23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Ammattilaisten rajoitukset vaihtaa palloja väylittäin

Etusivu Foorumit Säännöt Ammattilaisten rajoitukset vaihtaa palloja väylittäin

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kysymys sääntöeksperteille: Meillä amatööripelaajilla on sääntöjen mukaan, eikö vain, mahdollista vaihtaa palloja väylittäin. Onko tämä mahdillista myös ammattilaisille? Minulla on sellainen muistikuva, ei ihan varma kuitenkaan, että ammattilaisilla on kiertueiden, sponsorisopimusten tai sääntöjen pohjalta rajoituksia tässä asiassa. Onko muistikuvani oikea vai väärä? Järkeilen rajoitusten puolesta myös siksi, että pallonvaihtojen ollessa mahdollista mailapojilla voisi olla aika tehtävä kantaa mukanaan laajaa pallovalikoimaa, kun kaikkia keinojahan tulisi käyttää.

    Huomasin juuri, että asiasta oli keskusteltu 30.7.2016 Forumin sääntöpalstalla. Vakuutuin siinä, että muistikuvani oli oikea: ammattilaisia sitovat muun muassa kiertueiden säännöt.

    KL1

    Aivan oikein, kiertueilla on voimassa monenlaisia rajoituksia, joita ei löydy sääntökirjasta. Kyseinen ’One Ball Rule’ on yksi niistä, ja Suomessa se on voimassa ainoastaan Finnish Tourilla. Nämä rajoitukset on kirjattu kunkin kiertueen Hard Card’iin, joka on siis kiinteä osa ko. kiertueen sääntöjä.

    Viime vuonna pelattiin joku ammattilaiskilpailu, jossa palloa sai vaihtaa, ja mm. Phil Mickelson ’sekoili’ asian kanssa. Joku varmaankin kaivaa muististaan mikä kisa oli kyseessä.

    Tottakai palloa saa vaihtaa pelatun väylän jälkeen. Kyllähän niitä palloja heitettiin veteen Mastersissakin (epäonnistuneen väylän) tai katsojille (onnistuneen väylän) jälkeen. Voi tietysti olla että joissain kisoissa sääntö on toinen. Kysymys on sitten ihan eri jos ketjun aloittaja puhuu pallomerkistä tai ominaisuuksista.

    Lyhyt paste and copy: Rule 15-1

    Changing golf balls during a hole or a stipulated round

    Q. May a player change golf balls during the play of a hole or a stipulated round? When the player is permitted to substitute another golf ball may he change to a ball of a different brand or type?

    A. Rules 15-1 and 15-2 explain that the player must complete play of the hole with the ball with which he began the hole unless he is proceeding under a Rule that permits him to substitute a ball. The player may change balls between the play of two holes as well.

    Nyt ilmeisesti sixties vastaa hieman eri kysymykseen. PekkaSai ilmeisesti tiedusteli pallomallin vaihtamista ja siihen vastaus tosiaan on, kuten ylläsanottiin, että suurilla kiertueilla on pallomallin reikien välillä vaihtaminen kielletty. Nämä rajoitteet ovat aina kiertueiden tai kisanjärjestäjien omia sääntöjä. Pelattavaa palloa saa totta kai reikien välillä vaihtaa, mutta sen pitää olla koko kierroksen ajan saman mallin pallo, eli esim Bridgestone B330.

    Golfin perussäännöt antavat mahdollisuuden pallomallin vaihtamiseen reikien aikana, mutta ei pelattavan reiän aikana.

    KL1

    Golfin perussäännöt antavat mahdollisuuden pallomallin vaihtamiseen reikien aikana, mutta ei pelattavan reiän aikana.

    Nyt ei mene ihan oikein…

    Golfin säännöt eivät rajoita pallomallin vaihtamista mitenkään. Aina kun pallon saa vaihtaa, saa vaihtaa mihin malliin tahansa, myös pelattavan reiän aikana.

    Tarkennan kysymystäni, vaikka useimmat olivat sen oikein ymmärtäneet: halusin siis kysyä, voiko ammattilainen vaihtaa eri väylille ominaisuuksiltaan tai merkiltään erilaisiin palloihin. Ei siis voi kuin aivan erikoistapauksissa.

    KL1

    Juuri näin. Tourien Hard Cardit määräävät pelaajaa käyttämään merkiltään ja malliltaan samanlaista palloa koko kilpailukierroksen ajan. Eri päiville saa palloa vaihtaa, joskin ammattilaisten kohdalla tämä olisi perin poikkeuksellista sponsorisopimusten vuoksi.

    Ennen kuin kukaan ehtii kysyä mitä tapahtuu pelaajalle, jolta pallot loppuvat kesken, niin vastaan. Pelaaja saa lainata toiselta pelaajalta palloa ja käyttää sitä, kunhan se on samaa merkkiä ja mallia kuin pelaajan omat pallot olivat. Jos keltään ei löydy sellaista palloa lainaksi, niin pelaajan kisa päättyy siihen. Näin on käynyt joitakin vuosia sitten Finnish Tourilla eräälle tv-kommentaattorille 😉

    Mitäs se KL oikein kirjoittelee? Ensin saa vaihtaa pallomerkkiä, seuraavassa viestissä ei saa. Wow, ja sitten tulee varmaan palautetta, eli minä olen väärässä koska en osaa lukea vai?

    KL1

    No juu, tuo tosiaan vaatii luetun ymmärtämistä ja peräti kahdesta eri viestistä…

    Yritäpä vielä pari kertaa. Jos ei onnistu, selitän mielelläni.

