Paul Lawrie: Kun yksi päivä kaiken muutti - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Paul Lawrie: Kun yksi päivä kaiken muutti

Näinä päivinä Euroopan Tourilta eläköitynyt Paul Lawrie on ollut yksi Tourin ahkerista peruspuurtajista jo noin 30 vuoden ajan. Vaikka hän voitti 12 kertaa, ei häntä paljon muisteltaisi ilman erästä satumaista sunnuntaipäivää 21 vuotta sitten.

Carnoustie – muutenkin pahamaineinen kenttä – oli The Openia varten vuonna 1999 viritetty todella häijyyn kuntoon, eikä kukaan maailman tähdistä selvinnyt sillä kertaa tällä par 71 -kentällä alle 290 lyönnillä.

Lawrie oli kolmen kierroksen jälkeen jossain lähempänä sijaa 30, pelaten kolmatta tuntia ennen kärkikaksikkoa. Ilman konkreettisia voitontoiveita hän pelasi rennosti tuloksen 67, joka sivusi kisan alinta kierrostulosta. Sitten hän pakkasi autonsa tarkoituksena ajaa kotikaupunkiinsa Aberdeeniin, noin tunnin ajomatkan päässä Carnoustiesta pohjoiseen. Joku sai hänet kuitenkin siirtämään kotiinlähtöään, mutta rangelle hän ei silti vaivautunut.

Kisa huipentui lopulta siihen, että tuntematon ranskalainen Jean Van de Velde seisoi viimeisessä ryhmässä viimeisellä tiillä kolmen lyönnin johdossa. Siitä alkoi ranskalaispojan seikkailu, jota golfmaailma ei hevin unohda. Ensiksi hänellä kävi vähän huono tuuri, kun viheriötä kohti matkannut toinen lyönti osui (ehkä vähän liian) lähellä griiniä sijainneen katsomon päätyyn, ponnahtaen siitä taaksepäin vuolaan puron yli säären korkuiseen karheikkoon.

Sen jälkeen Van de Velde lakkasi ajattelemasta – ja päätyi lopulta samaan 290 tulokseen kuin Lawrie. Samaa tulokseen oli aiemmin yltänyt myös vuoden 1997 mestari USA:n Justin Leonard, joten vuorossa oli kolmen miehen play off. Kymmenen vuotta aikaisemmin käyttöönotettu neljän reiän uusinta meni lopulta helpon näköisesti Paul Lawrielle, Skotlannin omalle pojalle.Open-voitto toi Lawrielle paikan myös saman vuoden Ryder Cupiin, joka pelattiin Bostonissa. Sen jenkit voittivat hurjalla viimeisen päivän kirillään. Kun Paul Lawrie oli toisen kerran mukana vuonna 2012, saavutti Eurooppa samanlaisen voiton Chigacossa viimeisen päivän rynnistyksellään.

Olen itse päässyt kerran läheltä seuraamaan Paul Lawrien työskentelyä näytösottelussa Talissa vuonna 2000. Mielestäni hänen pelinsä oli juuri sellaista tehokasta ja vähäeleistä tekemistä jollaista golfin pitäisi parhaimmillaan ollakin.Paul Lawrie on ajatellut myös lajin tulevaisuutta perustamalla kotikaupunkinsa nuorille tarkoitetun ja nimeään kantavan golfakatemian.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje