Aihe: Kysymys vesiesteen droppaukseen liittyen - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

Kysymys vesiesteen droppaukseen liittyen

Etusivu Foorumit Säännöt Kysymys vesiesteen droppaukseen liittyen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Puhun nyt vanhalla termillä: Jos lyön veden yli esim. 30 cm vastarannalle ja pallo pyörii siitä veteen (lyöntipaikkaan päin), niin saanko jatkaa pelaamista vastarannalta punaisen tolpan droppaussäännön mukaisesti? Tässä tilanteessa pallo ei ole ylittänyt vastarannalla olevaa punaisten tolppien linjaa tai maahan piirrettyä punaista viivaa. Mietittiin porukassa viikonloppuna em. tilannetta emmekä päässeet yksimielisyyteen. Yhden mielestä vastarannan punainen viiva tai punaisten tolppien linja pitää ylittyä, jotta voi jatkaa vastarannan punaiselta droppaamalla.

  Eikös vastaus ole yksinkertainen:
  – ensin pitää määrittää, mistä pallo meni estelueelle (jos ei ylittänyt vastarannan viivaa, silloin ilmeisesti meni pelaajan puoleisen viivan kohdalta)
  – sitten tästä ylityspisteestä, estealueen punaisten tolppien/viivan mukainen droppi (esimerkissä ilmeisesti pitää jatkaa pelaajan puoleisen viivan ylityskohdalta, tai siitä lipun suunnassa taaksepäin tai edellisen lyönnin paikalta)
  – toki kun ei näe tilannetta eikä tunne paikallissääntöjä (onko vastarantadroppi paikallissäännöissä) voi olla vielä muitakin droppipaikkoja.

  MOD Q8
  Moderaattori

  – toki kun ei näe tilannetta eikä tunne paikallissääntöjä (onko vastarantadroppi paikallissäännöissä) voi olla vielä muitakin droppipaikkoja.

  Minkälainen sääntö on ”vastarantadroppi”? Droppipaikan (DZ) ymmärrän.

  Minkälainen sääntö on ”vastarantadroppi”? Droppipaikan (DZ) ymmärrän

  siis vanhoissa säännöissä 26-1c: ”yhtä kaukana reiästä olevasta vastaavasta kohdasta vesiesteen vastakkaiselta puolelta”

  Minulla ei vielä ollut uusien paikallissääntöjen malleja, mutta ymmärtääkseni tämä voidaan sallia paikallissäännöissä. Lyhennettynä käytin termiä ”vastarantadroppi”

  KL1

  P-P: Käytä mieluummin vaikka termiä ’vastinpistedroppi’, koska siitä tässä on kyse. Vastaranta antaa useimmille tyystin väärän kuvan.

  Ja alkuperäiselle kysyjälle vielä tarkennuksena: ensin pitää määrittää se piste, jossa pallo VIIMEKSI ylitti estealueen rajan. Kuvaamassasi tapauksessa pallo käsittääkseni ylitti viimeksi sen viheriöstä kauempana olevan rajan eikä sitä lähempänä olevaa.

  Tuo nimimerkki kl1:n viesti selventää asian juuri niin kuin ajattelinkin sen olevan. Avainsanana viimeksi. Kiitokset.

  Hei KL1, luetun väärin ymmärtäminen, siis eihän se lyöty pallo ylittänyt sitä ”vastarannan” punaisten estetolppien linjaa!! Putti-Possu on oikeessa!

  Samoin ymmärrän, että pallo jäi esteeseen, tulematta pois esteestä, (korjattu).

  antshg eikö KL1 tullut samaan tulokseen kuin putti-possu mutta kertoi asian niin kuin ne säännöissä menee. Ei mitään kohtaa mistä pallo meni estealueelle vaan kohtaa jossa pallo viimeksi ylitti estealueen rajan.

  Juu! KL kirjoitti oikein, pitäisi ehtiä vain lukea ajatuksella.

  KL1

  Eipä sentään rakenneta riitaa tästä asiasta!

  Putti-Possun vastaus ei ollut lainkaan väärin ja senkin perusteella tässä nimenomaisessa tilanteessa olisi varmasti toimittu oikein. Halusin vain tähdentää sitä seikkaa, joka oman tuomari- ja koulutuskokemukseni perusteella tuntuu ihmisille olevan se vaikein asia sisäistää, eli missä pallo viimeksi ylitti estealueen rajan. Tuo kohta on se vertailupiste, johon jatkotoimenpiteiden tulee nojata.