    En yllättynyt sarkastisesta kommentista. Sinähän et ole ikinä väärässä, mistään. Eiköös nimimerkin vaihto ole kielletty? Olet entinen KL, nykyinen KL1. Sama draivi(metreissä) Talman läheltä, samat pelivuodet, joka viestiketjuun pätemistä, jne… Etiketin mukaan sulle pitäis tulla penalttia, jopa kirjoituskielto. Vastausta odotellessa, sarkasmia ilmassa, bokey tulee vai tupla. Itse puttasin viikonloppuna par-4:lla eaglea.

    Tuli näköjään kirjoitukseen virhe, piti kirjoittaa bogey.

    Mitäs se KL oikein kirjoittelee? Ensin saa vaihtaa pallomerkkiä, seuraavassa viestissä ei saa.

    Golfin säännöt eivät ota kantaa pallomerkkiin ja -malliin. Eli sen saa vaihtaa joka kerta, kun pallon saa muutenkin vaihtaa/korvata.

    Toureilla saattaa olla käytössä sääntö joka kieltää kierroksen aikana merkin ja mallin vaihdon.

    On myönnettävä, että ketju hieman hajosi, kun keskustelu lähti pomppimaan. Mutta sen takia ei kenenkään kannata hernettä nenään vetää.

    —————

    Palmerin Arskallekin tiedoksi, että KL:n nimimerkki vaihtui teknisistä syistä johtuen. Ei sen suurempaa ihmeellisyyttä.

    Jätetään ne henkilökohtaisuudet pois, kaikki.

    Golfin säännöt eivät ota kantaa pallomerkkiin ja -malliin. Eli sen saa vaihtaa joka kerta, kun pallon saa muutenkin vaihtaa/korvata.

    Kerrataan vielä tilanteet, kun pallon jaa vaihtaa. Minulle tulee mieleen:
    – pallo katoaa tai menee outiin
    – pallo menee vesi-esteeseen (vaikka se ongittaisiin, eri pallon saa dropata)
    – pallo häviää ulkopuolisen tekijän vuoksi (esim lokki vie)
    – pallo vaurioituu (riittävästi)
    – pelipallo hylätään ja lyödään uusi pallo
    – pallo häviää tilapäiseen veteen tai GURiin tai on sieltä saavuttamattomissa

    Ovatko em oikein ja onko jotain muutakin?

    Ilmeisesti scramblessä tai greensomessa pitää hakea oma pallo ja jatkaa sillä, vaikka oma pallo olisi 100 m päässä edessä (esim. Jos kaikilta pelaajilta vaaditaan x määrä avauksia ja jatketaan lyhyellä avauksella) … vai onko tästä poikkeuksia?

    Piti ihan kahteen kertaan lukea viestit läpi kun ei meinannut kartalla pysyä. Jos sanotaan ettei golfsäännöt rajoita vaihtamista mitenkään niin saa vähän väärän kuvan..
    Tarkentavia kysymys: Eli unohdetaan nuo edellä listatut tilanteet kun sitä palloa on joka tapauksessa pakko vaihtaa niin sitä palloMALLIA ei siis saa kesken kisan HUVIKSEEN vaihtaa? Ei puhuta tourkisoista.

    Putti-Possun listaan lisäisin vielä sen, että palloahan käsittääkseni saa myös vaihtaa väylien välillä ilman sen suurempaa syytä.

    KL1

    Putti-Possun lista oli varsin kattava, lisään siihen pelaamattoman paikan.

    Olen vilpittömästi hämmästynyt siitä, että ketju on aiheuttanut hämmennystä. Jokaisessa postauksessa on kuitenkin kerrottu onko kyse golfin säännöistä vai tourien määräyksistä. Jos joku on nämä sekoittanut keskenään, niin se ei ole postausten kirjoittajien syy.

    Kerrataan siis vielä kerran:
    – Golfin säännöt eivät ota minkäänlaista kantaa pallomerkkiin tai -malliin, kunhan käytettävä pallo on hyväksyttyjen pallojen listalla (sääntö 5-1).
    – Golfin säännöt sallivat pallon vaihtamisen kesken reiän pelaamisen tietyissä tapauksissa, kuten Putti-Possun luettelemissa tapauksissa ynnä pelaamaton paikka. Tällöin saa pallon mallia, merkkiä, väriä, kokoa, kompressiota ja numerointia vaihtaa aivan vapaasti.
    – Ammattilaiskiertueiden kiertue- tai kilpailukohtaisissa määräyksissä voidaan määrätä pelaajat käyttämään yksittäisen kilpailukierroksen aikana yhtä ja vain yhtä ja samaa pallomerkkiä ja -mallia. Tällöin ainoat sallitut muutokset pallossa ovat sen kuvioinnit, kuten numerointi, tunnuskuviot, tms.

    Toivottavasti tämä selvensi asiaa ns. lopullisesti.

    ”– Golfin säännöt eivät ota minkäänlaista kantaa pallomerkkiin tai -malliin, kunhan käytettävä pallo on hyväksyttyjen pallojen listalla (sääntö 5-1).”

    Tuota.. meneekö se ihan noin? Käytettävän pallon pitää siis löytyä hyväksyttyjen pallojen listalta? Klubin viikkokisoissa?

    -jp-

    KL1

    Olet oikeassa, riittää että pallo on sääntöjen mukainen (Appendix III). Kiitos tarkennuksesta.

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Ammattilaisten rajoitukset vaihtaa palloja väylittäin

Etusivu Foorumit Säännöt Ammattilaisten rajoitukset vaihtaa palloja väylittäin