11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Unelmien peli

Kauden kuumin kenttäbongaus

Otsikon väite on kova, mutta uskon että moni voi yhtyä tähän mielipiteeseen pelattuaan Ålands Golfklubilla sijaitsevan uudistetun ja heinäkuussa avatun Slottsbanan -kentän. Vietin kesäloman lopun kunniaksi pitkän viikonlopun Ahvenanmaalla, joka tarjosi täysin uudenlaisen golfelämyksen ja raikkaan tuulahduksen Suomen golfkenttätarjoamaan.

Uudesta Slottsbananista on alkanut sana jo pikkuhiljaa levitä, vaikka kenttä aukesi vasta pari kuukautta sitten. Kenttä on avattu koronan varjossa, mutta uteliaimmat ovat ehtineet käydä jo ensimmäisten joukossa bongaamassa odotetun uuden kentän. Suurempi avajaistapahtuma on tarkoitus järjestää tulevana keväänä ja ensi kesänä on varmasti odotettavissa suurempia pelaajamääriä Ruotsista ja Suomesta. Vielä ehtii käydä bongaamassa kentän ensimmäisten joukossa tämän vuoden puolella, joka on varmasti elämys myös syksyllä ruskan aikaan.

Uusia golfkenttiä tai suuria uudistuksia ei ole valtavasti viime aikoina kotimaassa ollut, sillä se vaatii luonnollisesti suuria investointeja, joka Slottsbanin kohdalla oli reilun kahden miljoonan luokkaa. Lopputulos on kyllä mykistävän hieno, mutta mikä kentässä teki sitten niin suuren vaikutuksen ja hienon lisän Suomen golfkenttätarjoamaan?

Yllätyin, sillä kenttä olikin kokenut isomman muodonmuutoksen kuin alkuun olin mielessäni kuvitellut. Kolme vuotta sitten pelaamani kenttä oli uudistettu lähes kokonaan ja tilalla oli aivan uusia väyliä sekä näyttävät uudet griinit. Valtava määrä puita oli kaadettu ja kuulemma myrskyn myötä niitä oli kaatunut lopulta paljon enemmän kuin oli alun perin suunniteltu. Kenttään oli tuotu enemmän korkeuseroja, joka teki kentästä hieman fyysisemmän entiseen verrattuna, mutta toisaalta se takasi myös todella komeita maisemia ja näyttäviä tiibokseja. Maisemat ovatkin yksi Slottsbananin valteista pelattavuuden ja hienojen griinien lisäksi. Kenttä alkaa mukavalla par 4:lla, josta saa draivattua pelin tilavasti auki ja otettua ensi tuntumaa tuleviin griineihin. Ensimmäiset väylät kulkevat hieman metsäisimmissä maisemissa, mutta pikkuhiljaa metsä alkaa vaihtua upeisiin merta myötäileviin väyliin, eivätkä hengästyttävät maisemat siihen lopu, sillä viimeiset väylät saa nauttia Kastelholmin jylhää linnaa ihaillen avarissa maisemissa.

Olen ehtinyt kiertää Suomessa mukavasti eri kenttiä, vaikka pelivuosia ei ole takana vielä kovin montaa. Vastaavanlaisiin maisemiin väyliltä ja tiiboksista en ole kuitenkaan Suomessa vielä törmännyt. Kenttien pelattavuus nousee koko ajan suuremmaksi kriteeriksi rankatessani golfkenttiä ja Slottsbananin vahvuuksiin kuuluu mielestäni selkeäviivaisuus. Etenkin vieraspelaajan näkökulmasta oli miellyttävää, että lähes jokaisesta tiiboksista pystyi heti muodostamaan vision omasta pelikirjasta väylälle.

Kenttä oli todella tehty pelattavaksi, mutta ei helpoksi. Vaikka ”bogittelu” onnistui ilman suuria pinnistyksiä, niin parit olivat tiukassa.  Griinien eri tasot ja runsaat muodot sekä sopiva liukkaus varmistivat, että paareja ei annettu ilmaiseksi. Vaikka kenttä on ollut vain hetken auki, niin griinit olivat mukavan vastaanottavaiset nopeudesta huolimatta, kunhan piti huolen, että oli oikealla tasolla tai puolella griiniä. Väyliä ja griinien ympäryksiä koristivat persoonalliset ja luonnollisen kauniit bunkkerit, jotka sopivat hyvin maisemaan. Hieman raskaampi hiekka toi vaihtelua, mutta oli kuitenkin pehmeä lyödä.

