16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

PGA Tour jakaa lisää hynää supertähdille, enää pitäisi ymmärtää miksi

Jalkapallossa on kohistu koko kuluva viikko suunnitteilla olleesta Superliigasta. Maanantaina kuultiin, että maailman suurimmat jalkapalloseurat perustavat oman supersarjan, riistävät pienemmiltä seuroilta niiden kehittämät pelaajat, keräävät mahdollisimman paljon rahaa ja jättävät muut nuolemaan näppejään.

Noin vuorokaudessa kävi selväksi, etteivät suunnitelmat toteudu. Vastustus oli laajaa jopa valtioiden, etenkin Ison-Britannian johdon tasolla. Olennaisinta kuitenkin oli se, että fanit polttivat pelipaitojaan ja nousivat barrikadeille kertoen, etteivät he halua seurata vain muutamien huippuseurojen – ja huippupelaajien – otteluita. Sitä eivät halua edes näiden mahtiseurojen kannattajat.

Melkein kaikkien ahneiden seurapomojen mielestä koko Superliiga oli sittenkin ihan tosi huono suunnitelma sen jälkeen, kun fanit kääntyivät sitä vastaan. Sori siitä hei! Kai te kausarit kuitenkin ostatte edelleen?

Homma kytkeytyy golfiin tietenkin siten, että myös golfissa on kehitelty omaa superliigaa, Premier Golf Leaguea. Suunnitelmat paljastetiin vuosi sitten. Pähkinänkuoressaan ajatuksena oli luoda 18 kisan mittainen superliiga 48 maailmanhuipulle. Ja riistää pienemmiltä kiertueilta niiden kehittämät pelaajat, kerätä mahdollisimman paljon rahaa ja jättää muut nuolemaan näppejään.

Rahaa, rahaa, lisää rahaa. Sellaista on urheilubisnes. Ja se on niin suurta, että tavallisen tallaajan on vaikea asiaa käsittääkään.

Suunnitelmat Premier Golf Leaguesta saivat kiertuepomot ärähtämään. Vastalauseita lenteli ja koko homma näytti kuivuvan kasaan. Paitsi ettei näköjään kuivunut. Vain pari vuorokautta sen jälkeen kun jalkapallomaailma kohisi Superleagueasta, ehätti PGA Tour julkistamaan suunnitelmansa uudesta bonusjärjestelmästä kiertueen mediaseksikkäimmille pelaajille. Mahtoikohan ajoitus olla sattumaa? Vai haluttiinko sillä kertoa, että golfissa ei superliigoja tarvita. Me pidämme omistamme huolen!

Suunnitelma on siis seuraava. Vuosittain PGA Tour jakaa 40 miljoonaa dollaria kymmenen kiinnostavimman pelaajan kesken riippumatta siitä, kuinka paljon hän ansaitsee palkintorahaa kiertueella ja kuinka hän ylipäänsä menestyy kilpailuissa. Kaikkein mediaseksikkäin golfari nettoaa kaudessa kahdeksan miljoonaa dollaria.

Pelaajien kiinnostavuutta arvioidaan kuuden eri parametrin avulla. Tarkastelussa huomioidaan mm. google-hakujen määrä ja sosiaalisen median aktiivisuus ja tavoittavuus. Takuuvarmasti listalla nähdään Tiger Woods, Bryson DeChambeau, Rory McIlroy, Phil Mickelson, Brooks Koepka ja Rickie Fowler. Ehkä myös Jordan Spieth, Dustin Johnson ja Justin Thomas. Oletettavasti kahdeksan tai yhdeksän jenkkiä.

Jokikinen näistä pelaajista ansaitsee niin paljon rahaa jo yksin yhteistyökumppanuuksiensa kautta, että vaikka kentällä ei kulkisikaan, tulee jo yhdessä kaudessa niin paljon kahisevaa, että sen tuhlaamisen suhteen pitää käyttää mielikuvitusta ja olla hyvin aktiivinen. Miksi näille pelaajille sitten pitää kaataa lisää rahaa?

Koska lajin näkyvyys on ja kiinnostavuus on heidän varassaan, vastaa PGA Tour. Osittain se on totta, osittain selitys ontuu. Etenkin jenkkilässä media tarttuu hahmoihin niin hanakasti, että unohtaa hetkeksi kaikki muut. Kiinnostavasta tyypistä revitään kaikki irti, sitten hänet unohdetaan.