  P.S. Jyris: kenttää se on estealuekin… 😉

  No mä vielä saiverran! Jyris ja Kapu2! Siis tuossa KL1:n vastauksessa hän kirjoitti olettaneensa, että pallo ylitti sen toisen puolen esteen rajan, mitä ei siis alkuperäisessä kysymyksessä tapahtunut! Viimeksi pallo ylitti siis vain sen etummaisen esterajan.

  KL1

  Nyt alkaa luetun ymmärtäminen olla aika heikkoa liian monella kirjoittajalla!

  Minä kirjoitin näin:
  ’Ja alkuperäiselle kysyjälle vielä tarkennuksena: ensin pitää määrittää se piste, jossa pallo VIIMEKSI ylitti estealueen rajan. Kuvaamassasi tapauksessa pallo käsittääkseni ylitti viimeksi sen viheriöstä kauempana olevan rajan eikä sitä lähempänä olevaa.’

  Viheriöstä kauempana oleva raja on siis KAUEMPANA viheriöstä kuin se viheriön puoleinen raja…

  Onneksi tämän selittäminen ns. luonnossa on NIIIIIN paljon helpompaa 😀

  No niin, kiitos KL1, kyllä mä olin väärässä, myönnän. Mä luin sen vielä kerran.
  Tietenkin se on kauempana viheriöstä! Asia closed!

  Ja Jyris ja Kapu2, myönnän virheeni, luetun ymmärtäminen jäi mulla vajaaksi!

  KL1

  Mainiota. Tärkeintä on, että asia tuli kaikille selväksi. Me kaikki olemme joskus väärässä, se ei ole synti.

  Mielenkiinnosta aiheeseen littyen toinen kysymys. Olemme keskustelleet pelin lomassa monesti tuosta boldatusta asiasta : missä pallo viimeksi ylitti estealueen rajan

  Draiverilla avaus, jossa pallo kulkee ilmassa estealueen rajan molempia puolia (mutkitteleva raja kuten lampi tms). Onko pallo viimeksi ylittänyt estealueen rajan kun se on ensimmäisen kerran ylittänyt ko. rajan lyönnin jälkeen, vai lasketaanko mukaan hetkellinen paluu pelialueen puolelle (ilmassa) kunnes se päätyy takaisin estealueelle?

  MOD Q8
  Moderaattori

  missä pallo viimeksi ylitti estealueen rajan

  Tässä paino sanalla ”viimeksi”.

  Tässä tilanteessa pallo ei ole ylittänyt vastarannalla olevaa punaisten tolppien linjaa tai maahan piirrettyä punaista viivaa

  Täydennetään vielä sen verran, että jos pallo olisi ylittänyt vastarannalla olevien tolppien linjan tai punaisen viivan, niin
  – pallon voi dropata sinne viheriön läheisyyteen, mistä pallo vieri takaisin estealueelle ylittäen viimeksi estealueen rajan
  – edellytyksenä on tietenkin se, että sinne mahtuu vapautumisalue siten, ettei se on lähempänä lippua
  – jos kyse on keltaisista tolpista tai keltaisesta viivasta, silloin vapautumisalue on lipun suunnassa poispäin, jolloin ei pääse droppaamaan viheriön läheisyyteen

  Ongelma on joskus siinä, että jos
  a) ei kaukaa pysty näkemään, ylittikö pallon kyseisen linjan/viivan ja on mentävä lähelle etsimään esim. alastulojälkeä ja
  b) koska pallo varmuudella päätyi estealueelle, varapalloakaan ei saa lyödä
  c) jos pallo todetaan ylittäneen kyseisen linjan, droppilinja lipun suunnassa taaksepäin, voi olla ihan eri suunnassa kuin mistä pelaaja on palloa pelannut
  c) myös voi olla tilanne, jossa pallo päätyi estealueelle, mutta siitä voi jatkaa (mikä vaihtoehto lienee perustelu sille, ettei varapalloa saa lyödä)

  -> eli on joko dropattava ja lyötävä uusi pallo edelliseltä lyöntipaikalta
  -> tai on mentävä tarkastamaan pallon putoamispaikalle, josko palloa voi pelata tai löytyy alastulojälkiä tms. evidenssiä … ja sitten tarvittaessa kipitettävä takaisin vertailulinjan suunnassa tai edelliselle lyöntipaikalle
  -> aika ajoin nämä tilanteet tukkivat pahasti täyttä golfkenttää

  KL1

  – jos kyse on keltaisista tolpista tai keltaisesta viivasta, silloin vapautumisalue on lipun suunnassa poispäin, jolloin ei pääse droppaamaan viheriön läheisyyteen

  Kun lukee sääntöjä oikein tarkkaan, niin kyllä keltaisenkin estealueen tapauksessa voi päästä droppaamaan sinne viheriön puoleiselle rannalle. Tämä asia onkin isohko ongelma, koska se ei ollut lordien tarkoitus, mutta huolimattomuuttaan onnistuivat kirjoittamaan säännöt siten, että se on mahdollista ja sallittua.