Kenttä tarjoaa mukavia mahdollisuuksia klubipelaajalle, sillä se ei ole kovin pitkä. Erityisesti naisgolfarin näkökulmasta pituus oli miellyttävä.  ”Punaisena” tiinä toimi 47, eli kentän kokonaispituus oli noin 4700m. Omalla kohdallani onnistuin pari kertaa jopa draivaamaan lyhyellä par4-lla päälle ja puttaamaan eagleä. Tämän kaltaiset onnistumisen tunteet nostattavat pelifiilistä korkealle.

Ålands Golfklubbeniin kuuluu myös toinen 18-reikäinen Kungsbanan-kenttä, joka on perinteisempi metsäkenttä. Kenttä jäi tietysti uutuuttaan hohtavan Slottsbananin varjoon, mutta toi kivan vaihtelun pitkän viikonlopun pelirupeamalle. Kungsbanan oli yllättävän fyysinen, joten kenttä kannattaa lähteä pelaamaan autolla. Mikäli sinulla on aikaa vain kahdelle kierrokselle, niin suosittelen kuitenkin ottamaan silloin kaiken irti Slottsbananista.

Ålands GolfKlubin harjoitusfasiliteetit ovat myös hyvät, sillä rangen ja puttiviheröiden lisäksi tarjolla on Prinsessan-niminen par3-kenttä. Klubimiljöö mukailee Ahvenanmaan strömsömäistä ilmettä. Palveluihin kuuluvat kahvila, ravintola, caddiemaster, pro shop, pukuhuoneet ja sauna. Kentän henkilökunta oli erityisen ystävällistä ja olon tunsi todella tervetulleeksi. Ålands Golfklub sijaitsee Maarianhaminasta noin 30 minuutin ajomatkan päässä.

”Helge Hirvinen” on taitelija Juha Pykäläisen suunnittelema metsästystorni. Näitä metsästystorneja voi bongata useampia ympäri Ahvenanmaata.

Uskon, että Slottsbanan tulee nousemaan vielä korkealle kenttärankingissa, eikä pelkästään Suomessa, vaan Euroopan mittakaavassa. Ahvenanmaa tarjoaa loistavan vaihtoehdon lähimaiden hienoille kentille esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa, joten suosittelen lähtemään rohkeasti Ahvenanmaalle, etenkin jos Viron kohteet ovat tulleet jo tutuksi.

Laivamatkat Ahvenanmaalle taittuvat näppärästi Silja Linella*, joka hoiti koronaohjeistukset ja järjestelyt erittäin hyvin ja laivalla oli turvallinen olo. Lähdimme matkaan torstaiaamuna Turusta klo 8.20 ja aamulautan vain viisi tuntia kestävä matka taittui hetkessä aamiaista nauttiessa ja ihaillessa kauniita saaristomaisemia. Takaisin lähdimme sunnuntaina iltapäivän lautalla, joka oli Turussa noin klo 19.15. Pitkään viikonloppuun mahtui kevyesti kolme kierrosta golfia, hemmottelua sekä herkullisia ravintolaillallisia.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy moneen makuun. Majoituimme Getassa, saaren pohjoisosassa olevassa Havsviddenin hotellissa, jossa olisi ollut vuokrattavissa myös mökkejä. Huoneet eivät olleet kovin ihmeellisiä, mutta muuten hotellin puitteet olivat todella upeat. Korkealla rantakallioilla sijaitseva hotelli oli koruton, mutta luonnonkaunis elämyshotelli, jonka näköalasaunoissa ja meressä oli mukava rentoutua golfien päätteeksi. Hotellin ravintola teki erityisen hyvän vaikutuksen ja runsaan aamiaisvalikoiman lisäksi sai nauttia erittäin laadukkaasta illallisesta. Kaiken kaikkiaan Ahvenanmaalta löytyy todella herkullista skandinaavista lähiruokaa.

(*matkat saatu Silja Linelta yhteistyössä)

Nettisivut:
Ålands Golfklubb
Silja Line
Havsvidden-hotelli

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje