23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Höntsä-golfille omat säännöt

Etusivu Foorumit Yleistä Höntsä-golfille omat säännöt

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 53)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • En ole tutustunut aiheeseen hirveän paljon, mutta golfin sääntöjä ollaan nähtävästi muuttamassa pelin sujuvoittamiseksi. En varmaan ole ensimmäinen golfari joka asiaa funtsii, mutta tästä ei muistaakseni ole ollut ketjua aikaisemmin. Siis…

    Miksi lähteä muuttamaan kilpa-golfin sääntöjä kun halutaan sujuvoittaa höntsä-golfaajien pelaamista? Eikö olisi paljon yksinkertaisempaa jättää golfin säännöt sellaiseksi kun ne ovat ja luoda rinnalle uudet paljon yksinkertaisemmat säännöt clubipelaajille händärikierroksille ja suffelikisoihin. Harjoituskierroksillahan ei sääntöjä periaatteessa ole edes olemassa.

    Helpottaisi varmaan lordeja paljon kun voisi luoda kahdet säännöt täysin erityyppiselle pelaajaryhmälle kuin yrittää luoda yksi kompromissi.

    Tuntuu äkkiseltään oudolta ajatukselta. Onko missään muussa lajissa ”monet säännöt”?
    Ei pihapeleissä pelata oikeilla säännöillä usein muissakaan lajeissa, mutta samalla tavalla höntsäpeleissä voidaan golfissa pelata millä säännöillä halutaan. Jos halutaan.

    Tuntuu äkkiseltään oudolta ajatukselta. Onko missään muussa lajissa ”monet säännöt”?

    Ainakin lätkässä pelataan eri säännöillä sm-liigaa ja puulaakimatseja. Samoin junnuilla ja ikämiehillä on omat versionsa.

    Samoin fudista pelataan firmasarjoissa pienemmällä kentällä pienempiin maaleihin pienemmillä joukkueilla.

    KL1

    Ensin täytyy miettiä missä kulkee höntsä-golfin ja tasoituksellisen golfin raja. Tämän kun määrittää, niin huomaa varsin selvästi, ettei höntsä-golf tarvitse erillisiä kirjattuja sääntöjä, tai pikemminkin, sellaisia ei missään tapauksessa pidä kirjata virallisiksi ns. säännöiksi.

    Tästä on vahva aasinsilta toiseen harrastamaani lajiin biljardiin. Törmäsin tuossa viime viikolla salilla miekkoseen, joka pelaa jotain höntsä-biljarditurnauksia Aurinkorannikolla, ja siellä on kuulemma käytössä ’englantilaiset’ säännöt. Noh, haastateltuani miekkosta kävi ilmi, ettei kyse suinkaan ole mistään englantilaisista säännöistä, vaan ko. alueella joidenkin henkilöiden ajan saatossa laatimien, virallisista 8-pallosäännöistä poikkeavista säännöistä.

    Yhteistä näillä kahdella asialla on se, että erillisten höntsäsääntöjen käyttäminen johtaa alituisiin riitoihin siitä, millaisia sääntöjä missä ja milloin käytetään. Virallisten sääntöjen opetteleminen ei ihan oikeasti ole hankalaa, sen sijaan ihan perkeleen paljon hankalampaa on muistaa missä milläkin säännöillä pelataan.

    Höntsä on höntsää. Jos höntsä-golfin pelaajat ovat muita ihmisiä noon kovin paljon laiskempia tai tyhmempiä, ettei perussääntöjen opetteleminen luonnistu, niin mikä estää pelaamasta omassa porukassa ihan millä säännöillä tahansa? Eiväthän ne höntsääjät kuitenkaan opettelisi edes niitä ’virallisia’ höntsä-sääntöjä, joten …?

    Virallisten sääntöjen opetteleminen ei ihan oikeasti ole hankalaa, sen sijaan ihan perkeleen paljon hankalampaa on muistaa missä milläkin säännöillä pelataan.

    En ajatellut että tarve yksinkertaisille säännöille tulisi nykyisten sääntöjen monimutkaisuudesta vaan siitä että höntsä-sääntöjen lähtökohdaksi asetettaisiin pelaamisen sujuvoittaminen ja nopeuttaminen. Ymmärsin että tämä on näiden kaavailtujen sääntömuutosten motiivi.
    Ja rajana voisi hyvin olla että kaikki tasoituskierrokset ja tasoitukselliset kisat pelattaisiin näillä höntsä-säännöillä ja scratch-kisat ”oikeilla” säännöillä.

