jota läheskään kaikki ei tarvite, meinaa reenata ja lämmitellä se ei onnistu matolta- sit sä palaat sihen kesyyn 10m lipusta milloin oikeelle milloin vasemmlle tai ei greenille ollenkaan lyöntiin.

    Sit pitää olla myös hyvä pehemä pallo esim. Titleist PRO V 1 . Ehkä Bridgesonen vastaava. Tulee muuten kalis pallo halvaksi – ei katoa.

    Kiiitti vaan personal trainerille , Seniorille , joka Lakesidessa hommaan ekan kerran opetti – pojat , jotka lyönnin hallitsee- tietää ei tää oo eka kerta maailmassa ku suksi kantaaa.

    Duodanuin… ei kait se IHte svengula ole lyöntialustasta kiinnostunut? Kyllähän sitä kentälläkin lyyään erilaisilta alustoilta. Esmes hiekkatieltä…

    kebax kirjoitti: (27.7.2006 15:23:10)
    Esmes hiekkatieltä…

    Eikös hiekkatieltä saa vapaan dropin vai olenko aivan hakoteillä?
    Kyllä minäkin olen sitä mieltä, että matolta lyöminen on aivan eri asia kuin ruoholta, joka tapauksessa. En ainakaan ole vielä törmännyt mattomaisiin olosuhteisiin kentällä.

    nano kirjoitti: (27.7.2006 15:38:35)

    kebax kirjoitti: (27.7.2006 15:23:10)
    Esmes hiekkatieltä…

    Eikös hiekkatieltä saa vapaan dropin vai olenko aivan hakoteillä?

    Valitettavasti. Tosin Hugolla on ymmärretty jo aikoja sitten etteivät nuo tiet ole millään muotoa pelissä. Jos tiet kaikesta huolimati ovat pelissä nin suunnittelijan vois vapauttaa tehtävistään. Maailman turhin paikallissääntö.

    Kuortaneellakin oli vaan matot…..Ylihärmässä upea ruoho jolta sai paukuttaa menemään. Oulussa on molemmat…..mutta Virpiniemeen tulee aivan fantastinen range…siellä on namia lyödä palloa.

    Levillä muuten on asiallinen range..todella siisti..sellaiset isot verkkokorit johon voi yrittää upottaa pallot tarkkuustreenissä.

    Matto ei ole luonnollinen..mulla tulee siinä helposti polvi kipeeksi.

    Just Vuosaaressa jouduin lyömään matolta- ??

    Just Vuosaaressa jouduin lyömään matolta- ??

    Voi johtua kuivast akesästä ??

    Voi johtua kuivast akesästä ??

    Sorry, vanhalla jo käsi vapisee.

    Ja niilee , joidenmielstä vanhan pitäis lopettaa kolohvi vapinan takia – ni het kun
    rupeen lyömään drrreivin alle 200 m ja rupeen hävvvviin niin, että hävvvvettää. joo-o.

    Minun kokemukseni mukaan Suomessa ruohoranget ovat pohjaltaan aivan liian erilaisia – löysäturpeisia – kuin väylät eikä niillä voi harjoitella noita kunnon backspin -lyöntejä. Eipä niitä juurikaan voi matoltakaan harjoitella, mutta mielestäni kuitenkin paremmin.

    Pitkissä raudoissa ja ylipäänsä perussvingin harjoitteluun matto sopii minulle paljon paremmmin kuin ruoho. Kun alusta on kiinteä ja vakio, pitkän ja keskiraudan svingi heittyy oikealla tavalla laakeaksi ja lyönnin jälkeen ei tarvitse arvailla, mikä lentoradassa on pallon makuun ja mikä itse lyönnin vaikutusta.

    Minun mielestäni ainoa oikea paikka harjoitella lyöntejä on pelaamalla kentällä. Rangea tarvitaan lähinnä, jos haluaa herätellä lihakset ennen kierroksen alkua.

    Mä vihaan mattoja. Liian kovia ja siks ei tuntumaltaan ollenkaan nurtsin tapaisia. Se lyönti, joka ei matolta lähde, voi nurtsilla lähtee ihan ok.

    Kyllä sen sekoittaa pelaaja itse. Ei se matto voi ketään sekoittaa… Ja kyllä sitä kierrettä on helpompi lyödä kovalta ja tasaiselta alustalta.

    Jos haluatte selvittää ’rautapelikuntonne’, niin menkää bunkkeriin lyömään esim. r5-r7:lla normaaleja lyöntejä. Jos saat palloon normaalin kaaren ja lähes normaalin pituuden toistuvasti, niin lyönti on erinomaisessa kunnossa. Hiekka ei anna mitään anteeksi.

    KL

    Arsu kirjoitti: (28.7.2006 20:30:28)
    Ja kyllä sitä kierrettä on helpompi lyödä kovalta ja tasaiselta alustalta.

    Voisiko joku selittaa minulle, mista tama idioottimainen kasitys oikein on peraisin?? Lyhyella raudalla ei kertakaikkiaan VOI lyoda matolta muita kuin puolikkaita matkaisyja, siita ei mielestani tarvitsisi edes keskustella! Lyontimatot sopivat varsin hyvin niille, jotka eivat viela osaa lyoda divottia irti maasta PW:lla, muille niista ei ole kuin haittaa. Keskipitkia ja pitkia rautoja niilta voi toki harjoitella.

