Aihe: GoGolf ostaa melkein puolet Vuosaari golfista… - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

GoGolf ostaa melkein puolet Vuosaari golfista…

Etusivu Foorumit Yleistä GoGolf ostaa melkein puolet Vuosaari golfista…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 103)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Näin lonkalta heitettynä hyvä asia.
  Mitä enemmän gogolfilla on kenttiä, sitä sopivampia paketteja me saamme ostettavaksemme.

  KL1

  Mitä enemmän gogolfilla on kenttiä, sitä sopivampia paketteja me saamme ostettavaksemme.

  Kenties, mutta kolikolla on toinenkin puoli. Golfyhtiöt eivät normaalisti pyri tekemään voittoa, toisin on GoGolfin laita. Toisaalta nykyistä dynaamisempi hinnoittelu saattaisi olla kaikkien osapuolten kannalta hyvä asia, myös taloudellisessa mielessä.

  Mielenkiintoista on tosiaan nähdä mikä vaikutus näillä mahdollisilla kaupoilla tulee olemaan, eli 400 pelioikeutta tai 10.000 pelilippua (tai niiden kombinaatio) vuosittain lisää käyttöön ja vastaavasti vastiketuloja n.350.000€ yhtiölle lisää.

  Voisi ainakin kuvitella että myös tälläkin jo ennestään äärimmäisen ruuhkaisella kentällä käytänee jatkossa keskustelua lunastettaviin pelilippuihin perustuviiin, GoGolfin tarjoamiin ”pelipaketteihin” liittyviin tiiaikojen varausoikeuksiin. Ja ajaako GoGolf vaatimusta samoihin varausoikeuksiin pelioikeusvuokraajien osalta kuin omalla osakkeella pelaavilta jne.

  Käsittääkseni Vuosaaren pelioikeuksien kokonaismäärä tai vastiketulot ei nykyisestä muutu. GoGolf ottaa pelioikeudet omien kombopaketteidensa osaksi, ja niiden hinnoittelu tulee hyvinkin kattamaan vastikemaksut. Veikkaan myös, että nykyisen kaltaiset osakkaiden varausedut voidaan Vuosaaressa ensi kesästä eteenpäin unohtaa.

  Lucky Bounce:

  Käsittääkseni Vuosaaren pelioikeuksien kokonaismäärä tai vastiketulot ei nykyisestä muutu. GoGolf ottaa pelioikeudet omien kombopaketteidensa osaksi, ja niiden hinnoittelu tulee hyvinkin kattamaan vastikemaksut. Veikkaan myös, että nykyisen kaltaiset osakkaiden varausedut voidaan Vuosaaressa ensi kesästä eteenpäin unohtaa.

  Pelioikeuksia nimenomaan tulee käyttöön lisää tuo n.400 kpl kun näiden uutisoitujen mahdollisten kauppojen myötä vielä toistaiseksi pelioikeuden käytön suhteen ”aktivoimattomina” ja perustajajäsenten hallussa olevat vastikkeita maksamattomat B-osakkeet muuntuvat kaupoissa (pakko)vastikkeita maksaviksi A-osakkeiksi. Luonnollisesti tällöin nuo pelioikeudet tulevat joko vuokrakäyttöön tai pelilipuiksi, tuskin GoGolf niitä käyttää jättämättä.

  Varausoikeus tulee olemaan Vuosaaressa todellinen kuuma aihe ottaen huomioon, miten täynnä kenttä on jo nyt. Gogolf alkaa varmaan myymään lisähintaan ”fast track” -ominaisuutta, jolloin pelaamaan pääsee käytännässä ainoastaan, jos varaa peliajan riittävän ajoissa – ja maksaa siitä lisähintaa. Tätä kautta kierroshinta nousee vähitellen fast trackin verran.

  Keskustelua varmaan osakkaiden kesken käydään siitä, missä määrin osakkaille riittää peliaikoja, jos Gogolf myy prime ajat etukäteen ”ulkopuolisille” … ja miten osakkaiden yhdenvertaisuus toteutuu, jos Gogolf päättää äänienemmistön turvin, että osakaspelaajien varausoikeus on vain 7 päivää samalla kun Gogolfin fast trackillä se on 30 päivää.