    Pelaamista voisi nopeuttaa esim pallonkatoamistilanteessa tai kun pallo menee pelaamattomaan paikkaan yms. Samoin on aika sama koskeeko klubipelaajan maila ennen lyöntiä bunkkeriin tai vesiesteen pohjaan, Ei vaikuta klubipelaajan suoritukseen millään tavalla.

    Esimerksi pallon etsimisaika rajattaisiin kahteen minuuttiin. Peliä saisi jatkaa oletetusta pallonpaikasta yhdellä rankulla tai mistä vaan, muttei lähempää lippua kahdella rankulla. Nopeuttaisi paljon näiden slaissaavien sankaridraivaajien pelaamista.

    Pelaamattomaan paikkan caseen otettaisiin lisänä tuo ”mistä vaan, muttei lähempää lippua kahdella rankulla” ja poistettaisiin mahdollisuus palata edellisen lyönnin paikalle. Ja muita vastaavia

    Tiedän että tämä on kovin kerettiläistä ajattelua, mutta voisi tuoda helpotusta yhteen ikuisuusongelmista eli hitaaseen pelaamiseen.
    Samoin se alentaisi lajiin sisäänpääsykynnystä kun heti alkuun ei tarvitsisi opetella koko sääntöpakettia ja tasoituskierroksia pelttaisiin säännöillä joissa etusijalla on pelin sujuvuus.

    Kilpa-golf on kokonaan eri asia ja siinä on tarkoitus laittaa pelaajat järjestykseen taitojensa mukaan.

    Esimerksi pallon etsimisaika rajattaisiin kahteen minuuttiin. Peliä saisi jatkaa oletetusta pallonpaikasta yhdellä rankulla tai mistä vaan, muttei lähempää lippua kahdella rankulla. Nopeuttaisi paljon näiden slaissaavien sankaridraivaajien pelaamista.

    Jos edessä on hidas ryhmä, niin se on varmaan 90% tapauksista joka kolmatta palloa metsästä hakeva porukka, ei se ainakaan ole sääntöä sääntökirjasta haeskeleva sakki… Tulevassa uudistuksessahan etsintäaikaa ollaan jo rajoittamassa kolmeen minuuttiin. Mutta ei silläkään ole merkitystä, jos kukaan ei ole kellottamassa sitä aikaa, porukka hakee topflightia vaikka vartin, vähän fiksuuntuneet toki osaavat tässä kohtaa jo viittilöidä takaa tulevat ohi.

    Jäljelle jäävä 10% on sitten sennuryhmiä, joissa askel alkaa jo olla lyhyempi ja kiire yleisesti ottaen vähäisempi. Näiden peliä ei sääntömuutokset nopeuta mihinkään suuntaan.

    Samoin se alentaisi lajiin sisäänpääsykynnystä kun heti alkuun ei tarvitsisi opetella koko sääntöpakettia ja tasoituskierroksia pelttaisiin säännöillä joissa etusijalla on pelin sujuvuus.

    Kuinkahan moni heti alkuun koko paketin opiskeleekaan, ja kuinkahan moni vuosia tai vuosikymmeniäkään pelannut voi väittää koko paketin hallitsevansa? Alkeiskursseilla jaetaan sääntötiivistelmää, jonka puitteissa aloittelijoiden peli pyörii ihan hyvin ja klubitasoituksen saa pelattua pois. Tämän jälkeen, jos kilpaileminen ja tasoituksen alentaminen edes jotenkin puolivakavasti kiinnostaa, alkaa mielenkiinto jo riittää sääntöfinesseihin perehtymiseen.

    Olen kyllä sääntöjen uudistamisen, yksinkertaistamisen ja selkeyttämisen kannalla, mutta en oikein usko, että sitä kautta normisunnuntai normikentällä muuttuu yhtään miksikään. Sääntöuudistukset voivat nopeuttaa nimenomaan niitä kaikkein totisimpia kierroksia, joissa jokainen sääntökoukero kahlataan läpi ja hyödynnetään, jos vain mahdollista on.

    Samaa mieltä kuin Parti monessa asiassa.

