21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Kiitos Tiger ja .... näkemiin

Eldrick Tont ”Tiger” Woods’in 40 -vuotissyntymäpäivä on varmasti sopiva hetki puntaroida hänen merkitystään lajille, jota hän hallitsi melkein 20 -vuotta. Huoleti voidaan todeta, ettei golf ole enää se sama laji johon Tiger tuli mukaan joskus 90 -luvun alkuvuosina, ensin loistavana amatöörinä ja syksystä 1996 lähtien ammattilaisena. Tigerin ansiosta golfista tuli laji jonka tunnettuus levisi laajalti omien, vähän sisäänpäin lämpenevien, piirien ulkopuolelle ja hänestä itsestään tuli yksi maailman kuuluisimpia urheilijoita, jonka nimi yhdistettiin vähintäänkin tasavertaisena vaikkapa suuriin jalkapallotähtiin. Tigerin aikakautena golfista tuli myös laji, josta voitiin vihdoin käyttää tuota vaikeasti suomennettavaa nimitystä: COOL.

Tiger muutti radikaalisti myös golfin taloudellisia näkymiä kun suuret mediat alkoivat kiinnostua lajista aivan uudella tasolla. Hänestä itsestään tuli tienesteissä ensimmäinen miljardin dollarin rajan ylittänyt urheilija ja hänen ansiostaan ja vanavedessään myös sadat muut golfammattilaiset ovat yltäneet monimiljonääreiksi. Tänä päivänä esimerkiksi yhden PGA Tourin osakilpailun voitto antaa pelaajalle enemmän rahaa kuin mitä kaikkien aikojen voittoennätystä (82) nimissään pitävä Sam Snead tienasi koko urallaan. Onhan rahan arvokin muuttunut, mutta hei, ei varmastikaan tuohon tahtiin.

Joittenkin harvojen ihmisten kohdalla puhutaan siitä vähän vaikeasti määriteltävästä ilmiöstä, jota me kutsumme karismaksi. Tigerista karismaa on aina löytynyt roppakaupalla ja vielä jopa aivan viime vuosina, kun peli ei enää ole kulkenut nimeksikään, ei turnausyleisö ole häntä hylännyt ja TV -n katsojamäärät kaksinkertaistuvat aina kun hän on mukana. Golfissa karismaattisia pelaajia ennen Tigeria ovat mielestäni olleet lähinnä Arnold Palmer, Ben Hogan ja kaikkien aikojen amatööri, Bobby Jones.

Mitä Tigerilta jäi sitten saavuttamatta? No, hän ei koskaan yltänyt suurimpaan tavoitteeseensa eli kirimään ohi Jack Nicklausin 18 Majorin saldosta, joutuen siis tyytymään 14:ään. Hän jäi myös kolmen voiton verran vaille jo yllämainitun Sam Sneadin virallisten voittojen ennätystä (79/82), mutta jäikö vielä jotain muuta uupumaan? Tigerin voittomarssi sai monet kuvittelemaan, että golf tulisi pikavauhtia saamaan uusia mustia tähtiä. Niin ei kuitenkaan käynyt ja hänen aikakaudellaan niitä ei tainnut tulla ensimmäistäkään paitsi vasta nyt, viime syksynä, kun yksi tummaihoinen USA:n kansalainen sai kortin isolle tourille. Miehen komealta kuulostava nimi on Harold Varner III ja häntä kuvaillaan kovaksi pelimieheksi. Tässä yhteydessä on myös syytä todeta, ettei Woodsin nimi aivan kokonaan katoa kilpailujen tulosluetteloista sillä Tigerin velipuolen tytär Cheyenne Woods, sai ensi vuodeksi kortin LPGA -Tourille.

Lopuksi toivotan Tiger Woodsille vielä kerran oikein hyvää syntymäpäivää ja kiitän häntä siitä mahtavasta ”kyydistä” mitä hän on meille kaikille lajifriikeille vuosien mittaan tarjonnut.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)