Ruotsin ”villit” golfarit - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Ruotsin "villit" golfarit

Viimeisimmässä Suomen Golflehden blogissaan totesi Euroopan Golfliiton (EGA) puheenjohtaja Antti Peltoniemi mm., että Ruotsissa on rekisteröityjä golfareita n. 473.000 ja, että maassa olisi lisäksi jopa 200.000 sellaista pelaajaa jotka eivät kuulu mihinkään seuraan, saati sitten liittoon eli he ovat, maahanmuuttoasioista tuttua termiä käyttäen eräänlaisia ”paperittomia.” En yhtään epäile, etteikö asia olisi juuri näin, sillä jo toistakymmentä vuotta sitten muistan Ruotsin rekisteröityjen pelaajien määrän ylittäneen jopa 600.000 rajan.

Etsimättä tulee mieleen kysymys, onko tämä ilmiö tulossa meillekin, ellei jo tullutkin? Pari blogia sitten puhuin kolmen kerroksen väestä ja nyt näyttää siltä, että pian saatetaan tarvita vielä yksi kerros (kellari!!!) lisää. Suomen golf on, monista ongelmistaan huolimatta niin hyvin järjestäytynyttä, ettei pelaaminen juuri onnistu ilman voimassa olevaa jäsenkorttia, mutta elämmehän murroksessa ja kuka tietää mitä jatkossa tapahtuu. Peltoniemi mainitsi jutussaan lisäksi, että tuo suuri paperiton joukko pelaa Ruotsissa greenfeellä niillä kentillä jonka sen sallivat. Meilläkin voi vielä joskus käydä niin, että jo kauan sitten suoritettu kauhtunut Greencard sekä tarpeeksi suuri seteli, riittävät avaamaan portit joillekin rahapulassaan kärvisteleville kentille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (31 kpl)

    Veli Ponteva says:

    Lassi kaipaa toistuvasti takaisin mennyttä maailmaa – aikaa, jolloin aurinko paistoi ja ihmiset hymyilivät. Golf taitaa olla ainoa urheilulaji, jonka harrastaminen edellyttää pakollista seuran ja liiton jäsenyyttä. Kyse lienee jäänne jostain historiasta, kun kentille pääsyä onnistuttiin ja haluttiin rajoittaa. Velvollisuudessa on vedottu milloin turvallisuuteen, milloin vakuutuksiin, vaikka golf lienee yksi turvallisimmista urheilulajeista. Toki pelin sujuvuuden kannalta tietyt etikettisäännöt on hyvä osata, mutta sama pätee moniin ”villeihin” asioihin – esimerkiksi liikenteessä pyöräilyyn. Pitääkö tästä kehityksestä olla huolissaan, tokkopa. Jos harrastajistä esimerkiksi vain puolet kuuluu seuroihin, se on kuitenkin paljon suurempi osuus kuin vaikkapa tenniksessä tai uimisessa, pari lajia mainitakseni. Miksi me golfarit siis haluaisimme tehdä asiasta ongelman. Peltoniemi kirjoittaa kolumnissaan hauskasti, että ”mitä asialle pitää tehdä, kun seuroilta jää merkittävä rahavirta saamatta”. Hauskaa tässä lienee se, että seurojen jäsenmaksut menevät valtaosin Golfliitolle ja seuroille itselleen jää vain pieni siivu. Miksei Peltoniemi siis sanonut suoraan, että ”mitä pitää tehdä, kun GOLFLIITOLTA jää merkittävä rahavirta saamatta”

    Vapaa Golfari says:

    Miten niin voi vielä käydä, että pelkkä GF maksu riittää? Käsittääkseni se toimii jo ainakin Paloheinässä, Sea Golf Rönnäsissä, Suur-Helsingin Golfissa ja usealla maakuntakentällä. Jatkossa lisäksi Petikon Golfissa ja kiinnostusta tuntuu olevan monella muullakin.

