5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][9]
KilpailuaSuomalaista

Epäkohteliaisuuskampanja?

Etusivu Foorumit Yleistä Epäkohteliaisuuskampanja?

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Onko Euroopan kiertueella menossa jokin epäkohteliaisuuskampanja, kun jotkut pelaajat eivät näköjään ota lakkia päästään kätellessään? Vieläpä sellaiset vanhat parrat kuin Woosie, Lane ja Dodd. USAssakin sitä on ruvennut (?) näkymään, mutta pienen otantani perusteella lähinnä vain osa nuorisoa ja Singh.

  Kohta ne ei edes kattele, vaan nayttaa vaan sormea griinin toiselta puolen…

  Kyllä ennen oli kaikki niin paljon paremmin!

  No on toi nyt oikeesti vähän ihmeellistä. Lakin poisottamiseslla kunnioitettaan pelitoveria tai klubia, tai vaikkapa ruokaa tai herran huonetta.

  No, eipä niillä ’vanhoilla hyvillä tavoilla’ enää muutenkaan mitään merkitystä ole. Kyllähän me tietysti voidaan naureskella (niinkuin tuolla vaatepuolella jo tapahuu) ihmisille, jotkä näitä hyvää käytöstä ja siistiä pukeutumista peräänkuuluttavat, mutta jos pienistä asioista lipsutaan vähitellen lipsutaan myös isommista.

  Mielestäni erittäin naurettavaa käyttäytymistä ammattilaisilta, jotka ovat kuitenkin golfaavan maailman esikuvia. Golfiin liittyy paljon muutakin, kuin pelisuoritus. Surullista, jos tästä tapakultuurista ollaan luopumassa ja golf ’arkipäiväistyy’ liikaa. Itselleni nimittäin tämä hyvä käytös (lakin pois otto, siisti pukeutuminen, toisten pelaajien tervehtiminen) on tärkeä osa rentouttavaa golfia, mukava oma maailmansa, joka irrottaa täydellisesti työelämästä ja sen raadollisuudesta.

  On myös hauska katsella yleisön erovaisuuksia Jenkkitourin ja Euroopan Tourin välillä. Täällähän tunnelma on yleensä varsin arvokas (varsinkin Brittein saarilla). Yleisöstä kuuluu yleensä vain kohahduksia ja asianmukaisia suosionosoituksia.

  Jenkkitourin tyypillinen katsoja näyttäisi olevan shortseissa greenin vieressä ’telttatuolissa’ istuva, sisuksiinsa kaikkea mahdollista mättävä ylipainoinen ’golffari’, joka Tiikerin par-viitosen avauksen jälkeen huutaa täyttä kurkkua : IN THE HOLE!

  Ehkä hieman kärjistetty esimerkki, mutta eroa yleisöissä ja tapahtumissa kyllä on.

  ’Kyllähän me tietysti voidaan naureskella (niinkuin tuolla vaatepuolella jo tapahuu) ihmisille, jotkä näitä hyvää käytöstä ja siistiä pukeutumista peräänkuuluttavat, mutta jos pienistä asioista lipsutaan vähitellen lipsutaan myös isommista.’

  Muistaahan nyt kaikki että useimmat pukeutumisetiketin uudistamista haluavat pelaajat eivät suinkaan halua epäsiistimpää pukeutumista vaan päinvastoin edistää ajanmukaista ja tyylikästä pukeutumista. Esim. sillä tavalla että voisi pistää päällensä muutakin kun sen standardimallisen nuhruisen pikeekauluksen.

  Selvennykseksi.

  En tarkoittanutkaan tuota. Ei minukakaan haittaa kilpikonnakaulukset. Osalla porukasta homma meni ilkkumiseksi, kun toivottiin edes joskus joidenkin jättävän tuulipuvut himaan tai vaihtanvan pikeetä edes kerran vuosikymmenessä. Mutta ei tuosta aiheesta tämän enempää.

  Golfissa minua on juuri viehättänyt tuo ’vahakantaisuus’ ja jäykkyys. Se, että on sääntöjä, vähän joka lähtöön. Nykkyäänhän arkielämässä ei mitään sääntöä enää ole. Kaikkea saa tehdä, kunhan ei jää kiinni. Toivottavasti tämä ei siirry golfiin. Tai sitten tulevaisuudessa klubi, johon haluaa liittyä tulee valita todella tarkasti…

  Lisäyksenä vielä sellainen, että ei kaikki tapakulttuuria puolustavat kirjoitukset ole nipottamista nipottamisen vuoksi vaan jotkut aidosti nauttivat näistä ’vanhoista hyvistä tavoista’, tietenkin muiden golfiin liittyvien asioiden lisäksi.

  Nimetön

  ’Muistaahan nyt kaikki että useimmat pukeutumisetiketin uudistamista haluavat pelaajat eivät suinkaan halua epäsiistimpää pukeutumista vaan päinvastoin edistää ajanmukaista ja tyylikästä pukeutumista. Esim. sillä tavalla että voisi pistää päällensä muutakin kun sen standardimallisen nuhruisen pikeekauluksen.’

  Näin juuri. Itse en käytä kyllä kauluspaitaa joka kierroksella niin kauan, kun LET:llakin naiset saa ilman kauluksia pelata. 🙂 Farkut on kyllä vähän eri kastia jo, vaikka siistit farkut on mielestäni täysin hyväksyttävissä, kunhan ne on muiden päällä. Kukin valitsee vaatteet, miten parhaaksi näkee, itseäni ei kauheasti kiinnosta urheilla farkut jalassa, ja kummasti kyllä ihmetyttää miten joku voi pitää farkkuja niin mukavina, että näin pystyy tekemään. Kukin tavallaan. 🙂

  Farkuista puheen ollen, katsokaapa miltä Tampereen kakkosseuran pelaajat näyttivät edustusgolftilaisuudessaan.

  Lue lisää: Kuvia Ilves-golfista

  Miksipä ylipalkattua harrastavat ammattilaiset normaalia golfetikettiä noudattaisivat. Se alue on varattu köyhälistölle (osakkeenomistajat, kaukot ja muut), joka ei pysty pelinsä kautta olemaan muuta kuin nöyrä.

  Entäs visori eli aurinkolippa? Siinä kun on päälaki jo valmiiksi paljaana niin ei kai sitä tarvitse poistaa. :p

  Itse en ole oikein koskaan ymmärtänyt tuota pipon poistamista. Esim. armeijassa kun lapioitiin pakista puuroa naamaan pakkasessa niin ois pitäny vielä ottaa päähineet pois.

  Toki tämä ei estä kunnioittamasta muita, mutta kukaan ei ole vielä keksinyt esittää muuta perustelua kuin ’no niinhän on aina ollut ja pitäähän sitä nyt herranen aika tavoille oppia.’

  Lähteekö teiltä hattu päästä jos kättelette ihmisiä kentän ulkopuolella?

  Ja IHan varmasti lähtee d: pois kätellessä, mikäli sellanen sattuu siellä olemaan. Menetkös hattu päässä sisälle, miksi? Syötkö se päässä sisällä, miksi? Kunhan kyselen tyhmiä, miksi? ilon kautta 🙂

  Joo no provosoin tuossa hieman kieli poskessa. Totta kai ottaisin sen pois vaikka ne Wilsonin kromit siinä reunoissa kiilteleekin kivasti. Itse en jaksaisi loukkaantua vaikka kaverilla pysyis ko. tilanteessa stetsoni päässä.

  Toivottavasti vasurit ottavat myös sen hanskan pois vaikka käsi siellä alla voikin kierroksen jälkeen olla aika ’mehevässä kunnossa’.

  Henk. koht. otan päähineet pois sisällä sen takia, että niitä ei siellä tarvita ja mulla itselläni ois dorka olo – en välttämättä arkaaisten sovinnaisuussääntöjen takia. Jos joskus harvoin osun kirkkoon, moskeijaan yms. niin tietysti toisten pyhää paikkaa pitää kunnioittaa.

  Vaan yhä mietin: osaako kukaan kertoa miksi hatun poistaminen on kohteliasta ja erityisesti miehien osalta? Ennen vanhaan ja vieläkin näkee kuinka mummot istuvat kuollut eläin päässä sekä kirkossa, että kahvilassa. Ei käy järkeen tuollainen jaottelu.

  EFC

  Liittyisköhän toi hatun pois otto siihen kun keskajalla ritarit tuli ystävällisissä aikeissa niin heillä oli tapana nostaa silmikko ylös ??? Mene ja tiedä ??

  Ahaa, Hauska teoria! Eli samaa ritarillisuutta kuin ’naiset ensin’ periaate. Käsittääkseni naiset päästettiin ovista yms. ensin siltä varalta, että toisella puolella varjoissa väijyi innokas salamurhaaja joka havitteli feodaaliherran päänahkaa.

  Ei sikäli, että mulla ois mitään näitä pikku periaatteita vastaan – usein on vain huvittavaa harrastaa pikku ajatusleikkejä ja koittaa selvitellä mitä perua mikin tapa on. Yleensä historia on mielenkiintoinen ja joskus melko hassukin.

  Käyttäytymistapojen juuret ovat todella syvällä. Ne olivat aiemmin äärimmäisen tarpeellisia, etenkin kohdattaessa tuntemattomia. Ystävalliset aikeet piti osoittaa jollakin tavalla. Sitä tarkoitusta varten muodostuivat omat sääntönsä jne.

  Tavat osoittavat myös ryhmän johon kuulutaan. Sen voi vapaati valita. Kättelyn ja lakin nostamisen sijasta joi vaikkapa laskea housunsa alas ja pyllistää. Esim. paviaanit tervehtivät niin (tosin ilman housuja).

  Golfkierrokseen kuuluvat kättelyt (lakin kohottamisineen) ilmaisevat myös kunnioitusta pelikumppania kohtaan. Eli ei niitä ole pakko tehdä. Tosin tällöin kumppanien vaistonvarainen suhtautuminen muuttuu kovasti. Ja sinua saatetaan pitää moukkana.

  Elämässä, joskaan ei golfkentällä, tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan tilanteita, joissa on äärimmäisen tärkeää, minkä vaikutelman luot ja mitä sinusta ajatellaan. Silloin kaikkein helponta on toimia vakiintuneiden tapojen mukaan (jos osaa ne!).

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
Vastaa aiheeseen: Epäkohteliaisuuskampanja?

Etusivu Foorumit Yleistä Epäkohteliaisuuskampanja?