23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Via Luigi

Kupliva Franciacorta ja kätketyt golfhelmet

Pohjois-Italiassa, Lombardian alueella noin tunnin ajomatkan päässä Milanosta Venetsian suuntaan sijaitsee paikkakunta nimeltä Franciacorta. Se on Italian lahja kaikille kuplivien juomien ystäville. Franciacorta yllättää myös täysiverisellä golfkentällään, joka löytyy keskeltä kumpuilevia viinitarhoja.

Lukuisat Italian matkaajat ovat ajaneet A4-moottoritietä Milanosta kohti Venetsiaa ohittaen tietämättään tämän Italian arvostetuimman ja ehkäpä yhden maailman kauneimmista kuohuviinialueista. Samalla on tullut ohitetuksi Franciacortassa sijaitseva upea Lago d’Iseo ja kyseisen järven keskellä oleva monumentaarinen Monte Isolan saari.

Monte Isola on Italian suurin ja samalla Euroopan korkein järvisaari. Lago d’Iseoon yhdistyy myös yksi Italian ikonisimmista luksusbrändeistä nimeltä Riva. Näitä sulavalinjaisia veneenveiston taideteoksia on valmistettu Iseo-järven rannalla jo vuodesta 1845 alkaen. Kaiken tämän päälle Franciacortassa valmistetaan Italian parasta kuohuviiniä, Franciacortaa.

Tein ensimmäisen reissuni Franciacortaan reilut kymmenen vuotta sitten ja ihastuin kohteeseen, maisemiin, viinitiloihin ja golfkenttiin täysin. Varsinkin Franciacortan golfklubin ravintolan viinilistan pituus teki lähtemättömän vaikutuksen. Franciacorta Golf Club tunnetaankin myös nimellä ”The Wine Golf Course”.

Franciacorta Golf Club.

Italian parhaiten varjeltu salaisuus

Franciacorta on italialainen synonyymi samppanjalle. Samppanjan nimenkäyttöoikeus kun on Champagnen maakunnan yksinoikeus. Se ei poista kuitenkaan sitä vähemmän tunnettua tosiasiaa, että Franciacorta on laadultaan aivan yhtä tasokasta ja hyvää kuin naapurimaan kuplivat versiot. Yhtäläisyyksiä on paljon, kuten valmistusmenetelmä, rypäleet ja pitkä kypsytys. Lyhyesti sanottuna valmistuksessa käytetään perinteistä samppanjan valmistustekniikkaa, jossa kypsyminen tapahtuu pulloissa.

Italian kuohuviineistä yleisesti tunnetuimman, pääasiassa Veneton alueella tuotettavan proseccon käyminen tapahtuu tankeissa. Prosecco nautitaan nuorena, kun taas Franciacortan korkin poksautus ja nautinto alkaa pitkän, vuosia kestäneen kypsytyksen jälkeen.

Franciacortassa viinejä on valmistettu jo 1200-luvulta lähtien, mutta kuplivan viinin tarina menestykseen alkoi vasta 1950-luvulla, jolloin osa alueen viinintuottajista Guido Berlucchin johdolla alkoi satsata rypäleiden laatuun ja valmistusmenetelmiin. Berlucchin viinitalo on tänä päivänä suurin Franciacortan viinintuottajista 600 hehtaarin kokoisilla viinitiloillaan. Vuosituotanto on noin neljä miljoonaa pulloa kuplivaa.

Franciacorta on alueena huomattavasti pienempi kuin Champagne, kooltaan noin kymmenesosa  isoveljestään. Tuotannon määrissä on myös iso ero. Champagnen vuosituotanto on yli 300 miljoonaa pulloa, Franciacortan 20 miljoonaa pulloa.

Tämä on kuitenkin myös monessa mielessä Franciacortan etu. Vähemmän on enemmän. Alueen viinituottajat ovat pieniä mutta tarkasti perinteitä ja toisiaan kunnioittavia toimijoita.

Kuten samppanja, myös Franciacorta on nimisuojattu. Se sai DOC-luokituksen vuonna 1967 ja Italian korkeimman laatuluokituksen vuonna 1995. ”Meglio dello champagne” – parempaa kuin samppanja, sanoo italialainen.

Kumpuilevat viinitarhat tekevät alueesta postikorttimaisen kauniin, ja Franciacortan sijainti kartalla tekee siitä houkuttelevan ja suositeltavan matkakohteen. Nähtävää ja koettavaa on viikonkin matkalle enemmän kuin tarpeeksi. Alueella on valittavaksi toinen toistaan kiinnostavampia viinireittejä, ja ehkäpä nopeimman tutustumisen alueen viinitarjontaan voi kokea pelaamalla kierroksen golfia.