    Veli Ponteva says:

    Vielä sellainen huomio, että vain ”rahapulassa kärvistelevät kentät” hyväksyisivät pelaajat ilman tasoituskorttia. Yritän muistella viimeisten vuosien aikana pelaamiani Suomalaisia ja ulkomaisia golfkenttävierailuitani ja kuinka monta kertaa olisi kysytty hcp-korttia. Suomessa harhaa aiheuttaa toki se, että seurani ja tasoitukseni näkee ilman korttia keskusrekisteristä. Viimeksi pelaamillani yli sadalla vieraskentällä vain noin 2-3 kertaa on kysytty hcp-korttia. Viimeksi viime kuussa eräällä ulkomaisella kentällä, jonka ohjeissa edellytettiin hcp-kortin esittämistä ja pyytämättä tarjosin sitä nähtäväksi, registration-lady hymyili ja totesi, ettei kaipaa sitä nähtäväksi. Taitaa siis hcp-kortti olla kuollut kirjain, joka tosielämässä on jo vapautunut.

    Kari Lahtinen says:

    Veli Ponteva kirjoitti: ”Hauskaa tässä lienee se, että seurojen jäsenmaksut menevät valtaosin Golfliitolle ja seuroille itselleen jää vain pieni siivu.” Tämä riippuu kovin seurasta. Halpaa jäsenyyttä tarjoavien suurten etäseurojen kohdalla tuo pitää melkein paikkansa, mutta muissa seuroissa suurin osa jäsenmaksutuloista kuluu seuran toiminnan pyörittämiseen ja SGL:n osuus on merkittävästi pienempi. Näitä muita seuroja tässä maassa on paljon enemmän kuin suuria etäseuroja. SIinä olen kyllä samaa mieltä Veli Pontevan kanssa, että jokainen menetetty golfseuran jäsen on menetettyä rahaa myös liitolle ja tästä asiasta liiton on tietenkin syytä olla huolissaan.

    Vakuutus says:

    Velvollisuudessa on vedottu milloin turvallisuuteen, milloin vakuutuksiin, vaikka golf lienee yksi turvallisimmista urheilulajeista. Avauslyönti auton tuullasista sisään ja autolle äkkipysäys. Onneksi oli vakuutus seuran kautta.

    Osakkeenomistaja. says:

    Minä en taasen tiedä yhtään sellaista kenttää suomessa, missä osakkeen oikeuttavalla pelioikeudella ei saisi pelata ilman , että olisi jonkun golfseuran jäsen, koska se on yksinkertaisesti lain vastaista. Tämän voi todeta, kun viitsii lukasta osakeyhtiölakia tai golfyhtiön yhtiöjärjestystä. Pickalassakin se oikein mainitaan, ettei tartte olla minkään seuran jäsen, kun pelaa pelioikeudellaa, Minulta ei ole viiteen vuoteen ainakaan kysytty mitään jäsenkorttia missään kentällä.

    Kerran autoon osunut says:

    Nimimerkille vakuutus. Eiköhän tässä tuulilasivauriohommassa korvaus mene golfyhtiön vakuutuksesta, mikäli pelaaja siitä jää kiinni. Omavastuun maksaa tietysti yhtiö, koska en usko, että kukaan sitä lasia lyö tahallaan tai tuottamuksella rikki.

    1,20 possa says:

    Vedän murtsikkaa perinteisellä tyylillä ja silloin tällöin käyn skimbaamassa, mutta hitsi olen unohtanut liittyä hiihtoliiton jäseneksi. Kössi, tennis ja säbähöntsäily kuuluvat harrastuksiini myös. Mihinköhän liittoon pitäisi liittyä että saisi osallistua jäpittäjien edustusmatkakulujen maksamiseen? Ronnie the Rocketin innoittamana käytiin taannoin opiskelukaverin kanssa pelaamassa snuukkeria. Huh, vaikea laji muuten. Olin liiton jäsen, mutta en muista minkä – ni niin, se oli KY (parhaat bileet). Golfaaminen tuli aloitettua, ja muutamat ensimmäiset vuodet pelattua, ihan vaan green fee -pohjalta. Jäsenkortti pakotettiin hankkimaan heti, muuten ei kuulemma hyvä heiluisi cädärin tuima katse kohdatessa. Apu löytyi läheltä, sillä vuoroin pelailin silloisen tyttöystäväni isän kortilla, ja vuoroin isoveljeni. Iso homma oli muistaa peliaikaa varatessa esittäytyä väärällä nimellä. Ja hauskaa oli mennä ilmoittautumaan cädärin tiskille isoveljen kanssa, koska näkyihän meistä selvästi että ollaan veljeksiä vaikka green card näyttikin eri sukunimiä. Mutta minäpä olin ottanut vaimoni nimen! Sormusta en sentään laittanut sormeen paremman peitetarinan luomiseksi. Tuosta on jo aikaa mutta syyllisyys ei ole vieläkään helpottanut. Meinaan syyllisyys siitä että pelasin niin huonolla, tyttöystäväni isän, händärillä. 🙂

