23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Golfia Pietarissa

Itäisen naapurimaamme toiseksi suurin kaupunki, noin 300-vuotias Pietari, on kuluneen vuoden aikana päässyt toden teolla tutustumaan sitä noin tuplasti vanhempaan pallopeliin, golfiin. Pääkaupunki Moskova tuli mukaan jo melkein 30 vuotta aiemmin, kun ruotsalainen jääkiekkolegenda Sven Tumba perusti sinne 9-reikäisen kentän. Vuonna 1998 samaan kaupunkiin saatiin suomalaisvoimin aikaan sen ensimmäinen 18-reikäinen nimeltään, Moscow Country Club.

Golf alkoi Pietarissa kun sen ensimmäinen kenttä, Gorki Golf avattiin loppukesästä 2015. Itse vierailin paikalla heinäkuussa tänä vuonna ja olin lievästi sanoen aika otettu näkemästäni. Kenttä ja klubin muut puitteet eivät jättäneet juuri toivomisen varaa. Klubirakennuksen terassilta koko kenttä avautuu katsojalleen yhdellä silmäyksellä ja toisaalta tämä, alueen korkeimmalla paikalla sijaitseva rakennus näkyy kentän joka ikiseltä viheriöltä. Reikien väliin kasattujen maa-ainesten ansiosta kaikki reiät ovat kuitenkin täysin omia kokonaisuuksia, eivätkä naapuriväylät, saati sitten niillä pelaavat, erotu pelatessa lainkaan. Gorkia pelatessa tulee maailman suurista golfareenoista mieleen lähinnä moninkertainen Open -isäntä Royal Birkdale.

Klubirakennuksesta löytyy tasokas ravintola ja kentän täydellisyyttä hipovilla harjoitusalueilla viihtyy myös mainiosti. Alueelle on tänä vuonna pystytetty myös moderneja pientaloja niitä varten, jotka haluavat tällä, muuten vähän syrjässä olevalla paikalla, yöpyä. Olen tietenkin, taas kerran, vähän jäävi kehumaan kenttää joka on oman poikani suunnittelema, mutta niin kuin viime vuonna Pärnu Bay -kentän yhteydessä oli puhe, älkää uskoko minua, vaan menkää pelaamaan ja kokemaan se ihan itse. Greenfee vaihteli Gorkissa tänä kesänä välillä € 70-90.

Gorki Golfin ainoa huono puoli on siis sen syrjäinen sijainti. Pietarista lounaaseen sijoittuvalle kentälle on kaupungin keskustasta matkaa noin 85 kilometriä, mutta jos tulette Suomesta päin omalla autolla, voitte lyhentää matkaa oikaisemalla Kronstadtin kohdalta yli Suomenlahden, siltoja, tunneleita ja penkereitä pitkin.

Pietarin alueella on syntynyt tai ainakin syntymässä juuri nyt muitakin kenttiä. Läheltä Pietarhovia löytyy suomalaisen Jari Rasinkankaan suunnittelema kenttä nimeltä Strawberry Fields, jossa on valmiina 9 reikää. Lisäksi löytyy vielä kaksi muuta paikkaa joissa voidaan, hyvässä lykyssä, pelata jo ensi kesänä. Yksi niistä on European Golf Design -nimisen firman suunnittelema Mill Creek ja toinen, myös lähellä Pietarhovia sijaitseva, Mikhailova. Tässä jälkimmäisessä projektissa oli alun perin mukana itse Greg Norman, mutta konkurssin jälkeisessä uudessa vaiheessa hän ei kuulemma ole enää millään lailla kuvioissa, vaikka nimi vielä jossain papereissa vilahtaakin.

Näillä toimenpiteillä jättiläiskokoisesta naapurikaupungistamme tulee vähitellen kunnon golfkohde, jonka suosiota vain vähän kallis viisumi ja ilmeisesti tahallaan hankaliksi ja aikaa vieviksi tehdyt rajamuodollisuudet vielä vähän pidättelevät. Yrittäkää kuitenkin vaikkapa jo ensi kesänä löytää ainakin Gorkin kenttä, joka on takuulla kokemisen arvoinen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje