26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Harjoitus svingi esteessä…

Etusivu Foorumit Säännöt Harjoitus svingi esteessä…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • …on kielletty. Miten tulkitaan, jos jalat ovat esteessä, mutta pallo makaa pelialueella? Tällaisessa tilanteessahan mailan lavan saa laskea maahan pallon taakse.

    Missähän kohtaa se on säännöissä kielletty?

    Sen kyllä tiedän, että vesiesteen veteen tai maapohjaan ei saa mailalla koskea, eikä bunkkerin hiekkaan, harkkasvingillä tai ilman, mutta ei siellä mitään harjoitussvingin kieltämisestä puhuta.

    Pääsäännön mukaan ns. ’estesääntöjä’ sovelletaan silloin, kun pallo on esteessä.

    Ps. Ei harjoitussvingi esteessä ole kielletty. Esteen pohjan koskettaminen on kielletty ja tietty esim. pallon aseman parantaminen esim. svingaten ’niittämällä’ heinää tms.

    on se niittäminen kielletty muuallakin kuin esteessä, jos sillä tietoisesti parannetaan pallon lyötävyyttä.

    Tottakai. Ei taideta vaatia edes tietoista aseman parantamista, vaan vahingossakin suoritettu raivaus taitaa olla rangaistavaa. Vrt. harjoitussvingillä vahingossa katkaistu oksa, joka vaikuttaa lyönnin suorittamiseen.

    Nimetön

    Sääntö 13-2.Koskettaa myös aiottua droppauspaikkaa.

    Pallon sijainti on ratkaiseva, eli saat laskea mailan omalla painollaan pallon taakse !

    Niinpä, ainakin raffissa kun lasket mailan pallon taakse lyöntiasentoon nurmi taipuu ja pallo liikkuu. Pahimmassa tapauksessa kun nostat mailan backswingiin niin niin pallo valahtaa taaksepäin ja komea kylkiosuma tuloksena. Miten paljon rankkeja? Surkean lyönnin lisäksi.

    Rankkuja tulee tosi helposti joten kannattaa varoa !

    Raffissa et edes saa painaa/asettaa mailaa välittömästi pallon taakse niin, että ruoho taipuu. Tämä on pallon aseman parantamista. Penaltia tulee vaikka pallo ei liikkuisikaan. Tämä on varmaankin yksi yleisimmistä sääntörikkeistä kentällä.

    KL

    Jos tarkkoja ollaan, niin ruoho toki saa taipua, jos se ei jää taipuneeksi, kun mailaa uudelleen nostetaan. Pelkkä ruohon taipuminen mailan painosta ei suinkaan ole kiellettyä, niinhän aina tapahtuu, kun maila lasketaan maahan. Rangaistavaksi asian tekee,jos tahallaan (tai vahingossakin) painaa ruohon ensin lyttyyn, jotta maila osuisi puhtaammin palloon.

    esteen maapohjan tunnustelu on kielletty vain jos pelaajan pallo on esteessä

    saahan outin puolellakin ottaa lyöntiasennon ja lyödä jos pallo vain on kentän puolella

    Kun asetat raffissa lavan välittömästi pallon taakse tai hyvin lähelle palloa, taipuu ruoho aina, eikä käytännössä koskaan palaudu ennen lyöntiä yhtä suoraksi tai ’vaikeaksi lyöntipaikaksi’ ennen lavan osumista palloon. Lapaa ei todellakaan tarvitse painaa maata vasten, jotta raffi taipuu. Mailan oma paino riittää taivuttamaan raffia ja parantamaan pallon asemaa. Tästä johtuen pallon asemaa on parannettu ja sääntöä mielestäni rikottu.

    Jos olette huomanneet, niin tästä syystä ammattilaiset eivät raffissa aseta mailaansa ennen lyöntiä aivan pallon taakse, vaan jättävät siihen kunnollisen ’hajuraon’. Muuten penalti paukkuu.

    KL

    Niinhän minä sanoin, että ruoho saa taipua, muttei jäädä taipuneeksi. Ammattilaiset varmasti ottavat homman suurella marginaalilla varman päälle, koska helposti joudutaan väittelyyn siitä, muuttuiko jonkun ruohonkorren asento ennen lyöntiä vai ei.

    Luin muuten jostakin taannoin, että Jack Nicklaus ei laskenut mailaansa koskaan maahan pallon taakse. Näin siksi, että säännön mukaan hän ei vielä ollut ottanut lyöntiasentoa ja jos pallo olisi liikkunut ei penalttia olisi tullut. Tämä pätee siis tietenkin vain pelialueella ja viheriöllä, ei siis esteessä.

    Ruoho jää raffissa aina taipuneeksi, eikä ennen osumaa ehdi palautua siihen tilanteeseen, joka vallitsi ennen ruohon taivuttamista => sääntöä rikottu. Käy kokeilemassa.