    Monissa muissa lajeissa on sääntöjä ja pistelaskua muutettu yksinkertaisempaan ja nopeuttavaan suuntaan, golfissa tuntuu että yksinkertaisuus ei tosiaan ole ollut kovin tärkeä kriteeri.

    Esim.
    Tennis:
    – tie break -pistelasku aikanaan
    – tahaton kaksoiskosketus hyväksytty
    – nelurin no-ad ja match tie break (jotka otettu nimen omaan nopeuttamisen takia, vaikka monet pelaajat vastustavat)

    Lentopallo:
    – joka pallosta piste. Onko myös squashissa nykyään, en muista?

    Tietysti mielipiteitä on monia, joidenkin mielestä ei saisi muuttaa ikinä mitään jos ”pelin luonne” vähänkään muuttuu.

    Mutta siksihän juuri muutoksia ehdotetaan, että pelin luonne muuttuisi yksinkertaisemmaksi ja nopeammaksi?

    Esimerkki golfsäännöistä, että joskus saa dropata 1 mailanmitan päähän, ja joskus 2. Jos yksinkertaisuus olisi ollut loordeilla kriteerinä, tietenkin olisi aina sama.

    Näitä kummallisuuksia kai nyt ehdotetaan muutettavaksi, minusta ehdotukset ovat olleet hyviä (sikäli kuin olen niitä nähnyt).

    Monissa muissa lajeissa on sääntöjä ja pistelaskua muutettu yksinkertaisempaan ja nopeuttavaan suuntaan, golfissa tuntuu että yksinkertaisuus ei tosiaan ole ollut kovin tärkeä kriteeri.

    Harva sitä kai kiistääkään, saati vastustaa sääntöjen yksinkertaistamiseen tähtääviä uudistuksia. Tässä ketjussahan oli kuitenkin erityisesti kyse siitä, tarvitaanko kahdet eri säännöt tavispelaajia ja tosipelaajia varten. Minusta ei, koska väitän, että nytkin 99% ns höntsäkierroksista ja jopa höntsäkisoistakin pelataan, tahattomasti tai tarkoituksella, enemmän tai vähemmän tilanteen, tapahtuman ja peliryhmän fiiliksen mukaan sovelletuilla säännöillä. Kaksista säännöistä seuraa vain kaksinkertainen arpominen siitä, että kummillakos säännöillä tänään pelataan, ja sitten joka tapauksessa nekin valitut säännöt sitten jollakin tavalla sovellettaisiin viikonpäivän, kuun vaiheen ja tähtien asennon mukaan.

    Aika harva meistä pelaa koskaan elämässään sellaista kierrosta, jolla jokaikisellä säännön c-kohdan ii)-vaihtoehdon sivulauseella on oikeasti merkitystä. Niillä muilla kierroksilla tulee aina pelattua tavalla tai toisella ”höntsäsäännöillä”, joskus enemmän, joskus vähemmän. Ja hyvä niin, niin kauan kuin soveltaminen tapahtuu järkevyyden puitteissa, eikä epäreilun pelin hengessä. Jälkimmäisessä tapauksessahan voi sitten aina todeta pelikaverille että hei, ja kaivaa pykälät esiin.

    Aikaa säästyy siinäkin, kun höntsä-golfaajat eivät laske lyöntejä. Vai onko höntsä-golfissa oma höntsä-tasoitusjärjestelmä? Ja onko tarkoitus luoda omat höntsä-paikallissäännöt? Esim. kentällä voimassa pallonpotkimissääntö, koko pelialueella palloa saa potkia niin pitkälle kuin pystyy, ei lähemmäs lippua. Ja tottahan höntsä-koiran voi ottaa kierrokselle mukaan, tietenkin vapaana höntsä-kirmailemaan.
    Jos minulle joku ehdottaa, että pelataan höntsä-golfia, sanon hänelle: -Vedä höntsä päähäsi!

    Jep totta jiiär, että ei esim monikaan harkkakierroksella (enkä ainakaan itse edes tasoituskierroksella) kävele 200 m takaisin lyömään uutta draivia, vaan useimmiten pallo dropataan ”siihen lähelle” ja 3. lähtee.
    Esim syksyisin saattaa pallo hukkua pudonneiden lehtien alle melkein väylälle.

    Eikös näin voi menetellä myös tasoituksellisissa pb-kisoissa joissa muuten ”viralliset säännöt”?
    Korttiin vaan viiva siltä reiältä.

    ***

    Jos oikeasti haluttaisiin nopeuttaa harrastelijoille, radikaaleja mahdollisuuksia olisi esim

    – suurentaa reikiä reilusti

    – käyttää paljon vähemmän lentäviä palloja, esim draiverilla menisi 100-120 m, ja niitä varten uudet tiipaikat. Uskoisin että tuotekehityksellä saataisiin aikaan pallo jonka lyöminen tuntuisi melko samalta, se vaan lentäisi lyhyemmän matkaa.
    Pallo voisi esim olla vähän isompi?
    Niillä palloilla (nykyisillä ”leveillä” väylillä ja ”isoilla” griineillä) aloittelija pysyisi paremmin kentällä.

    Tulokset tietenkään eivät olisi vertailukelpoisia, vaan olisi erikseen kilpagolfin ja ”helppogolfin” tulokset.

    Jos joku rakentaisi uuden ”helppogolf” – kentän, se veisi paljon vähemmän tilaa, olisi hyvin paljon halvempi rakentaa ja ylläpitää.

    Kilpapelaajat voisivat edelleen käyttää nykyisiä palloja ja reikiä.

    Jos minulle joku ehdottaa, että pelataan höntsä-golfia, sanon hänelle: -Vedä höntsä päähäsi!

    Jos Johtaja on se kaveri joka EI jaa kolmea lisärankkua pelikaverille, joka slaissaa avauksen vesiesteeseen niin että ylimenokohta on 347m lipusta, ja tilanteessa vippaa uuden pallon taskustaan ranneliikkeellä ja hieman kumarasta asennosta esteen reunamille 2.1 mailanmitan päähän ylimenokohdasta ja lyö tällä pallolla kolmannen lyönnin korjaamatta virheitään, niin silloin täytyy valittaen todeta, että Johtaja on höntsägolfari!

    Tiedän että tämä on kovin kerettiläistä ajattelua, mutta voisi tuoda helpotusta yhteen ikuisuusongelmista eli hitaaseen pelaamiseen.

    Nykyisiä sääntöjä noudattaen pystyy pelaamaan neljän ryhmässä helposti alle 4h kierroksia. En usko pelinopeuteen pystyttävän pahemmin vaikuttamaan sääntömuutoksilla. Tietysti yksittäinen tiille palaaminen aiheuttaa hikan, mutta jos pelaaja osaa liikkua ripeästi ei tuohon montaa minuuttia kulu pallon etsinnän jälkeen.

    Höntsä-golf -säännöt menee mielestäni samaan sarjaan scramblen ja speedgolfin kanssa. Eli kyseisissä pelimuodoissa sitä pelaavat ovat kehittäneet kisassa käytettävät säännöt. Jääkiekossa SM-liiga taitaa käyttää IIHF:n sääntöjä. Puulaakisarjoissa on näitä sääntöjä sitten sovellettu, mutta onko IIHF tehnyt puulaakisääntöjä vai onko ne tehty ko sarjojen toimesta?

    Ensin täytyy miettiä missä kulkee höntsä-golfin ja tasoituksellisen golfin raja.

    Ja rajana voisi hyvin olla että kaikki tasoituskierrokset ja tasoitukselliset kisat pelattaisiin näillä höntsä-säännöillä ja scratch-kisat ”oikeilla” säännöillä.

    Tuo Partin esittämä raja on hyvä. Tasoituslaskenta jo sinänsä sisältää niin paljon epävarmuutta, että mielestäni esimerkiksi tasoituskilpailujen tai tasoituskierrosten kohdalla voisi miettiä jotain sujuvoittamista. Jos ei varsinaisesti luotaisi ”omia” sääntöjä, vaan tehdäisiin hyväksytyksi joitain sujuvoittavia toimenpiteitä. Esimerkkinä pelin jatkaminen oletetusta katoamispaikasta yhdellä rankulla.

    Jos joku rakentaisi uuden ”helppogolf” – kentän, se veisi paljon vähemmän tilaa, olisi hyvin paljon halvempi rakentaa ja ylläpitää.

    Jokin vähän minigolfia isompi ja monipuolisempi ”koko perheen” kenttä? Par3-kentät taitavat palvella tätä segmenttiä tällä hetkellä, ja ainakin koululaisilla peluutetaan joskus ”puistogolfia”, tilapäisellä radalla jonka voi virittää mihin vaan. Enpä kuitenkaan tiedä, olisiko tuollaisella helppokentällä kovinkaan suurta kaupallista potentiaalia.

