26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Kaksipuolinen chipperi

Etusivu Foorumit Säännöt Kaksipuolinen chipperi

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Saako kilpailuissa käytää em. Chipperiä?

    KL1

    Ei. Moinen maila on sääntöjenvastainen. Ainoastaan putterissa saa olla kaksi lyöntipintaa.

    Onko todella näin? Vanhoina hyvinä aikoina sellainen kyllä sallittiin, mutta bägissä se laskettiin kahdeksi mailaksi yhden asemesta.

    Korjattu otsikosta typo ja siirretty sääntöosioon.

    LDR-MOD Dole

    KL1

    Onko todella näin?

    On todellakin.

    Appendix II, 4:

    d. Striking Faces
    The clubhead must have only one striking face, except that a putter may have two such faces if their characteristics are the same, and they are opposite each other.

    Onko säännöissä rajoitettu putterin ominaisuuksia, esim loftia?

    Onko säännöissä rajoitettu putterin ominaisuuksia, esim loftia?

    On rajoitettu monellakin tavalla. Loft pitää olla 10 astetta tai alle.

    http://www.randa.org/Rules-of-Golf/Appendices/Appendix-II-DESIGN-OF-CLUBS/1-Clubs#core

    KL1

    Kierroksen aikana ei mailan säätöihin saa koskea.

    Saako palloa lyödä lavan muulla osalla kuin ”striking face” (muu maila kuin putteri)?

    KL1

    Kyllä saa.

    Mikä tällöin määrittelee ”striking facen”? Tyhmempi kuten mina voisi ajatella, että jos mailan millä pinnalla tahansa saa lyödä palloa, mailassa on aina enemmän kuin yksi striking face.

    Mailassa (poislukien putteri) voi olla vain yksi lyöntipinta. Vaikka driverin takaosalla saa lyödä palloa ei tarkoita, että valmistaja olisi sen lyöntipinnaksi valmistanut. Jotkut puttaavat karheikosta putterin kärjellä ja toiset wedgen lavan alareunalla. Samoin toppi saattaa osua mailan alapintaan ja kynttilä yläpintaan. Näistä ei rankkua anneta, vaikka lyöntipintaan ei osuttu.

    Mailaa koskevissa säännöissä ei ole dekkareita, mutta niistä löytyy tulkintoja (interpretation). Siinä myönnetään, että tämä voi olla mielipidekysymys, mutta annetaan kuitenkin ohjeita, Appendix II 4d interpretation:

    Determining whether a surface constitutes a second (or third) striking face is often a matter of opinion. However, in general, a surface should be considered an additional striking face if:

    • the area is flat and it is clearly designed to be used for striking the ball; or

    • it is opposite the intended face and consists of a flat surface of a different loft and/or material; or

    • it is a flat surface on the toe and/or heel of a cylindrical, rectangular or square head design which could effectively be used to strike the ball; or

    • it could otherwise effectively be used to strike the ball.

    Eli jos mailassa on lyömiseen sopivia tasaisia pintoja muualla kuin varsinaisessa lyöntipinnassa, maila saattaa päätyä sopimattomalle listalle. Valmistajia suositellaan lähettämään mallinsa loordeille hyväksytettäviksi, jotta ei tule kisoissa ylläreitä.

    Eli jos mailassa on lyömiseen sopivia tasaisia pintoja muualla kuin varsinaisessa lyöntipinnassa, maila saattaa päätyä sopimattomalle listalle. Valmistajia suositellaan lähettämään mallinsa loordeille hyväksytettäviksi, jotta ei tule kisoissa ylläreitä

    Melkein kaikissa wedgeissä ja monissa muissa bladeissa on lavan takaosa tasainen, joka mahdollistaa lyömisen väärällä puolella. Tätä myös käytetään, kun oikealta lyövä joutuu vapautumaan puun vierestä väärältä puolelta chippaamalla. Silloin on merkitystä sillä, millainen on ”väärän puolen lyöntipinta”. Nämä wedget lienevät sallittuja samoin kuin väärällä puolella lyöminen?

    KL1

    Nyt aletaan mennä jo saivartelun puolelle.

    Ihan jokainen ymmärtää kumpi puoli lavasta on se, jolla normaalisti lyödään. Mailoja koskevat säädökset on tarkoituksella laadittu tarkoiksi, vaan ei täysin ’jäykiksi’, jotta lajin kannalta järkevät uudet innovaatiot voidaan hyväksyä sääntöjen mukaisiksi.