    Politiikko says:

    VeliPonteva laittoi Miksei Peltoniemi siis sanonut suoraan, että ”mitä pitää tehdä, kun GOLFLIITOLTA jää merkittävä rahavirta saamatta” Mikäpä se muu kun monoa puolelle porukkaa, Sopeuttaminen on päivän sana niin julkishallinnossa, yrityksissä kun myös golfliitossa tai ainakin pitäisi jo vihdoin ja viimein olla. Ei enää suojatyöpaikkoja muualla kun ”politiikassa” – no aikamoista politkointiahan tuo g-liiton hommailu joskus vonkin. !!

    sutari says:

    Onko ruotsissa pakollinen paikallisen golfliiton maksu ? Taitaa olla golf ainoa laji, jossa pelaaja on pakotettu maksamaan liitolle jäsenmaksun ?

    Aito Oikeistolainen says:

    Tiedän yhden kaveriporukan, jotka pelaavat ilman mitään jäsenyyttä mihinkään. Ovat kaikki suunnitelmataloutta kaipailevia punikki osakkeenomistajia.

    Niilo Stadista says:

    Onkohan Suomi maailman ainoa maa, jos golfharrastuksen edellytyksenä on golfseuran jäsenyys? Vai onko sellaista muualla? Ellei, niin miksi sitten Suomessa?

    dolittle says:

    No Saksassa ja Sveitsissä on vielä tiukempaa kuin Suomessa.

    Kössi Kenguru says:

    Me emme tarvitse mihinkään tuota kellarikerros- tai sillanalusporukkaa, pysyköön laduilla ja pitäköön vaan tiukasti kävelysauvat käsissä lenkkipoluilla tuulipuvut päällään.

    einari says:

    Kössille. Ketkä me? Vain kuninkaalliset käyttävät etsestään muotoa Me, ei lokit.

    Kössi Kenguru says:

    einarille, Me käytämme meistä Me-sanaa, älä sinä käytä!

    pian entinen innostunut says:

    Alkaa pikkuhiljaa paljastua mistä tämä jatkuva itku samasta aiheesta johtuu. Herraväki pelkää ettei saa ilmaista rahoitusta edustaa ja pönöttää! Olen innokkaasti golfannut 20 vuotta, mutta alkaa maku mennä, kun koko ajan pitäisi sitoutua enemmän. Sitoutua mihin? Ikuiseksi maksumieheksi tietysti!! Kyse ei siiis olekaan harrastusmahdollisuuden ylläpitämisestä ja turvaamisesta, eli kenttien hoidosta, vaan golfliiton rahoittamisesta. Kysynkin nyt asioista tarkemmin periltä olevilta: jos golfliittoa pyöritetään minun golfseuralleni maksamista jäsenrahoista ja golfseuraan on pakko kuulua, mitä vastiketta tai hyötyä golfliitolta saan? Siis jotain hyötyä, ei sen vitun mainoslehden pakkotilaus??? Jos tähän ei saa tyydyttävää vastausta, pitäisi kaikkien harrastuksena pelaavien golfareiden ryhtyä kapinaan ja vaatia kenttänsä eroamaan liitosta! Tosissaan kilpaa pelaavat ja ammattilaiset hankkikoot rahansa muualta kuin minun taskusta. Ostin juuri uudet mailat joten ensi kesän pelaan vielä. Siiten mietin vakavasti kannattaisiko golfiin menevä aika ja raha mieluummin laittaa johonkin monista muista tarpeista. Alkaa tämä tämä menneisiin aikoihin ja itseään täynnä oleva pieni porukka pilaamaan koko harrastusinnon.