    Kilpapelaajat voisivat edelleen käyttää nykyisiä palloja ja reikiä.

    Kuten käyttäisi myös 99% nykyisistä klubipelaajista. Helppokentälle voisi löytyä jonkin verran uutta pelaajakuntaa, mutta kun golfin viehätys niin monelle perustuu siihen, että se ei piru vie ole helppoa…

    Puulaakisarjoissa on näitä sääntöjä sitten sovellettu, mutta onko IIHF tehnyt puulaakisääntöjä vai onko ne tehty ko sarjojen toimesta?

    En ole täysin perillä miten nuo asiat menee ja kuka määrittää. Ja itseasiassa tuo puulaaki-vertaukseni on huono. Ne eivät taida kuulua Suomen Jääkiekkoliiton pyörittämiin sarjoihin ja elävät omaa elämäänsä. Parempi esimerkki olisi viralliset junnusarjat ja ikämiessarjat. Niissä on omat sääntönsä ja niissä pelataan kansainvälisiä turnauksia, joten IIHF:llä täytyy olla sormensa pelissä.

    Q8, tuo 4h (matkoineen & lämmittelyineen 5 – 5.5 h) on pitkä aika.

    Palloa lyödään 4 tunnissa esim 90 kertaa eli yhden kerran joka kolmas minuutti.
    Lopun aikaa kävellään, suunnitellaan ja odotellaan.

    Itse olen tänä kesänä pelannut etupäässä par3. Kahdella pallolla pelaa ”18 reikää” yksin noin tunnissa, ja täydellä kentälläkin max 1.5 h.
    Jos tulos on 65, siinä lyödään sentään kerran minuutissa ?

    Lyön eka avauksen tiipaikalta ruoholta, toisen laitan yleensä raffiin rinteeseen, ikään kuin olisi oikean kentän avaus mennyt huonompaan paikkaan, saa hyvää treeniä jollaista ei pysty tekemään rangella.

    Näitä par3-2palloa-kierroksia tänä kesänä 14 kpl, kun taas oikealla kentällä 18 r kierroksia on minulla vain 6 kpl.

    Kehityksen kannalta tuo par3 on minusta aika tehokasta (per tunti), väylät on 100 – 150 m eli normaali lähestymislyönnin mittoja. Draivit jää puuttumaan mutta niitä on helppo treenata rangella, kun ne saa oikeastikin lyödä aina tiiltä ja tasaiselta.

    Kun on työ, perhe ja muitakin harrastuksia (sekä itsellä että lapsilla) ei vaan kovin usein löydy sitä yli 5 tuntia yhteen menoon.

    Höntsägolfia pelaataan paljon ja sanoisinko 90% kierroksista on tätä! Jos vertaa esim jääkiekkoon on siellä junnuilla, puulaakisarjoissa, ikämiehissä yms eri sääntöjä tai oikeammin poikkeuksia varsinaisiin sääntöihin. Ne pelaajat jota pelaavat em sarjoissa eivät pelaa muissa sarjoissa esim liigassa tai divarissa.

    Jos golfissa olisi eri säännöt ja vaikka tasoitukset kilpapelaamiseen ja toisaalta tavallisia seurakisoja niin kuka hemmetti osaa sen jälkeen pelata millään säännöillä kun toisissa kisoissa on nämä ja tosissa kisoissa nuo säännöt? Ei siitä mitään tule ei! Ihan takuulla menee sekaisin säännöt et missä kisassa nyt ollaan ja millä säännöillä pelataan!?

    Ja olisiko sitten tasoitus mikä? höntsätasoitus ja kilpatasoitus? juu ei ei ei.

    Tai sitten ne jotka ovat hötsää pelaavia eivät koskaan saa pelata ”oikeita” kisoja – olisiko tämä ratkaisu?

    Ihan eri asia on sitten aikomukset yksinkertaistaa sääntöjä mutta se on sitten jo eri aiheeseen liittyvä kokonaisuus!