    Lyhyt rauta tulee alaspain palloon osuessaan ja kovalla alustalla ranteet ovat kovilla. Olen kuullut jopa tapauksista, joissa ranne on venahtanyt hiekkatielta lyotaessa. Ei tarvitse olla kovin suuri fyysikko ymmartamaan ruoholta ja kovalta alustalta lyotavan lyonnin erilaisuus. Jostain naita Einsteineja kuitenkin tuntuu loytyvan…

    P.S. Pahoittelen skandinaavisten kirjainten puuttumista.

    KL

    Pappa Tykki kirjoitti: (28.7.2006 10:19:31)
    Minun mielestäni ainoa oikea paikka harjoitella lyöntejä on pelaamalla kentällä. Rangea tarvitaan lähinnä, jos haluaa herätellä lihakset ennen kierroksen alkua.

    Oletko ihan aikuisten oikeasti tuota mielta…? Hohhoijaa….. Ei ihme, jos kierrokset kestavat….

    ts

    Oisit oikeesti voinu samalla pahoitella ymmärryksesi puutetta.

    Varsinkin tuossa jälkimäisessä viestissä (jsokin myös mattokommenteissa) , jossa Pappa Tykki on varsin paljon oikeilla jäljillä.

    Kuinka paljon meiilä onkaan hyviä rangepelaajia…

    En ymmärrä mitä kierrosajoilla on tämän kanssa tekemistä. Tarkoitan, että pelaamalla paljon harjoituskierroksia oppii parhaiten, koska joutuu lyömään palloa niin kuin se makaa eikä niinkuin sen asettaa. Harjoituskierros 18 reiälle voi sitten kestää vaikka sen 2 h 18 min, kuten taannoisessa ketjussa kerroin.

    Perussvingiä voi toki harjoitella rangella, mutta sillä ei kyllä pitkälle pötkitä.

    Eli vastauksena kysymykseesi: kyllä ihan aikuisten oikeasti olen tätä mieltä.

    KL

    Kylla se vaan on niin, etta harjoitusalueilla harjoitellaan lyomaan ja kentalle mennaan laittamaan ne harjoitellut lyonnit toimimaan siella kentalla. Mita arvelisit tapahtuvan, jos green card -kursseillakin vain mentaisiin kentalle ’harjoittelemaan’?

    Kierrosaikoihin tuo sinun ajatusmallisi vaikuttaa silla tavalla, etta kun ei ole harjoiteltu, niin lyonnit menevat minne sattuu. Sita tarkoitin.

    Pelaamaan opitaan pelaamalla, mutta kylla perusteet opitaan muualla kuin kentalla, samoin hienosaato. Miksi ihmeessa ne ammattilaiset viihtyvat siella rangella ja muilla harjoitusalueilla….?

    KL

    Mutta sinahan voit sitten asian minulle selittaa, kun kerran tiedat (tiedan sinun tietavan). Moni muukin varmasti haluaa kuulla, miksi golfkentat ovat ruohoa eivatka kovaksi jyrattya hiekkaa, jos kerran matolta (tai muulta kovalta alustalta) lyonti lahtee yhta hyvin ja samalla periaatteella kuin ruoholta, nain karjistetysti sanottuna. Hiekkakentta olisi helppohoitoisempi ja halvempi rakentaa….

    KL

    Ai niin, voitko samalla selittaa Makkarille mista hanen ongelmansa oikein johtui, jos ei alustan erilaisuudesta. Minakin haluan tietaa, koska olen tormannyt ihan samaan ongelmaan.

    Kyllä ne kierrokset kestävät myös sen takia, että kun väylä onkin 10 m leveä eikä 100m kuten rangella ja pallo makaa kahden tupsun välissä, niin ei osata lyödä sitä siihen tilanteeseen soveltuvaa lyöntiä.

    Hyvin harvoilla rangeilla on sen verran ladukkaat pallot, että niillä oppisi mitään pituuskontrollia, vaan se on opittava kentällä pelatessa (ja on mielestäni paljon vaikeampi asia kuin suuntakontrolli). Tuulen ja muiden luonnonolosuhteiden vaikutusta en ainakaan minä ole voinut oppia ymmärtämään rangella.

    Oma harjoitusmiksini on, että keskimäärin yhtä pelikierrosta kohti rangeharjoitusta on 5 min ja puttiharjoitusta 10 min. Tätä olen nyt pyörittänyt hieman yli 20 vuotta. Viime talvea lukuunottamatta olen jättänyt talviharjoitukset väliin. Varmaan voisi toimia toisinkin, mutta minä nyt siis näin. Ja sitten kun vielä totean, että olen viimeksi käynyt prolla vuonna 1985, niin perusasenteeni golfin oppimiseen onkin kuvattu kokonaisuudessaan.

    Ja siis kun olen rangella, niin silloin mielellään matolta. Vaikka kuinka yritän pinnistää muistiani, niin ei tule mieleen Suomessa ainuttakaan ruohorangea, joissa ’turvetuntuma’ olisi edes suunnilleen sama kuin kentällä (turpeet ovat aina löysemmässä ja lyhyet raudat aina leikkaavat syvemmälle kuin kentällä). Ehkäpä joku greenkeeperi voisi kommentoida tätä: mikä on ruohorangen ja väylän hoidon ero?

    Niin, ja jos olsin ammattilainen, niin harjoittelisin kyllä rangella enemmän – ja paljon paljon enemmän lyhyttä peliä.. Sponsori puuttuu, mutta jos ryhdyt sellaiseksi, niin sitten voin tarkistaa tuota harjoitusmiksiäni.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 63)
Vastaa aiheeseen: Matoilta lyönti sekoittaa svingin

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Matoilta lyönti sekoittaa svingin