    Itseasiassa ruohon tulisi olla palautunut jo silloin, kun lyönti sääntöjen mukaan alkaa. Tämä on täysin mahdotonta, jos lapa vielä tuolla hetkellä taivuttaa ruohoa alaspäin.

    Kirjassaan Golf My Way Jack Nicklaus kertoo tuon tavan jättää mailansa varovaisesti pallon taakse juontavan alkunsa hänen junnuvuosinaan pelaamansa kentän ruohonlaadusta. Pallo jäi ruohon päälle hyvin makaamaan, mutta jos mailalla sipaisi korttakaan, pallo solahti ruohon sekaan, josta sitä oli sitten mälsempi kuokkia eteenpäin. Tämä tapahtui ammoisina aikoina Ohiossa.

    Olen tässä viime aikoina omaksi ilokseni huomannut, ettei mailaa juuri kannata kovin lähelle palloa raffissa asettaa – siis muutenkin kuin penalttien pelossa. Taakseviennin alussa aivan pallon vieressä oleva mailan lapa nostaa monesti pitkän raffiruohon pystyyn ja vaikeuttaa näin oleellisesti lyömistä.

    Kyllä tuo ruohon taipuminen tai taipumatta jääminen on pilkunviilausta. Minulle ainakin on opetettu, että normaalin lyöntiasennon saa ottaa taipuu sitten ruohoa tai ei, mutta ruohoa tai muutakaan ei saa tarkoituksella painaa tai siirtää syrjään. Siis jos mailan laskee pallon taakse lyöntiasentoon ja ruoho taipuu niin ok, mutta erikseen mailan painaminen ruohon siirtämiseksi on kielletty. Mitä taas tulee tuohon pallon sujahtamiseen ruohoon, niin eikös pallon liikkuminen pystysuunnassakin ole liikkumista ja penttiä tulee…

    Ennen kuin ruvettiin taivuttelemaan raffissa kortta, niin vastauksista kävi ilmi, että harkkasvingin saisi tehdä. Siis taivuttamatta kortta tms lyöntiä helpottavaa tekemättä.

    Käytännössähän tuuri pelaajat lyövät harkkasvinginsä – esim ennen bunkkalyöntiä – bunkan takana lyöntilinjassa. Onko tämä siksi, ettei vahingossakaan bunkkerissa tule hiplattua hiekkaa (muissa esteissä pohjaa)?

    PS Miten se Lee Westwoodin (Kaukaista sukua Clintille?) juttu, ku se laski mailan IHan reilusti sillalle vaikka oli esteessä? Muistaako joku tulkinnan?

    Nimetön

    Mailan voi huoletta laskea vesiesteen ylittävälle sillalle,koska silta ei ole vesiesteen pohjaa.

    Vesiesteen pohja on siellä sillan alla.

    KL

    Milloin lyönti alkaa? Määritelmän mukaan lyönti on mailan liike eteenpäin, joten backswingi ei ole lyöntiä.

    Pilkunviilausta, myönnän….

    Lyönti on määritelmän mukaan mailan liike eteenpäin ja tähän liittyvä pilkunviilaus ei ole mitään pilkunviilausta. Esim. esteessä esteen pohjaan saa koskettaa mailalla lyönnin (liike eteenpäin) aikana – ei kuitenkaan ennen sitä, esim taakseviennissä.

    Olen tänä kesänä törmännyt tyyppeihin, joiden mukaan lyönti alkaa mailan liikkeestä taaksepäin. No, tällainen sääntötulkintahan tarkoittaa siis sitä, että taakseviennin alussa pieni hiekan pyyhkäisy – esim hiekkakeon poistaminen pallon takaa – ei ole rankin arvoinen suoritus…

    Jos bunkkerissa pyyhkäiset taakseviennissä hiekkakasan hiukan tasaisemmaksi pallon takana niin annan sinulle pentit.

    Jos vesiesteessä taakseviennissä pyyhkäiset pois tieltä irtokiven tai irtorisun niin annan sinulle pentit.

    Voipi olla pilkunviilausta.

    Tuohon bunkkeritilanteeseen eräs ET:n pelaaja kertoi asiaa nimenomaisesti ET:n tuomarilta kysyttyään, että penalteja ei tule, jos taakseviennissä pyyhkäiset pallon takaa pienen ’kasan’ hiekkaa pois. Kunhan svingin rata on normaali, eikä se ole siis kasan ’kuokkimista’. Kyseinen pelaaja päätti varmistaa asian tuomarilta, koska pelaajakollegat olivat sanoneet sen olevan sallittua, mutta tämä ei uskonut näitä.

    Juu, olin väärässä tuon lyönnin alkamisen suhteen.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
Vastaa aiheeseen: Harjoitus svingi esteessä…

Etusivu Foorumit Säännöt Harjoitus svingi esteessä…