    Itse pelaan kavereiden kanssa niin sanomaamme ”sunnuntaigolfia” jossa on jokin muu tarkoitus kuin tuloksen tekeminen hampaat irvessä. Palloa vähän voidaan siirtää, talvisäännöllä mailalla siirretään palloa, otetaan ”ilmainen” mulligani” jos ei avaus suju jne…. Mut ei mitään kortteja näiltä kierroksilta jätetä kun ei tuloksiakaan edes lasketa – honöri eli teeltä avaukset se ensin joka on valmiina, lyöntivuorot samoin kuka on valmiina jne jne…. Näin pelaamisesta tulee rentoa ja kivaa mikä onkin useimpien pelaamisen ideana!? vai onko?

    Pelaan satunnaisesti kilpailuja ja voin todeta että sunnuntaikierroksen jälkeen on vaikeampi asennoitua oikeisiin sääntöihin ja esim nyt vaikka talvisäännön (siirtosäännön) noudattaminen pallon paikan merkkaamisiin yms on joskus vaikea muistaa… Ja jos olisi höntsäsäännöt erikseen niin mikä sotku näistä tulisikaan? Tämä seikka on tullut vastaan monissa tuomaroimissani kisoissa kun ns normiharjoituskierroksilla ei noudateta sääntöjä täysin ja sitten tehdään kisoissa mokia – viimeisimpänä esimerkki jossa pelattiin lyöntipelikisaa ja kaveri sanoi toiselle et annettu tuo lyhyt 10senttinen putti ja toinen meni ja nappas pallon ylös!

    Et tätä vankkumatonta mieltä nyt tästä

    Nimimerkki hcp 7,1 ja 29 vuotta golfia

    Näitä par3-2palloa-kierroksia tänä kesänä 14 kpl, kun taas oikealla kentällä 18 r kierroksia on minulla vain 6 kpl.

    Voisihan sitä pelata myös ysiä pitkällä kentällä? Nopeimmillaan tyhjää baanaa pitkin hieman päälle tunnin, pahimmassa ruuhkassa kaksi.

    Ja olisiko sitten tasoitus mikä? höntsätasoitus ja kilpatasoitus? juu ei ei ei.

    Muuten kyllä olen linjoillasi, mutta kyllä kaikki tasoituksellinen kisailu aika lailla menee sinne höntsän puolelle, ei erilliselle kilpatasoitukselle tarvetta olisi.

    Mistä tulikin mieleeni: eikös helppo keino eriyttää kilpa- ja tavissääntöjä olisi siirtää normipelaajalle turhimmat kommervenkit sääntökirjasta hard cardeihin?

    Jiiär: Voisihan sitä pelata myös ysiä pitkällä kentällä? Nopeimmillaan tyhjää baanaa pitkin hieman päälle tunnin, pahimmassa ruuhkassa kaksi

    Mulla ei ole pelioikeutta mihinkään (kun pelaan niin vähän kentällä) ja lähikenttä poisti 9r green feen tänä vuonna, jostain syystä.

    Muutenkin, kun itselläni olisi tarkoitus kehittyä golfissa edelleen, tuo par3 on ajallisesti aika tehokasta.
    Kahdella pallolla pelaten saa 18 lähestymistä + griinit noin tunnissa, ja green fee vain 13 e.
    Täydellä kentällä jos yhdellä pallolla 9 reikää, lähestymisiä ja griinejä vain puolet, ja aikaa menee enemmän.

    Rangella treenaamalla tietysti saa kaikkein eniten lyöntejä, mutta kun itselläni nyt hcp 14 ja tarkoitus olisi edelleen parantaa peliä, tuntuu että pelkästään rangella & lähipelialueella ei enää pysty parantamaan, pakko olisi pelata enemmän kuin 5-10 kierrosta kesässä – ja kun en ehdi sitä pitkällä kentällä tekemään, kokeilen nyt tämän kesän jos par3-peli auttaisi.

    Golf kun lienee ainoa laji jossa parhaat tulokset minulla ovat vielä tekemättä, kun yli 50 v ja viime talvena polvi taisi mennä lopullisesti siihen kuntoon että liikkuvien pallojen perään ei enää uskalla …

    (sorry, täysin off topic)

    Jos Johtaja on se kaveri joka EI jaa kolmea lisärankkua pelikaverille…

    En tietenkään jaa flightin muille pelaajille rankkuja – saati lisärankkuja – sillä siihen ei pelaajan valtuudet riitä. Golfissa jokainen on oma tuomarinsa.
    Jos pelissä on pienikin panos – vaikka vain kupillinen kahvia + nisu – edellytän tietenkin, että golfin sääntöjä noudatetaan. Jos kaveri ei jotain sääntöä noudata, kysyn häneltä, mitä muuta sääntöä et halua noudattaa? Ei se sen kummempaa ole. Saatan sanoa jotain muutakin mutta en sitä nyt toista, koska junnutkin voivat näitä sivuja lukea.

