11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Joutenolo poiki upean ottelun

1920-luvulla alkoivat USA:n parhaat pelaajat vierailla suuremmassa määrin golfin synnyinsijoilla ja matka tehtiin tuolloin luonnollisesti vielä laivoilla. Noin viiden päivän reissu Atlantin aalloilla sai kuitenkin aikaan niin huteran olon, että toipumiseen, ennen tärkeitä pelejä, varattiin yleensä viikon verran aikaa.

Tälle tasapainoon vaikuttavalla asialla oli hauska nimikin: ”Atlantic legs.” Puhdas joutenolo ei pelimiehiä kuitenkaan kiinnostanut ja jonkinlainen leikkimielinen kilpailu brittejä vastaan oli alusta alkaen hakusessa. Ensimmäinen tällainen ottelu käytiin jo vuonna 1920 tämänviikkoisen Ryder Cup’in näyttämöllä Skotlannissa.

Jo vähän vakavampi ottelu pelattiin Lontoossa Wentworthin kentällä Lontoossa vuonna 1926. Tämän tapahtuman yleisön joukossa oli siemenkauppias Samuel Ryder, joka oli hankkinut suuren omaisuuden alkamalla pakata ja myydä kotipuutarhureille pieniä pennyn hintaisia siemenpakkauksia. Wentworthissa Samuel Ryder ihastui hienoon ja brittien voittoon päättyneeseen otteluun niin, että halusi sille jatkoa.

TempTextHän teetätti 250 punnalla kultaisen kiertopalkinnon, jonka kantta koristi hänen uskollisen golfopettajansa Abe Mitchellin hahmo. Tästä, vielä tänäkin päivänä kiertävästä palkinnosta oteltiin sitten virallisesti ensimmäisen kerran vuonna 1927 Worcesterin kentällä lähellä Bostonin kaupunkia USA:ssa.

Alkuvuosina ottelut olivat tasaisia, mutta varsinkin toisen maailmansodan jälkeen alkoi USA hallita niitä siinä määrin, että koko ottelun mielekkyys kyseenalaistettiin. Vasta muun Euroopan mukaantulo vuodesta 1979 alkaen alkoi tasoittaa voimasuhteita, jopa niin, että Eurooppa on viimeiset 30 vuotta ollut se vahvempi osapuoli.

Tulevassa viikonvaihteessa Eurooppa puolustaa kahden vuoden takaista niukkaa voittoaan Gleneaglesin Centenary-kentällä Skotlannissa. Tämän, noin 20 -vuotta vanhan amerikkalaistyylisen kentän on suunnitellut Jack Nicklaus. Kysymyksessä on myös vasta toinen kerta kun ottelu käydään lajin varsinaisilla syntysijoilla. Muirfieldissä pelattiin vuonna 1973.

Eurooppa näyttää tälläkin kertaa hieman vahvemmalta – ainakin paperilla – mutta yhden kierroksen reikäpeleissä onnen osuus on aina niin suuri, että lopputulos voi olla mikä tahansa. Jenkkejä johtaa lajin todellinen legenda, 8-kertainen Major-voittaja Tom Watson, joka hoiti viimeksi samaa tointa vuonna 1993 vieden silloinkin pokaalin kotiin Englannin Belfrystä.

Euroopan kapteeni Paul McGinley on varmasti aivan mukava mies, mutta saavutuksiltaan Watsoniin verrattuna todellinen kevytsarjalainen. Jos kapteenit ottelisivat keskenään ei 65-vuotiaalla Watsonilla ei taitaisi olla mitään vaikeuksia yli 20-vuotta nuoremman McGinleyn lyömisessä.

Mikko Ilonen pääsi tällä kertaa ehkä lähemmäksi joukkuetta kuin koskaan aikaisemmin. Mikon pelityyli – paljon birkkuja ja eageleita – sopii hyvin reikäpeliin. Viime talvena Mikko kamppaili reikäpelissä tasaisesti USA:n tämänkertaisen edustajan ja Masters voittajan Bubba Watsonin kanssa.

TempTextJoidenkin mielestä Ryder Cup on maailman kolmanneksi suosituin urheilutapahtuma ja sen pelimuoto reikäpeli, tekeekin siitä mielenkiintoisen seurattavan jo heti ensi rei’istä alkaen. Pitkien ja puuduttavien lyöntipelien jälkeen ottelun seuraaminen tulee olemaan yhtä juhlaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)