The Wine Golf Course

Franciacorta on viineistä kiinnostuneen golffarin unelmakohde. Tuntuu enemmän unelta kuin todelta, että lukuisten viinitilojen keskeltä löytyy täysiverinen, peräti 27-reikäinen golfkenttä. Mielenkiinto sen kuin kasvaa, kun selviää että Franciacortan golfklubin pääkumppanit ovat kaikki alueelta valittuja viinintuottajia.

Hauska ja luonteva tapa kenttäyhteistyölle on ollut nimetä kentän väylät kumppaniviinintuottajien mukaan. Klubitalon viinikellarista löytyy kattava valikoima kumppaneiden tuotteita maisteltavaksi, ja klubin ravintola järjestää usein maistelutilaisuuksia Franciacortassa vieraileville pelaajille.

Kentän 27 reikää koostuu kolmesta yhdeksän reiän lenkistä. Kenttien nimet ovat osuvasti Brut, Satèn ja Rosé. Niminä kuiva Brut ja punainen Rosé ovat varmastikin kaikille tuttuja. Harvinaisempi ja kiinnostava Satèn on Franciacortan viineistä nimensä mukaisesti silkkisin. Sen kuplat ovat hyvin hienovaraisia, viinin maku on pehmeämpi, jopa kermainen.

Mainittakoon vielä että teemerkit on tehty viinipulloista, luonnollisesti.

Vuonna 1986 avatun kentän on suunnitellut itse Pete Dye yhteistyössä italialaisen kenttäsuunnittelija Marco Crozen kanssa. Franciacorta Golf Club on yksi harvoista Pete Dye´n suunnittelemista kentistä Euroopassa.

Entistäkin paremman maistiaisen Franciacortan seudun makeasta elämästä saa, kun Lombardiaan suuntautuvaan golf- ja viinireissuun lisää pelikierroksen Bergamo Golfissa. Franciacortan golfklubilta ajaa Bergamoon puolessa tunnissa.

Bergamo on Italian ammattilaisgolfin ikonin ja legendan, kolmesti Ryder Cupissain pelanneen Constantino Roccan syntymäkaupunki, jossa hän perheineen edelleen asuu. Suurena viinin ystävänä hänellä on siellä myös oma viinitila. Tilan tuotanto on kuulemma vain perheen ja ystävien käyttöön. Vieraanvaraisena ja loistavana seuramiehenä tunnetulla mestarilla ystäviä ja lähipiiriä varmasti riittää.

Golf Club Bergamo on Roccan kotiklubi, josta kaikki alkoi. Hän ehti toimia myös klubin caddiemasterina 70-luvun lopulla ennen siirtymistään ammattilaisuralle.

Maailman paras sitruunarisotto

Franciacortasta länteen sijoittuu upea ja historiaa tihkuva Bergamon kaupunki. Sen syntyhistoria ulottuu pitkälle etruskien aikaan, 600-luvulle ennen ajanlaskumme alkua.

Golfin historia alkoi Bergamossa 1950-luvun lopulla golfiin hurahtaneiden liikemiesten toimesta. Tuohon aikaan lähin golfkenttä Bergamosta oli Comojärven kupeessa sijaitseva Villa d’Este. Bisneskaverukset Cesare Magnetti ja Ernesto Maggi kyllästyivät autossa istumiseen, joka tuhraantui ajettaessa Bergamosta Comolle ja takaisin. Herrat päättivät rakentaa oman golfkentän.

Sopiva maa-alue löytyi Bergamon länsipuolelta, rakennustyöt aloitettiin vuonna 1959 ja avajaisia vietettiin pääsiäisenä vuonna 1961. 18-reikäisen kentän suunnittelusta vastasi arvostettu lontoolainen suunnittelutoimisto Cotton & Sutton. Kenttä laajeni 27-reikäiseksi vuonna 1988 ja sen nimeksi annettiin osuvasti ”The Magnetti Course”.

Kenttälaajennuksen suunnittelusta vastasivat myös Franciacortan suunnittelussa mukana ollut Marco Croze sekä Tom Linskey. Australialainen Linskey on maansa arvostetuin ja tunnetuin golfvalmentaja maailmalla. Hän vaikutti voimakkaasti myös Italian golfin kehitykseen toimiessaan Italian golfliiton opetustoiminnan vetäjänä 80-luvulla. Tarina kertoo, että Linksey, joka nykyisin on Constantino Roccan hyvä ystävä, löysi aikanaan tämän nuoren italialaisen orin – ja loppu onkin historiaa.

Niin, se maailman paras sitruunarisotto.

Pelattuani 18 reikää Bergamon upealla kentällä, istahdin rustiikkisen ja elegantin, Sandro Angelinin suunnitteleman klubitalon terassille, aurinkovarjon alle. Tilasin alkuun pienen ja kylmän Birra Morettin ja valitsin ruokalistalta sitruunarisoton. Ruokajuomaksi valikoitui Ca’ del Bosco Cuvée Prestige Franciacorta Extra Brut.

Cin cin!

Lue seuraavaksi: Golfmatka voi olla paljon muutakin kuin golfia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)