Toimikoon esimerkkinä vaikka Andrew ”Beef” Johnston. Jokin vuosi sitten hän oli otsikoissa viikoittain, enää aniharvoin. Eikä miehen kiinnostavuus tai persoona ole mihinkään hävinnyt. Media vain tarttui häneen ja unohti sitten, kun tilalle tuli jotain muuta. Osansa tietenkin silläkin, että kentällä Beef ei enää vastannut huutoon. Samalla esimerkki muistuttaa siitä, että pelaamatta hyvin on vaikea olla kiinnostava.

Nyt keskiössä on DeChambeau. Hänestä kirjoitetaan väsymättä. Media tuntuu samalla ajattelevan, ettei muista pelaajista nyt kannata kirjoittaa, eivät ne kuitenkaan kiinnosta. Mutta saattaisivathan he kiinnostaa, jos toimittaja vain tekee työnsä hyvin. Toimittajan on kuitenkin riskittömintä ja helpointa litteroida se, mitä DeChambeau sanoi haastattelussa ja irrottaa siitä iskevä onelineri otsikoksi kuin ottaa selvää jonkin vielä tuntemattoman pelaajan taustoista ja tarinoista ja rakentaa sitä kautta kiinnostava tarina. Sellainen on pirun työlästä!

Onneksi toimittajilla on apunaan tiedottajia, markkinointiviestinnän osaajia ja mediatoimistoja! Heidän kauttaan saa valmiita tarinoita. Copy+paste = menestysresepti. Jatkossa tätä nähdään varmasti lisää, sillä pelaajat saattavat hyvinkin palkata enenevässä määrin avukseen ammattilaisia rakentamaan brändiään ja hoitelemaan someaan, sillä sitä kautta he saattavat päästä käsiksi mediaseksikkyyspoolin seteleihin.

PGA Tourin pelioikeus on 244 pelaajalla. Heistä 10 saa mediaseksikkyysbonarin. 234 jää ilman. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että on heidän joukossa tylsimyksiäkin.

Pelaajien keskuudessa suunnitelma on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Moni kokee sen epäreiluksi ja eriarvoistavaksi. Osa taas näkee, että valovoimaisten pelaajien ansiosta lajin suosio on niin suuri, että muillekin riittää heidän ansiostaan enemmän.

Monen mielestä rahalla vain halutaan taklata Premier Golf Leaguen suunnitelmia pitämällä isot nimet tyytyväisinä. Mutta onkohan sille tarvetta? Eikö nykyinen korvaus ole niin suuri, että se riittäisi pitämään pelaajat tyytyväisenä?

Osa muistuttaa siitäkin, että haastajakiertue Korn Ferryn Tourin puolella rahalle olisi parempaa käyttöä. Moni kiertueen pelaaja kituuttelee kipurajalla yrittäessään raivata tietään kohti kirkkaampia valoja. Puhumattakaan vielä pienemmistä kiertueista. Siellä rahalle olisi oikeaa käyttöä.

Lue seuraavaksi: Toteutuessaan Premier Golf League mullistaisi huippugolfin, nyt se toimii palkkavipuna

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    golftintti says:

    On todella vaikeata muutenkin ymmärtää, miksi joissain urheilulajeissa palkkiot ovat tähtitieteellisiä. Jotkut urheilijatkin – tai heidän kannattajansa – kuvittelevat että vain heidän osallistumisensa ja pelaamisensa kiinnostaisi katsojia ja heidät nostetaan lajin jumaliksi.
    Muista Usain Boltin aikanaan ehdottaneen, että Olympialaisissa olisi vain todellisia huippuja, ei osallistuvien maiden omia parhaita, koska he eivät kiinnosta ketään.

    MrBond says:

    Messi on hyvä esimerkki, palkaa 500 milj ja seuran talous kuralla ja velkaa 1,5 miljardia. Kuka muuttaa systeemiä? Ei kukaan kun nuo tähdet tuovat mainostajat ja katsojat sekä seuraajat. Jos haluaa katsoa maailman parhaita niin se maksaa.

    GR says:

    PGL on tosi hieno idea, koska jo edesmennyt legenda Palmerkin voi tähän kisaan osallistua. Toisaalta, kun me lopetetaan katsomasta näitä PGA:n puttaamissessioita, niin siihenhän näittenkin miljonäärien tienistit loppuu.