Käykö USGA nyt pallon kimppuun? - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Käykö USGA nyt pallon kimppuun?

En usko, että Yhdysvaltojen Golfliiton (USGA) herrat olivat kauhean innostuneita siitä, että Bryson DeChambeau ruhjoi niin perusteellisesti heidän vaikeaksi virittämän vanhan Winged Footin klubin läntisen kentän.

Uutta mestaria eivät kapeat väylät ja tuuheat ja korkeiksi kasvatetut karheikot juurikaan haitanneet. Hän löi pallonsa säännöllisesti niin pitkälle, että hän saattoi hyvin lyhyellä raudalla jatkaa sieltä korkeastakin heinästä lipun juureen. Keinot tämän kaltaisten kolossien pysäyttämiseen ovat todella vähissä. Kannattaa muistaa, että esimerkin voima on valtava ja näitä harteikkaita ja jykeväleukaisia kavereita voi ensi vuonna olla paikalla jo kymmenenkunta.

USGA on joskus takavuosina reagoinut silloin kun se tuntee itsensä vähän nöyryytetyksi. Muistan kuinka Johnny Miller teki vuoden 1973 U.S. Openissa Oakmontin vaikealla kentällä viimeisellä kierroksella pitkään eläneen majorien kierrosennätyksen 63, jolla hän kiri kaukaa takaa voittoon. Heti seuraavana vuonna virittivät järjestäjät kisakentän – tämän saman Winged Footin – niin häijyyn kuntoon, että voittajan, Hale Irwinin, tulos oli +7.

Tällaista kilpailun jälkeistä reagointia on harrastettu myös täällä Euroopan puolella. Esimerkiksi R&A:n silloinen pääsihteeri Peter Dawson hermostui, kun Ernie Els vei pitkällä putterilla varustautuneena vuoden 2012 Openin. Dawson vannoi, ettei tuollaisia enää kauaa nähtäisi ja saikin aikaiseksi sen, että ne hetkeksi häipyivät. Sääntö kirjoitettiin kuitenkin niin huonosti, että niitä näkee valitettavasti edelleenkin.

Jos golfin päättäjät haluavat, että näitä vanhoja kenttiä voidaan näissä yhteyksissä vielä käyttää, heidän ainoaksi mahdollisuudekseen jää kajota, nyt jo monien vanhojen mestareidenkin mielestä, yhä vain pitemmälle lentävään palloon. Teknisesti asia onnistuisi vaikkapa nykypalloa hieman keventämällä, mutta onko golfarien suuri enemmistö eli me kaikki tuupparit valmiita tinkimään peli-ilostamme.

Vai pitäisikö vain huippugolfareille kehittää oma vähän huonommin lentävä kisapallo sen sijaan, että rakentaisimme heille uusia ja yhä pitempiä kenttiä, joilla tuskin enää itse viihtyisimme? En kadehdi lajimme päättäjiä, jotka joutunevat kohtapuoliin tämän ongelman kanssa painimaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • El ninó says:

    ”Bryson DeChambeau ruhjoi niin perusteellisesti heidän vaikeaksi virittämän vanhan Winged Footin klubin läntisen kentän.”

    Hmmm….tuloshan oli -6, joten en tuota nyt ihan ”ruhjomiseksi” kutsuisi. Tämän lisäksi voittaja oli ainut alle pariin pelannut jantteri, joten sanoisin, että kenttä piti pintansa aika kivasti?

  • Kyntäjän poika says:

    No, onhan tuo jykeväleukaisten hirmujen ehkäisy suhteellisen helppoa. Leukaperät kasvavat hormonien käytöstä. katsokaa bodareita yms. Joten golfiin käyttöön samat doping testit kuin vaikka yleisurheilussa. Huumetestit siihen samaan rahaan niin saadaan ne kannabis purukumit pois kentiltä.