  Seison ojennettuna pelioikeuksien määrän suhteen.

  Tässä nykyisiä osakkaiden etuja (goodbye):

  Osakkaiden varausoikeus 30 vrk eteenpäin. Osakkaalla voi olla 20 varausta voimassa kerrallaan.
  Muiden varausoikeus 15 vrk eteenpäin. Muilla ryhmillä voi olla 10 varausta voimassa kerrallaan.

  Arkisin tasatuntiajat klo 9.00, 10.00, 15.00, 16.00 ja 17.00 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9-12 välinen aika (3h) on varattu ensisijaisesti osakkaille ja heidän vierailleen..

  Ratkaisevaa taitaa olla se, onko yhtiöjörjestyksessä naulattu asiat, vai onko yhtiökokouksella / hallituksella valta pelioikeusohjeen antoon.

  Tämä Fast Track on sinällään mielenkintoinen kysymys. Sehän on asia, jota tuskin yhtiöjärjestyksessä mainitaan, joten se voi aivan hyvin olla yhtiön tarjoama lisäpalvelu halukkaille, myös ”vanhoille” osakkaille. Tämä ei taida vielä yhdenvertaisuutta loukata. Jotta edulla olisi arvoa, sitä ei kaiketi kuitenkaan kaikille pelioikeuksille voi olla tarjolla, joten tämä voi asiaa muuttaa. Rahat tässä tapauksessa menevät kuitenkin yhtiölle, joten siinä mielessä kaikki osakkaat hyötyvät.

  Jos tuo etu suodaan vain GoGolfilta pelioikeuden vuokraaville, jolloin rahatkin menisivät yhtiön ulkopuolelle, niin siinä tapauksessa tilanne taitaa olla toinen.

  Luulen että GoGolf jatkaa kenttien osakekantojen ostamista ja hintoja tullaan nostamaan jossain vaiheessa. Jotkut väittävät että pelipakettien hintoja on jo nostettu reippaasti.

  Mitä Vuosaari golfiin tulee, kerran olen kentän pelannut ja en pitänyt yhtään. Todella ahdas ja siirtymät pitkiä, jatkuvaa edestakaisin ravaamista. Jos ei olisi ollut osakkaita ryhmässä mukana, olisin eksynyt siirtymille.

  Kyllä tässä järjestelyssä on luultavasti jonkinlainen intressiristiriita GoGolfin ja muiden tavallisten (pelaavien) Vuosaaren osakkaiden välillä. GoGolf varmaan haluaa, että heidän omistamat Vuosaari Golf Oy:n osakkeet tuottavat mahdollisimman pienellä riskillä ja pienellä pääomasijoituksella mahdollisimman suurta voittoa GoGolfin omistajille.
  Pelaava pienosakas ehkä toivoo edullisia harrastuskustannuksia, ruuhkatonta kenttää, mahdollisuutta pelaamiseen milloin tahansa myös prime time aikoina. 10 %:n äänekäs vähemmistö (joka rakastaa kilpailemista ja urheiluseuratoimintaa) toivoo varmasti myös edelleen etuoikeutta järjestää viikonloppuisin koko päivän kestäviä yhteislähtökilpailuja, yms. tapahtumia.
  Myös jo täällä mainitun osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatteen noudattamisessa saattaa olla haasteita tulevaisuudessa. Klubitalon käyttötarkoitus ja vastikkeesta maksetut oheistoinnotkin saattavat aiheuttaa jupinaa. Tämä nyt ensimmäiseksi tulee mieleen.

  GoGolf on hyvämaineinen yritys (ainakin toistaiseksi) ja kuvittelisin, että he haluavat toimia jatkossakin niin, ettei maine ryvety. Eivät he silti ole mikään golfin hyväntekeväisyysjärjestö, vaan kaupallinen yritys, jonka velvollisuus on tuottaa voittoa yrityksen omistajille.

  Vuosaari Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja hehkuttaa, että kuinka erinomainen asia tämä järjestely on osakkaille, mutta silti hän (ja joukko muita sisäpiiriläisiä) on myynyt omat osakkeensa GoGolfille tämän muilta osakkailta salassa hoidetun omistusjärjestelyn yhteydessä. Kuinka he ovat raaskineet luopua osakkeistaan, jos tämä järjestely kerran on niin erinomainen Vuosaaren osakkaille?

  Tämä lienee ensimmäinen terveellä taloudellisella pohjalla valmiiksi pyörinyt kenttä, johon GoGolf tulee pääomistajaksi. Ehkä siinä on ajattelemisen aihetta muidenkin kenttäyhtiöiden osakkaille. Monien kenttäyhtiöiden substanssiarvo maapohjineen, kartanoineen, yms. saattaa olla todella korkea, mutta osakkeen reaaliarvo jälleenmyyntimarkkinoilla pari tuhatta euroa negatiivinen. Nurkanvaltaajalla saattaa tuollaisten kohteiden osalta olla muutakin mielessä kuin golftoiminnan kehittäminen. Saattaa olla monella kentällä aika ruveta harkitsemaan pakkovastikkeesta luopumista ja alkaa lunastamaan halukkailta luopujilta osakkeita euron kappalehintaan ry:n omistukseen. Ry:llä osakkeen omistajana (ilman pakkovastiketta) saattaa olla kuitenkin intressi siihen, että kentällä pelataan golfia niin kauan kun nimenomaan pelaajilta (eikä siis kuolinpesiltä, sairastuneilta, ikääntyneiltä, kauas pois muuttaneilta) kerätyillä varoilla saadaan kenttä pidettyä edes jonkinlaisessa säädyllisessä ”luomukunnossa”.

  Itse olen eri mieltä Gogolffin hyvä maineisuudesta. Kyseessähän on yritys joka erikoistuu omaisuuden siirtoon omaan taskuun pilkka hintaan.

  Siinä vaiheessa kun gogolf rakennuttaa uuden golf kentän omilla rahoilla, nostan sille hattuani. Sitä odotellessa toivon että kaikki olemassa olevat kentät lopettavat kaiken yhteistyön moisen yrityksen kanssa.

  Bing10 on hyvin lähellä tosiasiallista tilannetta ja totuutta. Ns. golf-enkelit on nähty jo Hirsalan ja Peuramaan historiassa joitain vuosia sitten. Nyt Go-miehet saivat edellisten Golf-enkeleiden osakkeet Peurikselta.

  Tämä on kyllä osakkeenomistajien omaa syytä. Osakkeenomistamisen hyöty on poistettu mutta vastuu tulevista korjauksista jäänyt täysimäräisesti osakkaille. Osakkaiden oma toiminta pelilippujen ja pelioikeuksien alihintaisena myymisenä on jatkoa tälle. Osakkeen arvon määrittäminen noudattaa ihan normaalia talouden lakia, ja tässä tapauksessa arvo on usein 0 tai negatiivinen. Kun osakas ei enää itse pelaa, on houkutus suuri myydä osakkeet hinnalla millä hyvänsä Gogolfin kaltaiselle toimijalle. Jatkoa tulee seuraamaan.

  Tämän voi nähdä osana muutosta jossa omakustanteinen osakaspelaaminen muuttuu business-as-usual. Mitään hyvää siitä ei taida golfareille tulla, ainakin jos katsoo GoGolf tuotteita. Maailma muuttuu.

  Ehkä osakkaille tulee vielä vuokralaisiaan ikävä 😀 Vaikka nyt vielä mollataan kanssapelaajia ja rahoittajia ja yritetään keksiä kaikenlaista harmia niille.

  GoGolfin voitontavoittelu ei ole minusta lähtökohtaisesti ongelma, voitontavoittelulla on taipumus tehostaa toimintaa
  ,mutta aika pian tarvittaisiin mielellään toinen vastaava toimija kilpailemaan ja kirittämään ettei pelaaminen päädy lopulta vain yhden tahon hinnoiteltavaksi.

  Vilkaisin laatikot ja auton läpi, eikä siellä ollut riittäviä rahasummia joten jätän tämän kilpailijan perustamisen muille.

  Suurin osa golf kentistä ei ole luotu voiton tavoittelu mielessä. Kentät on rahoitettu osakkaiden toimesta, jotta olisi mielekäs paikka pelata golffia.

  Nyt gogolf on uimassa monen kentän sisälle, muuttamassa kentän käyttömahdollisuudet ja sen ilmapiirin ei toivottuun suuntaan. Tämän avulla vanhat omistajat savustetaan ulos ja omaisuus otetaan pilkka hinnalla gogolffille.

  Kun gogolffi on niin osaava, voisivat näyttää muille kuinka rakennetaan ja ylläpidetään golf kenttä taloudellisesti kannattavasti.

  Sitä odotellessa, voisivat pysyä poissa golf kenttien rakentaneiden kukkaroilta.

  Nimetön

  Kuten tässä on todettu muutamaan kertaan, ei GoGolfin toiminnassa ole mitää ihmeellistä, kun asiaa tarkastelee liiketoiminnan kannalta. Ostetaan edullisesti ja myydään eteenpäin kalliimmalla.

  Ruuhka-Suomesta löytynee vielä muutamia kenttiä, joiden omistuspohja ja heikohko talous antaa mahdollisuuden vastaavanlaisiin ”nurkkauksiin”. Pitkään hyvää tahtoa ja yhteisöllisyyttä uhkunut omistaja/perustaja/toiminnan pyörittäjä harkitsee hetkessä uudestaan, kun tarjotaan sopivan paksuista nippua rahaa keventämään taloudellista taakkaa.

  Tällä foorumilla on 20 vuotta kaivattu markkinaehtoista pelaamista, ei pakkojäsenyyttä, ei osakkeen tai pelioikeuden omistamisen pakkoa. Nyt kun GoGolf sitä järjestää, valitetaan hinnoista tai varausoikeuden muutoksista. Markkinataloudessa hinta muodostuu pääosin kysynnän ja tarjolla olevan kapasiteetin mukaan. Kun kysyntä ylittää kapasiteetin, hinta nousee. Jos sekään ei riitä rajoittamaan kysyntää, kehitetään hinta fast trackille.

  Vuosaaressakin pelaavat osakkaat olisivat voineet lunastaa perustajien osakkeet, mutta kiinnostusta siihen ei kai ole vuosien aikana löytynyt, olisihan vastike ilmeisesti noussut. GoGolfilla ostettavaa Helsingistä itään riittää, ja Vuosaarenkin enemmistö lienee helposti hankittavissa tyyliin 1 euro/osake.

  Ongelma 80-luvun lopun huumassa perustetuissa golf-yhtiöissä on osakkeiden (ja siten pelioikeuksien) liian suuri määrä. 600 pelioikeutta/18 reikää olisi oikea määrä. Tottakai kentän omistava velaton golf-yhtiö voisi lunastaa osakkeita vaikka 1000 euroa/osake, mutta kun vastike nousee! Ei voi saada kaikkia samalla kertaa, peliväljyyttä, huippukuntoista kenttää ja halpoja hintoja.

  Selvyyden vuoksi: minulla ei ole mitään sidonnaisuuksia GoGolfiin enkä ole heidän palveluitaan koskaan käyttänyt. Vuosaaressa olen kerran pelannut 3 vuotta sitten, ihan hyvä kenttä, silloin oli tosin huonossa kunnossa, ruuhkainen ja kierros kesti liki 5 tuntia.

  Suurin osa golf kentistä ei ole luotu voiton tavoittelu mielessä. Kentät on rahoitettu osakkaiden toimesta, jotta olisi mielekäs paikka pelata golffia.

  Tuskin sentään ”suurin osa”, ehkä muutamat. Suurin osa on luotu ihan voiton tavoittelu mielessä, mutta myyty meille tavallisille golfareille ajatuksella ”mielekäs paikka pelata”. Varmaan Golfgolfikin hankkii osakkeita, jotta voi myydä golfareille pelaamista positiivisilla mielikuvilla ja me golfarit hankimme mieluummin pelipaketteja kuin osakkeita. Siis ihan markkitalouden ehdoin.

  Muutoin en näe mitään erikoista, mutta ongelma voi tulla, jos Gogolf käyttää määräävää asemaa yhtiökokouksessa ja yrittää saada itselleen jotain etuisuuksia vähemmistöön jäävien kustannuksella. Keskiössä ovat paremmat varausoikeudet ja vaikka kuinka toisessa ketjussa toistetaan että ”yhtiön osakkaat päättävät”, niin intressiristiriitoja voi tulla eteen.

