Kivat kuteet lisäävät peli-iloa – mutta kenelle golfvaatteet suunnitellaan? - Golfpiste.com

30.5.–6.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][19]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Entinen tyttö

Kivat kuteet lisäävät peli-iloa – mutta kenelle golfvaatteet suunnitellaan?

Kevät on päässyt jo niin hyvään vauhtiin, että kauden golfvaatteiden kartoitus on jo melkein myöhässä. Samoin mahdollisten uushankintojen toive- ja tarvekartoitus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Yleensä vuotuiset ostot ovat käynnistyneet golfmessuilla. Koronavuonna oli toisin. Hyvä, että tapahtuma järjestettiin edes etänä, joskaan en itse osannut virittyä tunnelmaan verkkomessuilla.

Kyllä mailoi, kenkii, rätei ja lumppui pitää päästä hipelöimään paikan päälle.

Golfvaatehyllykkö onkin erityisen mielenkiintoinen tutkimuskohde. Tiedättehän, se huoltovarmuusvarasto, jossa on vähintään puolet turhaa ja useammankin kauden aikana eri syistä käyttämättä jäänyttä ja kiertoon joutavaa kampetta. Mutta nekin säästäväisen sukupolven edustaja säästää hyllyn täytteenä.

On kaappikaasun kutistamia tavoitevaatteita odottamassa sitä, että entinen tyttö kevenisi ja kapenisi. On heräteostoksia, koska golfvaatteethan ovat houkuttelevan nättejä – ainakin jonkun päällä.

Kun kävin äskettäin läpi omat golfkuteeni, tiedostin, että viime kaudenkin läpäisyyn riitti jälleen lähes pelkästään seuraava setti:

 • Parit pitkät ja yhdet pohjepituiset housut
 • Kaksi puolihametta
 • Kolme hihatonta, muutama lyhythihainen ja yksi pitkähihainen paita
 • Pari lippistä, pipo, kaksi kenkäparia
 • Tuulipusero, sadetakki ja joitakuita hanskoja

Päävärinä kaikkeen sopiva musta, joukossa jokin pinkki piriste.

Kolmea laadukasta vaatekappaletta tuskin koskaan hylkään: Erinäisiltä Ryder Cup -reissuilta hankittuja anorakkia, vetoketjupusakkaa ja neuletta. Niissä minut voi haudatakin, kun pelit on pelattu, mikä perillisille tiedoksi.

Paljon pitäisi pistää kiertoon, jos alkavalla kaudella oikein asiakseen päättäisi hankkia uutta golfgarderobiin. Mutta hankittua tulee, arvaan ma, sillä uusi vaateparsi jos mikä buustaa peli-iloa.

Vaan mistäpä löytää mukavaa, sopivaa, tyylikästä ja miksei vähän trendikästäkin pieni ja pyöreä? Tai kuka tahansa ei-normikokoinen?

Golfvaatteiden kokomerkinnät, mallit ja leikkaukset kun tuntuvat olevan usein erilaisesta kehotodellisuudesta – ehkä nuorten ja kilpagolfin maailmasta – kuin entisen tytön käyttämissä vaatteissa. Havaintojeni mukaan ihan kaikki aikuis- ja seniorigolfarit eivät ole pitkiä, hoikkia ja urheilullisen mallisia.

Golfvaatteiden heleät värit toki innostavat perusmustani piristeenä, mutta sangen usein paita tai mekko on vyötäröltä slimmattu ja ihan eri paria palleatyynyni kanssa. Miesten suora malli sopisi paremmin.

Entäpä sitten housut, kun ei ole sitä ampiaisvyötäröä? 157-senttisen on hankittava isompia kokoja ja aina lyhennettävä lahkeista, mikä on rasittavaa ompelukoneettomalle eikä lopputulos käsipelillä kummoinen.

Kaipaan enemmän lyhytjalkaisten hyvin istuvia housuja varustettuna realistisella vyötäröllä. Kivoista yksityiskohdista ei tarvitse pihistellä.