    Rahakas says:

    Golfissa puhutaan muutenkin koko ajan RAHAsta. Me golfarit ylläpidämme tätä myös ihan itse. Kun golfari voittaa isoissa kisoissa, ekana mainitaan paljonko sai RAHAA, ja siitä revitään isoimmat otsikot. Jos Bottas voittaa formuloissa, paljonko hän sai rahaa? Kukaan ei edes tiedä, vaikka varmasti reilu palkkio on. Tärkeämpää medialle on formuloiden MM-pisteet, kuten pitääkin. Golftoureilla rankingin nimi on RAHAlista, ei MM- tai muu pistelista kuten muissa lajeissa. Golfpisteen palstoilla kiihkeimmät keskustelut käydään siitä mikä on golfosakkeiden RAHAllisen arvon kehitys, paljonko green feestä pitää maksaa RAHAa, paljonko RAHAa tarvitaan golfkentän pyörittämiseen. Onko golfkenttä hyvä bisnes RAHAllisesti. Hoh hoh, mitä urheilua, ja kuntoilua.

    einari says:

    Kössille Taas käytät itsestäsi Me muotoa. Muiltahan et ole saanut valtuutusta omille mielipiteillesi.

    mikä muu mittari says:

    Golfissa puhutaan RAHAsta, koska kukaan ei palkkaa pelaajaa vuodeksi muutaman miljoonan dollarin palkalla ja sitten jää katsomaan pärjääkö kaveri vai ei. Jos ei pärjää, niin onpa helposti ansaittua rahaa, ei palautusvelvollisuutta. Golfari saa palkkansa RAHAssa per peli, mutta vain mikäli pärjää. Kakkoskuskikin on RAHAllapalkattu, samoin testikuljettaja. Kakkostason pelaaja yrittää kerätä rahaa kasaan saadakseen mahdollisuuden kehittyä ykköspelaajaksi – testipelaaja on kokonaan omillaan. En muista kuka golfaaja lausui unontumattomat sanat, kun futistähti arvosteli kovin sanoin ammatttilaisgolfia: ”Minä sentään saan palkan vain sillä hetkellä kun menestyn, sinulla palkka juoksee, vaikka istuisit koko ottelun ajan kentän laidalla”. Eikös muuten juuri ollut otsikoissa jonkun formulakuskin kaikkein aikojen suurin RAHApalkka. Sitä sitten verrattiin muiden saamiin RAHApalkkoihin. Voisihan palkintosummat golfissakin ilmoittaa jaettavina pisteinä, ei rahana. Mikä ero siinä olisi?

    Niilo Stadista says:

    Kössi Kenguru: ”Me emme tarvitse mihinkään tuota kellarikerros- tai sillanalusporukkaa, pysyköön laduilla ja pitäköön vaan tiukasti kävelysauvat käsissä lenkkipoluilla tuulipuvut päällään.” Ja me aidosti golfliikunnasta ja sen terveysvaikutuksista nauttivat seniorikansalaiset toivomme tapaavamme mahdollisimman harvakseen tällaisia mielipiteitä esittäviä tyyppejä golfkentillä.

    Rahakas says:

    mikä muu mittari: kysyt että ”Voisihan palkintosummat golfissakin ilmoittaa jaettavina pisteinä, ei rahana. Mikä ero siinä olisi?” – Minusta siinä olisi iso henkinen ero, puhutaanko jaettavista pisteistä, vai rahasta. Monissa muissakin yksilölajeissa kuten tenniksessä, alppihiihdossa, maastohiihdossa, mäkihypyssä, ym. urheilijat saavat palkkiorahaa kilpailuista, eivätkä ”palkkaa vaikka istuisivat penkillä”. Paitsi sponsoreilta tietysti, kuten golfissakin. Silti näissä lajeissa menestystä arvioidaan ensisijaisesti pisteinä, sijoituksina, ym., ei suoraan rahana. Mikä olisi Jarkko Niemisen sijoitus tenniksen ”2014 rahalistalla”? Tai Markus Sandell suurpujottelun tämän talven ”rahalistalla”? Ei kukaan tiedä, eikä kiinnosta. Sen sijaan tiedetään, mikä on Jarkon ATP-sijoitus, ja Sandellin tilanne MM-pisteissä. Mutta, golfissa ollaan niin rahan perässä muutenkin, että golfissa pidetään normaalina puhua ”rahalistasta”.