  Yleisellä tasolla totean että kyllä on erityisesti pk-seudun golfkulttuuri ihan sekaisin. Olen saanut viestejä että kierrokset ovat venyneet yli viiden tunnin kun päivässä/verkossa golfariksi ovat vallanneet kentät. Sitten nämä eri pelioikeudet ja vaihtoehdot, yhä sekavammaksi menee.

  Melkoiseen sekasotkuun on Vuosaari golfkin menossa, on alkuperäiset osakkaat, on vieraspelaajaa ja sitten GoGolfin pelipaketin ostavia. Huh huh, ei tee hyvää ilmapiirille, veikkaan.

  Aina voi toki valita kenttänsä, eli eihän siellä ole pakko pelata.

  Harmo: Tällä foorumilla on 20 vuotta kaivattu markkinaehtoista pelaamista, ei pakkojäsenyyttä, ei osakkeen tai pelioikeuden omistamisen pakkoa. Nyt kun GoGolf sitä järjestää, valitetaan hinnoista tai varausoikeuden muutoksista. Markkinataloudessa hinta muodostuu pääosin kysynnän ja tarjolla olevan kapasiteetin mukaan. Kun kysyntä ylittää kapasiteetin, hinta nousee. Jos sekään ei riitä rajoittamaan kysyntää, kehitetään hinta fast trackille.

  Pay&Play kenttien ja pelimahdollisuuksien lisääntyminen on tervetullutta kehitystä Suomen golftoimialalla. Tämä muutos kohdistuu pääosin juuri sellaisiin kenttäyhtiöihin jotka eivät ole kyenneet kehittämään liiketoimintaansa terveellä tavalla pelaavien osakkeenomistajien harrastuksen varaan.

  Toki odotettavissa on että monessa tapauksessa tulee vastakkainasettelua,…
  A) Pelaavien osakkaiden, lähtökohtaisesti omakustannusperusteisen harrastamisen
  vs.
  B) Vapailla markkinoilla liiketaloudellisesti sekä mahdollisimman korkeilla tulostavoitteilla toimivan ja operoivan golfpalveluyrityksen kesken.
  – jää nähtäväksi miten asiat järjestyy saman kenttäosakeyhtiön puitteissa.

  Mahdollisimman hyvään taloudelliseen tulokseen pyrkivälle liikeyritykselle (kuten esim. GoGolf ym.) pelkkä osakkeen pelioikeuden vuokraaminen ei liene kaikkein tehokkain tapa ”jalostaa” pelioikeutta.
  – varsikin niissä tapauksissa joissa pelioikeuden vuokralaiseksi tulee erittäin paljon pelaavia ”heviuser’eita”.
  – todennäköisesti parhaan katteen saa myymällä kertapelioikeuksia (pelilippuja, greenfee’tä jne.)
  – tältä pohjalta olisi myös helpommin löydettävissä yhteisiä intressejä em. kentän osakkeita omistavien kesken.

  Suuressa kuvassa näyttäisi siltä että golfharrastus on jälleen kovan kasvun vaiheessa. Kysyntä pelimahdollisuuksista lisääntyy tietysti samassa suhteessa.
  – voisin kuvitella että kasvu kohdistuu erityisesti sitoutumattomaan pelaamiseen.
  – näkisin että varsinkin nuoremmilla ikäluokilla on usein monia harrastuskohteita ja golf on siinä vain yksi vaihtoehto.
  – siksi siihen ei allokoida likimainkaan kaikkea vapaa-aikaa ja golfharrastus kanavoituu osin myös tulevien talvien matkauiluun jne.

  Käytännössä pelaavien osakkaiden ja golfirman rinnakkainen yhteistyö toimii (yhteisellä kentällä) kun ei lähdetä ”törmäyskurssille” vaan kehitetään toimintamallia joka tarjoaa parhaan liikevoiton yrittäjille ja samalla pelaavat osakkaat pääsevät toteuttamaan omaa harrastamistaan kuten aina ennenkin.
  – kentällä operoivan ”firman” ei ole järkevää vuokrata pelioikeutta koko pelikauden kattavalla rajattomalla kierrosmäärällä.
  – mieluummin vuokraa ”heviusereille” peruspelioikeuden max 30 kierrosta ja sen jälkeen lisähintaan vaikkapa uudet 30 kiekkaa.
  – uskon että businessmiehet osaa hinnoitella niin peliliput kuin muutkin pelioikeystuotteet sopivalla tavalla..
  – tällaisesta olisi todennäköisesti mahdollista neuvotella kaikkia omistajia tyydyttävä toimintamalli.

