23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Ryder Cup näyttää mallia

Melkoinen osa golfareista puhuu lämpimään sävyyn reikäpeleistä. Silti niitä pelataan hyvin harvoin. Joukkuekisaan vietynä reikäpeli on parhaimmillaan, kuten isojen tunteiden sävyttämä Ryder Cup jälleen kerran osoitti.

Hazeltine National Golf Clubilla pelattu ottelusarja sujui pitkälti käsikirjoituksen mukaan. USA oli kentällä parempi, kannu tulee Eurooppaan seuraavan kerran vuoden 2018  Parisiin ottelusarjan markkinointitoimien käynnistyessä.

Paikalla olleen yleisön lataus oli kova, Ryder Cup on käytännössä ainoa golftapahtuma jossa katselijat pääsevät osallistumaan näytöksen tunnelman luomiseen omalla toiminnallaan. Mitenkään yllättävinä tai uutena eivät tulleet negatiiviset huutelut.

Puolustelematta mitenkään näitä ”urheilufriikkejä”, malli tulee muista lajeista, joissa oman joukkueen kannustamisen nimissä vastustajan pelaajat ja erotuomarit saavat kuulla Ryder Cupia huomattavasti kovempia solvauksia ja haistattelua jatkuvana luontaisetuna.

Kansallisurheilumme jääkiekon katsomoissa kuuluvat purkaukset menevät usein tasoltaan huomattavasti alle Ryder Cupissa kuultavien aivopierujen.

Kovan työpäivän jälkeen hallille ystäviensä tai liiketuttujen kanssa kiirehtinyt pukumieskin muuttuu kiekon pudotessa jäähän maanosan johtavaksi kiekkovalmentajaksi ja tuomariksi, joka jakaa alatyylisiä kommenttejaan ja ohjeitaan luontaisen besserwisserismin hengessä.  Paikka purkaa tunteitaan on otollinen, töissä ei kukaan kuuntele, kotona vastaava toiminta aiheuttaa turhaa toraa.

Urheilun suola on tunteella elämisessä, myös katsomoissa.

<a href=Patrick Reedin kädet ja sormet ohjasivat Ryder Cupissa maagisesti yleisön toimintaa. Kuva Getty images" width="3672" height="2764" />

Patrick Reedin kädet ja sormet ohjasivat Ryder Cupissa maagisesti yleisön toimintaa. Kuva Getty images

Sormea on toki syytä nostaa pystyyn ja miettiä parannuskeinoja Ryder Cupin katsomokulttuurin parantamiseksi. Helppo veikkaus kuitenkin on, että Pariisissa 2018 henki on keskimäärin parempi, 2020 USA:ssa, Whistling Straitsin katsomoissa nyt nähty meno jatkuu.

Ryder Cup on katsojia kosiskelevaa, osallistuttavaa teatteria jossa koetaan ylilyöntejä myös tulevaisuudessa.

Joukkueena tekemisen ja kokemisen tärkeyttä korostettiin Minnesotassa ennen ja jälkeen tapahtuman.

”Pelaajani ja koko muu tiimi kasvoivat perheeksi”, kiteytti Davis Love III yhteisen retken.

Ryder Cupin arvo ja mahdollisuus golfin markkinoinnissa sekä etenkin reikäpelin suosion lisääjänä on valtavan suuri.

Seurojen kilpailukalenterissa reikäpeli on ja tulee jatkossakin olemaan marginaalisen pieni, jollei European Tourin tulevan kokeilun mukaisia pikapelejä kyetä tulevaisuudessa tuotteistamaan.

<a href=Rory McIlroysta ja Thomas Pietersista muodostui Hazeltinessa parivaljakko, joka menee historiaan Getty Images" width="630" height="407" />

Rory McIlroysta ja Thomas Pietersista muodostui Hazeltinessa parivaljakko, joka menee historiaan Getty Images

Ryder Cup on kuitenkin antanut pohjan seurojen, kaveriporukoiden ja firmojen järjestämien reikäpelitapahtumien muodolle. Jo nyt voidaan pelkästään Suomessa arvioida pelattavan sadoissa laskettava määrä Ryder Cup-henkisiä reikäpelikisoja joukkueiden välillä.

Kasvupotentiaalia on vielä lähes rajattomasti. Ryder Cupin urheilumaailmassa lähes ainutlaatuinen brändiarvo perustuu pitkälti myös siihen, että se on tapahtuma, jonka tapaisiin kisoihin meistä kukin haluaa ja kykenee osallistumaan.

Joukkueiden välisissä reikäpleissä korostuu golfin harrastamisen parhaita muotoja, henkilökohtainen-ja joukkueena kilpailu, sekä sosiaalisuus.

Näiden kisojen synnyttämisessä tarvitaan vain yksi henkilö, joka heittää idean ilmaan ja rakentaa tapahtumalle pohjan. Kokemuksesta voin vakuuttaa, että osallistujat ovat kisan päätyttyä keskimääräistä tyytyväisempiä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Dile Tantti says:

    Teemu, yleisön osallistuminen on ok ja se luo tunnelmaa, mutta vastustasjan mollaaminen ei kuulu asiaan. Se ei kuulu asiaan sen enempää jääkiekkokaukaloissa, pesäpallo- tai jalkapallokentillä kuin golfkentilläkään.
    Normaaleissa golf-kisoissa USA:ssa olen havainnut, että aika usein yleisö kannustaa kaikkia pelaajia, omia ja vieraita, ja huokaisee jokaisen epäonnistumisen kohdalla.
    Jos Ryder Cupin yleisökäyttäytyminen leviää, on golfin luonteesta menetetty iso osa, käyttäytymisetiketti. Se on asia, joka pitää minut golfin parissa. Olen kyllästynyt katsomaan kisoja, joissa yleisö ja joskus pelaajienkin alatyylisyys rehottaa. Se on sivistymätöntä, ja tämä sivistymättömyys tahtoo levitä muillekin elämänaloille.

    Teemu Tyry says:

    Tervehdys Dile Tantti,
    Meillä ei varmasti ole pienintäkään erimielisyyttä siitä, mitä hyvään käytökseen kentällä ja sen laidalla kuuluu. Negatiivisten huutelujen ja tunteenpurkauksien kitkemiseen on tärkeää tehdä valistustyötä. Nollatoleranssiin tuskin valitettavasti koskaan päästään.

    bogiman1 says:

    Ihmeen ymmärtäväistä kirjoittelua jenkkiyleisön sikailusta,samaa oli kyllä
    havaittavissa jo Tyryn selostuksesta,itse kisoisssa.