Jos golfvaatehyllykkööni on joskus eksynyt pikeepaita, se ei ole itse hankittu ja tuskin koskaan käyttöön päätynyt. Liian karheaa ja joustamatonta minun makuuni. Pidän enemmän kevyistä, pehmeästi laskeutuvista, liukuvista materiaaleista, jotka eivät kiristä.

Mekkoihini kaipaan sopivaa helmanpituutta. En mummomaista ylipitkää, en tyttösten roiskeläppää vaan rennon tyylikästä ja pari senttiä polven yläpuolelle laskeutuvaa.

Näiltä keho- ja ikälähtökohdilta haluaisin pukeutua golfkentälle nykyistä nätimmin, mutta päädyn helposti vuodesta toiseen samoihin vaatteisiin, koska niiden mukavuus on kentällä koeteltu.

Jäljelle jää siis lähinnä tuo mustahko listani, koska äiti opetti jo pienenä, että tumma hoikentaa.

Summa summarum: Iso osa golfareista on senioreita. Meistä iso osa on varustettu ihan tavallisilla vartaloilla kaikkine malli- ja kokovariaatioineen plus ikälisineen. Kuitenkin tuntuu, että golfvaatteet duunataan enimmäkseen ihan toisensorttisten pelaajien ehdoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Ei olisi keneltäkään pois, jos myös entinen tyttö – ja poikakin – löytäisi helposti hyvän näköisiä, omiin mittoihin ja muotoihin osuvia golfvaatteita. Aikuiseen makuun, mutta ei tylsiä. Ihan mielelläni pistäisin silloin koronasäästöjä likoon ja käyttämättömän varmuusvaraston kiertoon.

Vielä muutama kysymys, ihan uteliaisuudesta: Löydätkö helposti itsellesi sopivia golfvaatteita? Kuinka monia eri golfvaatekappaleita käytät kauden aikana? Mitä ovat lempipelivaatteesi kaudesta toiseen ja miksi?

Odotan myös kiinnostuneena ostosvinkkejä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

 • GolfBot says:

  Erittäin hyvä artikkeli!
  Golfkentäthän on täynnä kaksvitosia, metrikahdeksankymmentä senttisiä, viisikytkiloisia nuoria naisia 😂.

 • Maku69 says:

  Itselläni kaksi teknistä pikee paitaa, joita käytän vuodesta toiseen. Sitten on parit shortsit ja kylmemmällä kelillä pelaan stretch farkuissa. Kokoa 5 XL ei löydy ainakaan Euroopan golf putiikeista, Amerikasta saattaisi ehkä löytyäkin. Paidat ja shortsit on Mr. Bigistä, jonka omistaja on onneksi itsekin golfari. Tästä tuli myös mieleen, että Ranskan Rivieralla meinasivat alkaa urputtamaan mustien farkkujen käytöstä. Sanoin, että hienoa, teiltä varmaan löytyy sitten kokoani olevia golf vaatteita, olenkin jo pitkään etsinyt. Kaveri mittaili minua silmillään ja sanoi, että ok, voit pelata farkuissa :).

 • SirpaMaarit says:

  Ostin viime viikolla kolmannet samanlaiset pitkät mustat golfhousut. Kun on löytänyt sopivat täytyy ostaa varastoon ja/tai toivoa, että säilyvät mallistossa mahdollisimman monta vuotta. Olen hoikka, mutta yli 60 v eli vartalonmalli ei ole enää teinitytön, joille golfkuteet kokemukseni perusteella mitoitetaan.

  Golfvaatteiden pitäisi ensi sijassa olla mukavia eli paidat riittävän pitkiä ja housujen vyötärö riittävän korkealla. Ja tyylikkäitä ja hauskoja! Hauskuus ei saisi loppua hihattomiin paitoihin, joille Suomessa on aika vähän käyttöä.

  Yritän joka kevät piristää golfgarderoobiani jollain värikkäillä uutuuksilla. Käytännössä pukeudun kuitenkin niihin mustiin housuihin ja valkoiseen pikeepaitaan (niitä useita), jonka päällä haalistunut pinkki liivi (pitäisi uusia, jos löytäisi yhtä hyvän😆), fleessi ja tarpeen mukaan vielä tuuli/sadetakki. Jos on oikein lämmintä siirryn golfhameeseen.