    Mitä tulee väärältä puolelta chippaamiseen, niin en ole eläissäni nähnyt kenenkään chippaavan mailan lavan selkäpuolella. Sen sijaan itsekin joskus chippaan väärältä puolelta kääntämällä lavan pystyyn ja lyömällä sillä ’striking face’llä.

    KL: Mitä tulee väärältä puolelta chippaamiseen, niin en ole eläissäni nähnyt kenenkään chippaavan mailan lavan selkäpuolella. Sen sijaan itsekin joskus chippaan väärältä puolelta kääntämällä lavan pystyyn ja lyömällä sillä ’striking face’llä.

    Minäkin chippaan väärälta puolelta kääntämällä santamailan lapa alaspäin. Mutta ei selkäpuolella chippaaminenkaan ole tavatonta – viimeksi tänään kaveri chippasi santamailan selkäpuolella pallon puun vierestä väljemmille vesille… hyvä, että siinä santamailassa oli ”lyontipinta” eikä kehäpainotettua kolosta

    Minulle riittää tuo MOD Q8:n vastaus. Eli myönnetään, että striking face on huonosti määritelty käsite ja lopulta loordit ratkaisevat.

    Jos haluaa tunkeutua harmaalle alueelle, niin blade rauta-3/2:n selkäpuolen tuunausta voisi kokeilla. Varmaan kun sinne rupeaisi uria tekemään niin sitten tulisi kielto vastaan – jos taas tekisi sileän, hieman koveran pinnan niin voisi mennä läpi ja voisi sellaisella mailalla lyödä jonkin matkaakin. Toinen vaihtoehto olisi tehdä hybridiin pieni tasainen takaseinä (paino sanalla ”pieni” koska noissa MOD Q8:m siteraamissa tulkintaohjeissa kielletään flat surface).

    Kieltämättä saivartelua ja aikansa voisi käyttää paremminkin.

    Minkähän takia kaksipuoliset mailat on kielletty?

    Siksikö että muuten pelaajalla voisi olla ”15. maila” toiselta puolelta lyömistä varten?

    Onko jollain joskus jossain ollut hyötyä toisesta lyöntipinnasta niin paljon että se on katsottu tarpeelliseksi kieltää?

    Voisihan 14 mailan sääntö olla kirjoitettu niinkin että ”mailoissa saa olla yhteensä 14 lyöntipintaa”.

    (Itse olen sitä mieltä että golfissa sallittu 14 mailaa on jopa muutenkin liian monta.)

    Minkähän takia kaksipuoliset mailat on kielletty?
    Siksikö että muuten pelaajalla voisi olla ”15. maila” toiselta puolelta lyömistä varten?

    Muistelen, että nuo kaksipuoliset chipperit tulivat markkinoille hetkeksi noin 15 vuotta sitten. Silloin ne olivat ok, mutta yksi tuollainen maila laskettiin bägissä kahdeksi mailaksi.

    Muistelen, että nuo kaksipuoliset chipperit tulivat markkinoille hetkeksi noin 15 vuotta sitten. Silloin ne olivat ok, mutta yksi tuollainen maila laskettiin bägissä kahdeksi mailaksi.

    Kahdella lyöntipinnalla varustettujen mailojen käyttö on ilmeisestikin kielletty vuonna 1956, poikkeuksena putterit. KAveri, jolta olit tuon sadun kuullut ei ollut siis päivittänyt tietojaan puoleen vuosisataan. Lähdekritiikki on todella tärkeätä myös golfin sääntöihin liittyen. 🙂

    http://www.ruleshistory.com/clubs.html

    J-PS 2.8.2010:

    Kaksipuoleisessa chipperissä ainoa tarra ostettaessa oli hintalappu. Jotenkin näin kaupunkilaisjärjellä tuntuu siltä, että jos ostaa golfmailan golfliikkeen golfmailaosastolta, pitäisi voida luottaa siihen, että kyseessä todellakin on golfmaila. Tuntuu kohtuuttomalta edellyttää pelaajalta asian varmistamista. Ainoastaan kauppiaiden moraaliton ahneusko estää laittamasta chipperin MOLEMPIIN lyöntipintoihin tarraa, jossa kerottaisiin mailan käyttämisen olevan kiellettyä kilpailu- ja tasoituskierroksilla? Surullista.

    Löysin samasta aiheesta foorumin ketjun seitsemän vuoden takaa. Tällaisia ’mailoja’ myytiin golfliikkeissä, mutta kilpailu- ja tasoituskierroksille ne eivät ole hyväksyttäviä. Muistelin siis aikaisemmin kuulemaani urbaania legendaa…

Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)
Vastaa aiheeseen: Kaksipuolinen chipperi

Etusivu Foorumit Säännöt Kaksipuolinen chipperi