    Jiiärrän, KL1:n ja MOD Q8:n linjoilla.

    Eilinen kierros jälleen kerran vahvisti ja todisti sitä, että sääntömuutoksilla ei peliä nopeuteta (suurimmassa osin tapauksista). Meitä oli neljän ryhmä (joista kaksi pelasi yli 100 lyönnin kierrokset ja löi hyvin usein ihan päin helvettiä 😀 ) ja silti olimme jumissa edellä menevän kahden semi-iäkkään herrasmiehen takana. Helposti neljä tuntinen kierros muuttui yli neljän ja puolen tunnin kierrokseksi (kuten kaikilla meidän takana tulevilla) ihan vaan sen takia kun edellä menevä kaksikko eteni niin verkkaisesti. Pelasivat selvästikin ”höntsägolfia”, koska uutta palloa kaivettiin herkästi taskusta. Mutta sekään ei auttanut kun tekivät vaan kaiken niiiiin hitaasti. Avaamiset, lyömiset, pallon etsimiset… MITKÄÄN ”tekniset” sääntömuutokset eivät tuon kaksikon peliä nopeuta. Painavalla seinäkellolla päähän heittäminen ehkä. Nykyiset säännöt riittävät aivan hyvin kun vaan noudattaisivat niitä.
    Tänä kesänä joka ikinen kerta kierros on ollut kohtuuden rajoissa niinä iltoina, kun valvoja on kentällä pyörinyt. Eilen ei valitettavasti pyörinyt. Omalla kentällä on hyvät ja asialliset valvojat ja toivottavasti pääsevätkin kentälle mahdollisimman usein. Olen paasannut tästä ennenkin, mutta on olemassa golffareita, joiden kohdalla mitkään säännöt eivät peliä nopeuta. Ne pelaavat oikeaa nopeutta vain jos niille konkreettisesti sanotaan siitä.

    Ja mitä noihin höntsäsääntöihin tulee, niin en kyllä keksi turhempaa ideaa kuin sellaisten virallistaminen ja kirjaaminen. Jengi pelaa harjoituskierrokset muutenkin miten sattuu ja sehän on pelkästään hyviä asia. Esim. palloa vaan taskuun ja seuraavaan boksiin jos väylä ei kulje niin ei kenttäkään jumita.
    Kaikki tasoituksellinen touhu, kilpailut jne. pelataan golfin säännöillä. Mikä siinä on niin vaikeaa?

    Jep, mullakin oli samassa ryhmässä tänä kesänä eräs joka valmistautui huooooolellisesti joka lyöntiin.
    Laskin mielessäni sekunteja ja eikös joku virallinen raja ole 40 sek, meni usein lähelle sitä (vaikkakaan ei yli) mutta onhan 40 sek tosi pitkä aika harkkakierroksella.
    Pelasi ihan ok mutta oli vaan jotenkin opettanut itselleen niin hitaat rutiinit.

    ***
    Ehkä erillisiin höntsäsääntöihin ei ole tarvetta, koska jos olisi, sellaiset olisi jo jossain käytössä.

    Sitä itse ihmettelen miksei par3-kentille ole enempää kysyntää?
    Itse tykkään, kun menee nopeasti ja muistuttaa kuitenkin hyvin paljon pitkän kentän peliä.
    Mutta selvästi olen vähemmistössä mieltymykseni kanssa, koska siellä parempia pelaajia tapaa aika harvoin, edes minun tasoisiani hcp 14.

    Olen samaa mieltä mitä Downhill viimeisimmässä kirjoituksessaan ajatteli! Mitkään säännöt eivät hidasta pelaajan nopeuta! Aika harvoin olen kanssapelaajan kuullut sanovan hitaalle pelaajalle asian todellisen tilan et kuka ja missä se hitaasti toimii!