  Mutta jää nähtäväksi miten asiat setvytyy.. Kuten sanottu, jo se on hienoa että kehitystä ja muutosta on alkanut tapahtua..

  KL1

  Olen saanut viestejä että kierrokset ovat venyneet yli viiden tunnin kun päivässä/verkossa golfariksi ovat vallanneet kentät.

  Meillä taas kierrokset ovat kuulemma venyneet turhan pitkiksi, koska hämähäkit ovat kutoneet verkkoja väylien poikki. Tämmöisiä viestejä olen saanut…

  amatööri… vähemmistö (joka rakastaa kilpailemista ja urheiluseuratoimintaa) toivoo varmasti myös edelleen etuoikeutta järjestää viikonloppuisin koko päivän kestäviä yhteislähtökilpailuja, yms. tapahtumia.

  Kun ammattimainen operoija ottaa entistä enemmän roolia kentällä ja myy mieluiten hyvään hintaan erityisesti prime-ajankohtia. Tällaista operoijaa voi harmittaa, jos ry järjestää klubikilpailuja (mieluiten yhteislähdöllä) viikonloppuisin parhaaseen ajankohtaan. Oma tuntuma on, että seuratoiminta kiinnostaa aikaisempaa vähemmän pelipaketeilla ja gf:llä pelaavia sekä erityisesti liikevoittoa tavoittelevaa operoijaa.

  Tässä on selvä intressiristiriita ja monella kentällä seura joutuu väistämään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ”järjestäkää vain niin klubikilpailuja, mutta vain arkisin ennen kello 14” … minkä johdosta seuratoiminta kuihtuu entisestään. Meillä on varmana tulevaisuudessa entistä enemmän niitä kenttiä, joissa seuratoiminnalla ei ole mitään roolia – onneksi ei kaikkalla.

  pjs

  Tämä lienee yleisesti ottaen yksinomaan positiivinen asia. Toki Vuosaari Golfin jäsenille ja muille osakkeenomistajille tämä näyttäytyy hyvin todennäköisesti huonona asiana, koska GoGolf pistänee konsepteja jollakin tavalla uusiksi ja tämä tulee väistämättä johtamaan siihen, että nykyisten osakkeenomistajien edut suhteessa heikentyvät.

  Kun osakepohjaisten kenttien ja osakkeenomistamisen konsepti on ollut levällään viimeiset 15 vuotta, on yleisesti ottaen hyvä, että joku toinen taho yrittää lähestyä golfin pelaamista ja kenttätoimintaa toisenlaisesta kulmasta, ja kunnianhimoisemmalla ja riskipitoisemmalla tavalla kuin SuperGolf.

  GoGolf on ostellut pois kenttiä, joissa kenttä on ollut huonossa hapessa ja/tai kentän osakkeenomistajat eivät ole nähneet omistamisen olevan mielekästä. Yhtä kaikki siis kenttiä, joilla ei ole ollut nykymallilla tulevaisuutta. Tämä tervehdyttänee golfkenttämarkkinoita muiden kenttien osalta. Mitä enemmän tätä tapahtuu, sitä paremmat mahdollisuudet myös jäljellä olevilla osakepohjaisilla kentillä on kehittää toimintaansa ja löytää uusia konsepteja (esim. nostaa reilusti pelikausimaksuaan ja profiloitua selkeämmin ”osakaskentiksi”). Tai jos omaa markkinarakoa ei löydy, kuihtua pois. Sekin on jäljellä olevien kenttien kannalta hyvä asia, koska tarjonnan vähentyessä oma asema vahvistuu.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 103)
Vastaa aiheeseen: GoGolf ostaa melkein puolet Vuosaari golfista…

Etusivu Foorumit Yleistä GoGolf ostaa melkein puolet Vuosaari golfista…