7.5. – 14.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Ilon sanomat

Manageri, psykologi, valmentaja, hieroja ja – niin, puoliso

Haastattelin maaliskuun Golflehteen Roopea ja Emiliaa, ammattilaispelaajien puolisoja. Oli kiinnostavaa kuulla, miten puolisot osallistuvat huippu-urheilijoiden uraan, vai osallistuvatko. Yllättävää kyllä tärkeimmäksi avuksi, jota puolisot urheilijoilleen antoivat, oli ajatusten irrottaminen golfkuplasta.

Oman kokemukseni mukaan ammattilaisurheilu on niin urheilijalle kuin puolisollekin askeettista ja kovaa työtä. Etenkin puolison on venyttävä lukuisiin erilaisiin rooleihin. On hoidettava managerin asioita, kuten hotelli- ja lentovarauksia. On toimittava apuvalmentajana: analysoitava videoita, autettava harjoituksissa, tuettava kisoissa. On hierontaa, ruokahuoltoa, keittiöpsykologiaa. Ainiin ja sitten vielä on oltava puoliso.

Empatian jakaminen ja arjessa tsemppaaminen kuuluvat jokaisen puolison tehtäviin. Urheilijan puolisona toisen tukeminen kuitenkin korostuu. Voi olla vaikeaa erottaa toisistaan urheilija-minää ja koti-minää – useimmiten urheilija on kokonaisvaltainen paketti, rooli, josta ei pääse irti harjoitussession päättyessä. Sen vuoksi ”työasiat” seuraavat usein kotiin ja videoanalyysejä tehdään vielä sängyssäkin ennen nukkumana menoa.

Siinä kohtaa vaaditaan puolisolta taitoa ja tilannetajua hellävaroen puhkaista urheilukupla.

Ei siis ihme, että moni muun lajin huippu-urheilija onkin löytänyt itselleen harrastuksen juuri golfista.

Vaikka urheilu onkin erottamaton osa urheilijan persoonaa, on elämässä oltava muutakin sisältöä kuin urheilu. 24/7 urheilijana eläminen ei tarkoita, että ajatusten tarvitsisi pyöriä pelkän urheilun ympärillä, päinvastoin. Silloin kun on urheilun aika, keskitytään urheiluun. Silloin ei plärätä Instagramia tai suunnitella brunssia. Mutta yhtä tärkeää on myös osata päästää keho ja mieli vapaalle harjoitussession päätyttyä.

Pelkkään urheiluun keskittyminen turruttaa. Jotta itsestään saa parhaan irti urheiluhetkinä, on osattava irrottautua urheiluun liittyvistä ajatuksista vapaa-ajalla.

Emilia Gustafsson kertoi haastattelussa löytäneensä kumppaninsa Sami Välimäen kanssa yhteisen harrastuksen, joka auttaa siirtämään ajatukset pois golfista: padelin. Yhteinen harrastus onkin yksi parhaista keinoista irrottaa ajatukset urheilusta tai vaikkapa työpäivästä.

Golf on ajatusten irrottajana lyömätön liikuntamuoto. Jokainen golfia pelannut tietää, että jos ajatus harhailee, ei lyönnistä yleensä tule mitään. Siksi tuulen suuntaan ja pallon makuuseen keskittyminen on oiva tapa palauttaa mieli läsnäoloon ja jättää muut ajatukset taka-alalle.

Ei siis ihme, että moni muun lajin huippu-urheilija onkin löytänyt itselleen harrastuksen juuri golfista. Golfissa on vain se vaara, että siihen saattaa hurahtaa. Kehollaan töitä tekevä ammattiurheilija ei tarvitse lisätreeniä ja -kuormitusta, vaikka yhdessä tekeminen kuinka mukavaa olisikin.

Loppujen lopuksi puolison tärkein rooli on kuitenkin olla puoliso. Puoliso, joka ottaa vastaan ihmisen, ei tv-haastatteluissa ja lehtien sivuilla esiintyvää urheilijaa. Urheilu on usein koko perheen yhteinen juttu, mutta onhan elämässä onneksi muutakin. Urheilu on vain urheilua, vaikka iso osa elämää olisikin.

Lue seuraavaksi: Golfin kokoinen aukko

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)