    Kössi Kenguru says:

    ”Pian entiselle innostuneelle”: Kuinkahan moni ”saa” ilmaista rahoitusta edustaa ja pönöttää tämän lajin parissa? Miten joku voi oikeasti itkeä sitä, että seura maksaa 25€/nuppi siitä, että kuuluu golfliittoon ja saa sieltä monenlaisia etuja. Tätä itkua on vaikea ymmärtää ja ei voi muuta kuin ihmetellä, että miksi nimimerkki ”pei” ei hengenheimolaistensa kanssa perusta omaa kenttää ja pelaa siellä kuulumatta mihinkään. Kun sulle näyttää 25€ olevan kynnyskysymys harrastuksen lopettamiselle tai jatkamiselle, niin kyllä elämä on varmasti muutenkin raskasta ja kurjaa. Omalla kohdallani tuo olematon rahallinen panostus (25€) ei todellakaan vie iloa elämästä, eikä saa miettimään lopettamista. Sinun lopettamisesi ei hetkauta ketään, luultavasti moni pelikumppani pitäisi sitä ihan hyvänä, jotta ei tarvitsisi kuunnella tuota valitusta vähäpätöisestä asiasta.

    leon says:

    Espanjassa pääsee pelaan ilman jäsenkorttia,siellä näkee vaikka millaista golffaria.

    Vaihtoehto says:

    Entiselle innostuneelle. Jos sitoutuminen (maksamaan) ei tunnu miellyttävältä, on jo nyt ja varsinkin ensi kesänä mahdollisuus olla sitoutumaton. Nyt on jo monia golfkenttiä, jotka eivät vaadi jäsenyyttä seurassa esimerkiksi Paloheinä ja ensi kesänä Petikon Golf. Lisäksi käsittääkseni Sea Golf Rönnäs ja Vihti. Lisäksi käytettävissä on suurin osa Eestin kentistä. Ottamalla selvää ja kysymällä löydät varmasti enemmänkin kenttiä. Lisäksi jos voit osoittaa omaavasi Green Cardin voit osoittaa osaavasi toimia kentällä, tämä helpottanee sitoutumattomien kentälle pääsyä.

    pian entinen innostunut says:

    Kössille: Kyse ei ole 25 eurosta. Tämän verran kylvän uusina palloina metsään huonolla kierroksella. Olen asunut elämäni aikan eri paikkakunnilla ja eri maissa, ollut sitoutunut golfiin 25 vuotta sekä jäsenenä yhdistyspohjaisissa että osakelkentillä paikkakunnan mukaan. Omistan osakkeen, maksan vastikkeen ja jäsenmaksut kuten muutkin, eli virallisesti vielä toistaiseksi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ”sitoutunut”. Pidän lajista, sen perinteistä, seurasta ja lajin tuomista haasteista. Se mikä alkaa ihan tosissaan vituttamaan, pian jo raivostuttamaan, on tämä jokaviikkoinen jankutus että golfarien pitäisi olla sitoutuneita ja maksaa lisää ja voi voi kun sitoutuneita (lue ikuiseen maksuvelvollisuuteen huijattavia) ei enää riitä. Sitten alkaa liittokin itkeä tätä samaa, samaan aikaa kun luen että he käyttävät rahoja johonkin ihan muuhun. Joten kysyin mitä se liitto rahoittajiensa hyväksi sitten tekee? Siihen et vastannut. Kuten monet muutkin ovat kysyneet, miksi ihmeessä tarvitaan harrastamiseen pakkomaksua liittoon? En kuulu ammattiliittonkaan, mutta silti voin käydä töissä. Toki tätä vapautta ei vissiin kaikilla aloilla vielä ole? Pakkojäsenyydet ovat mennyttä aikaa. Toivoisin tämän tajuttavan myös golfpiireissä ettei käy kuten Neuvostoliiton. Jos Suomen golf on kriisissä niin yksi syy on tämä pakkotasapäistäminen. Toinen rahastamassa olevat loiset. Liian halvalla pelaavia syytetään, mutta hehän eivät hintaa määrää… Miksei meillä saisi olla kenttiä jotka elää green feellä ja vastaavasti suljetuttuja yksityiskenttiä jotka pysyvät myös liitoista ja muista loisista erossa? Miksei jotkut kentät voi olla peruskuntoisia ja halvempia ja toiset viimeisen päälle loistokunnossa hintaa kysymättä. Jokaiselle jotakin eikä kuten nyt, yksi vanha aikansa elänyt malli joka kaikkien kirjoitusten perusteella on kriisissä?

