21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

Hiekkaesteistä tuli taas esteitä

Hiekkaesteet ovat nimensä mukaisesti esteitä. Käytännössä ne eivät ole enää aikoihin olleet kovinkaan pelottavia kompastuskiviä ainakaan taitavammille pelaajille. Huippupelaajat pysäyttävät mielellään pallonsa bunkkeriin, jos tarjolla on riskialttiimpia paikkoja, sillä bunkkerista he leipovat pallonsa alle pariin metriin lipusta lähes paikasta kuin paikasta.

Tavallisten harrastajien suhteen tilanne saattaa olla toinen, mutta suomalaisilla golfkentillä bunkkerit ovat keskimäärin niin helppoja, että eivät ne kovinkaan kummoisia vilunväristyksiä aiheuta vähänkään kokeneemmille harrastajille. Pääosalla kentistämme nimittäin suositaan viheriöiden ympärillä matalia ja suoraan sanottuna helppoja hiekkaesteitä.

Tämän sanottuani en takuulla saa palloani seuraavalla kerralla ykkösellä viheriölle, mutta se olkoon mielipiteeni hinta.

Bunkkerionnistumisen todennäköisyys on muutenkin laskenut merkittävästi korona-aikana, kun bunkkereista on poistettu haravat. Kunnostamaton hiekkaeste on taas este. Ennakoimaton, armoton ja pelottavakin hiekkakuoppa, jota on syytä välttää viimeiseen asti. Ja sellainenhan sen pitäisi ollakin!

Jotain hyvää siis tässäkin, korona on vauhdittanut bunkkereiden arvonpalautusta.

Kun bunkkereissa ei nyt ole haravia, on este usein sen verran kävelty ja arvaamaton, että hyvän makuun todennäköisyys on pienentynyt aiempaan normaaliin verrattuna melkoisesti. Vaikka jokainen yrittäisikin peitellä omat lyöntijälkensä, ei hiekan pinnasta millään saa niin tasaista kuin haravalla.

Näinäkin aikoina toivoisi sentään, että jokainen hoitaisi omien jälkiensä paikkailemisen niin hyvin kuin parhaiten osaa, vaikka sitten ilman haravaa. Omat jalanjäljet ja lyöntijäljet voi pintapuolisesti tasoitettaa mailan lavalla tai kengän kärjellä suhteellisen hyvään kuntoon seuraavaa epäonnekasta silmällä pitäen.

Lopputulos on näilläkin metodeilla takuulla parempi kuin bunkkeri, josta on hipsitty pois välittömästi, kun oma kuula on saatu kauhottua sieltä vihreälle veralle. Jokainen saa tästä muistutuksen viimeistään sitten, kun oma pallo makaa syvässä kantapään jäljessä.

Piittaamattomuuden määrä taitaa kuitenkin olla vakio. Aina löytyy muutama minä-minä-golfari, joka ei huomaa tai välitä ajatella muita.

Saa nähdä keksitäänkö bunkkereiden hoitamiseen jokin vippaskonsti koronan aikakaudella. Joillakin innokkailla on ollut bägissä lisävarusteena lasten miniharavia. Idea ansaitsee aplodit, mutta ei harrastajia ehkä oman haravan hankintaan voi velvoittaa. Mailan lapa ja kengän kärki ovat toistaiseksi parhaat työkalut.

Kentänhoitoa ajatellen bunkkerit ovat normaalistikin melkoinen aikasyöppö. Niiden kunnossapito vaatii paljon enemmän aikaa, työtä ja rahaa kuin moni tulee ajatelleeksi. Nyt bunkkereita saisi olla haravoimassa tuon tuostakin, jos ne haluttaisiin pitää edes kohtuullisen hyvässä pelikunnossa. Se ei liene mahdollista.

Koronan aikakaudella on siis vain totuttava pelaamaan haastavista bunkkereista. Itse huomaan suhtautuvani asiaan jopa positiivisesti. Onhan nimittäin niinkin, että kun bunkkerin jo lähtökohtaisesti odottaa olevan vähän viimeistelemättömässä kunnossa, ei pety pahemmin silloinkaan, kun pallo sattuu makaamaan huonosti paikatussa jalanjäljessä.

Ja jos pallo kuitenkin kuin ihmeen kaupalla makaa tasaisen hiekkapeitteen päällä, on jo aihetta iloon. Kun bunkkereissa aiemmin oli tarjolla hyvä makuu tai huonoa tuuria, nyt tarjolla on korkeintaan keskinkertainen makuu tai hyvää tuuria. Posin kautta hei!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  Putti-Possu says:

  Golfliitto:
  * Kenttä voi laatia paikallissäännön, jossa bunkkerit julistetaan osaksi yleistä pelialuetta. Näin pelaajalla on enemmän mahdollisuuksia pelin jatkamiseen sääntöjen 16 ja 19 mukaisesti ja säännön 12 rajoitukset eivät ole voimassa. (Bunkkereista tulee waste-alueita)
  * Vaihtoehtoisesti kenttä voi laatia paikallissäännön, jossa huonosti tasoitetut/tasoittamattomat kohdat bunkkerissa katsotaan kunnostettaviksi alueiksi, jolloin pelaaja voi vapautua ilman rangaistusta pudottamalla pallon sellaiseen kohtaan bunkkerissa, jossa ”kunnostettava alue” ei häiritse.

  Mutta vaikka kenttä olisi ottanut Samin harmiksi nämä paikallissäänöt, voihan Sami dropata pallon syvään kuoppaan 😉

  Jani2 says:

  Tässähän olisi nyt hyvä paikka lopettaa bunkkereiden hierominen ja palauttaa niiden merkitys sellaiseksi kuin se aikoinaan oli, bunkkerin kuuluukin rangaista. Kukaanhan ei pakota sinne lyömään. Pahimmat jäljet kengällä tasaiseksi. Jälkiä ei juurikaan edes tule jos ei tapana ole kaivaa kenkiä syvällä hiekkaan. Toki tällöin ei pitäisi punkkereita tasoittaa kentänhoidon yhteydessä koska silloinhan niiden kunto kisoissa ei olisi sama jälkipään ryhmille.