22.–29.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Jere Jaakkola

Vuoden golftoimitus kiittää – ja rohkenee ehdottaa muutosta palkitsemisperusteisiin

Golfliiton järjestämä vuotuinen Golfgaala alkoi viime lauantaina Golfpisteen osalta yllättävissä merkeissä. Olin tuskin ehtinyt istua aloilleni, kun sain kunnian käydä pokkaamassa toimituksemme puolesta Vuoden Golftoimitus -palkinnon. Samalla selvisi se, miksi Golfliiton viestintävastaava Marika Voss ilmoitti lähettävänsä lehdistötiedotteen illan palkittavista vasta palkintojenjaon päätyttyä.

Tässä hetkessä tunnustus lämmittää. Viime vuonna tehty Golflehden uudistus onnistui jopa yli odotusten, ja aktiivisen kuuntelijakuntansa löytänyt Kisaviikko-podcastimme on tuonut oman lisänsä suomalaisen golfmedian kartalle. Tuntuu mukavalta, että onnistumisemme huomioitiin.

Kaunis kiitokseni vielä Golfliitolle koko toimituksemme puolesta!

Nyt, kun tyylikäs lasipalkinto koristaa omaa toimistoamme, eikä ehdotuksestani toivon mukaan jää kenellekään hapan maku, uskallan ehdottaa seuraavaa: Ensi vuodesta alkaen Golfliitto voisi jakaa Vuoden Golftoimitus -palkinnon sijaan Vuoden Mediateko -palkinnon. Tässä seuraavat perustelut.

Vuoden Golftoimitus -palkinto kehitettiin Golfliitossa alun perin tarkoituksena parantaa golfin valtakunnallista medianäkyvyyttä. Palkinnolla haluttiin huomioida golfia koskettavia aiheita ansiokkaasti käsitelleitä yleis- ja maakuntamedioiden toimituksia, ja siten rohkaista palkittuja toimituksia kirjoittamaan lajista myös jatkossa. Varsinaisten golfmedioiden toimitukset eivät käsittääkseni olleet edes ehdokkaiden joukossa.

Viimeisin ainakin osittain tässä tarkoituksessa annettu palkinto jaettiin vuonna 2016 Ylelle Rion olympiagolfin erinomaisesta televisioinnista. Sen jälkeen palkinto on myönnetty kolmesti perättäin golfmedioiden toimituksille: vuonna 2017 GoGolfille, vuonna 2018 Honour-lehden päätoimittaja Jukka Rimpiläiselle ja nyt Golfpisteelle.

Palkinnon luonne on siis alkuperäisestään muuttunut. Itse en nykyisellään koe kovinkaan mielekkääksi sitä, että maamme harvalukuiset golftoimitukset asettuvat palkintokategoriassa vastakkain, vaikka uskonkin, ettei se ole Golfliitonkaan varsinainen tarkoitus.

Ongelma on mielestäni palkinnon nimessä, ei itse palkinnossa. Vuoden Mediateko -nimi sitoisi palkinnon paremmin aikaan ja konkreettisemmin saavutuksiin. Tällä nimellä palkinto olisi voitu ainakin vuodesta 2016 lähtien antaa perustellusti täsmälleen samoille tahoille, jotka palkinnon ovat saaneet: Ylelle sujuvasta olympiaprojektista, GoGolfille kotimaisen mediakentän ansiokkaasta laajentamisesta, Jukka Rimpiläiselle Honourin onnistuneesta digitalisoinnista ja Golfpisteelle kiitellystä lehtiuudistuksesta ja podcast-tuotannoista.

Jos palkinto kohdennettaisiin toimituksen sijaan suoritukselle, mediateolle, se laajentaisi huomattavasti myös mahdollisten palkinnonsaajien joukkoa. Tunnustus voitaisiin jatkossa myöntää esimerkiksi golfin eri organisaatioille, golfyhteisöille tai vaikkapa yksittäisille sosiaalisen median golfvaikuttajille. Ansiokkaita mediatekoja kun syntyy muuallakin kuin golftoimituksissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

 • bogiman says:

  ”Mitä mieltä olet artikkelista”Saat kehua,mutta jos et pidä,emme halua tietää…

  • Jere Jaakkola says:

   Sanamuodot ovat meiltä ihan tietoinen valita, eräänlainen kannanottokin. Tällaisella työkalulla palautetta voi pyytää joko positiivisen tai negatiivisen kautta. Valitsimme positiivisen. Jos juttu ei ole kenenkään mielestä hyvin tehty, se on luultavasti huonosti tai korkeintaan keskinkertaisesti tehty.

   Jos lukijan ainoana vaihtoehtona olisi valita, että onko juttu hänen mielestään ”Huonosti tehty”, emme saisi informaatiota siitä, kuinka monen mielestä juttu on hyvin tehty. Jutun ”hyvyys” on meille toimituksen kehittämisen kannalta paljon arvokkaampi tieto kuin jutun ”huonous”. Jäljittelemme mieluummin onnistumisia kuin välttelemme epäonnistumisia.

   Otamme oikein mielellämme vastaan myös kriittistä palautetta jutuistamme. Se onnistuu klikkaamalla ”En ymmärtänyt”-nappia, jonka jälkeen voi kirjoittaa toimitukselle kirjallisen palautteen siitä, mikä jutussa lukijan mielestä meni pieleen. Luemme kaiken palautteen ja otamme sen toimintamme kehittämisessä jatkuvasti huomioon.

   Positiivisesti,
   Jere Jaakkola
   Golfpiste

 • Marx1 says:

  Miten nuo liiton gaalassa palkitut antaa ”ulkopuoliselle” sellaisen keskinäisen kehumisen kerhon vaaikutelmaan. Samat naamat vuodesta toiseen 🙁

 • Seniorigolfari says:

  Ehdotus palkinnon nimen vaihtamiseksi on hyvä. Mutta, vaikka Vuoden Mediateko -palkinnon saajakandidaatteja olisikin suurempi joukko kuin Vuoden Golftoimitus -palkinnon saajaksi kelvollisia, varsin pienestä joukosta olisi silti edelleen kyse. Siitä seuraa, että jos palkinto jaetaan joka vuosi, sen arvostus laskee, kun jonkun ajan kuluttua palkintoraadilla on vaikeuksia löytää kelvollista UUTTA palkittavaa. Siinä kävisi niin kuin meidän vuonna 1975 perustetussa jääpallojoukkueessa, jonka vuosikokouksessa on aina valittu Vuoden Jääpalloilija. Tittelin sai alle kahdessa kymmenessä vuodessa jokainen pelaaja, koska samalle ei haluttu sitä antaa. Voi vain arvata, miten arvokkaalta viimeisenä palkitusta se huomionosoitus tuntui.

  Siis Vuoden Mediatekoa ei tulisi palkita joka vuosi, vaan vain silloin, kun joku on todella sen innovatiivisuudellaan tai muuten kunnostautumalla ansainnut.