    pian entinen innostunut says:

    Vaihtoehto: Maksaminen ei ole koskaan ollut ongelma silloin kun maksulle saa vastineen. Kuten onneksi omalla kentälläni. Siellä ei myöskään tarvitse maksaa vastiketta vaikka olisi siirtynyt seuraavaan valtakuntaan. Maksat vain jos pelaat. Mistään kriisistä ei ole tietoakaan, mitä nyt pientä huolta maksavan jäsenistön vähenemisestä luonnollisen poistuman kautta. Silti vastikkeet ovat kohtuullisia kentän puitteisiin nähden. Ehkä juuri siitä syystä syystä että automaattista verotusoikeusta ei ole kentälle annettu. Useimmilla kentillä tilanne ei kuitenkaan ole näin. Ja tällaisia kuulemma on kriisissä kun osakkeesta (=maksuvelvollisuudesta) ei pääse eroon edes kuolemalla. Ei kai kukaan täysijärkinen (muu kuin todellinen golf-fanaatikko joita on kuitenkin rajallinen määrä) sellaista velvoitetta osta? Ainakaan syyllistämällä potentiaalisia asiakkaita heti alkuun lokeiksi? Mutta silti tästä itketään joka viikko uudella kirjoituksella. Onneksi, kuten mainitsit, alkaa olemaan myös muita vaihtoehtoja. Näitä tarvitaan ettei laji näivety. Mutta asiaani. Kysyin mitä liitto maksujensa vastineeksi antaa. En ole saanut vastausta. Urputin siitä mihin pakkomaksuja veloittavaa liittoa tarvitaan, enkä siihenkään saanut vastausta. Jos ei kukaan osaa oikeasti argumentoida, on oletettava ettei mihinkään. Ja että pahoissa juoruissa turhista ulkomaanmatkoista, eliittikisojen järjestämisestä perusgolfareiden rahoilla ja muusta vastaavasta pönöttämisestä on perää.

    Talin "Villit" herrasmiehet says:

    ”Kellari!!!” Ehehe, vai KELLARI… Ehehe, mahtavaa…

    Vaihtoehto says:

    Pian entiselle innostuneelle: Ei liittoa oikeasti tarvitakaan. Vakuutukset hoituu jo nyt golfkentän ja oman koti/vapaa-ajan vakuutuksen piikkin. Tasoituslaskennalle luonnollinen paikka olisi varausjärjestelmä (esim nexGolf). Se että liitolla on niin suuri valta (vielä) johtuu siitä, että meidän maksajien rahoista hyötyy merkittävästi moni sekä liitossa, että kentillä. Tilanteen muuttamisesta hyötyisi luonnollisesti huomattavasti isompi joukko, mutta hyöty per henkilö on niin pieni, ettei kukaan halua nähdä vaivaa. Näkemykseni mukaan tilanne muutttu siinä vaiheessa, kun vaihtoehto on uskottava, eli riittävästi toimijoita on olemassa. Kun tämä kriittinen massa on saavutettu, muutos ajaa itseään.

    salamoi says:

    Vapautetaan golf! Golf on Suomessa seurojen pakkojäsenyydellä ja green card-lajitutkinnolla monopolisoitu urheilulaji. Uniikkia. Golfin suurmaissa ei green cardia edes tunneta. Yllätys, Yllätys! Vapautetaan golf sitä kangistavista monopolisiteistä! Ei hiihdon harrastajiltakaan Töölönlahdella, tai Lapin hangilla lajitutkintoa tai hiihtoseuran tai -liiton jäsenyyttä kysellä. Miksi golfissa? Vapautetaan golf!

    Jallunpihtaaja says:

    Siirry ”salamoi” hiihtoon.