    Nyt tässä menen vähän toiselle alueelle ainakin osin. Noin about kk sitten kokeiltiin 4 hengen ryhmässä miten onnistuu tooosi nopea peli. Tyhmämme koostui kokeneista pelaajista joilla pelivuosia yli 20 kaikilla ja tasoitukset 7-12 välillä. Kun edessä oli tunnin verran tyhjiä lähtöjä päätimme kokeilla. Periaatteet seuraavat: Usein 2 löi avauksen samaan aikaa teeboxin eri reunoista ja kaksi sisi katseli minne pallot menivät, pelaaja itse kun oli lyönyt heti mailan pään pysähdyttyä otti teen veks ja siirtyi syrjään ja seuraavat 2 lavalle. Jos oli kapea teeboxi niin sitten peräkkäin. sama meno väylillä. Greenillä puttaukset siten että valmiina oleva puttaa ja pallon mennessä reikään sitä ei lähdetty välttämättä sieltä poimimaan vaan seuraava puttas – tilanteen mukaan soveltaen – kas reikäänhän mahtuu useampi pallo! 10 teellä saimme edellä lähteneen ryhmän kiinni! Pelasimme 9 reikä tunti 10 minsaa! Pari ryhmää ohitimme ja taas oli latu vapaa ja koko kierroksen aika oli 2 tuntia 45 minsaa! Eikä tässä ollut mitään juoksemista tai edes ainuttakaan juoksuaskelta vaan järkevää ripeyttä käyttäen. Meillä tosin oli sillä kertaa kaikilla swingit kunnossa emmekä joutuneet palloja juurikaan etsimään tai lyömään variksia. Kun tuohon tottuisi niin ei siinä pelaamisen nautintokaan kärsi. Toki jos olisi palloja joutunut etsimään niin aikaa menisi enemmän tai vielä enemmän. Ja eihän tämä onnistu täydellä kentällä mitenkään. Tämä nyt vain esimerkkinä et jos nykysäännöillä tahtoo pelata niin ei säännöt ole esteenä pelinopeuden kehittämisessä!

    Tosin jos tuntee säännöt hyvin niin ei tarvitse paikalla arpoa miten ko kohdassa tulisi menetellä eikä peliseuralta tiedustella menettelytapoja – sääntötuntemuskin siis auttaa pelinopeudessa.

    Ja pliis älkää tuomitko – tämä oli vain koeluonteinen testitapaus!

    Jos pelissä on pienikin panos – vaikka vain kupillinen kahvia + nisu – edellytän tietenkin, että golfin sääntöjä noudatetaan. Jos kaveri ei jotain sääntöä noudata, kysyn häneltä, mitä muuta sääntöä et halua noudattaa?

    Selkeä linjahan tuo tietysti on. Väitän kuitenkin, että suurimmalla osalla raja kulkee jotakuinkin siinä, että onko sääntörikkeestä edes mitään teoreettista hyötyä pelaajalle. Tuossa esimerkissäni ei liene mitään maallista merkitystä siellä 347 metrin päässä lipusta sillä, droppaako hartian vai hanurin korkeudelta, tai onko droppipaikka kaksi vai kolme mailanmittaa ylimenokohdasta taaksepäin (jos maastossa ei ole eroa). Jos sen sijaan ottaa kolme mailanmittaa päästäkseen väylälle, niin sitten minullakin kysymisen kynnys ylittyisi.

    Mutta jos nyt sattuisin pelaamaan kaverin kanssa, jota kuvaamani rike minun tekemänäni kovin häiritsisi, niin toivoisin ainakin sitä kohteliasta kysymystä vesieste- ja droppisäännön tuntemisesta ennen lyönnin lähtemistä, eikä vasta sitten kun kortteja käydään läpi.

    Ja selvyyden vuoksi, kyllä minä itse pyrin pelaamaan aina niin hyvin sääntöjen mukaan kuin vain pystyn ja on järkevää. Pelaan aina tulosta, ja lasken lyönnit ”oikein” yksinkin pelatessani. Tunnustan kuitenkin, että ihan aina ei mene sääntöjen mukaan. Eilenkin otin yhden dropin hartian korkeuden sijaan kovahkolla alaspäin suuntautuvalla heittoliikkeellä 🙂 ENKÄ LASKENUT SIITÄ ITSELLENI RANKKUA!

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 53)
Vastaa aiheeseen: Höntsä-golfille omat säännöt

Etusivu Foorumit Yleistä Höntsä-golfille omat säännöt