  Homma menee seuraavalla tavalla. Pallo ylittää (esim. pakittamalla) keltaisen estealueen viheriön puoleisen rajan viimeksi ja jää ko. estealueelle. Nyt tuo ylityksen vertailupiste A on siis siinä estealueen rajalla ja vapautumisalueen vertailupiste B voidaan valita sieltä estealueelta välittömästi tuon pisteen A takaa. Tätä ei ole säännöissä kielletty. Sitten lähdetään mittaamaan sitä vapautumisaluetta, ja jos osakin tuosta alueesta on estealueen ulkopuolella eikä lähempänä reikää, siihen saa pallon dropata. Tällainen tilanne voi syntyä, jos estealueen raja on sopivasti vino tuossa kohdassa. Silloin pisteestä B sivulle mentäessä pallon voi onnistua pudottamaan estealueen ulkopuolelle eikä lähemmäs reikää.

  Säännöissä sanotaan, että vapautumisalue ei saa olla estealueella, mutta missään kohdassa sääntöjä ei kielletä, etteikö OSA vapautumisalueesta voisi olla estealueella ja osa sen ulkopuolella esim. yleisellä alueella (tätä itse asiassa selvästi tukee yksi punaisen estealueen tulkinnoista). Myöskään säännöissä ei sanota, että lipun suunnassa taaksepäin vapauduttaessa vapautumisalueen vertailupisteen pitäisi olla samaisen estealueen ulkopuolella. Toisin sanoen, lordeilta unohtui mainita, että pallon päätyessä keltaiselle estealueelle vapautumisen tulee tapahtua estealueen taakse, aivan kuten viime vuonna piti toimia keltaisen vesiesteen kanssa.

  SGL on saanut R&A:lle lähettämäänsä tiedusteluun vastauksen, että todellakin on tarkoitus, että vanha käytäntö keltaisen estealueen vs. keltainen vesieste kohdalla säilyisi ennallaan ja että asiasta tullaan julkaisemaan Clarification. Tästä vastauksesta on kuitenkin kulunut jo pari kuukautta eikä mitään virallista tiedotetta ole asian tiimoilta kuulunut, joten pakko on mennä sen mukaan, mitä säännöissä lukee.

  Tämä nimenomainen asia oli esillä viime vuoden helmikuussa Skotlannissa tilaisuudessa, jossa kolme meidän maamme edustajaa oli paikalla kuulemassa tulevista muutoksista. Siellä kuulemma nimenomaisesti otettiin esille kaksi erillistä maailmankuulua reikää, joissa tällainen tilanne voisi syntyä, ja nimenomaisesti sanottiin, ettei viheriön puolelle saa dropata. Ikävä kyllä säännöt tuli kuitenkin kirjoitettua väärin…

  Alun kysymyksessä sanottiin pallon olleen ’vastarannalla’, siis oletin tarkoitettavan lyöntisuunnasta katsoen. Mutta sitten asia kääntyi puheeksi ’lähempänä viheriötä’ olevasta rannasta.
  Missä kohtaa sanottiin viheriön olevan lyöntisuunnasta katsoen veden takana eikä sen vieressä?
  Tämä seikka tosin ei muuta sääntötulkintaa mitenkään.

  KL1

  Itse asiassa muuttaa paljonkin.

  Koska itse otit asian esille, jätän sen ratkaisemisen itsesi harteille. Ihan vain viestisi sävyn ansiosta.

  MOD Q8
  Moderaattori

  Minä taas en ymmärtänyt mikä olisi muuttunut ketjussa.

  KL1

  Ketjussa? Minä puhuin sääntötulkinnasta.

  Iigopi: ’Missä kohtaa sanottiin viheriön olevan lyöntisuunnasta katsoen veden takana eikä sen vieressä?’

  Tämä antaa aivan uusia mahdollisuuksia.

  ”Tämä antaa aivan uusia mahdollisuuksia.”
  Kuten??
  En keksinyt näin aamutuimaan muuta uutta kuin lipun linjassa taaksepäin – mihin pöpelikköön mahtaisi viedä?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
Vastaa aiheeseen: Kysymys vesiesteen droppaukseen liittyen

Etusivu Foorumit Säännöt Kysymys vesiesteen droppaukseen liittyen